Seuraa 
Viestejä1112
Liittynyt24.2.2011

Miten viileässä lämpötilassa pystyy ihminen asumaan? Talvisin, kun lämmintystarve on suuri voisi säästää energiaa ja pyrkiä asumaan mahdollisimman viileässä. Näin säästettäisiin luontoa ja energiavaroja.

Sivut

Kommentit (22)

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Riittävän viileässä talo menee pilalle. Pakko pitää jonkinlainen peruslämpö, jos ei halua että paikat alkavat kasvaa hometta. 17-18 astetta on varmaankin jonkinlainen minimi normaalitalossa.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164
Liittynyt16.3.2005

Miten mielekästä on säätää asunnon lämpotila niin alhaiseksi, että asukkaan pitää esimerkiksi sisällä käyttää ulkoiluvaatteita ja nukkua naparetkeilijän makuupussissa?
Raja olkoon säästämiselläkin, niin rahan kuin luonnonvarojen!

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337
Liittynyt29.3.2005

+20 - +22 astetta celsiusta on hyvä. Kyllä minä nukun paremmin lämpimässä, kuin kylmässä. Nuo viileässänukkumisjutut ei toimi minuun.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Diam
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt14.9.2006

Tykistön ampumaleirillä perse jäätyi maahan kiinni, kun tykkijullit eivät pitäneet kipinää.

Mitähän tuokin tarkoittaa.

Säteilemällä tapahtuva lämmön siirtyminen aiheuttaa epämiellyttävyyttä, mikäli säteily on epäsymmetristä tai säteilevä pinta on suuri. Esimerkiksi kattolämmitykstä käytettäessä on katon pinnan lämpötila riittävän alhaisena.

http://www.amk.fi/opintojaksot/0505015/ ... 69687.html

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

lokki
Seuraa 
Viestejä4969
Liittynyt3.1.2010

Viihtymisen kannalta on olennaista vyöhykkeistys. Peruslämpö voi ihan mainiosti olla talven kymmenen asteen, tai allekin, kunhan talossa on lämpimiä paikkoja, jossa saa kehoon lämmön takaisin. Arvelisin tämän olleen muinaisen suomalaisen saunan idean. Eikös brititkin ole asuneet näin iät ajat. Käyvät vain välillä pubissa lämmittelemässä ja menevät kuumavesipullon kanssa vuoteeseen.

Kylmien ja lämpimien tilojen rajoilla kannattaa olla tarkkana kosteuden kanssa ja käyttää vaikka ilmankuivainta märkätiloissa, jottei kosteus imeydy tai tiivisty kylmiin (puu)pintoihin. Muutenkin ilmankuivain on mainio keino säästää lämmitysenergiaa.

Itse olen viettänyt pitkiä aikoja jo useana talvena kesäasunnolla, jossa on sähköllä toteutettu peruslämpö. Ratkaiseva mukavuustekijä on ollut vuoteisiin asennetut sähköhuovat, jotka pitävät vuodevaatteet lämpimänä. Lämmitetty vuode vie summittain kilowattitunnin vuorokaudessa, mikä tietenkin on pois muusta lämmitystarpeesta. Muutakin lorvintaa varten tarvitaan lämmitettyjä kalusteita, mutta yleislämpönä kymmenen astetta riittää hyvin.

Kovilla pakkasilla osassa tiloja lämpötila laski alle viiden asteen, mutta ei se haittaa, kun kehoon saa lämmön palautettua lämmitetyllä nojatuolilla tai sängyllä. Työskentelylämpötilana tuo vajaa kymmenen on aivan omiaan. Säteilylämmittimillä voi niilläkin lisätä lorvintamukavuutta varsin vähällä energiankulutuksella.

Awebille kommenttina, että jääkaappeja käytetään juuri siksi, etteivät ruokatarvikkeet kasvaisi hometta niin nopeasti.

John Carter
Seuraa 
Viestejä9880
Liittynyt17.2.2006

Eskimotkin pärjäävät iglussa loistavasti vaikka sisälämpötila saattaa olla yli viisi astetta pakkasen puolella. Monesti iglun ainut lämmönlähde voi olla pelkkä ihmisten kehon aiheuttama lämpö.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Liittynyt7.8.2007

Olen asunut reilun viikon teltassa siten, että ulkolämpötila vaihteli välillä -28 ... -46 ja sisällä välillä -10... -20. Ei se mukavaa ollut, mutta teoriassa siis "pystyi asumaan".
Täysin ilman mitään lämmönlähdettä hyvin eristetyn tilan lämpötila asettuisi Suomessa lähelle vuoden keskilämpötilaa, siis jonnekin 0-5C tienoille. Sielläkin "pystyisi asumaan" etenkin, kun ihmiset ja asuminen tuottavat jatkuvasti lämpöä.

Rakennusmateriaalit: jos asut iglussa käytät lunta/jäätä. Jos asut normaalitalossa, puisessa, pitää huomioida rakennustekniikka: mitä seinien sisällä on ulko- ja sisäpuolet huomioiden.

Home- ja kosteusvauriot ovat ilkeitä ja loppupelissä kalliita, riippuen siitä kuka niitä aiheuttaa.
Jos asut kerrostalossa vuokralla olet oman onnesi seppä. Jos omistat kerrostalo/kivitaloasunnon saatat itse päästä päättämään tai saat itse valita miten ilmanvaihto/lämitys toimii.

Tuuletus ja lämmitys, sekä sisäilman puhtaus, ja oikeanlainen siivoaminen ovat tärkeitä.

-18 on ihan ok nukkumiseen, mutta arveluttaa joskus onko järkevää jättää osa tuvasta noin alhaiseen lämpötilaan? Ainakin pakkaskausien ajaksi. Ainakaan puutalossa, joka muka hengittää.

Kesällä on eri juttu, +28 parhaimmillaan, mutta silloinkaan tuuletusta ja ilmanvaihtoa ei saa ohittaa. Kosteus täytyy osata pitää kurissa.

Miksi kylmä talo homehtuu

Jos talo on aina lämpimämpi kuin ulkoilma

En väitä, etteikö se homehtuisi mutta tahtoisin tietää miksi niin tapahtuu.

Erakko
Seuraa 
Viestejä1847
Liittynyt26.8.2005

Keväällä huomasin, että kamarin pelti oli ollut koko talven hieman raollaan. Kun on tulisija, jota käytetään, niin kuivattaahan se sisäilmaa, vaikkei lämpö paljoa nousisikaan.

Tämän kamarin, johon tulen lokakuussa talveksi nukkumaan, kakluunissa ei pidetä tulta. Ainoastaan ovi tupaan pidetään auki. Ilmoitan sitten, kun rakenteet ovat homeessa.

Hyvä elämä on rakettitiedettä.

Rummukka
Seuraa 
Viestejä104
Liittynyt8.1.2008

Tuota rakennuksen homehtumisen estämistä vakiotehoisella lämityksellä on menestyksellä testattu hirsirakennuksissa. Tosin yhdellä lämmittimellä rakenteen piti olla melko avoin.

Homma perustuu siihen, että sopivalla vakioteholla sisälämpötila pysyy pääsääntöisesti ulkolämpötilaa korkeampana. Koska kyse oli talviaikana asumattomasta rakennuksesta, niin sinne ei kerry asumisesta kosteutta, silloin pienikin lämpötilaero pystyy pitämään sisätilojen kastepisteen riittävän alhaisena.

Eli sisäilman kastepisteen pitää olla alle pintojen (ulkoseinät, katto, yms.) lämpötilan alapuolella, silloin ei home uhkaa. Täytyy huomata, että esim. ulkonurkassa olevan vaatekaapin takana lämpötila saattaa olla melkoisesti keskimääräistä huonelämpötilaa alhaisempi.
Kastepistettä voi laskea runsaalla tuuletuksella, lämmityksellä ja ilmankuivaimella, joka on oikeasti enrgiaa säästävä keino kuivaukseen. Sitäkään käytettäessä ei kannata mennä alle 10 asteen, ellei hommaa ammattiluoka laitteita. Tiettävästi esim. puolustusvoimat säästää käyttämällä myös pakkasessa toimivia kuivaimia lämmityksen sijaan varusvarastoissa.

Kastepistettä puolestaan nostavat esim. urheilevat teinit, jotka lutraavat suihkussa, pyykin kuivaus sisätiloissa yms.

Jos kastepiste on kunnossa, niin vaatetus ja täkkien määrä ratkaisee. Ja muista laittaa yöllä unimyssy päähän, pään kautta katoaa merkittävä osa lämmöstä.

Tietämättömyyden syvällä rintaäänellä ...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat