Seuraa 
Viestejä1772

Lueskelin tossa juttua siitä miten LHC muuttaa muotoaan kuun aiheuttaman painovoimavaikutuksen takia niin, että protonisädettä joudutaan sen takia rukkaamaan jonkin verran. Jutussa mainittiin että efekti on tietenkin voimakkaimmillaan täysikuun aikaan, mutta jos noin on niin miksi ihmeessä? Siis ei kai täysikuu ole mitenkään lähempänä kuin normaalikaan kuu, kysehän on vain siitä mistä kulmasta aurinko kuuta valaisee? Joten mikä tekisi täydenkuun vaikutuksesta sitten suuremman?

Itseasiassa eikös täysikuun aikaan aurinko ole maahan nähden vastakkaisella puolella kuin kuu, jolloinka luulisi että kuun näennäinen gravitaatiovaikutus vähän pienenisi kun aurinko on vetämässä toiseen suuntaan? Ja toisin päin taas kun kuu on pimeänä niin aurinko lienee siellä kuun takana eli vetävät sitten samaan suuntaan?

Vai mitä mä en nyt tässä tajua?

Kommentit (5)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323
Nobelaner
Lueskelin tossa juttua siitä miten LHC muuttaa muotoaan kuun aiheuttaman painovoimavaikutuksen takia niin, että protonisädettä joudutaan sen takia rukkaamaan jonkin verran. Jutussa mainittiin että efekti on tietenkin voimakkaimmillaan täysikuun aikaan, mutta jos noin on niin miksi ihmeessä? Siis ei kai täysikuu ole mitenkään lähempänä kuin normaalikaan kuu, kysehän on vain siitä mistä kulmasta aurinko kuuta valaisee? Joten mikä tekisi täydenkuun vaikutuksesta sitten suuremman?Vuorovesi tekee Maan kuoreen kymmenien senttimetrien liikkeitä, mutta kymmenien kilometrienkin alueella maankuori liikkuu hyvin samaan tahtiin ja LHC:n muodonmuutokset ovat pieniä - tosin niin on fokusoitu sädekin. Jos tuollainen vaikutus on merkittävä, niin siihen vaikuttaa Kuun etäisyys radallaan, asema suhteessa LHC:n tasoon ja myös Auringon vuorovesivoimat. Noin pikaisesti pohdittuna efekti on suurimmillaan silloin kun Kuu ja Aurinko vaikuttavat samaan suuntaan, eli uuden kuun aikaan, aivan kuten päättelit. Täysikuu lienee toimittajan omaa keksintöä jutun dramatisoimiseksi.

salai
Seuraa 
Viestejä7777
Neutroni
Noin pikaisesti pohdittuna efekti on suurimmillaan silloin kun Kuu ja Aurinko vaikuttavat samaan suuntaan, eli uuden kuun aikaan, aivan kuten päättelit. Täysikuu lienee toimittajan omaa keksintöä jutun dramatisoimiseksi.

Vaikea tietää, mitä toimittaja on oikeasti sanonut, kun linkki juttuunsa puuttuu. Mutta ei tuo täysikuu kuitenkaan aivan hihasta vedetty arvaus ole:
author="<a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Vuorovesi">Vuorovesi – Wikipedia</a>" kirjoitti:
Täydenkuun ja uudenkuun aikana Aurinko, Maa ja Kuu ovat samalla suoralla. Tällöin Kuun ja Auringon synnyttämät vuorovesihuiput osuvat samaan aikaan, syntyy tavanomaista voimakkaampi vuorovesi eli tulvavuoksi ja -luode. Sitä vastoin Kuun ensimmäisen ja viimeisen neljänneksen aikana nousuvesi jää tavallista matalammaksi eli esiintyy vajaavuoksi.[3]

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323
salai
Mutta ei tuo täysikuu kuitenkaan aivan hihasta vedetty arvaus ole:Niin joo, noihan se taitaa toimia, että vuorovesi vahvistuu silloinkin kun Kuu ja Aurinko ovat vastakkaisilla puolilla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat