Pärjäisikö kotimaisilla kasviksilla

Seuraa 
Viestejä1112
Liittynyt24.2.2011

Voiko tulla toimeen syömällä pelkästään kotimaisia kasviksia? Mitkä näkisit tärkeimpinä ravintokasveina, jos tällaista yrittäisi kokeilla. Lisäravintoaineita esim. B-12-vitamiiniakaan en haluaisi käyttää, jollei ole välttämätöntä.
Proteiinin saannista tulee mieleen, että papuja ja herneitä on ainakin paljon erilaisia olemassa, joita Suomessakin voi viljellä. Mistä muusta saan proteiinia, entäs muut ravintoaineet?
Lihaa en siis ollenkaan haluaisi syödä. Kalaa voisin harkita.

Sivut

Kommentit (25)

karahka
Seuraa 
Viestejä1112
Liittynyt24.2.2011

Chiliä en pysty syömään, jos ei sitten ole todella mieto maultaan. Paprikasta en tiennytkään, että siinä on C-vitamiinia ja, että pystyy Suomessa helposti kasvattamaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26890
Liittynyt16.3.2005
karahka
Chiliä en pysty syömään, jos ei sitten ole todella mieto maultaan. Paprikasta en tiennytkään, että siinä on C-vitamiinia ja, että pystyy Suomessa helposti kasvattamaan.

Paprikat (ja chilit) tuottavat ikkunalaudoilla vähän, mutta jos haluat saada sadon, joka riittää koko vuodeksi, ei se niin helppoa ole. Ainakin se vaatii kasvihuoneen. Mutta niissä tosiaan on C-vitamiinia.

Kyllä Suomessa on pärjätty kotimaisilla kasviksilla vuosisatoja. Sen kun kasvatat viljaa ja juureksia ja säilöt kellariin. Ei se niin tarkkaa ole, saako kaikkia ravintoaineita. Ei niitä ennenkään saatu ja se näkyi terveydessä, mutta henki pihisee hyvinkin surkealla ruualla. Mutta turha se on luulla, että ihminen, savannieläin, voisi elää täyspainoisesti napajäätikön reunoilla luonnonoloissa. Se on jo saavutus elää sen aikaa, että saa seuravaan sukupolven jatkamaan sukua. Tuo joku leijona tai antilooppi savannilta Suomeen ja katso montako päivää se sinnittelee.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Kyllähän Suomessa kasvaa melkein mitä vaan, jos on vaan kasvihuone ja hitunen ammattitaitoa - lähinnä tuhoeläinten torjunnassa.

Paprikakasveissa (joita kaikki chilitkin ovat) on tosiaan enemmän C-vitamiinia kuin tyrneissä tai appelsiineissa.

Erilaisia juureksia on helppo kasvattaa ja ne saa säilymään myös viileässä talven yli, mutta hyvää kasvimaata siihenkin tarvitaan. Esimerkkinä porkkanat, palsternakat, lantut ja nauriit.

Herneitä ja papuja on lukuisia lajikeita ja osa tuottaa paljonkin satoa. Herneet säilyvät hyvin kuivattuina vuosikausia.

Omenoistakin on pitkälle joulun yli kestäviä talviomenalajikeita.

Pakkaseen voi sitten säilöä marjat ja hedelmät. Tai keittää hilloa ja säilöä kellarissa.

Sieniä voi myös suolata ja osan lajeista kuivatakin. Kuivurilla voi marjoja ja hedelmiäkin kuivata.

B 12-vitamiinia kananmunista vaikka - kasviruokaa nekin - tai maituotteista. Lehmä olisi hyvä - se pärjää heinillä ja lämmittää oman navettansa ja ne kanat siinä sivussa.

Satokausi on Suomessa lyhyt ja monet kasvit täytyy esikasvattaa keinovalolla. Toki monesta lajikkeesta on Suomenkin luonnossa selviäviä lajikkeita - mutta silloin ollaan luonnon armoilla ja oikukkaat säät voivat pilata käytännössä koko sadon.

Vierailija
karahka
Voiko tulla toimeen syömällä pelkästään kotimaisia kasviksia? Mitkä näkisit tärkeimpinä ravintokasveina, jos tällaista yrittäisi kokeilla. Lisäravintoaineita esim. B-12-vitamiiniakaan en haluaisi käyttää, jollei ole välttämätöntä.
Proteiinin saannista tulee mieleen, että papuja ja herneitä on ainakin paljon erilaisia olemassa, joita Suomessakin voi viljellä. Mistä muusta saan proteiinia, entäs muut ravintoaineet?
Lihaa en siis ollenkaan haluaisi syödä. Kalaa voisin harkita.



Finolaa vaan nassuun runsaasti sekä kotimaisia kasviksia. B-12 pitää saada, niin ja kalsiumia pitää saada jostain myös, esim. amarantista, joka kasvaa vuoristossa.

edit: vähän runsaammin vielä: pavut, herneet, siemenet, pähkinät korvaavat lihaa ruokavaliossa. Palkokasvit esim. herneet ovat hyviä valkuaisen lähteitä. Finola on myös erinomainen valkuaisaineen lähde kasvikunnassa. Jos haluaa rakentaa kehoa niin sekin onnistuu kasviksilla. En ole tosin itse kokeillut täysiä niin tämä ei ole siksi kauhean pätevä väittämä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Kalsiumia ja B12:ta saa esimerkiksi siitä naudasta. Aiemmin oli nauta joka talossa - eikä ollut kasvissyöjiä - ja jos oli, niin ei kovin pitkään.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005

Mitä tarkoitetaan kotimaisilla? Saako olla tuontitavaraa perusta vai kuinka kauan täällä eläneistä kasveista puhutaan? Pitääkö olla kotimaan säiden armoilla vai saako rakentaa kasvihuoneen?

Simplex
Seuraa 
Viestejä2714
Liittynyt26.1.2010

Jos et halua syödä tehotuotettua lihaa tms. niin joltakin maatilalta saattaisi saada edullisesti oikeasti vapaan kanan kananmunia, joista saa hyvälaatuista proteiinia ja B12-vitamiinia.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5297
Liittynyt9.1.2011

Plantagon rakennuttaa Ruotsin Linköpingiin 54 metristä vertikaalista kasvihuonetta. Jos sellaisen rakentaisi Suomen Turkuun, niin se olisi toiseksi korkein toimitila/asuinrakennus.

Koska vertikaalisessa viljelmässä auringonsivustan valoa keräävä pinta-ala on suurempi kuin horisontaalisessa kasvihuoneviljelyssä (aurinko paistaa pohjoisessa viistosti), tulee Auringon valo paremmin hyödynnettyä. Tosin edelleen kasvatusta pitää avustaa sähkövalolla, jotta saadaan pidempi kasvukausi.

Vaikka vehnän ja perunan kasvatukseen nämä ovat vielä liian kalliita, niin toki vertikaalinen viljely soveltuu paprikan ja mansikoiden ja muiden vihannesten ja hedelmien kasvatukseen.

Tässä olisi suomalaisillekin mietittävää pieneerihankkeita ajatellen. Vertikaalinen kasvihuone hiilivoimalan tai ydinvoimalan kylkeen kummasti piristää energiantuotannon imagoarvoa.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26890
Liittynyt16.3.2005
Puuhevonen
Plantagon rakennuttaa Ruotsin Linköpingiin 54 metristä vertikaalista kasvihuonetta. Jos sellaisen rakentaisi Suomen Turkuun, niin se olisi toiseksi korkein toimitila/asuinrakennus.

Koska vertikaalisessa viljelmässä auringonsivustan valoa keräävä pinta-ala on suurempi kuin horisontaalisessa kasvihuoneviljelyssä (aurinko paistaa pohjoisessa viistosti), tulee Auringon valo paremmin hyödynnettyä. Tosin edelleen kasvatusta pitää avustaa sähkövalolla, jotta saadaan pidempi kasvukausi.




Mutta kompensoiko sadon lievä parantuminen suunnattomasti kalliimmat rakennuskustannukset? Kasvihuone ei paljoa maksa per neliö. Vertikaaliviljely voi olla käyttökelpoinen idea hyvin tiheästi asutuilla alueilla, joilla maa on hyvin kallista tai viljelyskäyttöön sopivaa maata ei välttämättä edes ole. Mutta harvaanasutun Suomen maanhinnoilla se on sulaa hulluutta, ellei sitten ole tarkoitus tuotekehittää ideaa muualle myytäväksi.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5297
Liittynyt9.1.2011
Neutroni
Mutta harvaanasutun Suomen maanhinnoilla se on sulaa hulluutta, ellei sitten ole tarkoitus tuotekehittää ideaa muualle myytäväksi.

Vienti on yleensä pieneerihankkeiden taustalla ja tarkoituksena. Jos Suomessakin asetettaisiin luonnontilaiselle metsälle hintalappu, niin tokihan vertikaalinen viljely tulee Suomen oloissakin kannattavammaksi. Enkä usko, että rakennuskustannukset ovat oleellisesti kalliimpia, koska varjopuoli vertikaalisesta viljelmästä voidaan jättää asunnoille ja toimistoille.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tulevaisuudessa kaikki ruoka tuotetaan vertikaalisti, joten sikäli Ruotsi tekee erittäin hyvää investointia ollessaan maailman ensimmäinen markkinoilla. Vertikaalisen viljelyn voimakkain kasvun kausi ajoittunee jo 2020-luvulle ja 2030-luvulla länsimaissa pääosa elintarvikkeista kasvatetaan jo vertikaalisti.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Vierailija

Varsin hyvin pärjää vaikka luonnossa kasvavilla kotimaisilla kasviksilla.
Paljon parjattu C-vitamiini tulee helposti jo pelkistä marjoista (esim mustikalla yksi parhaita pitoisuuksia suhteessa painoon), proteiinia saa pavuista, pinaatista, herneistä ja siemenistä, joista erityisen hyvä lähde on omega-rasvahappoja runsaasti sisältävä hamppu. Erinäiset juurekset ja vihannekset (nauris, lanttu, peruna, sipuli, punajuuri, salaatit, kurkku, tomaatti, porkkana jne) tarjoavat hyvän ja säilyvän valikoiman koko vuodeksi.

Jos haluaa ruokansa tuoreena ympäri vuoden, sisäkasvatus tulee tarpeelliseksi. Rikkiplasmalamppujen hyötysuhde on nykyään niin hyvä, että kasvihuonetta pystyy varsin hyvin pyörittämään jo uusiutuvillakin energianlähteillä.

Lisäproteiinia voi keinotekoisesti saada parhaiten hyönteisfarmeista. Pienellä energialla voidaan kasvattaa painoonsa nähden kasvien viljelyn jälkeen parhaiten ravintokelpoista proteiinia. Sisäviljely mahdollistaa chilien, proteiinipitoisten levien, ravintorikkaiden maustekasvien ja eksoottisten hedelmien kasvatuksen ympäri vuoden.

Mihinkä sitten haluaa rajan vetää ja miksi määrittelevät mahdollisuuksien rajat.

Simplex
Seuraa 
Viestejä2714
Liittynyt26.1.2010
Carcara
Lisäproteiinia voi keinotekoisesti saada parhaiten hyönteisfarmeista.



Tämä on mielenkiintoinen pointti ja tätä sietäisi tutkia enemmänkin. Nimittäin erilaisissa toukissa ja muissa hyönteisissä proteiinipitoisuus on hyvinkin korkea, ja käsittääkseni kasvatuksen ekologinen hyötysuhde on erinomainen.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat