Seuraa 
Viestejä21859
emp
Jos natsisimi muuttuisi ideologialtaan sellaiseksi, että kaikki muita haittaavat kannat siitä poistettaisiin, saattaisi sen salliminen olla mahdollista. Mutta hakaristi nyt vain kantaa historiallisesti tiettyä viestiä, jolla on ongelmallinen sisältö. Historiaa on vähän paha mennä muuttamaan näin jälkikäteen.

Tuossapa toisesta säikeestä varastettu mainio aasinsilta Iron Sky -leffan propagoimiseen.

Kävin katsomassa leffan Oulun ennakkonäytöksessä ja kyllähän se oli ihan kertakaikkisen loistava suomalaiseksi elokuvaksi ja ihan hyvä mihin tahansa verrattuna. Muutama huti siinä on mutta ei niin pahoja että kokonaisuus kärsisi, ehdottomasti leffateatteriin vaivautumisen arvoinen.

Leffa on toimivan scifi-seikkailu mutta se mikä alunperin arvelutti, oli se miten tekijän onnistuvat klaaraamaan natsiaiheen, eli toimiiko poliittinen satiiri. Ja mielestäni siinä onnistutaan yllätävänkin hyvin, paikoin lähes Kubrikin "Tohtori Outolemmen" tasoisesti. Kannattaakin tosiaan miettiä, millaista natsi-ideologinen mahtipontisuus vaikuttaa kun siitä poistetaan natsismin ulkoiset tunnusmerkit, pystyisikö sitä mitenkään erottamaan nykypolitiikan (äärilaitojen) mahtipontisesta julistuksesta. Voiko jotain satorumeja ja halla-ahoja erottaa Aadolf Hitleristä jos vertailu pitäisi tehdä vain paatoksen perusteella.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (101)

Kanga
Seuraa 
Viestejä1327

Miten kommentoidaan ketjua, joka heti avausviestissä räväyttää sumeilematta natsikortin pöytään?

Aika harva, hmm... äärioikeistolainen? liike vaivautuu enää juutalaiskysymystä hehkuttamaan, ja miksipä viitsisi, kun yleinen mamutus on ottanut antisiionismin paikan. Erot ja arvot voivat, ulkoisia tunnusmerkkejä lukuun ottamatta, tosiaan olla melko yhteneviä tietyillä parlamentaarisillakin puolueilla ja näillä muinaisnatseilla.

Suomi taitaa muuten olla eräs niistä harvoista maailman maista, jotka voivat suhtautua edes puolirennosti hakaristiin. Odotan kyllä mielenkiinnolla milloin joku tosikko ulkomaanvieras vetää kunnolla herneet nenään tarkastaessaan ilmavoimien asettaman kunniakomppanian. Vaikka kaipa nuo rennoston miehet osaavat harkita joukko-osastolippujensa sopivan esittelyajankohdan.

Riso abundat in ore stultorum

Vierailija

Jos natsismista riisuttaisiin rotuopit pois,se ei juurikaan eroaisi sosiaalidemokratiasta.

Natseilla oli puolueohjelmassa mm. työllisyyden puolustaminen, yritysvoittojen jako työntekijöille, pääomatulojen lakkauttaminen, kuolemantuomio keinottelijoille ja koroillaeläjille, trustien ja suurkauppojen sosialisoiminen, eläkejärjestelmän laajentaminen, yhtäläisen koulutuksen tarjoaminen köyhimmillekin, lapsityön kielto ja pääoman herruuden lakkauttaminen.

Natsit olivat siis jonkinsortin sosialisteja...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ei se natsismi olisi ollut kauhean pop, jos se olisi nivoutunut sadan vuoden sotiin, epäkelpojen terminoimiseen ja poliisivaltioon.

Kyllä minusta nykyaikuisten (20-50 vee) pitäisi voida analysoida ko. elokuvaa ilman, että jossain sivulausessa sanotaan '... vaikka niiden natsien tilalle olisi ollut hyvä saada jotain muuta...'

Pyskologisen vaikutuksen tuossa termissä 'natsi' tai 'natsisimi' ymmärtää, mikäli ihminen on kokenut historiassa jotain natseihin liittyvää. Minä en ainakaan osaa hirvitellä natseja sinänsä, ellei heihin ympätä jotain keskitysleirijuttua väkisin mukaan. Ei se natseihin automaattisesti kuulu, onhan heidän ansiotaan (Suomenkin) moottoritiet ja Kuplavolkkari.

Yhtä hyvin voisi kauhistella vaikkapa kommunisteja Stalinin 'urotekojen' takia? Minua kommunistihommat yleensä pakkaavat naurattamaan.

Tulikohan tässä nyt vedettyä kommarikortti esiin?

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621
Kanga
Suomi taitaa muuten olla eräs niistä harvoista maailman maista, jotka voivat suhtautua edes puolirennosti hakaristiin. Odotan kyllä mielenkiinnolla milloin joku tosikko ulkomaanvieras vetää kunnolla herneet nenään tarkastaessaan ilmavoimien asettaman kunniakomppanian. Vaikka kaipa nuo rennoston miehet osaavat harkita joukko-osastolippujensa sopivan esittelyajankohdan.Aasiassa hakaristillä on toista symboliarvoa ja löytyy vaikka mistä.

xork
Seuraa 
Viestejä384

Mielestäni keskustelun avaajalla on mielenkiintoinen aloitus. Jos jokin liittyy natseihin edes etäisesti, niin natsiviittauksen saa lähes refleksinomaisesti. Miksi? Onko ihmiselle tärkeää, että muut huomaavat hänen osaavan yhdistää asioita natseihin? Vai pelätäänkö sitä, että liian suuri joukko ihmisiä olisi oikeasti valmis järjestäytymään järjestääkseen joukkotuhonnan? Kumpikin selitys tuntuu minusta järjettömältä. Älkäämme pelätkö natseja - he ovat lähes kaikin osin kuolleita - vaan puhukaamme yhteiskunnallisista asioista niiden oikeilla nimillä. Jos käytät sanoja kuten oikeisto, vasemmisto, kommari, fasisti, natsi tai porvari, niin sorrut pilaamaan keskustelun sanoilla, jotka sisältävät liiaksi tunneinformaatiota, eivätkä ravitse keskustelua.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Ainut leffa jonka näkemistä odotan kiinnostuksella. Siis tällähaavaa.

------------------------------------------------------------

Natsikorttiin sen verran, että natsit tunnustautuivat sosialisteiksi puolueohjelmassaan. Mainittakoon myös, että SDP lisäsi puolueohjelmaansa vasta 1974 kohdan jossa sanoutui irti väkivallan käytöstä sosialistisen järjestelmän saavuttamiseksi Suomessa ja vakuutti pyrittävän tähän päämäärään rauhanomaisin demokratian suomin keinoin. Se oli suora pesäero 1918 SDP.n toimintamalliin sekä vasemmiston kirveslinjalaisiin ja taistolaisiin aineksiin.

- Ubi bene, ibi patria -

Barbaari
Kanga
Suomi taitaa muuten olla eräs niistä harvoista maailman maista, jotka voivat suhtautua edes puolirennosti hakaristiin. Odotan kyllä mielenkiinnolla milloin joku tosikko ulkomaanvieras vetää kunnolla herneet nenään tarkastaessaan ilmavoimien asettaman kunniakomppanian. Vaikka kaipa nuo rennoston miehet osaavat harkita joukko-osastolippujensa sopivan esittelyajankohdan.Aasiassa hakaristillä on toista symboliarvoa ja löytyy vaikka mistä.

Niin on Euroopassakin, historiallisesti. Sehän oli hyvyyden, pyhyyden ja onnen symboli ennen erästä Adolf-nimistä setää. Erikoista on sen esiintyminen joillain luonnonkansoillakin ja sikäläinen melko yhtenevä merkityssisältö. Auringosta ja sen säteistä sen kerrotaan muodostuneen, joten sikäli ei erityinen ihmetyksenaihe ole.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Suomen hakaristi on ollut käytössä ennen kuin natsisaksaa oli keksittykään ja soon lisäksi pystyasennossa kun taas Aatun häkkyrä on hassusti kallellansa. Kurja plagioija koko ukko.

Olen joskus uumoillut, että hakaristikaiverrus olisi voinut olla aurinkokivessä tarkoituksenmukainen. Ja se olisi voinut ilmiintyä siksi pohjoismaiseen kulttuuriin.

- Ubi bene, ibi patria -

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Pacanus Rusticanus

Natsikorttiin sen verran, että natsit tunnustautuivat sosialisteiksi puolueohjelmassaan.Kansallissosialisteiksi. Käytännössä vain aidot arjalaiset saivat osansa sosialismin hedelmistä. Jos heistäkin joku tohti olla eri mieltä, niin saivat saman kohtelun kuin muut "muut". Toisin sanoen natsien sosialismi, eli kansallissosialismi, oli kaukana sosialismista.

Mainittakoon myös, että SDP lisäsi puolueohjelmaansa vasta 1974 kohdan jossa sanoutui irti väkivallan käytöstä sosialistisen järjestelmän saavuttamiseksi Suomessa ja vakuutti pyrittävän tähän päämäärään rauhanomaisin demokratian suomin keinoin. Se oli suora pesäero 1918 SDP.n toimintamalliin sekä vasemmiston kirveslinjalaisiin ja taistolaisiin aineksiin.Näin ehkä on. En jaksa tarkistaa vuosilukuja. Suunnilleen samaa voidaan varmaan sanoa kaikista muistakin ikivanhoista puolueista. Onko SDP:n puolesta käytetty väkivaltaa 1918 sodan jälkeen, onkin jo täysin eri asia.

offmind
Kannattaakin tosiaan miettiä, millaista natsi-ideologinen mahtipontisuus vaikuttaa kun siitä poistetaan natsismin ulkoiset tunnusmerkit, pystyisikö sitä mitenkään erottamaan nykypolitiikan (äärilaitojen) mahtipontisesta julistuksesta. Voiko jotain satorumeja ja halla-ahoja erottaa Aadolf Hitleristä jos vertailu pitäisi tehdä vain paatoksen perusteella.Saa nähdä, aikooko kukaan vastata tuohon avauksen kysymykseen.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Pacanus Rusticanus
Suomen hakaristi on ollut käytössä ennen kuin natsisaksaa oli keksittykään ja soon lisäksi pystyasennossa kun taas Aatun häkkyrä on hassusti kallellansa. Kurja plagioija koko ukko.

Presidentinlinnassa ainakin hakaristit ovat nähdäkseni natsistisesti hiukan kallellaan, vai ovatko:

Onkohan tuo kuva herättänyt ulkomailla huomiota?

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Alveron
Saa nähdä, aikooko kukaan vastata tuohon avauksen kysymykseen.

Jotta asia voidaan selvittää, jonkun pitäisi laittaa vierekkäin Hitlerin kirjoituksia tai puheita ja Santorumin/Halla-ahon kirjoituksia ja puheita, ja kysyä niitä tuntemattomilta ihmisiltä, kumpi on kumman tuotosta.

Katkelmat tulisi valita sattumanvaraisesti, jotta esittelijän oma mielipide ei voisi vaikuttaa tulokseen. Hitlerin ja Santorumin puheet pitäisi tietysti kääntää nykysuomeksi, jotta kielestä ei pystyisi päättelemään sanojaa.

Alveron
Seuraa 
Viestejä3639
Ding Ding
Alveron
Saa nähdä, aikooko kukaan vastata tuohon avauksen kysymykseen.

Jotta asia voidaan selvittää, jonkun pitäisi laittaa vierekkäin Hitlerin kirjoituksia tai puheita ja Santorumin/Halla-ahon kirjoituksia ja puheita, ja kysyä niitä tuntemattomilta ihmisiltä, kumpi on kumman tuotosta.Se on tehty monesti yhdenkään halla-aholaisen pitämättä sitä muuna kuin ajojahtina. Sitä paitsi sehän on natsikortti!

Katkelmat tulisi valita sattumanvaraisesti, jotta esittelijän oma mielipide ei voisi vaikuttaa tulokseen. Hitlerin ja Santorumin puheet pitäisi tietysti kääntää nykysuomeksi, jotta kielestä ei pystyisi päättelemään sanojaa.hehe

Vierailija
Ding Ding
Presidentinlinnassa ainakin hakaristit ovat nähdäkseni natsistisesti hiukan kallellaan, vai ovatko:

Onkohan tuo kuva herättänyt ulkomailla huomiota?
Miksi herättäisi?

Anomalia
Seuraa 
Viestejä1784
installer
Jos natsismista riisuttaisiin rotuopit pois,se ei juurikaan eroaisi sosiaalidemokratiasta.

Paitsi suhtautumisessa demokratiaan. Natsismia on harhaanjohtavaa käsitellä irrallaan fasismista ja fasismissa ei ole sijaa demokratialle.

Uudistunut virkamies: jokainen päivä on samankaltainen.

Vierailija
Anomalia++
installer
Jos natsismista riisuttaisiin rotuopit pois,se ei juurikaan eroaisi sosiaalidemokratiasta.

Paitsi suhtautumisessa demokratiaan. Natsismia on harhaanjohtavaa käsitellä irrallaan fasismista ja fasismissa ei ole sijaa demokratialle.Taidat olla oikeassa,en ajatellut asiaa sen syvällisemmin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat