Seuraa 
Viestejä5463

Näin viime yönä hauskan tiedepalsta-aiheisen (!) unen. Unessa keksin mukamas todella hyvän tiedeaiheisen kysymyksen, jonka postasin oitis palstalle. Näin jälkeenpäin kysymys tuntuu aika hupsulta, mutta josko joku kemiaan perehtynyt olisi kiinnostunut ottamaan kantaa.

Unessa minulle heräsi kysymys, olisiko mahdollista valmistaa epäkynttilä ja jos niin mitä materiaaleja siihen tarvittaisiin. Epäkynttilä olisi kynttilä, jonka palamisreaktio olisi endoterminen. Kynttilän liekki aiheuttaisi näin ollen alaspäin suuntautuvan konvektiovirtauksen, joten kynttilää olisi käytännössä pakko polttaa nurinpäin käännettynä. Palamiseen tarvittavan energian kynttilä ottaisi luonnollisesti ympäristöstä, joten kynttilä soveltuisi kätevästi esim. jäähdyttämiseen.

Näin äkkiseltään konsepti tuntuu mahdottomalta, mutta mistäpä tietää? Onko paikalla unimaailmaan perehtyneitä kemistejä, jotka kukaties voisivat keksiä epäkynttilälle sopivan reseptin? Toteutuksen ei tarvitse muistuttaa kirjaimellisesti tavallista kynttilää.

Kommentit (3)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Huomautettakoon, että toki esim. joku vääräleuka voisi todeta jääpalan olevan tällainen epäkynttilä, mutta unessa epäkynttilä perustui kemialliseen reaktioon ja oli sytytettävissä ja sammutettavissa kynttilän tavoin.

Se olisi jäätelökone. Energia olisi vaan saatava ympäristöstä eikä kammesta. Ympäristön lämpötilaeroista mieluiten. Lienee keksitty jo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Voisiko mokoman toteuttaa siten että siitä syntyisi palamisen illuusio? Vaikkapa putki jonka läpi laskeutuu kuivajään höyryä ja jota valaistaan putken sisältä tulevalla valolla. Höyry täytyy mitoittaa siten että se haihtuu näkymättömiin jo muutaman sentin matkalla.
Tästä yksinkertaisempi versio olisi käyttää ultraääni -laitetta tuottamaan vesihöyryä, raskasta sellaista:

http://www.news.cornell.edu/stories/Dec08/Ultrasound.html

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat