Seuraa 
Viestejä45973

Pohdin varaavan sähkölämmityksen rakentamista öljypannun tilalle. Asunto on n. 120 neliöinen 1,5 kerroksinen -70 luvun tuote. Ihan ensiksi pitäisi selvitellä minkä kokoinen varaaja olisi optimaalisin. Tietty mitä isompi, niin enemmän pystyy yösähköllä varaamaan.. Hatusta vetäen joku 1800-2500 litraa on käynyt mielessä. Netistä ei oikein löydy mitoitukseen ohjeita muuten kun pelkkään käyttövettä varten oleviin varaajiin. Onko parempia ohjeita tai sitä laskuria?

Ongelma ei ole oma, vaan tuttu tällaista mietti. Sai kuitenkin myös minut kiinnostumaan kun tullee ajankohtaiseksi myös mulle lähitulevaisuudessa.

Edit: pikkasen fiilattu..
Edit2: Ensin etsitään päivä tietoa eikä löydy.. ..heti kun tullaan tänne kirjoittamaan niin osa selviää minuutin sisällä viestin lähettämisestä. Poistin siis pari kysymystä kokonaan.

Sivut

Kommentit (34)

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Sen varaajan koon voisi laskea siitä, miten paljon kylmimpään aikaan palaa öljyä per vrk.

Itsellä on 280 neliötä asuttuna + käyttövintti ja kellari. 2000 litran varaaja pitää
oikein kylmillä lämmittää 12 h välein. Yläpohjan eristys on aika heikko. Luulenpa, että 2000 litran varaaja voisi olla kysyjän huusholliin aika passeli. Itsellä saisi olla 5000 litraa.

- Ubi bene, ibi patria -

Ihan ensimmäiseksi kannattaa laskea kannattavuus ko muutokselle.

Ovaalivaraaja 1,8 kuutiota on 3000 ekeä
Siihen paisunta-astia, 300 ekeä (10 % varaajan koosta)
Armatuurit ja putkenosat (mm syötösekoitusventtiili lämpimälle vedelle)
Putkimiesten työt
Sähkölaitteet: vastukset, termostaatit, mittaritaulun ohjaukset, ym (ja riittääkö talon pääsulakkeet??)
Sähkömiehen työt

Ollaan ihan helposti tasolla 5000 ekeä.
Aikasähkössä ero yö ja päiväsähkössä on mulla 1,8 senttiä per kWh

Eli tarttee kuluttaa 280 000 kWh että alkaa takasinmaksu, eli 14 vuotta jos kulutus on se tavallinen 20 MWh/vuosi. (Ja huom se lämmitykseen kuluva osa sähkönkulutuksesta)

Halvempi vaihtoehto on öljyn tilalle on laittaa 6 kW vastus nykyiseen öljypannuun jolloin ei tartte tehdä mitään muuta, kaikkihan on jo valmiina.

Sitten jos kattoo kristallipalloon niin miltä tuo sähköjen hintaeron kehitys näyttää, tähän päivään mennessä sen ero lienee pienentynyt. Mutta jos joskus tulee systeemi jossa reaaliaikaisesti sähkön hinta muuuttuu sen mukaan mikä sattuu olemaan esim tuulisähkön tuotanto, niin silloin tietenkin saattaa olla hetkellisesti olla tarjolla halpaa sähköä varastoida se siihen varaajaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Toisaalta taas jos kolvi pysyy kädessän niin röpöttelee levyistä kantikkaan ja harjateräksiä sisään siteiksi. Ei maksa 3000€.

Ja avopaisunta samalla metodilla. Asentamisen sietämättömästä ankaruudesta pääsee liittämällä sen raskaan kaluston tarvike syyläriletkuilla. Kun varaajan hatun ja pohjan kaventaa niin, että pytty on suunnikas, jämäpaloista saa avopaisunnan. Kun vielä ostaa merivesi-, tms. levyt pajalta jossa ne ovat jääneet yli, varastaa erikoispuikot ja lainaa hitsauskoneen ja rälläkän, budjetti alkaa olla varsi kohdallan.

- Ubi bene, ibi patria -

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Pultti

Sitten jos kattoo kristallipalloon niin miltä tuo sähköjen hintaeron kehitys näyttää, tähän päivään mennessä sen ero lienee pienentynyt. Mutta jos joskus tulee systeemi jossa reaaliaikaisesti sähkön hinta muuuttuu sen mukaan mikä sattuu olemaan esim tuulisähkön tuotanto, niin silloin tietenkin saattaa olla hetkellisesti olla tarjolla halpaa sähköä varastoida se siihen varaajaan.Aikoinaan kun energiayhtiöt oikein kilpailivat ydinvoimaloiden rakentamisessa (LO1/OL1/LO2/OL2), tuli rakennettua vähän liikaakin jatkuvasti käyvää kapasiteettia, eikä kaikkea saatu yöaikaan kaupaksi, aloitettiin kova kampanja varaavan sähkölämmityksen markkinoimiseksi, jossa siis yösähköä myytiin halvalla.

Sen mukaan kun yöaikaan on löytynyt muutakin kulutusta kokonaiskulutuksen kasvun myötä, yösähkön hinta on alkanut lähestyä päiväsähkön hintoja.

Saas nähdä, miten tilanne kehittyy kun/jos OL3 joskus valmistuu ja koska kaksi periaateluvan saanutta uutta reaktoria tosiasiassa kytketään verkkoon, ainakin jossain vaiheessa voi olla yösähköä taas halvemmalla tarjolla. Eri asia sitten on se, miten kauan tämä ajanjakso kestää, ennen kuin kokonaiskulutuksen kasvu taas tekee myös yösähkön kalliimmaksi.

Minä en poitaisi käytöstä toimivaa öljylämmityskattilaa, vaikka jotain sähkölämmitystä käyttäisikin pääasiallisesti. Etäluettavien tuntimitareiden myötä saattaa tariffirakenne muuttua sellaiseksi, että ainakin kylmimpinä talviviikkoina kannattaa ajaa öljyllä.

Pultti

Halvempi vaihtoehto on öljyn tilalle on laittaa 6 kW vastus nykyiseen öljypannuun jolloin ei tartte tehdä mitään muuta, kaikkihan on jo valmiina.Pakko kysyä heititkö hatusta tuon 6 kW vai onko tuollainen oikeasti jo riittävä 120 neliöiseen -70 luvun taloon? Tästä on ollut vääntöä muilla palstoilla ja jotkut väittävät 6 kW riittävän, toiset taas sanovat että pitäisi ehdottomasti olla 10-15 kW. Talossa on siis patteriverkko, ei ikävä kyllä lattialämmitystä jossa kelpaisi vähemmänkin lämmin vesi.

Ja niistä sulakkeista.. 3x25 A on kait yleisin mitä omakotitaloissa on. Tarkoittaako tuo, että maksimissaan voi jatkuvasti rasittaa 230V * 25A=5 750W vai 230V * (3*25A) = 17 250 W edestä? Jälkimmäinen tuntuisi järkevämmältä.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
ratz
Pultti

Halvempi vaihtoehto on öljyn tilalle on laittaa 6 kW vastus nykyiseen öljypannuun jolloin ei tartte tehdä mitään muuta, kaikkihan on jo valmiina.Pakko kysyä heititkö hatusta tuon 6 kW vai onko tuollainen oikeasti jo riittävä 120 neliöiseen -70 luvun taloon? Tästä on ollut vääntöä muilla palstoilla ja jotkut väittävät 6 kW riittävän, toiset taas sanovat että pitäisi ehdottomasti olla 10-15 kW. Talossa on siis patteriverkko, ei ikävä kyllä lattialämmitystä jossa kelpaisi vähemmänkin lämmin vesi.

Ja niistä sulakkeista.. 3x25 A on kait yleisin mitä omakotitaloissa on. Tarkoittaako tuo, että maksimissaan voi jatkuvasti rasittaa 230V * 25A=5 750W vai 230V * (3*25A) = 17 250 W edestä? Jälkimmäinen tuntuisi järkevämmältä.
Ei riitä 6 kW kuin pienissä ja hyvin eristetyissä taloissa. Ellet sitten laita jotain uunilämmitystä tms tukemaan kovilla pakkasilla.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

6KW on yleensä modulin koko mikö ruuvataan 2" putkikiyhteeseen.

Jos yhteitä on 2, voi pistää 2 x 6kW.

Voihan noita olla hyllyssä muitakin jossain, mutta paikallisella putkarilla ei oo.

Notta se aika kun 6kW ylittyy voi lisälämpöä antaa suoralla sähkölämmöllä. Ei niitä päiviä vuottapäälle keskiarvoisesti niin hirveän paljon kerry. Itse ajattelin pistää 6kW vastuksen varaajaan siksi, jos tulee häiriö, niin ei jäädy systeemit ja pysyy toisella kymmenellä kuitenkin huusholli. Sähkölämpö on aika varmatoiminen jos reissaa.

Selkeintähän on kun laittaa suoraan maalämmön. Ei siitä mihinkään pääse. Ja viherpiipittäjät ja tuulimyllymiehet pois eduskunnasta ensi vaaleissa, että saadaan sähkön hintaa alas. Yksityistalouksien sähköstä rakennetaan piiperöiden viherpesun varjossa autoilun rinnalle uutta valtion lypsylehmää äänekkään vouhottajajoukon myötätuella.

Olen saamassa firmani toisiin käsiin ja pääsen onneksi pian irti tästä Suomi nimisestä kuppauslandiasta, pyrokratialandiasta, sossulandiasta, jne. Prkl.

http://www.youtube.com/watch?v=8SPxdUbS5k0

- Ubi bene, ibi patria -

Ei se 6 kW hihasta vedetty arvo ole. Laskin oman taloni lämmitysenergian kulutuksen ja se nyt sattuu olemaan tuo 6 kW -30 C pakkasella. Mutta mulla talo on vuosituhannen vaihteen eristysvaatimuksien mukainen.

Työkaverini lämmitti omaa taloaan juuri minun kuvailemalla tavalla, eli 6 kW vastus öljykattilassa (jossa ei ollut poltinta) talo 150 neliötä, rakennettu 2004. Riitti kovimmillakin pakkasilla.

Suuruusluokka on kuitenkin 6 - 8 kW, (ei se mitään 15 kW ole).

Mr PR esitti hyvän ajatuksen että laittaa kaksi vastusta, pitää päällä sen verran kun tarttee. Jopa toista vastusta voi käyttää vain yhdellä tai kahdella vaiheella.

Mutta tämä tehojuttu ei ole se pointti, vaan se että kannattaako laittaa varaavaa yösähköä. Siitähän alunalkaen oli kyse.

On kyllä totta ettei se yösähkö niin hirveästi halvempi välttämättä ole. Sähköyhtiöstä kuitenkin sanoivat, että vaihto yleissähköstä olisi ilmainen, joten ei hirveätä riskiä olisi. Tuli ajatus että jos suurentaisi edes jonkunverran tuota varaajaa ja vaihtaisi (ilmaiseksi) yösähköön. Vähentäisii öljynkulutusta ja voisi näin ajaa loppuun elämän ehtoopuolella olevan kattilan. Jos tulee äkkipysäys kattilan kanssa, niin olisi hyvä varalähdekin jo olemassa.

Sitten jokusen vuoden sisällä kun öljyn hinta nousee tai kattila tulee tiensä päähän, niin vaihtaisi siihen maalämpöön. Se huono puoli on, että talossa on se patteriverkosto. Ei ole silti ennenkuulumatonta saada sitä noinkin toimimaan jos vaan patterit olisivat soveltuvat. Ja edelleen olisi se varaaja hätätilanteita varten kakkosvaihtoehtona.

Tuohon sulakekysymykseen ei vielä kukaan sanonut mitään?

(Otsikoksi melkein sopisi jo paremmin "Asunnon lämmitysvaihtoehdot" mutta ei nyt enää viitsi muuttaakaan..)

Jyde
Seuraa 
Viestejä594

Kannattaa myös huomata perusmaksujen ero. Ainakin Kymenlaakson sähkö OY:llä pelkkä siirron perusmaksu pomppaa 15€/kk hujakoilta 30€/kk tasolle 2-tariffimittauksessa. Siinä saa jokusen tuhatta kWh:ta kulutuksesta siirtää yösähkön puolelle jotta nykyisellä hintaerolla pääsee edes omilleen.

EDIT: 230V * (3*25A) = 17 250 W on juurikin se oikea lukema.

Kunhan yritän joskus olla asiallinen...

Diam
Seuraa 
Viestejä2754

Karkeasti sen energiamäärän saa lämmitystarveluvun ja lämmityksen tehontarpeen avulla tai kulutustiedon avulla. Sama energiamäärä sitten ladataan varaajaan tarvittavaan vesimassaan, jonka lämpötila laskee parikymmentä astetta tai jotain vaadittuna aikana. Häviöt kannattaa ottaa huomioon.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Mitenköhän paljon enemmän saisin 2 kuution varaajaan lämpöä jos nostaisin latauslämmön esim 80 asteesta sataan? Voiko sen laskea suoraan
prosentteina? Eli 20% enemmän? Eli vastisi 400 litran koon lisäystä 80 asteella, että päästäisiin samaan?

Kiinteällä polttoaineella hankalaa, mutta sähköllä onnistuisi.

En kuitenkaan usko, että yösähkön hintaero kompensoisi riittävästi varaavan järjestelmän kaikkia kustannuksia. Pitäisi olla syseemissä kiinteän polttoaineen kattila ja "ilmainen" polttoaine. Minä ole koskaan ymmärtänyt noita olohuoneen uuneja nykyhuoneistoissa. Nokea, tuhkaa, purua, roskia, jne. Pannuhuone on talossa sitä varten.

- Ubi bene, ibi patria -

Varaajan kapasiteetti riippuu sen lämpötialerosta eli käytännössä patteriverkostosta palaavan veden lämpötilasta versus sen lämpötila lämmitettynä. (Toki käytännössä kun lämmin käyttövesi lämmitetään varaajan yläosassa ei sen lämpötila voi laskea alle 60 asteetta)

Jos oletuksena melko tavallinen tilanne jossa patereista tulee 40 asteinen vesi. Ja lämmitetty lämpötila nostetaan 80 asteesta 100 asteeseen niin käytettävissä olevas energiasisältö 2000 litran varaajassa muuttuu 93 kWh ---> 140 kWh

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat