Seuraa 
Viestejä1

Aina puhutaan, että jos meteoriitti iskeytyy maahan, niin tulee kauheeta tuhoo jne. Mutta mitä jos tämä meteoriitti, joka osuisi maahan, olisi jäämeteoriitti? Ja kuinka ison tämän jäämeteoriitin pitäisi olla, että se osuisi maahan asti?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

petsku
Seuraa 
Viestejä1473

Sen verran osaan arvata, että avaruudesta tulevan jäälohkareen potentiaalienergia on aina suurempi, kuin sen höyrystymiseen tarvittava, joten tuhoa nekin tekevät.

Reiska
Seuraa 
Viestejä6528

Tästähän oli juttua joku vuos takaperin ihan lehdessä.. Jäämeteorittihan on siitä haitallisempi, että se helpommin hajoaa kappaleiks ja niiollen leviää suuremmalle aluelle tuottaen suuremman sokkiaaallon.

Tai sitten ei.

Per se

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Massa ja nopeus ratkaisee. Lisäksi hajonnut tuottaa laajemman shokkiaallon jonka voima taas tuhoaa kun se ylittää tietyn arvon, ei sen maksimivoima. Komeettakin on vain likainen lumipallo ja tuottaa saman tuhon kuin kivimeteori.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä40548
KieroSavolainen
Aina puhutaan, että jos meteoriitti iskeytyy maahan, niin tulee kauheeta tuhoo jne. Mutta mitä jos tämä meteoriitti, joka osuisi maahan, olisi jäämeteoriitti? Ja kuinka ison tämän jäämeteoriitin pitäisi olla, että se osuisi maahan asti?Jäiset kappaleet ovat Aurinkokunnassa yleisiä ja niitä törmäilee toisinaan Maahan. Törmäyksessä ratkaisevampaa kuin törmääjän materiaali on sen liike-energia. Kivi on jonkin verran tiheämpää, mutta jopa kivi- ja metallimeteoriitinkin tapauksessa liike-energia on ainakin kertaluokkaa isompi kuin tarvitaan meteorin höyrystämiseen. Aineiden rakenteellinen lujuus on meteoriittien törmäyksissä merkityksetön asia.

Täällä niitä vaikutuksia voi laskea:
http://impact.ese.ic.ac.uk/ImpactEffects/

50 metrisestä jäämeteoriitista se sanoo, että maan pinnalle päätyy todennäköisesti isoja kappaleita.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat