Seuraa 
Viestejä45973

Moro siellä!

hiddo mä oo leijona! roar... eli leijona aiheinen kysymys teille arvon tiede hemmot ja hemmotaret. Kertokaa miksi Suomen vaakunassa on leijona,eikö esim. siili tai vaikka poro olis hiukka loogisempi:) ?

Rupesin eilen baarissa tätä ihmettelemään ,oli sen verran "hyvä" bändi että piti keksiä muuta tekemistä ,eikä kyllä keksitty kukaan tai siis tiedetty mistä moinen johtuu,pari hyvää ehdotusta tuli kyl mieleen esim: Ruokolahden leijona:)

  • ylös 6
  • alas 5

Kommentit (12)

SUOMEN VAAKUNA

Punaisessa kentässä kruunupäinen leijona, joka pitää oikean etujalan sijalla olevassa haarniskoidussa kädessä iskuun kohotettua miekkaa ja polkee takajaloillaan sapelia, leijona kruunuineen ja varuksineen, aseiden kahvat ja käsivarsihaarniskan nivelet kultaa sekä aseiden terät ja käsivarsihaarniska hopeaa; kenttään siroteltu yhdeksän hopearuusua.
Laki Suomen vaakunasta (381/78

Suomi-neito. Julkaisija: Helsinki : E.A. Hellman (koonnut), 1917. HELMI, Helsingin yliopiston kirjasto. Leijonavaakuna on Suomen vanhin symboli. Vaakunan esikuvana on kivenhakkaaja Willem Boyn veistämä, Uppsalan tuomiokirkossa sijaitseva Kustaa Vaasan (1523-1560) hautamuistomerkki. Ensimmäiset tiedot leijonavaakunan käytöstä Suomen yhteydessä ovat 1500-luvun lopulta, jolloin kuningas Juhana III:sta käytetään arvonimeä Suomen ja Karjalan suuriruhtinas. Leijonavaakunan käyttö on liitetty erityisesti suuriruhtinaan arvonimeen.

Leijona on suosittu eläin heraldiikassa ja esiintyy useassa Ruotsin maakunnan vaakunassa. Leijona oli myös hautamonumentin valmistajan, Willem Boyn, kotimaakunnan Belgian Flanderin tunnus. Myös Norjan vaakunassa oli kultainen leijona punaisella pohjalla. Karjalan vaakunassa oli kaksi hopeista miekkaa pitelevää kättä punaisella pohjalla. Vanhin tunnettu kuva Karjalan vaakunasta on vuodelta 1562, mutta itse vaakuna on ilmeisesti vielä vanhempi. Vaakunan koristeluun on saatettu ottaa mallia Tanskan vaakunasta, jossa vaakunakenttiin on sijoitettu yhdeksän sydäntä. Suomen vaakunan koristeena on puolestaan yhdeksän ruusuketta.

Näistä vaakunoista löytyivät elementit Suomen vaakunaan. Vaakuna oli käytössä Suomen tunnuksena Ruotsin ja Venäjän vallan ajan ja 1800-luvulta leijonavaakuna liittyy myös Suomen lippuhistoriaan. Suomen valtiolipuksi oli ehdolla vaakunan mallin mukainen lippu, kunnes eduskunta teki päätöksen nykyisestä siniristilipusta vuonna 1918. Itsenäisen Suomen vaakunaksi Leijonavaakuna oli omaksuttu jo vuotta aiemmin. Punakeltainen vaakunaleijona on myös vuonna 1942 perustetun Suomen Leijonan ritarikunnan tunnus.

http://www.finnica.fi/suomi/index.htm

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Suomen vaakunaan liittyy olennaisena osana myös se, että leijona polkee jalkoihinsa idän käyrämiekkaa, jonka päällä se seisoo. Käpälässä on lännen käyttämä suora miekka. Ruusukkeet kuvaavat Suomen, oliko niitä nyt yhdeksää maakuntaa. Sen verran tuosta heraldiikasta on jäänyt mieleen.

Edit: Tosin venäläiset eivät meille tainneet hyökätä käyrillä miekoilla. Taisi olla uudemmanaikaisia aseita. Mutta siinä lienee, mielestäni tyhmä, mutta itsenäistymisen aikaan porvaristovähemmistö osalle kansaa, sopiva allegoria.

Lierikki Riikonen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tattis Kunkku!

Jos saisitte päättää ja palata John Titorina ajassa taaksepäin niin vaihtaisitteko Suomen vaakunaan jonkun kotosemman öliön esim. joutsenen,karhun,siilin,leppäkertun.. ?

Itse kyllä komppaisin varmaa tota joutsenta tai karhua.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
pandemonium
Tattis Kunkku!

Jos saisitte päättää ja palata John Titorina ajassa taaksepäin niin vaihtaisitteko Suomen vaakunaan jonkun kotosemman öliön esim. joutsenen,karhun,siilin,leppäkertun.. ?

Itse kyllä komppaisin varmaa tota joutsenta tai karhua.

En teidä sinun Titorinasta, kansat valitsevat vaakunoikseen uljaita eläimiä. Katsoppa Tsekkien luistelupaitaa. Vai onko se muuttunut Tsekkoslovakian jälkeen. Venäjän vaakunassakin on sen porvaristuttua jälleen Kaksipäinen Korppikotka. Niin kuin Tsaari-riistäjien ajoilla ennenvanhaan. Hienoa kehitystä nationalismissa. Venäjän kaljupäänuoriso ei muista, että isoisät olivat maaorjia. Josta Neuvostovalta heidät vapautti. Opetti jopa lukemaan ja etevimmät laittamaan ihmisiä avaruuteen. Toki myös näyttämään sotilaallista voimaa, tuhoamalla fasismin Euroopasta ja rakentamaan maailman suurimmat ydinpommit, joka ei enää ollut niin hauskaa.

Edit: Selitä minulle tuo: "John Titorina" , olen tyhmä, mutta google ei silti löytänyt yhtään hakua, jokin sisäpiirin vitsi?

Lierikki Riikonen

Kyllä Karhu mielestäni olisi uljas siinä missä leijonakin ja samalla ehkä pikkuisen Suomalaisempi. Tämä nyt oli vaan tämmöinen ajatusleikki.
Ei Suomen vaakunassa mitään vikaa todellakaan ole,en sitä tarkoita mikäli semmoinen kuva syntyi,kuhan ihmettelin.

Titorista tulikin mieleen että missäköhän äijä nykyään luuraa:)

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
pandemonium
Kyllä Karhu mielestäni olisi uljas siinä missä leijonakin ja samalla ehkä pikkuisen Suomalaisempi. Tämä nyt oli vaan tämmöinen ajatusleikki.
Ei Suomen vaakunassa mitään vikaa todellakaan ole,en sitä tarkoita mikäli semmoinen kuva syntyi,kuhan ihmettelin.

Titorista tulikin mieleen että missäköhän äijä nykyään luuraa:)

Mutta kun se on Venäjän karhu jo varattu muutenkin kuvaaamaan sitä valtiota, vaikka vaakunassa onkin se kaksipäinen korppikotka. Oishan me voitu ottaa vaikka ilves-kissa. Pelaako ne nyt Tampereella, olisi voitu ottaa vaikka Kärppä, ne ei enää häviä, kun talous relaa.

Lierikki Riikonen

aa katos ,en tajunnu. Niin ei ole kyllä itelläkään Titorista tietoo. hmmm kukakohan tietäis ,musta tuntuu että tää voi kyllä olla vähän väärä keskustelu mesta ja aihe Titorin metsästykseen.
11 pistettä ja piraattimerkki sille joka bongaa ekaksi Titorin ja kertoo mitä se nykyään touhuu. Raha ongelmia ei luulis ukolla olevan kun näyttäs olevan jos jonkin moista Titor kirjaa ja sälää myynissä hemmon sivuilla ja sit kun laskee siihen viel korot mitä tulee kun aikamatkustelee niin avot:)

Koska Kunkku on aina Kunkku,niin Kuningaskunta Suomen virallisessa vaakunassa olkoon siis saimaanorppa. Pande kyl komppaa tätä:)

Noita ei vissii muualla maailmassa esiinny?

Tiettävästi Suomen suuriruhtinaskunnan leijonavaakunan laatija oli hollantilainen, nimikin esiintyy historian teoksissa, vaan ei ole jäänyt mieleeni. Värit olivat käänteiset Hollannin laivaston hyökkäylipusta, jossa oli punainen leijona ja keltainen lipputausta. Vaakunan valmistumisen kuten Suomen suuriruhtinaan arvonimen vuosiluku oli 1584.

Valmistui 1600-luvulla Ruotsinmaan jonkinlaisen suurvallan aikaan vaakuna, jossa leijona oli partainen, enemmän koholla, kuin ryntäämässä
lankaa myöten linnoitukseen. Tätä vaakunaa käytettiin myös, kun
Suomi liitettiin autonomian Venäjän keisarikuntaan. Vaakunaa käytettiin myös perustettaessa Suomen pankkia.

Alkuperäiseen Juhana IIIn vaakunaan palattiin taas, kun Suomi sai
säännölliset valtiopäivänsä 1860-luvulla ja suomen kieli alkoi nousta tasaveroiseen ja viralliseen asemaan ruotsin rinnalle. Venäjän hallitsija kuitenkin säilytti 1809stä käyttämänsä muunnelman arvomerkeissään.

Kun Suomi vuoden 1919 hallitusmuodon mukaan lopulta virallisesti oli
tasavalta, vaakunan päältä poistettiin hallitsijan kruunu.

Muutakin takautumaa keskiaikaan kuin leijonain käyttö Ruotsissa ja
Baltiassa. Ottakaapa kirjoitus MCLV, kääntäkää se nurinpäin, ja lukekaa se kyrillisesti. Ja näette kirjoitettuna venäjäksi Lvov eli leijona.

Alunperin ei Suomen leijonalla ole mitään tekemistä Skandinaavien kanssa. Kuten esim kristinuskon Kala -symbooli on kristinuskon käyttämä, mutta se ei alunperin ole kristinuskon symbooli. Sama koskee Kavastikaa (Hakaristi), sen omivat natsit tietämättä mitä se tarkoittaa. Leijona symbooli on yhtä vanha kuin tähtitaivas ... .. .

http://www.suomalaiset.org/cgi-bin/suom ... ikkalinkit

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat