Seuraa 
Viestejä25

Hei. Valveuduin tutkimaan että liikkuuko silmien jälkikuva kun silmiä pyörittelee. Tulos oli se että liikkuu.
Tietäisikö joku miten tämä selittyy.
Siis: katsot ensin jotain kuviota. Suljet silmät. Havaitset jälkikuvan. Kun liikuttelet silmän katsesuuntaa, edelleen silmät kiinni, eri suuntiin, niin jälkikuva siirtyy myös.
Miksi näin on? Jos kyse on verkkokalvon aistinsoluihin jäävästä aktivoitumistilasta, niin edelleen ne on samat aistinsolut joissa se aktivoituminen vaikuttaa, kun katsesuuntaa muuttaa, niin että suoraviivaisesti ajatellen jälkikuvan pitäisi pysyä siinä suunnassa missä se alunperin sijaitsi.
Ja vielä tarkemmin:
- Jälkikuva aluksi liittyy kohteeseen joka sijaitsee suoraan eteenpäin olevassa suunnassa, 90 asteta silmän etupintaa vastaan, ja silmä katsoo myös suoraan eteenpäin. Silloin aktivoituvat solut jotka ovat verkkokalvon keskellä.
- Nyt suljetaan silmät ja katsotaan edelleen suoraan. Jälkikuvan aistimus on että se sijaitsee suoraan edessäpäin.
- Edelleen silmät suljettuna, katsotaan 30 astetta ylöspäin. Jälkikuva siirtyy myös 30 astetta ylöspäin. Mutta huomaa, että ne relevantit aistinsolut ovat edelleen ne verkkokalvon keskellä olevat, joten luulisi että jälkikuva ei nouse 30 astetta vaan pysyy 0 asteessa, eli että ihminen kokee että nyt jälkikuva sijaitsee 30 astetta alaviistossa.
Ei kai aivot kompensoi tätä jälkikuvan liikkumista kalkyloimalla että mihin suuntaan silmä katsoo ja korjaa jälkikuvan paikan myös?
Onko jälkikuva varastossa aivoissa eikä aistinsoluissa? Jos on, niin sekään ei mielestäni juttua oikein selitä; silloinkin pitäisi olla tuo kalkylointi mukana.

Kommentit (12)

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875

Ei liiku, vaan liike syntyy siitä kun yrität kohdistaa katseesi jälkikuvaan joka on hieman sivussa keltaisesta täplästä, mutta kuva siirtyy katseen mukana ja ikään kuin pakenee jatkuvasti katsetta.

Verkkokalvo on silmämunan takaosassa, ja kääntyy koko silmämunan mukana kun katsetta kohdistaa. Aivan kuten kameran linssi ja sensori. Katseen kohdistaminen toimii samalla tavalla kuin kameran pannaus: sekä linssi että sensori / verkkokalvo kääntyvät saman ulkoisen kiintopisteen suhteen.

rleppane
Seuraa 
Viestejä25

Kiitos kommentista. Mutta en ymmärrä että se asiaa selittäisi. Asia ei kai liity keltaiseen täplään mitenkään; keltainen täplä on kai näköhermon lähtöpaikka. Ja se ei ole edes verkkokalvon keskellä vaan vähän sivussa siitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
PeterH
Seuraa 
Viestejä2875

Keltainen täplä = tihentymä verkkokalvossa, katseen "keskipiste", eli keltainen täplä kohdistuu aina kohteeseen johon katse on kohdistettu. Näköhermon lähtöpaikka = ns. sokea täplä.

Siis pähkinänkuoressa: jälkikuva liikkuu katseen mukana, sillä se johtuu verkkokalvon solujen aktivoitumistilasta, ja verkkokalvo kääntyy katseen mukana.

Ajattele vaikka kiikaritähtäimen hiusristikkoa. Sekin siirtyy aina "katseen mukana" koska se on kiinteästi kiinni tähtäimessä. Sama juttu.

rleppane
Seuraa 
Viestejä25

Kiitos PeterH.

Ok, sotkin keskenään keltaisen pisteen ja sokean pisteen.

Ymmärrän sen että kun silmää käännetään, verkkokalvo siirtyy samalla tavalla. Kun silmää käännetään, verkkokalvon ne solut jotka alkuperäistä kuvaa katsoessa aktivoituivat, siirtyvät verkkokalvon mukana toiseen paikkaan, kyllä, mutta: ne ovat edelleen samat solut, aivot pitävät niitä samoina soluina, joten aivojen kannalta ajateltuna, silloin kun silmät ovat kiinni, aivojen pitäisi luulla että kohde on edelleen samassa suunnassa eli 0 asteen elevaatiossa. Siis luulisi että silmien aistinsolujen mäppäys aivojen näkökeskukseen on tuollainen 1:1 mäppäys, että siinä ei ole kompensointia silmän liikkeelle (taikka tätä siis itse asiassa spekuloin siiinä eka viesstissäni yhtenä selityksenä); jos se on 1:1, niin minun ajatuskulussani se tarkoittaa että vaikka silmän suunta muuttuu, niin aivojen käsittelyn tuloksena olevassa näkökenttäkuvassa pisteen pitäisi pysyä paikallaan.

Kun tuossa eka kommentissasi sanoit että katse koko ajan yrittää päästä johonkin tiettyyn pisteeseen, niin sitä asiaa en ymmärrä; nimittäin kun katson jälkikuvaa ja siirrän katsesuuntaa, niin jälkikuva pysyy kyllä ihan stabiilisti siinä paikassa; kun kohdistan katseen siihen, niin ei se pakene yhtään. Ja tämä ei riipu edes siitä onko jälkikuva pistemäinen vai iso kuvio.

rleppane
Seuraa 
Viestejä25

Tarkennus:
... asiassa spekuloin siiinä eka viesstissäni yhtenä selityksenä); jos se on 1:1, niin minun ajatuskulussani se tarkoittaa että vaikka silmän suunta muuttuu, niin aivojen käsittelyn tuloksena olevassa näkökenttäkuvassa pisteen pitäisi pysyä paikallaan....
Tarkoitin "pysyä paikallaan" = pisteen pitäisi pysyä samassa suunnassa (jos pää pysyy samassa suunnassa koko ajan), eli jos silmä kääntyy 30 astetta ylöspäin, niin pisteen pitäisi näkyä ulkoisen koordinaatiston 0 asteessa edelleen eli näköaistimuksen kannalta 30 astetta vinossa alaspäin.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Tottakai silmän liikkeet on mäpätty, muttei vielä primäärisellä aivokuorella, johon on "suora" kytkentä (talamuksen kautta). Ilman silmän, pään ja koko keulaan kompensointia olisi mahdotonta muodostaa eheää mielikuvaa ympäristöstä - joka oletusarvoisesti pysyy paikallaan. Nyt kun ärsyke verkkokalvolla pysyy likimaun paikallaan, syntyy aistimus liikkeestä.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Se jälkikuva pakenee silloin kun se ei ole ihan keskellä. Silloin kun sitä yrittää katsoa niin se karkaa eli pakenee eikä sitä pysty ikinä katsomaan suoraan koska se ei ole silmän keltaisessa täplässä vaan muualla. Kaikki nuo jutut mitä silmässä on, jälkikuvat sun muut, liikkuvat silmien mukana ja täytyyhän niiden silloin liikkua. Ymmärrän aloittajan pointin, mutta ilmeisesti aivot tietävät missä asennossa silmät ovat ja siitä tulee se kokemus että katsoo vinoon tai suoraan.

Olisi aika outoa jos jälkikuva ei liikkuisi mihinkään vaikka liikuttaisi silmiä. Silmät kiinnikin. Tai oikeastaan pitäisi muotoilla tämä asia niin päin että silloin kun se jälkikuva seuraa silmän liikkeitä, se pysyy paikallaan. Jos se pysyisi ikään kuin suoraan edessäpäin, vaikka silmiä liikuttaisi, niin sehän silloin vaihtaisi paikkaa verkkokalvolla.

くそっ!

Aivojen ja verkkokalvon yhteispeli on paljon monimutkaisempaa kuin äkkiä voisi luulla. Silmä ei ole mikään diaprojektori, jossa tietty kohta verkkokalvolla vastaisi automaattisesti tiettyä kohtaa havaintokentässä. Verkkokalvoa voi jossakin mielessä pitää osana aivoista.

Näin jo -70-luvulla psykologian laitoksella kokeen, jossa monitorissa olevien liikkuvien palkkien avulla aiheutettiin liikkuva jälkikuva silmien ollessa paikallaan. Tällöinhän jälkikuva itse asiassa liikkuu verkkokalvolla.

T. Kookoo

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
rleppane
No niin, kun ensin selvitin mitä jälkikuva on englanniksi niin googlasin tämmöisen artikkelin. Siinä mainitaan myös että jo Aristoteles raportoi että jälkikuva ei pysy paikallaan ulkoisen koordinaatiston suhteen kun katseen suuntaa muuttaa.

http://wexler.free.fr/library/files/gr%FCsser%20(1987)%20afterimage%20movement%20during%20saccades%20in%20the%20dark.pdf
En yhtään käsitä miksi sen pitäisi pysyä paikallaan ulkoisen koordinaatiston suhteen.

くそっ!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat