Seuraa 
Viestejä45973

Tuohon perhanaan luulen sairastuneeni. Olen kärsinyt pitkään väsymyksestä ja selittämättömistä nivelkivuista. Eilen luin Iltiksestä jutun tulvahyttysestä ja uteliaisuuttani sitten menin wikipediasta tarkistamaan taudin oireet ja/tai etsimään hoitokeinoja. Artikkeli oli kuitenkin hieman tynkä, joten toivoakseni te voitte auttaa tiedonjanon sammuttamisessa. Kaikki tieto on tervetullutta, mutta ensisijaisesti haluaisin vastauksen seuraaviin kysymyksiin:

1. Paraneeko tauti omia aikojaan vai vaatiiko tohtorin?
2. Onko nilkkakipujen lievittämiseen toimivaa kotikonstia?
3. Pystyykö taudin määrittämään esimerkiksi verikokeen avulla vai meneekö arvailuksi?

Kommentit (2)

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Pogostan tauti on Itä-Suomessa Ilomantsissa 1974 löydetty Sindbis-viruksen aiheuttama kuumeinen nivelsairaus, joka tarttuu eritoten syyskesällä hyttysenpiston välityksellä Savon ja Pohjois-Karjalan seuduilla. On arvioitu, että Pohjois-Karjalan väestöstä jopa kymmenellä prosentilla olisi Pogostan taudin vasta-aineita veressään. Nimi Pogostan tauti juontaa nimenomaan juurensa ensimmäisestä löydöstä Pogostan kylässä Pohjois-Karjalassa. On arvioitu, että sairauden on sairastanut noin 4-5% Suomalaisista ja sille ominaisia veren virus-vasta-aineita on eristettävissä ainakin 2% suomalaisista sairastetun taudin merkkinä.

Pogostan taudille ominaisia oireita ovat kuumeilu, väsymys, lihas-ja nivelkivut sekä päänsärkyoireet. samantyyppiset oireet vallitsevat myös muissa virustaudeissa ja sairauden erottelu voi toisinaan olla hankalaa. Virus aktivoituu seitsemän vuoden välein puhjeten tuhansia ihmisiä vaativaksi epidemiaksi. Viimeksi näin kävi syyskesällä 2002. Tyypillisintä pogostan taudille ovat intensiiviset ja vuosikausia jatkuvat nivelkivut polvissa, lonkissa, nilkoissa sekä ranteissa. Valitettavasti muutamalla prosentilla todetaan myöhemmin kroonistuneita niveloireita sairauden puhkeamisen pohjalta, mutta yleensä oireet rauhoittuvat ilman aktiivista hoitoa. Sairauden ensioireena koko kehoa peittää punoittava näppyläinen ihottuma, mutta kasvoilta ihottuma puuttuu. Sairauden diagnoosi voidaan varmentaa Pogostan taudille ominaisista virusvasta-aineista.

Pogostan tauti kuuluu sairauksiin, joka tarttuu eläimestä ihmiseen. Tällaisia sairauksia kutsutaan zoonooseiksi. Virusten varastoina toimivat linnut, joista ne tarttuvat hyttysten välityksellä ihmiseen. Toiselta puolen maapalloa on eristetty hyvin samankaltaisia viruslajeja, joten yhteys muuttolintujen kautta varmentaa virusten kantajat. Ruotsissa ja Venäjällä on todettu samankaltaisia virusepidemioita, kuin Itä-suomen alueella.
http://www.hoitonetti.fi/sairaudet/pogostan_tauti/

Nivelrokko (Pogostan tauti)
Lääkärikirja Duodecim
7.5.2007
infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio

Oireet
Taudin toteaminen
Hoito

Pogostan tauti eli nivelrokko on loppukesästä ja alkusyksystä hyttysen piston välityksellä leviävä Sindbis-viruksen aiheuttama tauti. Sitä esiintyy etenkin Itä- ja Keski-Suomessa mutta myös Ruotsissa ja Venäjän Karjalassa. Tartuntojen määrä vaihtelee voimakkaasti, mutta niitä voi olla parikin tuhatta tapausta vuodessa. Vähäoireiset infektiot ovat hyvin yleisiä.
Oireet

Vartalolla ja raajoissa on muutaman päivän kestävää hentoa, punapilkkuista ihottumaa. Nivelkivut ilmaantuvat ihottuman ilmetessä tai hiukan sen jälkeen. Tyypillisiä kipeitä niveliä ovat nilkat, polvet ja ranteet.
Taudin toteaminen

Yleensä tautia osataan epäillä, kun samaan aikaan lievän kuumeen kanssa ilmaantuu ihottuma ja tai nivelten kipua. Diagnoosi varmistetaan verinäytteestä tehtävällä vasta-ainemittauksella.
Hoito

Tautiin ei ole parantavaa hoitoa. Nivelkipuja ja kuumetta voidaan lievittää tulehduskipulääkkeillä. Kuumetta ja lihassärkyjä voi olla muutaman päivän ajan. Nivelkivut kestävät muutamia viikkoja, joskus pitempäänkin.
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyski ... i=dlk00597

Hämmentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat