Seuraa 
Viestejä1628

Voikukkaa on piha täynnä. Miten sitä voisi hyödyntää?

-----
Perinteisesti voikukkaa on käytetty lääkkeeksi nesteenpoistajana esim. maksasairauksissa ja korkeaan verenpaineeseen. Tuoreena ja kuivattuna sitä voidaan käyttää ruokahalun edistäjänä, rauhoittamaan vatsaa ja edistämään ruoansulatusta, sillä voikukan juurella on mietoja laksatiivisia ominaisuuksia.

Keskeneräiset kokeet diabetesta sairastavilla hiirillä ovat viitanneet siihen, että voikukka saattaa auttaa verensokerin tasapainottamisessa ja laskea kokonaiskolesterolia ja triglyseridejä kohottaen HDL:n, eli hyvän kolesterolin arvoja.
-----
Voikukka on luonnon viherkasveista paras beetakaroteenin lähde, mistä muodostuu A-vitamiinia ja kaikista ruoista kolmanneksi paras A-vitamiinin lähde, heti turskanmaksaöljyn ja naudanmaksan jälkeen! Voikukassa on myös runsaasti kuitua, rautaa, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, fosforia sekä B-vitamiineja, tiamiinia ja riboflaviinia. Ne ovat myös hyvä proteiinin lähde.

http://www.magneettimedia.com/?p=9007




Ei ole korkeaa verenpainetta, enkä nesteenpoistoakaan tarvitse, eikä minulla ole diabetestä... Kuitenkin nämä viimeiseksi mainitut ravinteeet kiinnostavat.

Mitkä osat voikukasta sisältävät mitäkin ja miten niitä pitää käsitellä? Kuivataanko lehdet ja juuret? Kuumaan veteen lehtiä ja saa voikukkateetä? Entä itse kukka? Kokemuksia?

Kommentit (13)

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Nuoret lehdet tuoreeltaan salaattiin. Tulee miedomman makuisia jos laittaa esim. kukkaruukun nurin päin lehtiruusukkeen päälle pariksi päiväksi, tosin ravintoainepitoisuuskin hiukan laskee.

Nuput (jos ne ehtii nuppuina kerätä) kiehauttaa hiukan suolatussa vedessä ja syö voisulan kanssa, a vot!

Juuria en ole kokeillut, mutta kuulemma kuivattuna ja paahdettuna ja jauhettuna niistä tulee kahvinkorviketta.

Kukista voi tehdä simaa, kolmen litran kulho aika tiukkaan kukkia (pelkästään ne keltaiset osat, ei yhtään vartta tai tulee kitkerää) ämpärin pohjalle ja vajaa kilo sokeria perään, 5l kiehautettua vettä päälle ja annetaan muhia pari tuntia, siivilöidään, lisätään nokare hiivaa, pullotetaan, jääkaappiin pariksi päiväksi.

Kaksi ensimmäistä reseptiä itse kokeiltuja ja joka kesä hartaasti syötyjä, juomia en ole tullut tehneeksi mutta simaa kaverit väittävät hyväksi.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Vaikuttaako ruokavalioon jotenkin viereinen pelto, jossa kasvatetaan lähiruokaa ja johon roiskitaan täystuulella jotain rikkaruohomyrkkyä? Omaa piha-aluettaanhan ei pysty "suojaamaan" kuten esimerkiksi pientä kasvimaatilkkua jollain pressulla

Onko vaarallista yrittää hyödyntää tuota rikkakasvia syömällä sen pois juurineen "nurmikolta, vai onko se imenyt itseensä jonkun round-up myrkyn joka on kuluttajatuotteissa huomattavasti miedompi kuin maataloustuotteissa, ja josta sitten tietysti saa syöpää ja muita inhottavia pikku vaivoja jos käyttää sitä eri vahvuutena kuin kuluttajatuotteissa?

http://www.roundup.fi/ täsmätuho, jos se osuu kohteeseensa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Pikku Gen
Nuoret lehdet tuoreeltaan salaattiin. Tulee miedomman makuisia jos laittaa esim. kukkaruukun nurin päin lehtiruusukkeen päälle pariksi päiväksi, tosin ravintoainepitoisuuskin hiukan laskee.



Juu, varjostamalla kitkeryys laskee ja niitä voidaan käyttää lähinnä rucolan tapaan esimerkiksi salaateissa.

Pikku Gen

Kukista voi tehdä simaa, kolmen litran kulho aika tiukkaan kukkia (pelkästään ne keltaiset osat, ei yhtään vartta tai tulee kitkerää) ämpärin pohjalle ja vajaa kilo sokeria perään, 5l kiehautettua vettä päälle ja annetaan muhia pari tuntia, siivilöidään, lisätään nokare hiivaa, pullotetaan, jääkaappiin pariksi päiväksi.



Kukat kannattaa kerätä aamulla, koska kukkien mesipitoisuus on silloin suurimmillaan - ennen ötököitä siis kukat talteen.

Näillä perusteilla näyttäisi siltä, että voikukka on monikäyttöinen hyötykasvi!

JayD
Seuraa 
Viestejä830
Röyh!
Vaikuttaako ruokavalioon jotenkin viereinen pelto, jossa kasvatetaan lähiruokaa ja johon roiskitaan täystuulella jotain rikkaruohomyrkkyä? Omaa piha-aluettaanhan ei pysty "suojaamaan" kuten esimerkiksi pientä kasvimaatilkkua jollain pressulla

Onko vaarallista yrittää hyödyntää tuota rikkakasvia syömällä sen pois juurineen "nurmikolta, vai onko se imenyt itseensä jonkun round-up myrkyn joka on kuluttajatuotteissa huomattavasti miedompi kuin maataloustuotteissa, ja josta sitten tietysti saa syöpää ja muita inhottavia pikku vaivoja jos käyttää sitä eri vahvuutena kuin kuluttajatuotteissa?

http://www.roundup.fi/ täsmätuho, jos se osuu kohteeseensa?




jonkun round-up myrkyn joka on kuluttajatuotteissa huomattavasti miedompi kuin maataloustuotteissa
???
No, maatalouskäytössä vahvuus on valmiissa ruiskutusseoksessa esim. 5,4-10,8 grammaa litrassa. Antamasi linkin mukaan "kuluttajatuotteissa" se on 7,2 grammaa litrassa...
Mikä sitten on huomattavaa...
Keskiarvoisesti väittäisin, että maatalouskäytössä ollaan hyvin liki tuota "kuluttajatuotteen" keskiarvoa. Todennäköisesti jopa alle.

Silti on huolestuttavaa, jos joku on niin tunari, että ruiskuttaa peltonsa ohella naapurinkin kasvit.
Usein ruiskutuksissa on esim. vesikaivoihin määrätty turvaetäisyys 30-100 metriä...
Kuinka ollakkaan, niin täällä kun noita kepuloisisäntiä seuraa, niin ruiskun puomit kaivon kansia kolistellen ruiskutetaan silmät ummessa... Ne on vissiin maistamalla kokeilleet seoksen väkevyyden kohdalleen, ja sitten niistä tulee tuommoisia...
KERPELE!

Tee vaan aina ilmoitus eviraan tuollaisista hutiloivista ympäristöä epäkunnioittavista "viljelijöistä". Kyllä se pikku hiljaa menee kovimpaakin kalloon, ne määräykset...

Vesikaivoja ei ole, mutta mietityttää tuo tuulella levittäminen (joskus myrkyttäjä puhui yöajasta kun on tyyntä) mutta ilmeisesti ei ole aikaa odotella..ja se haju mikä jää karvastelemaan, yök..

Niin se myrkyttäjä itse varoitti etukäteen ja sanoi että nimenomaan mansikka on tuolle myrkylle arka.

Pressu riittää mansikoille, mutta perunat ja,ruohosipuli ja muut kasvavat jäävät sitten samalle tuulenpuolelle kuin pusikko vastaavassa reunassa ojaa. Pajupusikon lehdistä osa kuihtuu mutta kyllä ne vaan piti käydä raivaussahan kanssa poistamassa. Elikkä se myrkky kyllä menee hukkaan.

Itse käytin tuohon pajunpoistoon pelkkää kirvestä pitkällä jo sulaneena keväänä ja hyvää jälkeä tuli juurakoillekin. Tosin voimat ehtyivät ennen pahinta pellonreunaa.

En ole varma pitoisuuksista. Miedompi kuin maataloustuotteissa oli lainaus tuolta jostain linkin takaa.

Reifengas
Seuraa 
Viestejä3776

Voikukkia on noin 400-500 eri lajia.

Niistä vain pari kelvollisia, loput ovat rikkaruohoja, joista ei ole mihinkään. Voitte arvata, mitä tonteillanne kasvaa.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

---
Seuraa 
Viestejä3561

Voiko voikukan siitepölylle allergisoitua? Tarkoitan nyt lähinnä sitä, että se voikukan "hötö" joka siitä lentää pitää tietenkin sisällään kaiken oleellisen, eli siitä ei siis erikseen lennä mitään siitepölyä?
Summa summarum: jotta saisit allergisia hengitystieoireita voikukasta, tulisi vetää sellainen "hötö" sieraimeen. Muussa tapauksessa se ei aiheuttaisi allergisia reaktioita kukinta-ajasta riipumata. Olenko oikeassa?

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18401
Jäärä
Voiko voikukan siitepölylle allergisoitua? Tarkoitan nyt lähinnä sitä, että se voikukan "hötö" joka siitä lentää pitää tietenkin sisällään kaiken oleellisen, eli siitä ei siis erikseen lennä mitään siitepölyä?
Summa summarum: jotta saisit allergisia hengitystieoireita voikukasta, tulisi vetää sellainen "hötö" sieraimeen. Muussa tapauksessa se ei aiheuttaisi allergisia reaktioita kukinta-ajasta riipumata. Olenko oikeassa?

Voi allergisoitua nimimerkillä kokemusta on. Mutta voikukan siitepöly on sen verran "painavaa", jotta se ei pölise pitkin poikin kovinkaan helposti. Eli oireita saadakseen pitää tunkea naamansa niihin melko liki. Mutta toki siis ihan sellasta tavanomaisen oloista keltaista siitospölyä voikukassakin on. Hötö on tässä yhteydessä käsittääkseni se siemen, ja se ei siitepölyallergian ajatuksessa oikein toimi, vaikka tunkisi nokan täyteen. Voikukan maitiaisnestekin voi aiheutella iho-oireita ja joitain havaintoja olisi myös, että voikukan kukinnolla (siitepöly/maitiaisneste?) ihon sively aiheuttaa ihon herkistymistä auringonvalolle ja saa aikaan aurinkoyliherkkyyden tapaisia oikeita. Tiedä sitten.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Muistelisin että juuret auttavat vatsavaivoihin, en vai muista minkämoisiin (ilmavaivoihin???) Lapsena tuli niitä juuria kaiveltua ylös ja rouskutettua sellaisenaan (toki kuorin ne), käsittääkseni juuri sen vuoksi että luin jostain tuosta vatsahommelista. Ja minullahan on vatsavaivaa ollut milloin mitäkin.

Reifengas
Voikukkia on noin 400-500 eri lajia.

Niistä vain pari kelvollisia, loput ovat rikkaruohoja, joista ei ole mihinkään. Voitte arvata, mitä tonteillanne kasvaa.




Joo, elikkä pois kaikki vaan. En yritä syödä niistä mitään osasia.

Siis voikukka ei ole tuulipölytteinen, joten kun se kukkii keltaisena ei kannata mennä tunkemaan sitä sieraimiinsa tai muutenkaan haistelemaan.

Ne hötöt on niitä siementen kantajia jotka levittävät näitä lajeja pitkin ympäristöä.

Näin muuten ekan kerran tänään (en ole ennen viitsinyt vahtia kun ohi hurjastelen) vanhan pariskunnan yhdessä kiillottamassa nurmikkoaan. Kerran pysähdyi koiran kanssa juttelemaan ja se pelkäsi haravaa?? Tuntuu että tuo pariskunta on kasvanut kiinni haravan ja kuokan varteen. Ja aloittavat joskus maaliskuulla jo pälvikaljulta.
Nurmikko on lanattu niin matalaksi että se on jo nyt? palanut osittain. Ja voikukatkin häviävät tehokkaasti melkein päivittäin.

Olisinpa minä yhtä uuttera sitten joskus eläkkeellä

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Reifengas
Voikukkia on noin 400-500 eri lajia.

Niistä vain pari kelvollisia, loput ovat rikkaruohoja, joista ei ole mihinkään. Voitte arvata, mitä tonteillanne kasvaa.




Tässä ketjussa kaiketi oli kyse ihan yleisestä voikukasta, eli Taraxacum officinale:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Voikukka

Sen sijaan paikallisesti näyttäisi wikin mukaan Suomessa olevan yli 500 pikkulajia. Eli jotain suvuttoman lisäyksen aiheuttamia ryhmittymiä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Voikukat

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Parhaanmakuiset lehdet on niillä alalajeilla, joilla on ehjimmät lehdet. Siis jos salaattia ajattelee. Ja joka tapauksessa nuorina (siis ennen kuin kasvi on kukkinut) ne lehdet on vähiten kitkeriä.

En kyllä koskisi sellaisiin rehuihin jotka ovat lähellä myrkytetyiksi tiedettyjä paikkoja.

Yksi kaverini on allerginen voikukan siitepölylle, joten kai sillekin voi herkistyä. Onneksi ei ole ihan pahimmasta päästä allergia, juurikin siitepölyn huonon pölyävyyden takia, mutta ei hän koskaan kävelisi voikukkaniityn halki.

Hmmm... löytyisiköhän jostakin myrkyttämättömiä voikukkia? Rupesi salaatittamaan. Toki voisi ostaa niitä ranskalaisia salaattivoikukan siemeniä ja kokeilla mitä niistä tulee, mutta ihan suotta, kotimaiset on aivan yhtä hyviä.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Jos salaattiin meinaa, niin ihan pienet lehdet ovat parhaita, sillä isot ovat käsittääkseni kitkerämpiä. Marinoidun sipulin (+valkosipuli) kanssa oikein hyvää. Jäävuorisalaatti pehmentää makua. Marinadiin oliiviöljyä, balsamicoa, ehkä mustapippuria myllystä (ja suola, ken sellaista harrastaa). Ranskassa voikukan lehtiä pidetään herkkuna.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat