Seuraa 
Viestejä45973

Olen yrittänyt etsiä riippumatonta tutkimusta alkoholin vaikutuksesta aivoihin, mutta en ole mitään tarpeeksi pätevää löytänyt. Aiheesta on tullut väiteltyä ja eräs tuttuvani mukaan yksittäinen humala tuhoisi aivosoluja jopa promille määriä ja tämä taas kuulostaa jotenkin absurdilta. Eli kuinka suurella alkoholi määrällä on oikeasti "tyhmentäviä" vaikutuksia, jotka oikeasti vaikuttaisivat ihmisen kykyyn suoriutua haastavistakin tehtävistä. Oma alkoholin käyttöni on kyllä todella kohtuullista, mutta mietinkin sitä, että pitäisikö lopettaa kokonaan...

Jos tästä aiheesta löytyy tältä palstalta jo jotain keskusteluja, niin linkkejä kiitos. Itse en pikaisella etsinnällä löytänyt.

Sivut

Kommentit (37)

Todellista vaikutusta ei tiedä kukaan.

Olemme kuitenkin yksilöitä ja aivoihin vaikuttaa moni muukin asia kuin alkoholi, joten asian tutkiminen jatkuu niin kauan kuin ihmisiä on.

3. Alkoholi tuhoaa aivosoluja

Jos sokerihumala onkin myytti, oikea humala ei sitä ole. Moni meistä on kuitenkin kuullut esimerkiksi koulun terveystiedon tunnilla tai huolestuneiden kansalaisten suusta faktana sen, että alkoholi tuhoaa aivosoluja. Joskus näkee jopa konkreettisia numeroita siitä kuinka monta aivosolua yksi pullo viinaa tuhoaa.

Raittiusseurojen harmiksi ja alkoholinnautiskelijoiden iloksi tämäkin on vain myytti. Nykytutkimusten valossa on selvää että alkoholi kyllä vaikuttaa negtiivisesti aivojen toimintaan humalassa, mutta ei tuhoa sieltä mitään. Pitkät juomaputket voivat toki johtaa moniin hermostollisiin tauteihin, mutta moni tutkimus on osoittanut että kohtuullinen juominen on itse asiassa hyväksi Journal Of Geriatric Pscychiatryn mukaan.

http://www.terve.fi/terveys/5-myyttia-k ... esti-uskot

Perikardiitti
Seuraa 
Viestejä98

Alkoholi kyllä takuulla tuhoaa aivotoimintaa pitkällä aikavälillä. Suurimmat ongelmat tulevat tietääkseni pikkuaivojen alueelle, josta johtuu "juopon kävely". Kuten msHorton sanoi, alkoholin todellista vaikutusta ei tiedetä. Kyse on lähinnä semantiikasta, ts. mikä aiheuttaa aivotoiminnan muutokset. Synpsien uudelleenjärjestäytyminen on vääjäämätön ilmiö jatkuvan alkoholinkäytön seurauksena. Yllämainittu lainaus on harhaanjohtava, sillä siinä puhutaan ainoastaan hermosolujen tuhoutumisesta. Ei hermosolujen tarvitse tuhoutua, jotta aivotoiminta muuttuisi.

Hermosoluissa, kuten kaikissa muissakin soluissa, on reseptoreita. Alkoholeilla ja muilla substansseilla on monta mahdollista vaikutustapaa solujen toimintaan. Alkoholi, sen palamistuotteet, tai reagenssit voivat esim. saturoida reseptoreita peruuttamattomasti ja jopa tuhota niitä. Tällöin myös solun toiminta muuttuu peruuttamattomasti. Myös itse synapsirakenteet voivat muuttua synapsien uudelleenjärjestäytyessä, jolloin tietty hermosolu ei voi muodostaa synapsia entiseen malliin toisen hermosolun kanssa kerran siitä irrottuaan.

Valitettavasti en kerkeä töistä selaamaan tutkimuksia aiheesta. Jos aihe kuitenkin kiinnostaa, kannattaa tutustua ainakin pubmedin ja plosonen/plosmedicinen tietokantoihin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä46043
Perikardiitti

Valitettavasti en kerkeä töistä selaamaan tutkimuksia aiheesta. Jos aihe kuitenkin kiinnostaa, kannattaa tutustua ainakin pubmedin ja plosonen/plosmedicinen tietokantoihin!Off topiccina , miten Plosonen/plosmedicine eroaa pubmedistä? Mikä on kriittisin tietokanta tutkimusten luotettavuuden suhteen?

Jos sellaista nyt tietokannat edes määritteleekään??

Yleensä sotketaan alkoholin vaikutuksiksi elintapasairaudet jotka tulisivat ilman sitäkin. Kaikilla päihdekäyttäjillä on samoja piirteitä jotka johtuvat aliravitsekuksesta, univajeesta ja onnettomuuksista ja mielenhäiriöistä johtuen edellisistä. Pinna lyhenee ja tavoitteet tuntuvat järjettömiltä raittiista ihmisestä. Saman kohtaisi useamman sairaan taholta jos lähestyisi samoin provosoiden. Useimmat ylirasitetut ja univajeiset alkavat nähdä harhoja, ilman että normaalisti niitä näkisivät. Alkoholisteilla tulee lopulta sietokyvyn raja vastaan ja joko kuolee tai saa pysyviä vaurioita.

Perikardiitti
Seuraa 
Viestejä98
jussipussi
Off topiccina , miten Plosonen/plosmedicine eroaa pubmedistä? Mikä on kriittisin tietokanta tutkimusten luotettavuuden suhteen?

Jos sellaista nyt tietokannat edes määritteleekään??
En ole perehtynyt niiden eroista, Plosin puolella pääsee IMO helpommin käsiksi juttujen täysversioihin. Molemmilla on omat toimielimet ylläpidon suhteen. Plosin tutkimukset ovat vapaana vertaisarvioille, joka ainakin kuulostaa sopivalta kriittistä lukijaa kohtaan.

Flick
Seuraa 
Viestejä258

Kansanterveyslaitos kertoo ihan varmasti miten haitallinen aine on kyseessä ja mitä se aiheuttaa

http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_t ... sen_hoito/

Kuva samalta sivustolta.

Alkoholi aiheuttaa pitkässä ja suuressa käytössä aivosolujen ja synapsien tuhoutumista ja sitä kautta keskushermoston toiminnan heikkenemistä. Alkoholisteilla näyttää kädet vapisevan, kävely on tönkköä ja ylipäätään kehon kontrolli on heikkoa.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Kukaan ei varmasti kiistä alkoholin negatiivista vaikutusta aivoille. Melko kova aine ylipäätänsä, jota käytetään kemiassa aineiden uuttamiseen, kuten liuottimia ylipäätänsä. Alkoholin hajoamistuotteetkin ovat erittäin haitallisia, alkoholit hajoavat hapoiksi. Kuitenkinaan suoranaisesta aivosulujen kuolemisesta ei taida olla mitään näyttöä? Kaikki fiksut tietysti tietävät, että alkoholi on yksi vaarallisimmista huumeista, ellei oteta savun tai muun rinnakkaistekijän vaikutuksia huomioon.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä46043

Hyödyn ja haitan raja on pieni..

Kolme drinkkiä päivittäin juovat voivat sairastua aivohalvauksiin selvästi muita nuorempina.

Liika alkoholi aikaistaa aivohalvauksia keskimäärin 14 vuodella

Neurology-lehden julkaisemat tulokset kannustavat kohtuullisuuteen alkoholin käytössä. Noin lasillisen päivässä juovat saattavat pienentää sydänriskejään, mutta käytön kasvaessa mahdolliset hyödyt jäävät lukuisten terveyshaittojen jalkoihin, aikaisemmista tutkimuksista tiedetään.
http://www.iltalehti.fi/terveys/2012092 ... 8_tr.shtml

jussipussi
Seuraa 
Viestejä46043

Ei tule minään yllätyksenä.

Eikö sitä kossun hintaa juuri alennettu kun ei mennyt tarpeeksi isoja määriä kaupan kansalle, kyllähän kansan pitää juoda, jos ei juo niin alennetaan hintoja, ei saa vero euroja valtio muuten.

Mutta muistakaa D-vitamiini on myrkyllistä. se pitää tietää vaikka kesken unien herätettäisiin ja kysyttäisiin..

Alkoholiriippuvaiset kuolevat jopa kaksikymmentä vuotta muuta väestöä nuorempina.

Saksalaistutkimuksen tuloksista ilmenee, että alkoholiriippuvaisten naisten vuosittainen kuolleisuus on lähes viisinkertainen verrattuna terveisiin samanikäisiin naisiin. Miesten kuolleisuuden alkoholismi nostaa kaksinkertaiseksi muihin miehiin verrattuna.

Tässä tutkimuksessa luvut tarkoittivat käytännössä sitä, että alkoholiriippuvaiset naiset kuolivat keskimäärin 60-vuotiaina ja miehet 59-vuotiaina, mikä on noin kaksikymmentä vuotta vähemmän kuin yleensä.

Naiset on tiedetty herkiksi alkoholin haitoille, mutta vaikutuksen suuruus yllätti tutkijat. Vastoin odotuksia naisten ja miesten kuolleisuus ei myöskään laskenut, vaikka heidän alkoholismiaan olisi yritetty hoitaa


http://www.iltalehti.fi/terveys/2012101 ... 9_tr.shtml

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14241

Muistetaanpas että kohtuukäyttö näyttää myös useiden tutkimusten mukaan suojaavan dementialta:

Drinking a moderate amount of alcohol may protect against dementia, according to a new study in the journal Age and Ageing.

Among Germans aged 75 and older, those who drank two to three drinks a day decreased their risk of dementia by as much as 60% percent compared to those who abstained.

German researchers followed more than 3,000 people across Germany for three years. At the time that the study began, none had been diagnosed with any form of dementia. Each study participant -- or, in the case of illness or death, their doctor, caregiver, or other family member -- was interviewed and assessed at home at the beginning of the study, 18 months later, and a final time at the three-year mark. At the end, data were available for all but 49 of the original study participants.

During those three years, 217 cases of dementia were diagnosed, including 111 cases of Alzheimer’s disease. Those who drank alcohol were 29% less likely to have dementia compared to those who did not drink alcohol.

http://www.webmd.com/alzheimers/news/20 ... t-dementia


Ryyppääminen aiheuttaa tietenkin omanlaistaan dementiaa:

Overindulging in alcohol on a daily basis is unhealthy at any age, and chronic alcohol abuse can cause its own type of dementia. Fourteen participants in the study were diagnosed with alcohol-induced dementia.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

jussipussi
Seuraa 
Viestejä46043

Tutkimus: kohtuullisestakin juomisesta haittaa aivoille

Kohtuullinenkin juominen häiritsee aivojen normaalia toimintaa, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Aikuisilla rotilla tehdyssä kokeessa kävi ilmi, että muistin ja oppimisen kannalta tärkeässä rakenteessa syntyi tavallista vähemmän uusia hermosoluja.

Rotille annettiin kahden viikon ajan alkoholia kohtuullisena pidetyn alkoholimäärän verran.

Kyseessä oli Jyväskylän yliopiston ja yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston tutkimus.

http://www.iltalehti.fi/terveys/2012102 ... 1_tr.shtml

Käsittääkseni nisäkkään mikään prosessi ei tarvitse alkoholia toimakseen?

MooM
Seuraa 
Viestejä7989
vapaatyyli
Kumpikohan lienee haitallisempaa aivotoiminnolle: jatkuva pilven polttelu vai jatkuva kännääminen.Määristähän se on kiinni. Mutta jos molempia käytetään sellainen "sosiaalinen annos", joka tuntuu, mutta ei vaikuta kovin voimakkasti, väittäisin, että lakoholi on haitallisempaa. Addiktoivempaa se ainakin on, alkoholi on samaa luokkaa kovien huumeiden kanssa siinä mielessä.

Minä ajattelen alkoholista vähän samalla tavalla kuin säteilystä: pieninä määrinä nostaa riskiä, että tulee vaurioita, mutta ei suunnattomasti. Harvoin, pieninä määrinä käytettynä lähes nollariski. Suuret annokset tappavat tai vaurioittavat varmasti. Ja päivittäisessä käytössä pienetkin annokset ovat vaarallisia. Eli ei mikään lineaarinen funktio tipasta isoon kossupulloon.

Lisäksi yksilöllinen vaihtelu siinä, miten viinaa/alkoholimin vaikutuksia siedetään on iso.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

jussipussi
Tutkimus: kohtuullisestakin juomisesta haittaa aivoille

Kohtuullinenkin juominen häiritsee aivojen normaalia toimintaa, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Aikuisilla rotilla tehdyssä kokeessa kävi ilmi, että muistin ja oppimisen kannalta tärkeässä rakenteessa syntyi tavallista vähemmän uusia hermosoluja.

Rotille annettiin kahden viikon ajan alkoholia kohtuullisena pidetyn alkoholimäärän verran.

Kyseessä oli Jyväskylän yliopiston ja yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston tutkimus.

http://www.iltalehti.fi/terveys/2012102 ... 1_tr.shtml

Käsittääkseni nisäkkään mikään prosessi ei tarvitse alkoholia toimakseen?
Miksi tuollaista(kin) pitää testata rotilla, kun on riittävästi ihmisainestakin tutkimuksiin?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat