Seuraa 
Viestejä73

Ensimmäinen viestini tälle foorumille, en äkkiseltään löytänyt vastaavaa, mutta tässä se nyt on.
Olematta mitenkään akateemisesti koulutettu tai muutenkaan enempi kouluja käynyt, olen alkanaut ihmetellä tai miettiä seuraavaa: olisiko mahdollista että joskus ennen vanhaan olisi ollut joku sivilisaatio tai yhteiskunta tjsp jonka kohtaloon monet tarut vedenpaisumuksesta, jättiläisistä, avaruusmatkoista jne voisivat jotenkin perustua. En siis hae mitään von Däniken, salaliitto, uskonnollista tai vastaavaa vastausta vaan selitystä voisiko näin olla ja jos ei niin miksi ei? Esimerkiksi otan tuon vedenpaisumuksen, vaikkapa lähtökohdaksi raamattu. Eikös samaa tarikaa kerrota kaikissa alueen kansantaruissa, Babyloniat jne? Jos olen ymmärtänyt oikein samaa tarinaa kerrotaan ympäri maailman ja aina joku on pelastunut? En nyt mieti sataneen veden kohtaloa, vaan ko tarinan alkuperää. Ovatko kaiki ko tarut samaa alkuperää? Voiko historiankirjoituksen aikajanassa olla ns puuttuva rengas? Jos ei voi niin miksi ei? Onko historian kulun päälinjat ns satavarmoja vai olisiko tilaa puuttuvalle sivilisaatiolle tai kulttuurille. Ihan tavallisena maallikkona ja tätä sivustoa jonkin aikaa seuraavana kysyn. Haluasin perusteltuja vastauksia, en ’Raamattu sanoo 6000 mv max’ vastauksia, koska tuntuu etten ihan kaikkea historian kulusta ymmärrä. Englanninkieliset linkit voivat olla liian vaikeita, antakaa vaikka vinkkejä hyvistä suomenkielisistä kirjoista niiden sijaan jos mahdollista. Eli kaikenkaikkiaan tämmöistä vajaat 60 vuotiasta vain lukion käynyttä ihmetyttää kansantarujen samankaltaisuus, miksi näin on?

Kommentit (11)

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28239

Kansantaruista on vaikea sanoa.

Maapallon historiassa on kuitenkin lukuisia 8-9 rihterin asteikolla tapahtuneiden merenalaisten maanjäristysten aiheuttamia tsunameita, sekä (muistaakseni) yksi iso asteroidin törmäys Intian valtamereen joskus 5000 vuotta sitten, jonka tsunamiaalto oli kymmeniä metrejä (180 metriä korkea) niin lähi-Idässä kuin Austraaliassakin*. Niin välimerellä, kuin josain kai Indonesian saaristossakin on myös viimeisen 5000 vuoden aikana valtaisten tulivuorten räjähtäessä kadunnut kaksi saarta maankartalta, joiden aiheuttamat tsunamiaallot ovat olleet ymmärtääkseni myös jonkun kymmenen metrin luokkaa.

Jos ihmiskunnan koko oli joskus Jeesuksen kuoleman aikaan 100 - 300 miljoonaa, se ei ole ollut varmaan kovin paljon suurempi 3000 vuotta sitä hetkeä aiemmin. Ihmiskunta on elänyt aina aika lähelle merta tai veistöjä, jotka ovat alavia alueita. Ja jos tuolainen 8-9 rihterin asteikolla tapahtunut merenalainen tsunami hukuttaa useampia neliökilometrejä ja tappaa nykyaikanakin suurimman osan väestöstä noilla alueilla, on luonnolliset ilmiöt tarjonneet varmasti paljon tapahtumia esi-isillemme, joita on niihin aikoihin ollut ehkäpä täysin luonnollista selittää eri jumalien mielipiteinä, jollainen vedenpaisumustarinakin ainakin ulkoisten ominaisuuksiensa mukaan on.

*****************************
* wikipediasta:

All of the chevrons point toward a spot in the middle of the Indian Ocean corresponding with the newly hypothesized Burckle crater[17] proposed to be some 29 km (18 mi) in diameter, or about 25 times larger than Barringer Crater. This group posits that a large asteroid or comet impact c. 2800-3000 BCE produced a mega-tsunami at least 180 m (590 ft) high, a catastrophic event that would have affected humanity's cradles of civilization.[18] The evidence for the proposed crater has been challenged.[19][20]

...eli ilmeisesti kyse on sittenkin vielä hypoteesista tuon intian valtameren asteroidin tapauksessa, vaikka viitteitä sellaiseen episodiin olisi. Edit ja suomenkielinen wiki ei asiaa edes mainitse, joten pikaisen tuo tapaus lienee sittenkin enemmän villi hypoteesi kuin varteenotettava historiallinen tapahtuma.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Pelkkä viimeisimmän jääkauden päättyminenkin on saattanut aiheuttaa siellä täällä vedenpaisumuksia sitä kautta että sulamisvedet ovat ensin kasautuneet rajatulle alueelle ja murtautuneet sieltä sitten irralleen jonkin maavallin hajottua tieltä pois. Ja kun merien pinta globaalisti on noussut jääkauden päätteeksi, niin edelläkin mainitut rannikkoseudut ovat tietenkin jääneet veden alle ja mikäli rannikoilla on ollut asutusta niin se siitä sitten heidän osaltaan.

Intian lähistöltä on löydetty merenpohjasta kaupunkirakennelmia jotka muistuttavat Indus-kulttuurin raunioita. Laittaisin linkin, mutta se olisi kuitenkin sitä englanninkielistä matskua josta aloittaja ei hyödy.

Noin muutenkin valitettavasti kaikki vähänkin mielenkiintoisempi aines teemasta "kadonnut kulttuuri X" tapaa aina olla englanninkielistä, oli kyse sitten kirjoista tai netin aineistosta. Hyvin varustelluista kirjastoista löytyy kyllä kirja jota on käsitelty tässä ketjussa:

historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-f13/otto-muck-n-kirja-atlantis-kadonnut-manner-t10352.html?hilit=otto%20muck%20atlantis

En nyt muista mistä syystä mutta jokatapauksessa kuitenkin Mustamerikin aikoinaan peitti maa-alueita alleen ja siinä on saattanut olla porukoilla pakoon juokseminen, plus olen kuullut väitteitä ettei Välimerikään niin kauhean vanha olisi ja sen viimeisin laajeneminen Atlantista syöksyneen veden takia olisi peittänyt alleen asuttuja alueita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Samoin peikkotarinat ja vastaavat epäillään liittyvän Neandertalinihmisiin tai vastaaviin. Että kyllä ne nykyäänkin tiedetyt tarinat voivat olla hyvinkin esihistoriallisia ja pohjiltaan tosia. Kertomus maailmansynnystäkin on sinällään mielenkiintoinen, että sekin on ihan oikeasti melko oikein. Luultavasti kukaan ei maailmansyntyä ole nähnyt, mutta kyllä mutullakin voi melko hyviin tuloksiin päästä. Uskonnoissa kuitenkin on myös varmasti paljon vallan ja uktoriteetisuuden väärinkäyttöä. Monissa tapauksissa itse papilla tai shamaanillakin on voinut olla ihan vakavat ja hyvät tarkoitusperät yhteisön edistämisessä, moni varmasti uskonut omiin tekoihinsa. Monille vielä (tai etenkin) nykyäänkin hallusinogeenit ovat melko valaiseva kokemus. Mutta on hyvä muistaa, että vuosituhansia sitten monille maailmankuva oli yksi kylä, eivätkö välttämättä tienneet paljon mitään omasta hallitsijastakaan, kuin vain kuvan kolikossa ja verot.

Neandertali

monttu auki
Ensimmäinen viestini tälle foorumille, en äkkiseltään löytänyt vastaavaa, mutta tässä se nyt on.
Olematta mitenkään akateemisesti koulutettu tai muutenkaan enempi kouluja käynyt, olen alkanaut ihmetellä tai miettiä seuraavaa: olisiko mahdollista että joskus ennen vanhaan olisi ollut joku sivilisaatio tai yhteiskunta tjsp jonka kohtaloon monet tarut vedenpaisumuksesta, jättiläisistä, avaruusmatkoista jne voisivat jotenkin perustua. En siis hae mitään von Däniken, salaliitto, uskonnollista tai vastaavaa vastausta vaan selitystä voisiko näin olla ja jos ei niin miksi ei? Esimerkiksi otan tuon vedenpaisumuksen, vaikkapa lähtökohdaksi raamattu. Eikös samaa tarikaa kerrota kaikissa alueen kansantaruissa, Babyloniat jne? Jos olen ymmärtänyt oikein samaa tarinaa kerrotaan ympäri maailman ja aina joku on pelastunut? En nyt mieti sataneen veden kohtaloa, vaan ko tarinan alkuperää. Ovatko kaiki ko tarut samaa alkuperää? Voiko historiankirjoituksen aikajanassa olla ns puuttuva rengas? Jos ei voi niin miksi ei? Onko historian kulun päälinjat ns satavarmoja vai olisiko tilaa puuttuvalle sivilisaatiolle tai kulttuurille. Ihan tavallisena maallikkona ja tätä sivustoa jonkin aikaa seuraavana kysyn. Haluasin perusteltuja vastauksia, en ’Raamattu sanoo 6000 mv max’ vastauksia, koska tuntuu etten ihan kaikkea historian kulusta ymmärrä. Englanninkieliset linkit voivat olla liian vaikeita, antakaa vaikka vinkkejä hyvistä suomenkielisistä kirjoista niiden sijaan jos mahdollista. Eli kaikenkaikkiaan tämmöistä vajaat 60 vuotiasta vain lukion käynyttä ihmetyttää kansantarujen samankaltaisuus, miksi näin on?Hieno avaus.
Itsekään en usko vedenpaisumukseen ja Raamatuunkin monissa asioissa varauksella.
Historian "suuria" tapahtumia on aika vaikea todistaa.
Joitakin voi todistella tapahtumattomaksi mahdottomuutensa vuoksi.
Maailman alusta ja vesdenpaisumuksesta on olemassa "kansantaruja" - sinänsä mielenkiintoisia - mutta vaikeasti uskottavia.
"Usko" ja tiede ovat sinällään eri asioíta.

Toope
Seuraa 
Viestejä25565
Starman

Itsekään en usko vedenpaisumukseen ja Raamatuunkin monissa asioissa varauksella.
Historian "suuria" tapahtumia on aika vaikea todistaa.
Joitakin voi todistella tapahtumattomaksi mahdottomuutensa vuoksi.
Maailman alusta ja vesdenpaisumuksesta on olemassa "kansantaruja" - sinänsä mielenkiintoisia - mutta vaikeasti uskottavia.
"Usko" ja tiede ovat sinällään eri asioíta.

Itsekin olen aika tiedeuskovainen. Pakko silti sanoa, että pidän noita vedenpaisumustarinoita jossain määrin uskottavina, tai ainakin mahdollisina. Sumerilaisten (tms) vedenpaisumustarinoiden ja jääkauden päättymisen (merennousun) välillä on tuhansia vuosia, mutten voi pitää mahdottomana tuollaisen perimätiedon säilymistä. Epätodennäköistä, mutta kiehtovaa.

Sinänsä tuohon aloitusviestiin sen verran, että kyllähän uudet löydöt ihmiskunnan esihistoriasta monesti vähän muuttavat aiempia teorioita. Teesejä jääkauden jälkeisestä esihistoriasta tuskin kannattaa vielä naulata seinään, niin paljon selvitettävää ja löydettävää siellä vielä on.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

monttu auki
Seuraa 
Viestejä73

Kiitoksia kaikille vastaajille. Kuten nimimerkki Toope tuossa sanoikin on viimeisen jääkauden ja vedenpaisumustarinoiden välillä tuhansia vuosia eli kait sinne joku vielä tuntematon kulttuurikin mahtuisi. En osaa sanoa onko sellaist aollut mutta ainahan ymmärtääkseni pitäisi pitää mieli ja silmät avoimina uusille mahdollisuuksille.

Jos kaikki nykyihmiset ovat peruja siitä pienestä(?) joukosta joka lähti Afrikasta vaeltamaan olisiko niin a että jossain vaiheessa joku koettu tulva tms olisi näiden vedenpaisumustarinoiden takana, peikot tosiaan voisivat olla niitä Neandertalininihmisiä jne. Tarinat olisivat sitten aikojen kuluessa muuttuneet ja värittyneet huomattavasti. Vai onkohan tuo aikaväli sittenkin liian pitkä jotta tuollainen tarinoiden säilyminen olisi edes mahdollista?

Toope
Starman

Itsekään en usko vedenpaisumukseen ja Raamatuunkin monissa asioissa varauksella.
Historian "suuria" tapahtumia on aika vaikea todistaa.
Joitakin voi todistella tapahtumattomaksi mahdottomuutensa vuoksi.
Maailman alusta ja vesdenpaisumuksesta on olemassa "kansantaruja" - sinänsä mielenkiintoisia - mutta vaikeasti uskottavia.
"Usko" ja tiede ovat sinällään eri asioíta.

Itsekin olen aika tiedeuskovainen. Pakko silti sanoa, että pidän noita vedenpaisumustarinoita jossain määrin uskottavina, tai ainakin mahdollisina. Sumerilaisten (tms) vedenpaisumustarinoiden ja jääkauden päättymisen (merennousun) välillä on tuhansia vuosia, mutten voi pitää mahdottomana tuollaisen perimätiedon säilymistä. Epätodennäköistä, mutta kiehtovaa.

Sinänsä tuohon aloitusviestiin sen verran, että kyllähän uudet löydöt ihmiskunnan esihistoriasta monesti vähän muuttavat aiempia teorioita. Teesejä jääkauden jälkeisestä esihistoriasta tuskin kannattaa vielä naulata seinään, niin paljon selvitettävää ja löydettävää siellä vielä on.
Vedenpaisumus tieteelliseti ajateltuna olisi ollut aika uskomaton ja mahdoton.
Viedä kaikki maailman maalla elävät nisäkkäät samaan laivaan tai arkkiin.
Monet eläimet olivat jo "siihen aikaan" levittäytyneet eri mantereille, kuten jääkarhut j avastaavat eri mantereilla elävät eläimet.
Luonnon tasapaino olisi muuttunut kohtuuttomasti tällaisessa tapauksessa.
Vaikea todistaa saduksi tai totuudeksi, mutta vaikuttaa kyllä mieluummin sadulta.

Uskonnolliselta kannalta, jota tuskin täällä ei pitäisi sanoa, mutta sanonpa silti.
Jos Jumala käsitetään rakkaudelliseksi olioksi, niin on suorastaan häntä kohtaan halventavaa, että hän pettyy ihmisten käyttäytymiseen ja rankaisee maailmaa.
Täytyy olla jumala, jolla on lyhyt käsitys luomuksensa tuloksesta ja omasta tietämyksestään.
Mutta jokainen uskokoon - jos uskoo - jumalaan, joka on halutunlainen.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Mikäli lähi-idän alueen vedenpaisumusmyytit perustuvat todellisuuteen, tulva on voinut olla hyvin paikallinen ja rajattu, ja ainoat eläimet mitkä siinä on pelastettu ovat olleet kotieläimiä. Nautoja, lampaita jne. Ei siis tietenkään koko maapallon fauna.

Jumalastronauttiteorian (anteeksi vain, mutta alkuperäinen nimi on käsittääkseni ancient astronaut theory) yksi näkemys vedenpaisumuksesta on että ns. Nooan arkki oli vedenpitävä alus vähän kuten sukellusvene ja hyötyeläimet säilöttiin sen sisuksiin sukusolujensa muodossa, tai hedelmöitettyinä alkioina. Avaruusväki tähän asiaan liittyy sikäli että näkemyksen mukaan tämän poppoon edustaja sponsoroi Nooan turvaan jotta avaruusväelle jää edes jotain ihmisorjia jäljelle senkin jälkeen kun jonkinlainen globaali tuho on pyyhkäissyt suurimman osan ihmiskuntaa olemattomiin.

Sanon "jonkinlainen", koska ideoita siitä mikä mahdollisen vesienläikähdyksen aiheutti on useampia.

Toisaalta voi tietysti ajatella että kaikenlaiset jumaluudet oikeasti ovat vain ihmismielelle tyypillisiä arkkityyppejä tai keino selittää sitä miksi asioita tapahtuu. Jos tämä nykyinenkin sivistys tuhoutuisi hetkessä ja jäljelle jäisi muutamia ihmisiä, on aivan varmaa että ainakin osa heistä kehittäisi meriselityksekseen jonkinlaisen tarun siitä että Herra Sebaot sai ihmiskunnan syntisyydestä tarpeekseen ja päätti lahdata kaikki paitsi harvat ja valitut.

Fëanor
Osaltaan vedenpaisumusmyytin yleisyyttä selittää yksinkertaisesti lähetyssaarnaajien vaikutus.Minkä uskonnon? Kun vedenpaisumustarinat tuppaavat olevan vanhempia kuin kristinusko.

Starman

Vedenpaisumus tieteelliseti ajateltuna olisi ollut aika uskomaton ja mahdoton.
Viedä kaikki maailman maalla elävät nisäkkäät samaan laivaan tai arkkiin.
Monet eläimet olivat jo "siihen aikaan" levittäytyneet eri mantereille, kuten jääkarhut j avastaavat eri mantereilla elävät eläimet.
Luonnon tasapaino olisi muuttunut kohtuuttomasti tällaisessa tapauksessa.
Vaikea todistaa saduksi tai totuudeksi, mutta vaikuttaa kyllä mieluummin sadulta.
Koko eläinmaailman mahduttaminen arkkiin, toki. Mutta itse vedenpaisumus, suurten vesimassojen liikuskelu ja niiden aiheuttama tuho, eihän siinä mitään satua tarvitse olla. Paikallisesti on hyvinkin saattanut vesi peittää ja tuhota "koko maailman". Eli sen maailman jonka paikallinen väki tiesi ja tunsi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat