Seuraa 
Viestejä45973

Korvia punoitti, kun luin tuoreesta Yliopisto-lehdestä (6-7/2012) professori Markku Kuisman kirjoituksen, jossa hän käsitteli Euroopan unionin nykytilaa.

Suomen arvostetumpiin kuuluva historioitsija kuvaili EU-päättäjien viimeaikaista sähläystä ”jatkuvaksi omaan polveen ampumiseksi”. Euro luotiin hänen mukaansa alun alkaenkin ”huojuvalle perustalle, toiveunien fantasiakivijalan varaan”.

Myöhemmin virhettä on paikkailtu Kuisman tavanomaisiksi luonnehtimilla EU-metodeilla; ensin ”poliittisesti epäkorrekti todellisuus kieltämällä”, sitten ”epämääräisillä julistuksilla ja yhtä epämääräisillä byrokratiaohjelmilla” ja lopuksi ”rahaa liian myöhään ja vääriin paikkoihin syytämällä”.

Professorin mielestä on korkea aika tunnustaa yksi asia, vaikka se kuinka tekee Euroopan idean sisäistäneelle kipeää. Ei tarvitse olla Timo Soini huomatakseen, että missä EU, siellä ongelma.

Vaikka Kuisma ei kohdistanut sanojaan suoraan medialle, piikki osui myös meihin toimittajiin.

Kun euroa oltiin perustamassa 1990-luvulla olimme tasan tarkkaan yhtä sokeita kuin poliitikot. Kannoimme muodon vuoksi huolta epäsymmetrisistä sokeista ja muista kaukaisilta tuntuneista hankaluuksista, mutta suljimme silmämme siltä, että itse järjestelmässä voisi olla perustavampikin valuvika.

Nielimme pureksimatta poliitikkojen ”EU on kuin pyörä, jota pitää polkea, ettei se kaadu” -tyyppiset latteudet kysymättä, mitä tekemistä mekaniikan laeilla on valtioiden välisissä suhteissa.

Mikä pahinta, laiminlöimme jopa niin oleellisen asian kuin päättäjien motiivien tarkastelun. Jokin kumma sai meidät euron kohdalla uskomaan, että juuri tässä asiassa he ajattelivat pelkästään yhteistä hyvää, vaikka toisten halu patsastella ”eurooppalaisina” valtiomiehinä näkyi kilometrien päähän.

Nolot virheet hoidetaan mediassa yleensä työntämällä pää pensaaseen.

Yhteisvaluutan kohdalla se tarkoittaa, ettei 1990-luvun suuria ratkaisuja haluta vieläkään kyseenalaistaa. Velkakriisiä hoitavilta päättäjiltä hyväksytään vaikka mitä älyttömyyksiä sillä verukkeella, että muuten euro hajoaa. Kaksi peruskysymystä jää taas esittämättä: a) ihanko totta? ja b) entä sitten?

Poliittisesti voi olla epäkorrektia ihmetellä, mitä hulttiomaat tekevät eurossa. Mutta sitä relevantimpi kysymys se on journalistisesti. Tai siis olisi.

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/paivit ... -ole-pyora

Kommentit (6)

Puuttumatta sen enempää yksityiskohtiin sen paremmin Neuvostoliiton kuin Euroopan Unionin suhteen käsiteltäväksi pitäisi nyt nostaa se miksi tämä onneton pieni Suomi on eliittinsä ja mediansa suhteen niin vastenmielisen "yksimielinen" ja virtaviivaistettu toistamaan sitä yhtä ja samaa ainoan oikean politiikan mantraa. Onko Suomi, ehkä juuri pienuutensa takia, ikuisesti tuomittu aina viralliselta taholta hiljentämään joko hiljaisuudella, ivalla tai kovalla kouralla kaikki valtavirran vastainen keskustelu?

Suomalaisten ja Saksalaisten mentaliteetti on hyvin samanlainen. Kylmäverisiä kansakuntia joissa soraäänet on helppo vaientaa ja koska houkutus on niin suuri, niin se tehdään sen suuremmin ajattelematta.

Varjopuoli tällä Preussilaisella kurinalaisuudella on se että tässä pohjoisessa samurai kultissa sitä ei edes huomaa kun jollakulla keittää yli. Syvä tyytymättömyys manifestoituu sitten itkupotkuraivareiden sijaan "lopullisina ratkaisuina". miniatyyri skaalassa esimerkiksi voi ottaa perhesurmat, koulu- ja katuammuskelut.

Mielenkiinnolla odotan että mitä tällä kertaa. 90-luvun virheet ja lama oli leikintekoa siihen mitä tästä tunaroinnista seuraa. ~4/5 koko kansakunnasta vedetään nyt kerralla ns. kölin ali.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
mskomu
Seuraa 
Viestejä672

Voin puhua vain omasta puolestani, mutta veikkaan, että monen muunkin kohdalla tilanne on mennyt jotakuinkin näin. EU nähtiin hieman Yhdysvaltojen tapaisena mahdollisuutena, jossa olisi kehitetty yhteistä puolustusyhteistyötä, jossain määrin yhteistä ulkopolitiikkaa, annettu maiden hoitaa sisäiset asiansa aivan rauhassa ja edistetty vapaakauppaa EU:n alueella. Tämä olisi ainakin omasta mielestäni ollut järkevää, sillä euroopan mailla ei yksinkertaisesti ole enää nykyään paljoa sanavaltaa esim. Kiinan tai Yhdysvaltojen kohdalla.

Tämän takia kannatin itse hyvin pitkään EU:ta. En tiedä, oliko koko toive alkujaankin täysin mahdoton, mutta tähän suuntaan EU ei kuitenkaan mennyt. Vapaakauppa euroopan sisällä kyllä toimi jollain tasolla ja EU:n ansiosta Suomesta saatiin poistettua muutamia järjettömiä monopoleja, mutta EU on lätkäissyt melkoiset suojatullit ulkopuolelta tulleille tuotteille (johon on luonnollisesti vastattu samalla mitalla) ja mikä pahinta, EU on tuntuu keskittyvän lähinnä jäsenmaiden sisäpolitiikan sorkkimiseen. Harmi, potentiaalia olisi ollut.

Nykyään olen siis käytännössä EU-vastainen.

Arkkimeedees
Seuraa 
Viestejä995

Minusta on turha vetää lokaan koko toimittajien ammattikuntaa, jos itse tuntee johdattaneensa lukijoita harhaan. Suomella ei ollut mitään syytä olla liittymättä EU:hun ja euroon. Kaikki muu on jälkijättöistä paskapuhetta.

Euroon liittyminen oli Suomelle välttämätöntä valuutan vakauden ja talouden ennustettavuuden vuoksi. Suomi liittyi Emuun hyvässä uskossa luottaen siihen, että muutkin allekirjoittajamaat noudattavat sovittuja sääntöjä. Tällä hetkellä Emu-kriteerit täyttävät vain Suomi ja myöhemmin mukaan tullut Viro. Ei ole sääntöjen vika, jos niitä ei noudateta.

Olen edelleen vankkumaton EU:n kannattaja ja kiintynyt tähän yhteiseen euroomme. Suomen hallitus tekee varmasti voitavansa tässä tilanteessa, ettei tulisi peruuttamattomia takaiskuja sen enempää unionille kuin eurollekaan. Täytyy olla keino pullauttaa mädät omenat korista, ellei muu auta. Kreikka, Espanja, Portugali, Irlanti ja Kypros olisi kenties lempeästi ohjattava ulos eurosta.

barbababa

Mielenkiinnolla odotan että mitä tällä kertaa. 90-luvun virheet ja lama oli leikintekoa siihen mitä tästä tunaroinnista seuraa. ~4/5 koko kansakunnasta vedetään nyt kerralla ns. kölin ali.
Kyseessä ei valitettavasti ole "tunarointi". Euroopan kansat on tarkoituskin "vetää kölin ali", koska epätoivoinen ihminen on helpompi manipuloitava.

Mitäkö tästä seuraa?

Liittovaltio, jota Euroopan kansat eivät koskaan halunneet, mutta johon meidät vietiin "pakon edessä".

"Euron koossapitäminen" on nyt samanlainen mantra kun "ei devalvaatiota" oli viime laman aikana.

Arkkimeedees
Täytyy olla keino pullauttaa mädät omenat korista, ellei muu auta. Kreikka, Espanja, Portugali, Irlanti ja Kypros olisi kenties lempeästi ohjattava ulos eurosta.Mitä jos ne mädät omenat löytyvät EU:n perustusrakenteista? Kaikki ne kadonneet tuhannet miljardit eivät suinkaan ole päätynyt espanjalaisten tai kreikkalaisten kaduntallaajien luksusteluun, tämän voit käydä vaikka itse toteamassa. Kyseessä on maattomien pankkien systemaattinen peli, jossa ne ylivelkauttavat maan toisensa jälkeen täysin absurdilla rahantekoprosessillaan ja sosialisoivat tappiot vakausmekanismien ja muiden vedätysten kautta kaikille maille. Tuhannet miljardit valuvat muutaman kymmenen pankin johtoportaille ja suuromistajille.

Suurin virhe EU:n kohdalla oli luopua omasta valuuttapolitiikasta ja antaa sen hallinnointi kansainvälisen Mafian käsiin. Koko ikuisen kasvun rahapolitiikka on täysin itsetuhoinen jo itsessään, mutta nykyisessä muodossa se lisäksi velkauttaa kaikki maat konkurssiin automaattisesti ja yksityistää tätä kautta koko maapallon hyvin pienen piirin omaisuudeksi.

Ja tämä ei todellakaan ole mitään niin korkeatasoista matematiikkaa, jota et voisi ymmärtää, jos otat ulkopuolisen perspektiivin tilanteeseen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat