Seuraa 
Viestejä460
Liittynyt14.10.2011

Termi "fragging" otettiin USA:ssa käyttöön Vietnamin sodan aikaan, eteenkin sodan loppuvaiheessa, kun asevoimien omien selvistysten mukaan yli 300 amerikkalaista upseeria kuoli omien sotilaiden tappamina.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fragging

"Throughout the course of the Vietnam War, fragging was reportedly common. There are documented cases of at least 230 American officers killed by their own troops, and as many as 1,400 other officers' deaths could not be explained.[4] Between 1970 and 1971 alone, there were 363 cases of "assault with explosive devices" against officers in Vietnam. ""Fragging" näyttää siis olleen eräs merkittävä ilmiö amerikkalaissotilaiden sodanvastaisessa protestoinnissa. Jostain käsittämättömästä syystä Suomen asevoimien viime sotien aikaisista omien upseereiden tappamisista ei sen sijaan ole ollut ainakaan julkisuudessa paljonkaan puhetta. Liekö edes tieteellistä tutkimusta asiasta? Vietnamissa palveli vuosien 1965-72 aikana n. 2,5 miljoonaa sotilasta. Suomen armeijan "miestyövuodet" ovat olleet jatkosodassa noin puolet tuosta. Lienee syytä otaksua että useita kymmeniä "v-mäisiä" suomalaisia upseereita onkin kuollut tosiasiassa harkitusti omien sotilaiden käsikranaateista tai käsiaseista.

"En ymmärrä tätä herkkänahkaisuutta kaasun käytöstä...Kannatan jyrkästi myrkkykaasujen käyttöä sivistymättömiä heimoja vastaan....voidaan käyttää myös kaasuja jotka ovat epämiellyttäviä ja levittävät kauhua.."

- Winston Churchill (1919)

Sivut

Kommentit (31)

Ja taas toisinpäin upseerien tappamia mosuja lienee se kymmenkertainen määrä tuohon verrattuna. Upseeria ei olekaan aivan helppoa saada tutkintaan ..
Talvi- ja jatkosodassa ei teloitettu tietääkseni yhtään upseeria. Mosuja sen sijaan luoja tietää kuinka monta.Kenttäoikeudesta pikatuomioihin. Esim. Vihma.

installer
Seuraa 
Viestejä9908
Liittynyt16.9.2005
suolakaivos
Termi "fragging" otettiin USA:ssa käyttöön Vietnamin sodan aikaan, eteenkin sodan loppuvaiheessa, kun asevoimien omien selvistysten mukaan yli 300 amerikkalaista upseeria kuoli omien sotilaiden tappamina.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fragging

"Throughout the course of the Vietnam War, fragging was reportedly common. There are documented cases of at least 230 American officers killed by their own troops, and as many as 1,400 other officers' deaths could not be explained.[4] Between 1970 and 1971 alone, there were 363 cases of "assault with explosive devices" against officers in Vietnam. ""Fragging" näyttää siis olleen eräs merkittävä ilmiö amerikkalaissotilaiden sodanvastaisessa protestoinnissa. Jostain käsittämättömästä syystä Suomen asevoimien viime sotien aikaisista omien upseereiden tappamisista ei sen sijaan ole ollut ainakaan julkisuudessa paljonkaan puhetta. Liekö edes tieteellistä tutkimusta asiasta? Vietnamissa palveli vuosien 1965-72 aikana n. 2,5 miljoonaa sotilasta. Suomen armeijan "miestyövuodet" ovat olleet jatkosodassa noin puolet tuosta. Lienee syytä otaksua että useita kymmeniä "v-mäisiä" suomalaisia upseereita onkin kuollut tosiasiassa harkitusti omien sotilaiden käsikranaateista tai käsiaseista.Ei siinä välttämättä ollut sodanvastaisesta protestoinnista kyse vaan siitä että kokeneet sotilaat tajusivat että jotkut upseerit olivat niin kädettömiä että heidät oli pakko tappaa etteivät he olisi tapattaneet miehiä älyttömillä käskyillään.

Ihan normimeininkiähän tuo on kaikissa sodissa ollut.

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

Muistaakseni Tuntemattoman sotilaan hahmojen esikuvien haastattelussa tuli esille hyökkäysvaiheen aikana tapahtuneesta kapteenin takaapäin saamasta luodista. Sitä kuvattiin muistaakseni näin: tippui kuin tyhjä perunasäkki.
Ilmeisesti Lammioon oli otettu melkoisesti tästä kapteenista, ja taispa joku miosureistakin uhota, että jos ei edestäpäin satu, niin takaa sattuu...

kevät
Muistaakseni Tuntemattoman sotilaan hahmojen esikuvien haastattelussa tuli esille hyökkäysvaiheen aikana tapahtuneesta kapteenin takaapäin saamasta luodista. Sitä kuvattiin muistaakseni näin: tippui kuin tyhjä perunasäkki.
Ilmeisesti Lammioon oli otettu melkoisesti tästä kapteenista, ja taispa joku miosureistakin uhota, että jos ei edestäpäin satu, niin takaa sattuu...Kapteenit tuskin vetelevät aivan etulinjan kärjessä ja toisekseen kuolleet upseerit tutkittiin tarkoin ja takaapäin tullut luoti ei tiennyt hyvää ampujalle.

Olen täysin vakuuttunut, että tämmöistä "fraggingia" (termi on minulle uusi) on todellakin tapahtunut Vietnamissa, Afganistanissa, Irakissa ja vaikka missä kautta ihmiskunnan historian. Jopa Suomen sodissa. Eikä siinä mitään pahaa ole. Sota on paskamaista aikaa, mutta pakkohan sitä on aina silloin tällöin harrastaa. Miten muuten päästäisiin eroon ylimääräisistä eliitin nuorukaisista, jotka luulevat olevansa upseeriainesta? Jos he saisivat elää, luultavasti melko monet päätyisivät suuryritysten johtoon. Silloinhan maailma olisi vielä entistä kusisemmassa liemessä. Parempi on näin.

Fragging oli ilmiönä ainutlaatuinen.

Ainahan sodissa kautta historian on kapinoitu upseereja vastaan ja ammuttu heitä.
Mutta järjestelmällinen "tappotuomio" jota fragging oli, on ennennäkemätöntä.
Sitä tapahtui vain Vietnamissa.

Tuohon aikaan USA:ssa oli selkeä luokkajako ja rotusortoa.
Vietnamiin lähetettiin ns. alemman luokan porukkaa taistelujoukoiksi. Työläisnuoria, maalaispoikia joilla oli vähän koulutusta ja mustia enimmäkseen.
Kaikki collegepojat yrittivät luistella palveluksesta.
Armeijan byrokratia oli helvetinmoinen.
Upseereja oli n. 15% joukoista, kun se yleensä on 7-8%.
Kaikenlaisia lusmuvirkoja oli. Taistelujoukot olivat vain pieni osa.
Esim. 1968 joukkoja oli Vietnamissa 543000 joista vain 14%, eli n. 80000 oli taistelujoukkoja.
Muut olivat kaikelaisissa huolto, tausta, ja tekaistuissa toimistohommissa.
Tietenkin korkeammin koulutetut ja upseerit.

Kun taistelut eivät ottaneet sujuakseen vietkongia vastaan, keksittiin "Search and Destroy" tekniikka. Taistelujoukkoja pudotettiin ihan älyttömiinkin paikkoihin helikoptereilla ja tehtävänä oli Etsi ja Tuhoa. Eli mahdollisimman monta sissiä piti tappaa.
Näistä sitten kaukana linjojen takana olevat komentavat upseerit ottivat mitaleja ja tavalliset sotilaat hiukan lomaa tai kuolivat viidakkoon.

"Hamburger Hill" oli ehkä kuuluisin näistä älyttömistä tehtävistä.
Kukkulaa vallattiin usean päivan ajan. Miestä meni vietkongin konekivääritulessa kuin heinää.
Komentava upseeri ei antanut millään periksi vaan kukkula oli pakko vallata.
Tappiot olivat hirveät.
Kun kukkula oli vallattu, hylättiin se samontein. Täysin merkityksetön taistelu.

Fragging.
Sotilaat keräsivät keskenään "Tapporahaa" 10000 dollaria jotta joku päästäisi tämän komentava upseerin päiviltä.

Yleensä tapporaha oli n. 1000 taalaa. Paskantärkeä upseeri ei enää juuri uskaltanut olla "Search and Destroy" joukkojen lähistöllä, ellei itse mennyt mukaan tehtäviin.
Sotilaat olivat tavallaan kapinan partaalla. Upseeristo istui luxus huoneistoissa linjojen takana, kävi huorissa, joi viinaa, käytti ja salakuljetti huumeita.
Musta pörssi möi jopa aseita ja claymore-miinoja vietkongille eli viholliselle.

Oma perse oli tärkeä pelastaa.
Kukaan ei tiedä, kuinka monta Fragging tapausta oli. Arviot vaihtelee 800 - 1000.

Nyt sitten kaivattaisiin hieman todisteita tähän ilmiöön.
Oma arvioni suomalaisista joukoista on että ilman joukkueenjohtajaa,patterinpäällikköä jne. (vänrikkejä tai luutnantteja) joukot ovat täysin avuttomia. Eivät hallitse välttämättä edes viestilaitteita.
Itse toimiessani tulipatterin päällikkönä kertauksissa Lapissa (96 miestä 6 tykkiä) sattui jopa sellaista, että mies tuli kysymään kesken tulitoiminnan mitä tehdä kun paikka on lähtenyt hampaasta ? Siinä on kyllä vastaukset vähissä.

Vietnamin "sota" oli leikkisota. Virallisisia sodanjulistuksia ei edes tehty. Sodan syykin (Tonkininlahti) oli keksitty. Koko sodan tarkoitus oli inflaation kiihdyttäminen samalla kultakannasta luopuen. Toki motivaatio oman maan puolustamisessa eroaa hieman viidakossa tykinruokana olemiseen.
Vietnamin sodan kustannus lienee ollut lähellä biljoonaa dollaria. Veronmaksajat siis kustansivat mutta kuka käärikään voitot ?

Vai näinkö se meni?
Sotilasasiantuntijallammehan on uutta, ennenkuulumatonta tietoa.

Vietnamin sota oli leikkisota.
Tarkoituksena inflaation kiihdyttäminen ja kultakannasta luopuminen??

No kai TUOHON väittämään perusteet löytyy?

Taha I
Seuraa 
Viestejä5528
Liittynyt18.4.2011
Czerda
Eli mahdollisimman monta sissiä piti tappaa.Korjaan tämän: Mahdollisimman monta vietnamilaista piti tappaa.

USA:n armeijahan käytti "demokraattista tappamista", eli koska suurin osa Vietnamin kansasta kannatti vastarintaa, suurin osa tapetuista kansalaisista oli vihollisia.

Hyvä korjaus.

" If it´s dead, it´s Charlie".

Charlie tarkoitti vietkongia. My Lai oli ääriesimerkki tästä.
Kunhan vain joku hengiltä saatiin.

Sodassa pitää tehtäväkäskyjen näyttää mielekkäiltä, jotta miehistö ei tunne joutuvansa vaaraan tyhjän vuoksi. Näin toimiva komentja saa arvostusta ja jopa yli-innokuutta suorittaa tehtäviä. Tulee hyvä joukkuehenki.
Yksikin väärä käsky joka tuo tappioita ja ei tuota tulosta, pudottaa päällkön jalustaltaan ja pahimmillaan tulee tappotuomio omilta miehiltä. Upseerillahan on oikeus pikatuomin tekoon taistelutilantessa joten puntit on tasan joskus kun mehistö ottaa vallan. Sodassa on myös kyse moraalista.

Vietnamissa on puurot ja vellt sekaisin molemmin puolin. Vietkong tappoi jos ei tukenut ja jenkit jos näytti tukevan. Jenkellä saattoi olla vastassaan lapsista lähtien kuka tahansa.

Czerda
Vai näinkö se meni?
Sotilasasiantuntijallammehan on uutta, ennenkuulumatonta tietoa.

Vietnamin sota oli leikkisota.
Tarkoituksena inflaation kiihdyttäminen ja kultakannasta luopuminen??

No kai TUOHON väittämään perusteet löytyy?
No kun vähän viisastut niin tulet (ehkä?) huomaamaan mihin sotia tarvitaan.
Tässä pieni vinkki: http://en.wikipedia.org/wiki/Rothschild_family

Taha I
Seuraa 
Viestejä5528
Liittynyt18.4.2011
tietää
Jenkellä saattoi olla vastassaan lapsista lähtien kuka tahansa.Yllättävää, että miehitysarmeija kokee vastarintaa.

Jenkit ampuivat helikoptereista siviilejä ja karjaa huvikseen. My Lai -tyyppisiä joukkomurhia tapahtui joka kuukausi.

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Liittynyt18.10.2007
sapetix
Czerda
Vai näinkö se meni?
Sotilasasiantuntijallammehan on uutta, ennenkuulumatonta tietoa.

Vietnamin sota oli leikkisota.
Tarkoituksena inflaation kiihdyttäminen ja kultakannasta luopuminen??

No kai TUOHON väittämään perusteet löytyy?
No kun vähän viisastut niin tulet (ehkä?) huomaamaan mihin sotia tarvitaan.
Tässä pieni vinkki: http://en.wikipedia.org/wiki/Rothschild_familyHerran pieksut!
Et näköjään edes lukenut omaa linkkiäsi. Mene nyt kuitenkin varmuuden vuoksi tarkastamaan vuoteesi alusta, ettei vaan sieläkin olisi joku Rothschild punomassa juoniaan pääsi menoksi.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Seppo_Pietikainen
sapetix
Czerda
Vai näinkö se meni?
Sotilasasiantuntijallammehan on uutta, ennenkuulumatonta tietoa.

Vietnamin sota oli leikkisota.
Tarkoituksena inflaation kiihdyttäminen ja kultakannasta luopuminen??

No kai TUOHON väittämään perusteet löytyy?
No kun vähän viisastut niin tulet (ehkä?) huomaamaan mihin sotia tarvitaan.
Tässä pieni vinkki: http://en.wikipedia.org/wiki/Rothschild_familyHerran pieksut!
Et näköjään edes lukenut omaa linkkiäsi. Mene nyt kuitenkin varmuuden vuoksi tarkastamaan vuoteesi alusta, ettei vaan sieläkin olisi joku Rothschild punomassa juoniaan pääsi menoksi.En tiedä oletko oikeasti tyhmä vaiko pelkästään esität sellaista ? Rothschildit ovat kuuluisia juurikin siitä ,että ovat aina rahoittaneet sodan molempia osapuolia.
No nykyaikana menetelmä on sitten hieman erilainen .

Mielenkiintoista muuten on se, että Snellman lainasi rahat Frankfurtin Rothschildeilta hopeakannan perustamiseen. No ne rahat menivät sitten ruoan ostoon ja uudella lainalla sitten perustettiin hopeakanta.
Kysymys kuuluukin: mitä Rothschildit lainasivat ja millä ehdoilla? Lainasivat paperia hopean ostoon korkoa vastaan ? Vaikuttaa järjettömältä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat