Seuraa 
Viestejä9265

Osaisiko joku selittää ihan silleen mahdollisimman ymmärrettävästi, että kuinka se ihan konkreettisesti muuttuu esim lihaksen liikkeeksi kun jostain ATP:stä irtoaa niitä fosfaatti-mitälie osasia? Aina sanotaan vaan että näissä vapautuu energiaa ja näin tällee näin, mutta mitä energiaa? Ei ole olemassa energiahiukkasia, vai onko? Aina se energia on jossain muodossa. Milloin ja miten siitä tulee liikettä lihakseen? Missä muosossa ATP:stä irtoaa se energia joka siinä on sitoutuneena, lämpönäkö? Ja miten siitä tulee sitten lopulta lihakseen mekaanista liikettä? Tämä asia minua nyt vaivaa. Wikipediasta en löydä oikein selitystä.

Ja onko hengittämämme hapen idea kehossamme hapettaa ravinteita joita olemme syöneet?

くそっ!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Ronron
Osaisiko joku selittää ihan silleen mahdollisimman ymmärrettävästi, että kuinka se ihan konkreettisesti muuttuu esim lihaksen liikkeeksi kun jostain ATP:stä irtoaa niitä fosfaatti-mitälie osasia? Aina sanotaan vaan että näissä vapautuu energiaa ja näin tällee näin, mutta mitä energiaa?Eikös siitä tule liike-energiaa?

Aina se energia on jossain muodossa.Miksi se ei kuitenkaan voi olla mielestäsi siinä liikkeen muodossa?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä40522
Ronron
Osaisiko joku selittää ihan silleen mahdollisimman ymmärrettävästi, että kuinka se ihan konkreettisesti muuttuu esim lihaksen liikkeeksi kun jostain ATP:stä irtoaa niitä fosfaatti-mitälie osasia?Menin sitten kysymään tätä fiksummilta ja kouraan lyötiin sen tason opus, että mahdollisimman ymmärrettävä selitys jää haaveeksi. Näyttää muuten 1983 painetussa kirjassa olevan "probably" muodossa, joten ilmeisesti mekanismia ei silloin täysin tunnettu. En pysty referoimaan tekstiä, jonka kunnolliseen ymmärtämiseen vaadittavia pohjatietoja minulla ei ole, selkokielelle. Ideana näyttää olevan, että ATP vaikuttaa jotenkin lihaksen aktiini ja myosiinisäikeisiin saaden ne menemään toistensa lomiin ja tuottamaan voimaa ja hajoaa samalla itse ADP:ksi ja fosfaatiksi.

Aina sanotaan vaan että näissä vapautuu energiaa ja näin tällee näin, mutta mitä energiaa? Ei ole olemassa energiahiukkasia, vai onko? Aina se energia on jossain muodossa. Milloin ja miten siitä tulee liikettä lihakseen? Missä muosossa ATP:stä irtoaa se energia joka siinä on sitoutuneena, lämpönäkö?Lämpö on hukkaenergiaa. Molekyylien sähkömagneettinen potentiaalienergia tuottaa sen voiman ja energian, jolla lihas supistuu.

Ja miten siitä tulee sitten lopulta lihakseen mekaanista liikettä? Tämä asia minua nyt vaivaa. Wikipediasta en löydä oikein selitystä.En ihmettele. Fysiologian oppikirja auttaa, jos on auttaakseen. Vaatisi vain hieman esitietoja ja alan terminologiaan perehtymistä. Ei se ole näköjään yksinkertainen asia.

Ja onko hengittämämme hapen idea kehossamme hapettaa ravinteita joita olemme syöneet?Joo, mutta detaljit ovat tässäkin hieman monimutkaisia. Googlaa sitruunahappokierto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ajanmies
Seuraa 
Viestejä63

Lihassolussa on näitä aktiineja ja myosiineja. Olkoon aktiini siinä yläpuolella oleva taso, johon on kiinnittyneenä myosiinin sauvamainen uloke. Ulokkeeseen tulee ATP-molekyyli ja sauva heilahtaa vähän irti aktiini-tasosta. Myosiinissa ATP hajoaa ADP:ksi ja fosfaatiksi ja vapautuu energiaa. Hajoamisen seurauksena myosiini-uloke heilahtaa päin aktiini-tasoa, joka liikahtaa vähän. Kemiallinen energia muutuu mekaaniseksi ja vapautuu vähän lämpöä myös.

ajanmies
Lihassolussa on näitä aktiineja ja myosiineja. Olkoon aktiini siinä yläpuolella oleva taso, johon on kiinnittyneenä myosiinin sauvamainen uloke. Ulokkeeseen tulee ATP-molekyyli ja sauva heilahtaa vähän irti aktiini-tasosta. Myosiinissa ATP hajoaa ADP:ksi ja fosfaatiksi ja vapautuu energiaa. Hajoamisen seurauksena myosiini-uloke heilahtaa päin aktiini-tasoa, joka liikahtaa vähän. Kemiallinen energia muutuu mekaaniseksi ja vapautuu vähän lämpöä myös.Tämä aktiinin ja myosiinin lomiutuminen aiheuttaa sitten lihassolun supistuksen ja se aiheuttaa sen mekaanisen liikkeen. Ca-ioni oli tärkeässä osassa tätä prosessia.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Okei vähän aattelinkin että saattaa olla monimutkaisempi asia. Ihmekös sitä ei selitetä missään kovin tarkasti..

Hmm

くそっ!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat