Seuraa 
Viestejä45973

Selkäänpuukotusteoria tai selkäänpistoteoria (saks. Dolchstoßlegende, suoraan käännettynä ”tikarinpistolegenda”) oli teoria, jonka mukaan Saksan armeija oli hävinnyt ensimmäisen maailmansodan vain siksi, että kotirintaman petturit olivat niin sanotusti puukottaneet sitä selkään. Varsinkin Adolf Hitlerin johtama natsipuolue käytti selkäänpuukotusteoriaa hyväkseen antisemitistisessä ja kansallismielisessä propagandassaan.

Selkäänpuukotusteoria tarjosi tappioista ja sotakorvauksista kärsineelle ja ylpeytensä menettäneelle Saksan kansalle selkeitä syyllisiä. Pettureita teorian mukaan olivat ensisijaisesti juutalaiset sekä kommunistit ja sosialidemokraatit.Todellisuudessa Saksalla ei ollut enää mahdollisuuksia voittaa sotaa. Rauhan kannattajat löytyivät tosiasiassa niin asevoimista kuin siviileistäkin.

Selkäänpuukottamisteoria siirtyi Saksasta myöhemmin USA:han. Sitä on toistuvasti harjoittaneet erityisesti poliittisesti oikealla olevat. Mm. Korean ja Vietnamin sodan epäonnistumisia ja tappioita selitettiin kotimaan pasifistipettureiden myyräntyön seurauksilla. Kuten Saksan tapaus 1918-19 myös USA:ssa poliittinen eliitti ja sotilaat halusivat irroittaan maan toivottomista sodista Koreassa ja eteenkin Vietnamissa.

Suomessa selkäänpuukottamisteorialle ehkä jossain määrin sukulainen on ollut mm. talvisodan menetysten sälyttäminen A.K. Cajanderin niskaan ("malli cajander"). Eteenkin asevoimat sättivät Cajanderia varustautumispuutteista vaikka todellisuudessa Suomi oli jopa paremmin varustautunut sotaan kuin useimmat muut eurooppalaiset pienet ja keskisuuret valtiot. Asevoimien keskuudessa tehtiin virhearvioita, suosittiin kyseenalaisesti suomalaisia tuotteita (jotka olivat 20-30% kalliimpia kuin ulkolaiset) sekä annettiin määrärahoja tarpeettomasti laivastolle (jonka painoarvo talvisodassa oli mitätön).

Kommentit (6)

ihmisen syyllisyys ilmaston lämpenemiseen / ilmaston muutokseen olisi tieteellisesti todistettu jo monta kertaa ilman selkään puukottajia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kanga
Seuraa 
Viestejä1327
tietää
http://fi.wikipedia.org/wiki/Panssarilaiva_Ilmarinen

Siinä yksi hullu rahareikä, joka pakoili ilmavoimia ja ajoi kait omaan miinaan? Samaan aikaan etsivät kelvottomia romuja ilmavoimiin. Kun laki merivoimista laadittiin ei ilmavoimia noteerattu miksikään. Se kuitenkin ratkaisi sodan lopputuloksen.


Ei asia ole noin yksioikoinen. Jos panssarilaivarahat olisi 20-luvun lopussa laitettu ilmavoimiin, olisi silloin hankittu kalusto ollut täysin kelvotonta sodan syttyessä. Panssarintorjunta oli melkoisen lapsenkengissä tuohon aikaan, joten siihenkin ostetut aseet olisivat -miinoja lukuunottamatta- olleet vähäarvoisia. Ainoa missä sijoituksen arvo (ja missä Suomen armeijalla oli heikkouksia Talvisodassa) olisi ollut tykistö ja osittain viestivälineet ja pioneerikalusto. Ja joka tapauksessa merivoimat kaipasi aluksia, Venäjän keisarikunnan jätöksillä ei vain enää pärjätty. Sukellusveneet olivat oikea päätös, mutta olisiko panssarilaivarahat sitten voitu käyttää paremmin? Jokin raskaampi alustyyppi oli kuitenkin hankittava, ja tuohon maailmanaikaan Suomen resursseilla se tarkoitti hävittäjien tai panssarilaivojen hankintaa (molempia oli tarkoitus hankkia, mutta rahat eivät vain riittäneet). Ja panssarilaiva sentään kykeni taisteluun Punalippuisen laivaston raskaampiakin aluksia vastaan, mihin hävittäjäalukset eivät olisi tykistöaseistuksensa puolesta kyenneet.

No, panssarilaivat eivät sitten ikinä laukaisseet pääaseistustaan merimaaleja vastaan, mutta eihän sodassa yleensä käy niin kuin rauhan aikana suunnitellaan...

Riso abundat in ore stultorum

molineux
Seuraa 
Viestejä518

Ei ehkä liity suoranaisesti selkäänpuukottamisteoriaan mutta viime vuosikymmeninä kuultu väite jonka mukaan veteraaneille tuon tuostakin olisi sanottu "mitä menitte sotimaan" tai että "veteraaneja olisi herjattu" on aika kyseenalainen ja saattaa liittyä suomalaisen oikeiston sisäpoliittiseen lyömäaseeseen vasemmistoa ja vasemmistoradikalismia vastaan. Ehkä kyse on samasta kuin ne väitteet joiden mukaan USA:ssa olisi syljetty Vietnamin veteraanien kasvoille näiden palattua sodasta. Tuosta "Spitting Imagesta" on tehty USA:ssa jopa tutkimus jossa osoitettiin ettei mitään veteraanien silmille syleksemisilmiötä ollut todellisuudessa olemassakaan. USA:n oikeisto loi tämän myytin.

“Science is the belief in the ignorance of the experts” – Richard Feynman

Aivan varmasti halveksivat sodan käyneitä suomessa nuorisoradikalismiin vuosina. Sen aikaisista elokuvistakin välittyy väheksyntä ja jopa mielisairaaksi leimaaminen. Manillaköydessä ja Solveigin laulussa on mielisairaita hahmoja joita nuoret pelkää ja halveksii. Komisario Palmu leffassa on se hullu natsi jne. Tyypillistä oli juuri mielisairaaksi leimaaminen erillaisin viittauksin, kun suoria natsisyytöksiä ei uskallettu esittää. Natsit taas olivat neukkujen vetonaula. Suorin viittaus oli Pojat elokuvassa jossa saksalaisilla sotilailla oli roolihahmoja, joiden pauloihin joutuneita naisia leimattiin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat