Seuraa 
Viestejä45973

Onko jätteiden kierrättäminen bullshittiä?

Katselin tuossa äsken amerikkalaisen taikuri-koomikko parivaljakon Penn & Tellerin kaikenlaisen huijauksen paljastamiseen keskittyvän ohjelmasarjan "Bullshit!" kierrättämisestä kertovan osan.

Siinä kerrottiin, että kierrättäminen on ihan kivaan, mutta hyödytöntä.
Onko noin?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (95)

Onko jätteiden lajittelu turhaa? Isännöitsijä sanoi taloyhtiön kokouksessa, että jäteauto hakee samalla kertaa sekajätteen ja biojätteen, ja ne kipataan samaan kuormaan. En ole ikinä kotona jäteauton tullessa joten kysyn että pitääkö paikkaansa? Jos pitää niin kyllä minua harmittaa. Olen vuosikaudet pakannut biojätteen bioska-jätepusseihin ja vienyt biojätesäiliöön. Tämähän on suorastaan huijausta

Elikkäs referoin tähän ohjelmassa esitetyt väittämät:

-Reasons to Recycle-

1. Feels Good
2. Saves Energy
3. Saves Money
4. Creates Good Jobs
5. Saves Trees
6. Improves Environment
7. Saves Landfill Space

Kaikki muut väittämät todettiin tarkastelussa kestämättömiksi paitsi kohdat yksi ja seitsemän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Deus Ex
Onko jätteiden kierrättäminen bullshittiä?

Ei ole. Ehkä ei kannata ottaa ihan niin vakavasti kaikkea vähintään puoliviihteellistä propagandaa, jota kerskakulutuksen ja ympäristövihamielisyyden mekasta syydetään...

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Vierailija

Deus X kysyi:
Siinä kerrottiin, että kierrättäminen on ihan kivaan, mutta hyödytöntä.
Onko noin?

No ovatko mm. nämä asiat hyödyttömiä:

1. Kaikesta maailmassa käytetystä paperista kierrätyspaperin (ja kartongin) osuus on n. 40%, eli lähes puolet.
2. Metallit eivät kierrossa kulu miksikään, ne voidaan kierrättää loputtomiin ja ovat loistavaa raaka-ainetta mm. autoteollisuudelle.
3. Biojätteiden kerääminen kaatopaikoille on merkittävä ilmastonmuutokseen vaikuttava tekijä.
4. Lasi on lasivillan raaka-aine, pitää meidän tupamme lämpimänä. Pulloja on kierrätetty menestyksekkäästi aina ympäri maailman, eikä liene syytä, miksi se pitäisi lopettaa.
5. Muovien energia-arvo poltettaessa on lähes sama kuin öljyn, siksi ne kannattaa polttaa sen jälkeen kun PVC-muovi on eroteltu.

Tuossa muutamia. Paperinkierrätys Oy on Metsähallituksen omistama voittoa tekevä yritys, eikä se ole koskaan harrastanut hyväntekeväisyyttä. Sen näkökulmasta ainakin kyse on jostain aivan muusta kuin pelkästä 'kivasta'.

Kotitalouden näkökulmasta kierrättäminen pienentää huomattavasti jätelaskua. Sekajäteastia ei täyty niin nopeasti, kun roskat lajittelee eri lootiin.

Kierrättäminen on aivan yhtä hyödytöntä kuin malmien louhiminen maaperästä, puiden kaataminen metsästä, öljyn pumppaaminen maasta yms.

Ja eipä tällä kertaa enempää...

geena
Onko jätteiden lajittelu turhaa? Isännöitsijä sanoi taloyhtiön kokouksessa, että jäteauto hakee samalla kertaa sekajätteen ja biojätteen, ja ne kipataan samaan kuormaan. En ole ikinä kotona jäteauton tullessa joten kysyn että pitääkö paikkaansa? Jos pitää niin kyllä minua harmittaa. Olen vuosikaudet pakannut biojätteen bioska-jätepusseihin ja vienyt biojätesäiliöön. Tämähän on suorastaan huijausta :evil:

Outoa jos todella on noin. Meillä jätteet lajitellaan seka, bio, lasi, paperi, ja kartonkijätteisiin ja kyllä ne viedään pois eri autoilla. Paperi ja kartonki menevät tosin samassa autossa mutta eri säiliöissä.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Laajasti on vallalla käsitys, että kierrätyksessä toimii alkupää melkein kaatopaikalle asti. Mutta kaatopaikalla jätteet sekoitetaan kumminkin. Tosiasiassa muunlaista tietoa ei ole toimitettukaan. Ehkä asia onkin pääosin tuon mielikuvan mukaista.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Onneksi medä talossamme suhtaudutaan asiaan järkevästi:
Jäteastioita on tasan kahta lajia: Paperi ja Sekajäte.
En muuten ole ikinä nähnyt autoa, joka keräilisi pelkästään
biojätteitä tai jossa olisi eri osastot bio- ja sekajätteille.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Paperin kierrättäminen lytättiin ainakin em. ohjelmassa.
Perustelut:

- Kierrättäminen saatuttaa enemmän uuden puun käyttö.

- Kierrättäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin uuden puun käyttö.

- Suurin osa käytettävästä puusta on vartavasten kasvatettu sellun raaka-aineeksi, joten niiden suojelu on kuin suojelisi perunoita, jottei niistä tehtäisi ranskalaisia.

Joskus opiskeluaikana tuli paljonkin tutustuttua mm. paperitehtaiden toimintaan ja paperin valmistukseen. Eräällä tutustumisreissulla UPM:n tehtaalla kerrottiin, että paperin kierrätys ei ole kannattavaa ja kuormittaa luontoa jopa enemmän (ja ennen kuin joku keksii sanoa jotain näsäviisasta mainitsen, että UPM valmistaa myös kierrätyspaperia), mutta että esim. Saksa vanhana ympäristöintoilijana ei suostu ostamaan paperia ellei siinä ole tietty prosentti kierrätettyä materiaalia.

Aweb
Deus X kysyi:
Siinä kerrottiin, että kierrättäminen on ihan kivaan, mutta hyödytöntä.
Onko noin?

No ovatko mm. nämä asiat hyödyttömiä:
...
3. Biojätteiden kerääminen kaatopaikoille on merkittävä ilmastonmuutokseen vaikuttava tekijä.
4. Lasi on lasivillan raaka-aine, pitää meidän tupamme lämpimänä. Pulloja on kierrätetty menestyksekkäästi aina ympäri maailman, eikä liene syytä, miksi se pitäisi lopettaa.
...


3.
biojätteiden kerääminen kaatopaikalle on tosiaan merkittävä ilmastonmuutokseen vaikuttava tekijä,
ainakin paikallisesti.
kyseisen aineksen keräämiset ja kompostoinnit kun ei aina oikein meinaa toimia.
biojätteet saattavat alkavat mädäntymään kompostoitumisen sijaan
ja aiheuttavat lähialueiden asukkaille aika tuskaisia hetkiä hajuhaittojen kanssa.
hajuhaitat sitten saattavat alkaa aiheuttamaan muita erinäisiä komplikaatioita.

tästähän oli tässä vähän aikaa sitten joku dokumentti tv:ssä.

4.
pitää varmastikin teidän tupanne lämpimänä, mutta kuinka on tilanne tulevien talojen kanssa?
puukuituisilla puhallusvilloilla (esim ekovilla) kun on parempi lämmöneristyskyky
ja näinollen sen suosio ymmärrettävästi kasvaa.

kannatan kierrätystä.
se nyt vaan tuntuu ja kuulostaa järkevältä asialta ja samalla toivon,
että asia ei ole vain minun päässäni toimiva asia.

Bullshit on viihteellinen ohjelma, mutta vähän ihmetyttää suhtautuminen ilmastonmuutokseen ja kierrätykseen.

Kierrätyksen perimmäinen tarkoitus on vähentää kaatopaikalle menevän jätteen määrää ottamalla hyötykäyttöön kelpaavat materiaalit takaisin kiertoon.

Bullshitin teemat ovat ihan mukavia ja suurimmaksi osaksi paikkansa pitäviä. Ihmettelin vain kovasti että mikä on miesten motiivi. Taikatemppujen paljastamisella hankittu julkisuus tuntuu nyt olevan suurten rahoittajien talutusnuorassa. Vaikutti ainakin siltä että lääketeollisuus ja tupakkateollisuus ovat tyytyväisiä. Yksi sarjan jaksoista mm. lyttäsi passiivisen tupakoinnin vastustajat maan rakoon.

Miten metalliromu jatkokäsitellään? Meinaan kun siinä on vaikka ties mitä metalleja sekaisin: Fe, Sn, Ni, Ti, Al, Pb, jne...

En oikein jaksa uskoa, että niistä ruvetaan erityisemmin poimimaan erikseen eri metalleja. Tehdäänkö niistä vain jokin yksi lejeerinki, jota sitten tarvittaessa jalostetaan vielä vaikkapa raudalla? Mihin sitä sitten autoteollisuudessa käytetään? Koriin?

Ainakin Mooren (olisiko ollut "Stupid White Men") mukaan kierrätys on kyllä Amerikassa täyttä huijausta, mutta se ei tarkoita sitä, että se olisi huijausta Suomessa.

Edit: PAHA typo.

Loptio
Seuraa 
Viestejä1187
o_turunen
Onneksi medä talossamme suhtaudutaan asiaan järkevästi:
Jäteastioita on tasan kahta lajia: Paperi ja Sekajäte.
En muuten ole ikinä nähnyt autoa, joka keräilisi pelkästään
biojätteitä tai jossa olisi eri osastot bio- ja sekajätteille.

Mainittakoon, että Espoossa ainakin meillä sekajätteen, biojätteen sekä paperijätteen hakee eri autot eri päivinä ja tunnetusti Ämmässuolla biojätteet käsitellään omana, sekäjätteistä erillisenä pakettinaan, puhumattakaan paperikierrätyksen toimivuudesta. Joten meillä Suomessa kyllä Pennistä ja Telleristä huolimatta kannattaa kierrättää, ja vastuuntuntoiset, älykkäät ihmiset niin poikkeuksetta tekevätkin.

Loptio
Mainittakoon, että Espoossa ainakin meillä sekajätteen, biojätteen sekä paperijätteen hakee eri autot eri päivinä ja tunnetusti Ämmässuolla biojätteet käsitellään omana, sekäjätteistä erillisenä pakettinaan, puhumattakaan paperikierrätyksen toimivuudesta.

Näin on. On muiden kaupunkien häpeä etteivät suoriudu kierrättämisestä. Täällä PK-seudulla on vähän enemmän porukkaa joten kierrätys on järkevämpää. Jos on takka, kannattaa polttaa paperi ennemmin kuin laittaa se kierrätykseen. Polttamisesta tulee kyllä pienhiukkasia, mutta kotitalouksien määrät ovat kuin hyttysen kusi meressä kun vertaa hiilivoimaloita ja liikennettä. Ja ennen keskuslämmityksiä, vielä 50-60 vuotta sitten lämmiteltiin lähes koko ajan puilla paitsi kaupungeissa. Nyt poltetaan öljyä, paljonkos se saastuttaa? Ydinvoimalla tuotettu sähkö lienee järkevämpää tai maalämmöllä tuotettu melkein ilmainen energia.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46560
Dreamspace
Miten metalliromu jatkokäsitellään? Meinaan kun siinä on vaikka ties mitä metalleja sekaisin: Fe, Sn, Ni, Ti, Al, Pb, jne...Kyllä ne metallit erotetaan toisistaan. Helpompaa se on kuin metallien erottaminen malmista. Ei tuollaisella kaikkien metallien hallitsemattomalla sekasotkulla tee mitään. Siinä yhdistyvät vain komponenttien huonot puolet. Se on heikkoa, painavaa, myrkyllistä, vaikeaa työstää ja niin edelleen.

Tehdäänkö niistä vain jokin yksi lejeerinki, jota sitten tarvittaessa jalostetaan vielä vaikkapa raudalla? Mihin sitä sitten autoteollisuudessa käytetään? Koriin?

Autoteollisuden metalliseokset on erittäin huolellisesti valittu. Ei ikävä kyllä siksi, että kuluttajat saisivat parempia autoja, vaan siksi, että sopivasta teräksestä tehdyt osat pystytään työstämään ja kokoonpanemaan nopeasti ja halvalla. Vähän kalliimman metallin käytöllä voi saavuttaa suuret säästöt valmistusprosessissa.

Töppis
Ainakin Mooren (olisiko ollut "Stupid White Men") mukaan kierrätys on kyllä Amerikassa täyttä huijausta, mutta se ei tarkoita sitä, että se olisi huijausta Suomessa.

Niinpäs muuten olikin. Mutta muistaakseni kappale oli halvan populistinen ja siinäkin kierrätys tyrmättiin tyyliin "kaverini kerran kertoi kuulleensa, että joku näki kun lajitellut jätteet menivätkin lopulta samaan kasaan." Nyt mennään tosiaan hatarien muistikuvien varassa, mutta menköön.

Aweb
Deus X kysyi:
4. Lasi on lasivillan raaka-aine, pitää meidän tupamme lämpimänä. Pulloja on kierrätetty menestyksekkäästi aina ympäri maailman, eikä liene syytä, miksi se pitäisi lopettaa.

Tuosta lasista olen tosin ymmärtänyt että se on valtava ongelma ainakin suomessa. Lasi murska seisoo kaatopaikoilla eikä kukaan tunnu tietävän mitä sille voisi tehdä.... Ei taida olla lasivillalla tarpeeksi kysyntää.

Lasin positiivinen puoli on se, että se ei sinäänsä ole mitenkään vaarallista, vaikka sitä jossain lojuisikin kuutio kaupalla. Luulisi, että sitä käytettäisiin mm säilykepurkkien valmistukseen. SiO2, kvartsia, on kuitenkin ylimäärin maankuoressa. Olisikohan sen osuus koko maapallon painosta 15%?

Metallit siis lajitellaan. Kuulostaa kyllä ihan älykkäältä, meinaan muutenhan siitä metalliseoksesta ei olisi oikeastaan mihinkään mitä sieltä saadaan. Erotellaanko se ihan liukuhihna periaatteella?

Vierailija

Otin vähän selvää jätekuljetuksista.

Ei ole olemassa erillistä autoa eri jätteille. Sama auto hoitaa paperit ja biojätteet, mutta käy toki tyhjentämässä edellisen lastin ennen seuraavaa.

On myös olemassa autoja, joissa on kaksi eri osastoa, eli se voi ottaa samalla kertaa kahta eri jätetyyppiä.

Lisäksi hämmennystä aiheuttaa se, että kun biojätekeräys oli alussa (n. 10 vuotta sitten), ei ollut vielä laitoksia, joissa biojätteitä olisi voitu käsitellä. Silloin ajateltiin, että keräys kannattaa kuitenkin jo aloittaa, että ihmiset tottuvat lajittelemaan biojätteet. Näin ollen biojätteet päätyivät samaan läjään sekajätteiden kanssa. Mutta siitä on siis 10 vuotta aikaa. Mielestäni tuo oli vikatikki jätehuollolta, koska ihmisillä jää tuommoinen mieleen, eivätkä ne usko biojätekeräykseen edelleenkään.

Muuten kylläkin biojätteet menevät biojätteille tarkoitettuun käsittelyyn, jos taloyhtiö vain on tehnyt asianmukaisen sopimuksen.

Vielä: Lassila & Tikanojalla on pääkaupunkiseudulla oma yksityinen kaatopaikkansa, ja sinne on joskus 'joutunut' vähän mitä sattuu sopimuksista huolimatta. Aiheesta on ollut kirjoituksia ja ko. lafka on saanut huomautuksia.

Anders kun tuota kaiken yksityistämistä kannattaa, niin voisi osaltaan tätäkin epäkohtaa hieman valaista...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat