Seuraa 
Viestejä8

Monikohan täällä on Tieteen Kuvalehden lukijoita?
Jotka lukevat lehteä ja/tai seuraavat tieku.fi sivua, niin muistavat varmaan seuraavan jutun:
http://tieku.fi/kysy-meilta/norsu-ja-hi ... kin-hiiria

Artikkelin pääsisältö voidaan kai tiivistää jutun viimeiseen kappaleeseen:
"Nykynorsut ovat suurimpia maaeläimiä, eikä niiden tarvitse pelätä hiiriä. Norsut ovat myös varsin älykkäitä, joten ne tuskin ahdistuvat hiiren kohdatessaan. Eläintarhoissa työskentelevät biologit ovat todenneet norsuja tarkkailtuaan, että norsut eivät pelkää hiiriä."

Itse pistin aiheesta viestä tiekun toimitukseen ja kuulemma oli moni muukin asiasta laittanut viestiä heille. Nyt vastasit 9/2012 lehdessään lukijoiden kyselihin aiheesta.
Moni oli lähettänyt Myytinmurtajien(mythbusters) videon ja sen perusteella kyseenalaistaneet artikkelin väittämiä. (http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... pTSA_25wGE)

Itse vielä mietin seuraavia seikkoja, joihin ei vastattu:

1) Totta on, että norsut ovat kookkaita ja älykkäitä.
Onko kuitenkaan fyysinen koko ja älykkyys tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, että pelätäänkö jotain asiaa? Jos verrataan tätä ihmiseen esimerkiksi, oletetaan että keskiverto ihminen on älykkäämpi kuin keskiverto norsu. Ihmisellä on monelaisia pelkoja, osa niistä jopa täysin absurdeja. Onko älykkyys merkki siitä, että jotain ei pitäisi pelätä?
On totta, että norsu on ihmistä paljon suurempi. Mutta jos verrataan hiiren kokoon, niin onko sillä tässä suhteessa väliä? Voidaan esim. ottaa hämähäkki. Monet ihmiset pelkäävät pieniä harmittomia lukkeja, vaikka ovat moninkertaisesti niitä isompia. Eli onko koko kriteeri, jonka perusteella ei pitäisi jotain pelätä?
2) Biologien tekemät havainnot norsuista pitävät varmasti hyvin paikkansa, sitä en epäile. Pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä on eläintarhassa eli vankeudessa eläneet norsut. Eläintarhan eläimet ovat varmasti tottuneet hyvin erilaiseen elämään ja erilaiseen ympäristöön kuin luonnollisessa ympäristössään elävät eläimet.

Tieku:n toimitus oli katsonut videon ja todennut, että eivät ole vakuuttuneet sen perusteella, että norsut pelkäävät hiiriä. Ennemminkin kyseessä esim. norsun reaktio väistää/olla tallaamatta hiirtä.

Itselle jäi nyt vaan sellanen olo vastaukseta, että asiaan ei juurikaan oltu paneuduttu tiekun osalta vaan todettu vain, että "joo joo".

Tämähän tietenkään ei nyt varmaan ole mikään suuri tieteen kysymys tai hiertävä dilemma, josta tarvitsisi hirveästi kiistellä. Mutta minua jäi hieman vaivaaman tämä asia ja lähinnä se asenne joka tiekun vastauksesta huokui...ei paneuduttu asiaan vaan jätettiin asia selvittämättä!!

Nyt ajattelinkin kysäistä täällä, että mitäs mieltä olette asiasta.
Pelkäävätkö norsut hiiriä vai miten on asian laita??

Kommentit (15)

En tiedä, mutta sen olen kuullut että hiiri oisi riippusiltaa ylittäessään varoittanut takanaan tulevaa norsua: "ota varovasti, en ole varma kestääkö tämä kahta."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
syytinki
Seuraa 
Viestejä9469

Satuinpa näkemään "Myytinmurtajien" pätkän, jossa testasivat pelkäävätkö norsut hiiriä.

Pistivät hiiren norsunkakkakokkareen alle (onton) ja kun norsu tuli kohdalle, päästivät hiiren irti. Joka kerta norsut eli elefantit väistivät hiirtä komeasti.

Se on sitten eri asia miksi väistivät. Oliko vain outo tapaus ja varoivat. Varoisin sitä minäkin, jos paska äkkiä kääntyisi ja alta livahtaisi hiiri.

Taisivat olla Afrikkalaisia norsuja. Intialaiset pitäis kanssa testata.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Kai ne väistävät mitä tahansa yllättävää vipeltäjää, oli se sitten maksatautinen juoksuhämähäkki tai myrkkykäärme. Pelosta voi puhua sitten, jos reaktio jatkuu tilanteen analysoinnin jälkeenkin, ts norsu juoksee pakoon hiirtä tai ahdistuu hiiren läsnäolosta yleensä.

Denzil Dexter
Kai ne väistävät mitä tahansa yllättävää vipeltäjää, oli se sitten maksatautinen juoksuhämähäkki tai myrkkykäärme. Pelosta voi puhua sitten, jos reaktio jatkuu tilanteen analysoinnin jälkeenkin, ts norsu juoksee pakoon hiirtä tai ahdistuu hiiren läsnäolosta yleensä.En usko, että hämppyri tai käärme pystyy edes puremaan norsunnahan läpi.

iMuke
Seuraa 
Viestejä1356

Havaintoja on kahdenlaisia joten ehkäpä toiset norsut pelkäävät hiiriä ja toiset eivät. Vaikka joku ihminen pelkääkin hiiriä niin eihän se tarkoita sitä että kaikki pelkäisivät.

Röyh!
Olen aina ihmetellyt miten eläintenkesyttäjät yms hoitajat, eikö heitä pelota iso elefantti ja sen opettaminen? En uskaltaisi edes ajatella..Kunnioitusta herättävä otushan se on. Periaatteessa ilmeisen säyseä eläin, mutta metsästäjien jäljiltä orvoksi jääneet uros norsut kuuleman mukaan tapasivat/tapaavat pistää paikkoja ja ihmisiäkin paskaksi.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Norsuillahan on sellanen muisti ettei unohda ikinä. Kerrotaan tilanteita missä norsu olisi palannut kostamaan vuosienkin päästä ikäviä tapahtumia ihmisille. Jollain tavalla siis oppii tuntemaan ja erottamaan olennot toisistaan. Ihminenhän ei tunnista eläinten kasvoja ellei ole lapsesta asti ollut kyseisten eläinten kanssa tekemisissä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat