Seuraa 
Viestejä45973

Kuinka ihminen voi tehdä järjettömiä tekoja, tekoja joita kukaan päästään terve ei tekisi, mutta silti olla järjissään?

Vantaan kylpyammesurmasta syytetty nuori mies on tuomittu taposta kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.
Oikeus: Mies oli syyntakeinen

Oikeussalissa nähtiin harvinainen vääntö siitä, oliko mies tekohetkellä syyntakeinen vai alentuneesti syyntakeinen.

Mielentilatutkimuksen tehnyt lääkäri vakuutti, että nuori mies oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) katsoi, että Tuomola oli täydessä ymmärryksessä.

Oikeuden mielestä TEO:n lausunnossa on käytetty erityistä asiantuntemusta, joka ajaa lääkärin tekemien välittömien havaintojen ohi. TEO:lla katsottiin näin olevan paras kyky arvioida mielentilalausuntoa erityisasiantuntemuksensa vuoksi.

Käräjäoikeus katsoi, että nuori mies oli tekohetkellä syyntakeinen ja langetti tälle vankilatuomion. Tuomola joutuu maksamaan henkisestä kärsimyksestä uhrin äidille 8 000 euroa ja isälle 3 750 euroa.

STT

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (11)

Järjetön teko ja syyntakeisuus eivät sulje toisiaan pois. Syyntakeettomuus tarkoittaa, että henklö on teon tehdessään ollut ihan todellisuutta tajuamaton eli psykoosissa.

Kuukeloimalla löytyisi varmaan enemmän, mutta en jaksa.

Mikä ja kenen todellisuus pitäisi tajuta? Todellisuuksia on yhtä paljon kuin sen havainnoijia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neonomide
Jos kaikilla olisi oma todellisuutensa, kaikilla olisi myös erilaiset arvot ja normit.

Niinhän meillä onkin. Mitä tarkempiin yksityiskohtiin mennään sitä isommiksi erot käyvät.

Jeesuskin sanoi jo aikoinaan, ettei ketään pidä tuomita. Tämän voi ymmärtää lauseena, jolla juuri tuetaan sitä, että kaikki on suhteellista ja subjektiivista, arvotkin. En minä haluaisi tuomita myöskään ketään. Mistä ihmeestä minä, tai kukaan muu, voi tietää, mikä on oikein ja mikä väärin ihan loppupeleissä?

Heh, ei ollut tarkoitus provosoida filosofisontologista keskustelua.

Syyntakeettomuudella tarkoitin sitä että jätkä olisi pysyvästi psykoosissa, esim. uskoisi tyttöystävän olleen vieraan vallan lähettämä salamurhaaja, joka piti itsepuolustukseksi tappaa.

Nyt kundia ketutti ja ymmärsi ihan hyvin että teosta (toistuvasta lyömisestä veitsellä) voi seurata hengenlähtö. Tästä seuraa linnaa.

Toki on outo, että oli kuukauden elellyt kuin ei mitään, kylmäveristä suunnitelmallisuutta osoitti vielä tekstailemalla tytön äidille valeviestejä.

En kuitenkaan ole mikään juristi, tämä vaan arkijärjellä ajateltuna.

Mummo

Toki on outo, että oli kuukauden elellyt kuin ei mitään, kylmäveristä suunnitelmallisuutta osoitti vielä tekstailemalla tytön äidille valeviestejä.

Niin, pystyykö terve henkilö asumaan kuukauden samassa asunnossa mätänevän ruumiin kanssa?

Ei mielenterveys ole on/off tila.

Syyntakeettomuuspykälällä on kai tarkoitus turvata se etteivät ihan oikeasti hoidon tarpeessa olevat ja tekonsa vakavuutta ymmärtämättömät joudu vankilaan.

Toki jätkällä on ollut lepakoita tapulissa, kun ylipäätään meni tuommosta tekemään, mutta silti oli kykenevä tajuamaan, että jos veitsellä hakkaa sohvalla makaajaa, niin siittä saattaa kuolla.

Mummo

Toki jätkällä on ollut lepakoita tapulissa, kun ylipäätään meni tuommosta tekemään, mutta silti oli kykenevä tajuamaan, että jos veitsellä hakkaa sohvalla makaajaa, niin siittä saattaa kuolla.

Jos määritelmä on noin tiukka niin syyntakeettomia murhamiehiä ei taida juurikaan esiintyä. Henkilöt jotka eivät tuota ymmärrä taitavat löytyä jo valmiiksi erillaisista hoitolaitoksista.

Jeps

Taitavat oikeuspsykiatriassa nykyään tapella tuon syyntakeisuuskäsitteen parissa. Välillä meni ruotsalaismalliseksi lällyilyksi, mutta nyt näyttää linja koventuneen.

Yleensä olen vasemmistoviherpehmo, mutta henkilöön kohdistuvissa rikoksissa hiukan hammurabisoitunut. En haluaisi olla tuomioistuimen jäsen.

mustikka
Seuraa 
Viestejä81

Olen ollut virallisen diagnoosin mukaan keskenmenoni takia psykoosissa noin viikon ajan.

Vaikka tilani oli vakava, ymmärsin kyllä tekoni seuraukset. Ainoa ongelma oli, ettei muisti pelannut, joten en päivässä oli paljon pimeitä hetkiä, josta ei ollut mielikuvaa. Tulin kuitenkin tulokseen, että nämä pimeät välit olivat ihan rutiiniasioita. Jos aivot joutuvat käsittelemään rankkoja asioita, se deletoi vähemmän tärkeät pois aktiivi muistista. Ne saattavat palautua mieleen myöhemmin tai ei välttämättä koskaan.

Uskon siis siihen, että aivot voivat sulkea pois sen tosia asian, että asuu ruumiin kanssa, muttei sitä ymmärrystä että puukotus tappaa ja että on tappanut jonkun. Sen takia joku murhan tehnyt voi elää naapurissa veriteon jälkeen ulkopuolisen mielestä täysin "normaalia" elämää ilman päällisiä oireita ja käydä rutiinin omaisesti töissä. Aivot teettävät vain rutiiniasioita, koska menivät solmuun jostain karmeasta tapahtumasta. Ihminen ei siis osoita "kylmäverisyyttään" tai harkittua murhaa elämällä päällisin puolin normaalia elämää.

Asuin viikon näiden psykoosipotilaiden kanssa sairaalan osastolla ja osalla oli todellakin vainoharhoja ja ulkoavaruuden ääniä kuulevia...
Niiltä varmasti löytyy lepakoita tapulista ja ehkä sitä syyntakeettomuttakin.

meillä on kova tarve = kukaan järkevä ei halua meille töihin
meillä on jatkuva tarve = aikataulut kusee pahan kerran
kilpailukykyinen palkka = noin 60% liiton suosituksesta

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat