Seuraa 
Viestejä25
Liittynyt6.7.2011

Kertokaapa minulle ihmettelevälle miksi jääkaapeissa on vihanneslokero sijoitettu kaapin alaosaan, vaikka siellä on jääkaapissa kaikkein kylmintä? Ymmärrän kyllä, että vihanneslaatikko on hankala ylhäällä, mutta tarvitaanko moista laatikkoa laisinkaan - voisihan vihannekset olla esim. oviluukun takana ylempänäkin.

Elikkä jääkaapeissa alaosan muoviset vetolaatikot eivät yhtään auta siinä, että lämpötila olisi vihannesten kannalta sopiva. Vihannekset ovat alhaalla liian kylmässä, vaikka kaappi on säädetty muutoin (muiden tuotteiden kannalta) sopivalle lämpötilalle. Vesipitoisimmat ja herkät vihannekset kuten kurkku ja keräsalaatti menevät jääkaapin alaosassa väistämättä piloille. Tuhlausta ja harmia!

Kommentit (15)

Siksi että jääkaappien jäähdytyselementin sisääntuloputki on siellä ylhäällä, joten vihannekset itseasiassa paleltuisivat jos sinne tekisi lokerikon, koska siitä tulisi jääboksi.

Tämä siksi, että kylmä ilma valuu ylhäältä alas, vaan ei alhaalta ylös, eli jos jääkaappi rakennettaisiin toisin päin niin ne alalokerot menisivät umpijäähän.

Tasaisen jäähdytyksen saamiseksi täytyisi olla jonkinnäköinen puhallin jääkaapin sisällä joka kierrättää ilmaa, mutta se taas sitten lämmittää kaappia tehonsa verran ja nopeuttaa lämmön siirtymistä kaapin seinien ja oven kautta ja heikentää sen energiatehokkuutta.

Reifengas
Seuraa 
Viestejä3403
Liittynyt30.5.2010

Heppanen on todellakin erehtynyt. Jääkaapissa on kylmää ylhäällä ja sitten vain viileää alhaalla.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Veikko
Tämä siksi, että kylmä ilma valuu ylhäältä alas
Ja lämpiää matkalla, kun lämpöä siirtyy jääkaapin ulkopinnan rakenteiden läpi tuohon ilmaan, ja mahdollisesti myös äskettäin jääkaappiin lisätyistä tuotteista samoin.

Vaan mitäs tapahtuu silloin kun jääkaapin kompressori ei käy ?
Jos käy tarpeeksi harvakseltaan, ja kylmäelementin lämpökapasiteetti on tarpeeksi pieni, niin millainen lämpötilajakautuma jääkaapin yhtenäiseen osaan, jossa konvektio on vapaata, syntyy siinä tilanteessa ?
Ei kellään sattuisi olemaan valmiita mittaustuloksia, tai sopivaa mittaria, jolla datan saisi talteen ajan funktiona käytännön testillä ?

Ainakin vihannesboksi rajoittaa merkittävästi konvektiota, ja saattaa johtumistakin merkittävästi hidastaa muuhun kaapin sisältöön, joten se saattaa pysyä silloinkin kaapin lämpimimpänä osana.

heppanen
Vesipitoisimmat ja herkät vihannekset kuten kurkku ja keräsalaatti menevät jääkaapin alaosassa väistämättä piloille. Tuhlausta ja harmia!

Ja kuka sinua on käskenyt kurkkua tuonne mennä työntämään ? ! ?
Ei kurkkua tarvi jääkaappiin työntää ollenkaan yhtään mihinkään osaan, pysyy huoneen lämmössä pitkään kunnossa ilman tuhlausta tai harmia.
Ei sitä kurkkua kaupassakaan missään kylmäsäilytyksessä koskaan pidetä esillä ostamista varten eikä takatiloissakaan, vaan ihan huoneen lämmössä molemmissa.

lokki
Seuraa 
Viestejä4969
Liittynyt3.1.2010

heppanen on kyllä siinä mielessä oikeassa, että joissain jääkaapin oven raolleen jäämisen aiheuttamissa häiriötiloissa kaapin sisälle kondensoituva vesi valuu vihanneslaatikoiden alle ja yhdistelmäkaapeissa, joissa alla on pakastin, tämä vesi jäätyy ja parantunut lämmön johtuminen jäädyttää vihanneslaatikoiden sisällön, kun laatikko estää konvektiota tuomasta lämmintä laatikkoon. Vihanneslaatikoiden sijainti on siis oikea normaalitilanteessa, kun kaikki on niin kuin on suunniteltu, mutta tämä ei päde aina.

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
Liittynyt12.6.2007
kuukle
heppanen
Vesipitoisimmat ja herkät vihannekset kuten kurkku ja keräsalaatti menevät jääkaapin alaosassa väistämättä piloille. Tuhlausta ja harmia!

Ja kuka sinua on käskenyt kurkkua tuonne mennä työntämään ? ! ?
Ei kurkkua tarvi jääkaappiin työntää ollenkaan yhtään mihinkään osaan, pysyy huoneen lämmössä pitkään kunnossa ilman tuhlausta tai harmia.
Ei sitä kurkkua kaupassakaan missään kylmäsäilytyksessä koskaan pidetä esillä ostamista varten eikä takatiloissakaan, vaan ihan huoneen lämmössä molemmissa.

Juuri näin. Mun vaimo työntää useimmiten salaatit ja kurkut jne. jääkaappiin alatasolle, harmi ettei niitä sen jälkeen viitsi enää syödä. Ilmeisesti säilyvyys on siellä hänen mielestään parempi, mutta kun haluan syödä kurkut ja salaatit ihan huoneenlämpöisinä.
t. Tohvelisankari.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Astronomy
Juuri näin. Mun vaimo työntää useimmiten salaatit ja kurkut jne. jääkaappiin alatasolle, harmi ettei niitä sen jälkeen viitsi enää syödä. Ilmeisesti säilyvyys on siellä hänen mielestään parempi, mutta kun haluan syödä kurkut ja salaatit ihan huoneenlämpöisinä.
t. Tohvelisankari.

Oletko harkinnut että teettäisit hänellä asiasta empiirisen vertailututkimuksen :
Sama kurkku puoliksi, toinen pala sinne jääkaappiin ja toinen huoneen lämpöön, eikä kummastakaan palasta syödä mitään. Sitten kirjataan lapulle ostoaika, ja kummankin osalta se hetki kun näyttää siltä ettei niitä viitsisi syödä.
Tulos on niin selkeä, ettei vaimosi usko silmiään. Huoneenlämmössä säilyy oleellisesti paremmin.

Veli sai käytettynä kalliin jääkaapin halvalla jossa on alhaalla erillisinä osina lokerot lihalle ja vihanneksille. Pitää ne erilämpötilassa kuin pakastimen,ruokatavaraosion.

Oliko se vissiin lihalokeroon mihin on hyvä pistää oluet, kun siinä on lämpötila lähellä nollaa.

Sitten itsellä ollut semmoinen ongelma että jos juustokupuun pistää juuston niin se kondensoi kosteutta sinne ja juusto homehtuu nopeammin. Selvitin asiaa ja vissiin tupperwarella ainaskin on joku n.20e hintanen kupu jossa on joku "aukko" mistä ylimääräinen kosteus pääsee pois.

heppanen
Seuraa 
Viestejä25
Liittynyt6.7.2011
kuukle
heppanen
Vesipitoisimmat ja herkät vihannekset kuten kurkku ja keräsalaatti menevät jääkaapin alaosassa väistämättä piloille. Tuhlausta ja harmia!

Ja kuka sinua on käskenyt kurkkua tuonne mennä työntämään ? ! ?
Ei kurkkua tarvi jääkaappiin työntää ollenkaan yhtään mihinkään osaan, pysyy huoneen lämmössä pitkään kunnossa ilman tuhlausta tai harmia.
Ei sitä kurkkua kaupassakaan missään kylmäsäilytyksessä koskaan pidetä esillä ostamista varten eikä takatiloissakaan, vaan ihan huoneen lämmössä molemmissa.




Jos ostaa vain yhden kurkun ja sen hetikohta syötäväksi, niin ei ongelmaa olekaan, mutta jos kotiin pitää saada varalle vähän useampi, niin silloin tulee säilytysongelmia. Kurkkuja säilytetään kaupassa 'normaalilämmössä', mutta kaupan vihannesaltaiden lähellä lämpötila lienee matalampi kuin kotioloissa. Kotona keittiössä, jossa esim. uunin kuumentaminen saa huoneen lämpötilan nousemaan parillakin asteella ainakin meillä, niin silloin on kurkku hätää kärsimässä. Vuorokausi keittiön lämmössä, niin kurkku on nahistunut ja seuraavana päivänä se on kokonaan syömäkelvoton. Ja entäs sitten kesähelteellä, kun huoneenlämpö on meillä jopa 28 pahimmillaan, vaikka on kaikki viilentimet ym. tohottamassa, niin jääkaappi on ainoa mahdollinen kurkun säilytyspaikka. Olen ratkaissut kurkun säilytyksen jääkaapissa nyt siten, että sijoitan kurkut pitkälleen ovilokeroon; oven keskimmäinen lokero lienee ihanteellisin. Iloiseksi lopuksi voin kertoa että meikäläisellä on tullut kokeiltua kurkkujen säilyttämistä jopa villasukan sisällä jääkaapissa - auttoi liian vähän. Myös olen kokeillut säilyttämistä viileää ikkunanlasia vasten pitkällään - tässä on ongelmana kurkkujen putoilu lattialle! Myös tuuletusikkunan sisällä on kurkkuja säilytetty pystyssä, mutta tämä toimii hyvin vain jos ulkolämpötila sattuu olemaan sopiva.

heppanen
Ja entäs sitten kesähelteellä, kun huoneenlämpö on meillä jopa 28 pahimmillaan, vaikka on kaikki viilentimet ym. tohottamassa, niin jääkaappi on ainoa mahdollinen kurkun säilytyspaikka.

Osta kesäksi kurkun siemeniä ja istuta kasvamaan ruukkuun tai vaikka ämpäriin.
28 asteen lämmössä kasvaa hyvin eikä mene pilalle. Kasvihuoneissa on kesällä yleisesti paljon normihuoneenlämpöä kuumempaa ja hyvin ne kurkut sielläkin kasvaa.

JK ei suinkaan ole ainoa mahdollinen kurkun säilytyspaikka, eikä edes hyvä sellainen.

heppanen
Seuraa 
Viestejä25
Liittynyt6.7.2011
kuukle
heppanen
Vesipitoisimmat ja herkät vihannekset kuten kurkku ja keräsalaatti menevät jääkaapin alaosassa väistämättä piloille. Tuhlausta ja harmia!

Ja kuka sinua on käskenyt kurkkua tuonne mennä työntämään ? ! ?
Ei kurkkua tarvi jääkaappiin työntää ollenkaan yhtään mihinkään osaan, pysyy huoneen lämmössä pitkään kunnossa ilman tuhlausta tai harmia.
Ei sitä kurkkua kaupassakaan missään kylmäsäilytyksessä koskaan pidetä esillä ostamista varten eikä takatiloissakaan, vaan ihan huoneen lämmössä molemmissa.




Tänään Alepassa käydessäni päätinpä ostaa kurkkuja, ja yllätykseksi huomasin että ne olivat todella kylmiä; yhtä kylmältä tuntui kuin olisi pitänyt pakastevihannespussia kädessä. Mainitsin ihan ystävällisesti myyjälle, että kurkut alkavat mennä pilalle näin kylminä. (Pilaantuneen kurkunhan tunnistaa siitä, että kurkun pää on pehmennyt, kuten näissä kurkuissa huomasin jo käyneen - tosin en koko laarillista koetellut.) Hän loi minuun jäätävänasiallisen katseen ja sanoi, että kurkut säilytetään takahuoneessa kylmässä. Eli nytpähän tiedän tämänkin ihmeen kurkun elämästä!

tiäremiäs
Seuraa 
Viestejä13176
Liittynyt3.4.2005

Leipääkään ei saisi säilyttää jääkaapissa, koska jonkun tietämyksen mukaan menee huonoksi.

Mutta nämä säilytysaineella kyllästetyt leivät säilyy jopa jääkaapissa.

Kahvi kannattaa säilyttää jääkaapissa, esim. säilyy paremmin. maku menee lämpimässä huonoksi viikossa.

kannattaa testata jos ei tiedä.

Ilmatiivispurkki ja jääkaappi pitää kahvin hyvänä.

Kaupan puolukkahillo mikä on kyllästetty sokerilla, säilyy 2 vuotta päälle parasta ennen päiväyksen. itse tehty puolukkahillo säilyy isältä pojalle ja voi antaa perintönä eteenpäin.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

jokainenhan tietää että munat pitää säilyttää huoneen lämmössä.

leivässä bakteerikanta kasvaa tosiaan nopeammin kylmässä kuin huoneenlämmössä.

toisen polven pilkkuvirhe

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat