Seuraa 
Viestejä45973

In the year 2000!

Kaikki nördet muistanevat amerikkalaisen visailun voittaneen Watson tietokoneohjelman?
Koneeseen oli syötetty noin wikipedian verran tietoa ja se osasi poimia sieltä tilastollisesti oikeat vastaukset puhekielellä esitettyihin vitseihin ja arvuutuksiin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Watson_(computer)

Mooren lain mukaan prosessoritehot tuplaantuvat tietyn ajan välein. Ray Kurzweilin mukaan myös informaation käsittely nopeutuu eksponentiaalisesti. Watson jo pystyi uskomattomaan suoritukseen, mutta kehitys kehittyy. Kurzweil kertoo projektista, jossa kaikki lääketieteen artikkelit pyritään kasaamaan yhteen tietokantaan. Tietokannasta Watsonin kaltainen ohjelmisto lukee todennäköisimmän vastauksen mihin tahansa lääketieteelliseen ongelmaan, jos siitä on olemassa tietoa!!!!

Miltä tieteen alalta ei voitaisi tehdä samaa?

Kysyisin pilveen yhdistetyltä koneeltani sijoitusvinkkejä, uraohjeita, motivaatiota, ratkaisuja ihmissuhde ongelmiini.

Mitä innovaatioita maailmassa olemassaolevan tiedon pohjalta voisi kehittää, jotka nyt ovat yksittäisen ihmisen ja jopa työryhmien kapasiteetin ulkopuolella? Luettuaan kaiken saatavilla olevan tiedon Watson lopulta yhdistää saumattomasti eri tieteenalojen tutkimuksia yhteen tavalla, joka ei edes olisi inhimillisesti mahdollista. Tiedon pirstaloitumisesta yksittäisiin aivoihin ja tutkimuksiin päädyttäisi singulariteettiin, jossa kaikki tieto olisi yhdessä "päässä". Tekoälyllä, joka ymmärtää puhetta ja osaa hakea todennäköisimmän vastauksen mihin tahansa esitettyyn kysymykseen, aiheista, jotka sen muistiin on ajettu.

Ray Kurzweil - Exponential Learning & Entrepreneurship
http://www.youtube.com/watch?v=IUBw5e-z ... re=related
Tiedon ja teknologian eksponentiaalisesta kasvusta. Ray kertoo singulariteetista alkaen noin 35min kohdalla.

Sivut

Kommentit (97)

Luennon jälkeen päässä kihelmöi!

Ohjelmisto joka osaisi yhdistää vanhan tiedon muruset uudeksi tiedoksi. Tiede kehittäisi itse itseään. Tietysti perustutkimukset pitäisi edelleen suorittaa todellisessa maailmassa.

"Elämme jo tulevaisuudessa, mutta se on epätasaisesti jakautunut", sanoo Singularity instituten mainos. Watsonin kaltainen keskusaivo osaisi yhdistää kaikki miljoonat tutkimukset ja nähdä mikäli niistä muodostuu, jotain jonka ymmärtämiseen yksikään ihminen ei pystyisi.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Vapaasti tietoavaruudessa vaeltavat "oliot" ovat erityinen askel. Nuo keräävät ja ryhmittelevät viitekehykseensä sopivaa tietoa. Tieto voi olla osittain tietovirtaa kameroista ja kaikenlaisista muista mahdollisista sensoreista.

Luultavasti ensin luodaan yhteen fyysiseen sijaintiin tuollainen olio. Vähitellen sille järjestetään mahdollisuus kulkea kaikkialla tiedon lähteillä.

Kannattaa kysyä miksi tuollainen tehtäisiin. Ihan vain sen takia kun se odottaa tekemistä. Paljon mielenkiintoisempi kehitysprojekti kuin mikään tietokoneviirus ja niitäkin tehtaillaan.

Muistuttaako jokin tietorakenne jo tuollaista assosiatiivista viitekehysoliota? Sen elämän edellytys on alkuvaiheessa jokin prosessorirutiineihin perustuva ohjelmakoodi. Eli aivan tavallinen troijalaistyylinen apulainen. Nopeitten tietoverkkojen yhteydessä se voi sijaita miljardissa sijainnissa ja pelkästään lonkerot ulottuvat yksittäisten massatietojen alueille. Tuollainen lonkoro-olio ei tarvitse kuin vaatimattoman itseorganisoitumiskyvyn ja olemme kusessa.

Miten muuten toimivat hakukoneitten haut? Käsittääkseni ei ole mitään estettä lähettää hakupalvelupyyntöjä paluuosoite mukana "olioina" koko tietoverkkoon kahdentumisperiaatteella. Koska en asiasta mitään tiedä, tekisin ensimmäiseksi haut tuollaisina räjähtävän tehokkaina armeijoina. Olioille elinikä muutama millisekunti, ellei mitään löydy. Palautuvat taasen tulevat nöyrästi lähetyspisteeseen. Tuollaisista hakuolioista ei ole pitkä matka salaisesti vaelteleviin tietoverkon ameeboihin.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Paulin ehdottamiin olioihin olisikin sitten lasten leikkiä soveltaa soveltaa evoluutiota. Emo voisi spawnata liikkeelle olioita, jotka poikkeaisivat toisistaan. Oliot, jotka olisivat huonoja hankkimaan tietoja, kuolisivat matkalla, kotiin palanneet pääsisivät lisääntymään ja jakamaan ominaisuuksiaan tuleville sukupolville. Sukupolvi olisi ajallisesti sangen lyhyt, joten evoluutio etenisi sangen nopeasti.

Tähän liittyy suuria uhkakuvia, mutta myös käsittämättömän suuria mahdollisuuksia. Osaava tiedon yhdistäminen itsessään voisi jo muuttaa meidän tapamme ymmärtää maailmankaikkeutta. Todennäköisesti meillä on niin hirvittävä määrä tietoa kaikesta, että pienten palasten yhdistäminen on vaikeaa.

Otetaan miljoona tuhannen palan palapeliä ja levitetään ne ihmisille ympäri maailman. Tämän jälkeen ihmiset yrittävät saada keskenään kommunikoimalla selville mitä palapeleistä muodostuu. ...menee kauan. Watson tuntisi jokaisen palan sijainnin ja tietäisi mitä palat sisältävät. Alle sekunnin laskutoimituksella kaikki palapelit ovat valmiita.

Haluan helpon parannuksen autoni moottoriin ja sanon sen Watsonille-> se antaa välittömästi vastauksen jonka kustannukset ovat minulle 10e ja työaika 15min, mikäli tällainen ratkaisu löytyy ihmiskunnan digitaalisesta muistista. Toisaalta voisin kysyä kuinka vahvan hirren tarvitsen autotalliini, että se kestäisi lumikuorman. Insinööri kysyy samaa siltaa suunnitellessaan. Loputon guuglaaminen alkaa pikkuhiljaa loppumaan ja "hakukone" alkaa ymmärtää paremmin mitä haluan ja tietoa hakiessaan yhdistää hyvin etäisiltä vaikuttavia asioita yhteen ennenkuulumattomalla tavalla.

Tunnen samanlaista kihelmöintiä päässä ja adrenaliini ja endorfiini ryöppyjä kuin lapsena, kun luin tulevaisuudesta kertovia artikkeleita internetin kehityksestä ja tietokoneella luoduista kolmiulotteisista maailmoista.

Cameronin terminaattorissa oli jo watsonia vastaava systeemi. Terminaattori ottaa informaatiota vastaan ja saa tilastollisesti oikean vastauksen. Watson myös haki useita vastauksia ja antoi niistä todennäköisimmän. Ihmisten kohdalla tietysti annetut vastaukset voivat vaihdella suuresti, eikä ehdottoman oikeaa tapaa vastata sosiaalisessa tilanteessa ole:

Fuck you asshole
http://www.youtube.com/watch?v=AeV-DI09Q3w

supercomputer destroys all humans in Jeopardy
http://www.youtube.com/watch?v=WFR3lOm_xhE

Pelkästään netin mahdollistama tiedonkulku on muuttanut maailmaa pysyvästi ja isoja mullistuksia tapahtuu suljettujen valtioiden osalta koko ajan kun ihmiset pääsevät käsiksi tiedon valtavirtaan.
Nämä foorumikeskustelut jo itsessään mahdollistavat ennennäkemättömän tiedon vaihdon, kun monet täysin erilaiset maailmannäkemykset omaavat ihmiset kohtaavat ja parhaimmillaan päätyvät loppupäätelmiin, joihin kukaan ei olisi yksin päätynyt saati panelikeskusteluissa, joissa ei ole wikiä tarjolla tai mahdolilsuutta tarkistaa tai reagoida toisen tuomaan uuteen informaatioon.

Yhden ihmisen tekemä havainto leviää netissä helposti kymmenille muille, parhaimmillaan tuhansille tai miljoonille. Watson osaisi automaattisesti tarkistaa lisääntyneen informaation ja tulkita onko uuden tiedon seassa jotain mikä muuttaa vallitsevaa tilannetta.

Vierailija

Miksi kukaan tekisi evolutiivista algoritmia singulariteetin vallitessa, kun ID johtaa nopeammin väistämättä tuloksiin, hukkaamatta resurseja käytännössä yhtään.

V.A.Littaa
Seuraa 
Viestejä873
Arvuuttelija
Mooren lain mukaan prosessoritehot tuplaantuvat tietyn ajan välein.

[size=150:2z32wtys]Väärin.[/size:2z32wtys] Mooren "lain" mukaan transistorien määrä tuplaantuu 18 kuukauden välein edullisissa mikropiireissä.

Kurtzweil on huru-ukko joka tarkoituksella tarkastelee tietotekniikkaa vain pintapuolisesti transistorien määrän, tai muistin määrän, dollarien, tai teraflopsien yms. pohjalta, vaikka todellisuudessa näillä yksittäisillä tekijöillä ei ole lähes mitään merkitystä sille mitä tietokoneilla oikeasti pystytään tekemään.

Otetaan yksi esimerkki asiasta jota singulariteettihörhöt katsovat läpi sormien:

http://en.wikipedia.org/wiki/Random-acc ... emory_wall
http://en.wikipedia.org/wiki/Von_Neuman ... bottleneck

Yksinkertaisesti sanottuna: tietokoneiden keskusmuistit ja erityisesti muistiväylät ovat jääneet pahasti jälkeen prosessoreiden nopeuskehityksestä, jonka takia todella suurten ongelmien, kuten vaikkapa ihmisaivojen simuloiminen jää kiinni tähän logistiseen pullonkaulaan heti alkumetreillä vaikka itse prosessorit teoriassa olisivat riittävän nopeita laskemaan kaiken tarvittavan ja muistia olisi tarpeeksi.

Huruahan optimismi monien mielestä on.
Esittämäsi todisteet on pidetty hyvin pois tietoisuudesta, enkä ilman tätä keskustelua olisi kuullut moisista. Noiden valossa teknologia uskolta, jos ei putoa pohja niin ainakin katkeaa siivet.

Toisaalta: Okei, tietokoneet eivät kehitykään niin nopeasti kuin on luvattu. No, ne kehittyvät vähän hitaammin. Toisaalta taas Ray olettaa muutaman odottamattoman keksinnön saapumista Deus ex machina. Samaan tapaan kuin tyhjiöputkia kutistettiin minimiinsä, jonka jälkeen transistorit löysivät paikkansa ja jatko onkin historiaa.

Arvuuttelija
Toisaalta: Okei, tietokoneet eivät kehitykään niin nopeasti kuin on luvattu. No, ne kehittyvät vähän hitaammin.Muita rajoittavia tekijöitä on mm. energia ja sen saatavuus, ja taloudellinen kannattavuus, koska jokainen uusi parempi piirisukupolvi on edellistä kalliimpi valmistaa, suunnitella ja rakentaa siihen tarvittavat tehtaat. Sen seurauksena investoinnin takaisinmaksuajat kasvavat, ja seuraava sukupolvi lykkääntyy kauemmas ja kauemmas tulevaisuuteen, eli kehityskäyrä alkaa hakea jotain äärellistä raja-arvoa ellei jostain saada hups vain paljon lisää ylimääräisiä resursseja joita joku ei ehdi käyttää johonkin muuhun humppaan. (ts. kulutus saavuttaa aina saatavilla olevat resurssit)

Ray kuvittelee että kasvu jatkaa kasvamistaan, mutta parempi ja perustellumpi malli tietotekniikan kehittymiselle on ns. autokatalyyttinen systeemi: http://en.wikipedia.org/wiki/Autocatalysis
http://en.wikipedia.org/wiki/Autocatalytic_reaction

Arvuuttelija
Samaan tapaan kuin tyhjiöputkia kutistettiin minimiinsä, jonka jälkeen transistorit löysivät paikkansa ja jatko onkin historiaa.Tyhjiöputkia ei edes ehditty kutistaa minimiinsä, eikä niistä ole itseasiassa edes luovuttu kokonaan, ja ne ovat tekemässä mahdollista comebackia: http://phys.org/news/2012-07-nanoscient ... based.html

Teknologian historia ei ole lineaarinen prosessi jossa on selvästi toinen toistaan parempia ratkaisuja. Mikäli transistoria ei olisi keksitty, oltaisiin kenties ennenpitkää päädytty nanomittakaavan tyhjiöputkipiireihin.

Veikko

Muita rajoittavia tekijöitä on mm. energia ja sen saatavuus, ja taloudellinen kannattavuus, koska jokainen uusi parempi piirisukupolvi on edellistä kalliimpi valmistaa, suunnitella ja rakentaa siihen tarvittavat tehtaat.

Tämänkös takia tietokoneet ovat tulleet aina vain kalliimmiksi ja kalliimmiksi ja yhä harvempien saavutettaviksi. ..eiku?!?

Toisaalta olet oikeassa, resurssit ovat rajalliset. Tietyissä asioissa kulutus pitäisi saada minimoitua maailman mittakaavassa, enkä ole aina ymmärtänyt ekologisen modernisaation ideaa, jossa tekemällä kaikesta kulutus- ja ympäristötehokkaampaa lopulta kulutusta ei tarvitsekaan rajoittaa millään tavalla. Toisaalta tietyillä alueilla (teollisuuden tai tieteen) pitäisi olla mahdollisuus panostaa kaikki mitä voidaan.

Arvuuttelija
Tämänkös takia tietokoneet ovat tulleet aina vain kalliimmiksi ja kalliimmiksi ja yhä harvempien saavutettaviksi. ..eiku?!?Ei vaan kyse on siitä, että jokaista uutta piirisukupolvea pitää myydä enemmän jotta sen hinta saadaan pysymään alhaalla, mutta asiakkaiden määrä on periaatteessa rajattu joten kestää aina kauemmin tienata omansa takaisin jotta voi siirtyä seuraavaan versioon. Jo nyt piirejä valmistavien tehtaiden kokonaiskustannukset ovat miljardeissa, ja ainoastaan kourallinen firmoja pystyy valmistamaan uusinta uutta.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
Veikko
Arvuuttelija
Samaan tapaan kuin tyhjiöputkia kutistettiin minimiinsä, jonka jälkeen transistorit löysivät paikkansa ja jatko onkin historiaa.Tyhjiöputkia ei edes ehditty kutistaa minimiinsä, eikä niistä ole itseasiassa edes luovuttu kokonaan, ja ne ovat tekemässä mahdollista comebackia: http://phys.org/news/2012-07-nanoscient ... based.html

Teknologian historia ei ole lineaarinen prosessi jossa on selvästi toinen toistaan parempia ratkaisuja. Mikäli transistoria ei olisi keksitty, oltaisiin kenties ennenpitkää päädytty nanomittakaavan tyhjiöputkipiireihin.
Tässähän on ideaa. Piisiru putkia emuloivine alkioineen voidaan tyhjiöidä. Loppu onkin sitten historiaa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Ihmiskunnan tekniset muistirakenteet ovat vielä alkeellisia. Rakenteissa pitäisi itsessään olla olio-ominaisuus eli tieto-olioitten pitäisi voida siirtyä muistiavaruudessa kuten aivorakenteessa tapahtuu.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat