Seuraa 
Viestejä1365

Katselin yhtä Universe-sarjan dokkaria kun ei uni tullut silmään yövuoron jälkeen. Siinä puhuttiin valon pilkkomisesta prismalla. Jäi sitten vaivaamaan tämmöinen: Millainen värikuvio saadaan, pistetään valonsäde kulkemaan kahden peräkkäisen prisman läpi? Entäs, jos prisma on aseteltu niin, että pelkästään pilkotun säteen tietty aallonpituus menee toisen prisman läpi?

Mielipiteeni voi muuttua, muttei se tosiasia, että olen oikeassa.
http://www.youtube.com/watch?v=1orMXD_Ijbs

Kommentit (1)

PSYbuse
Millainen värikuvio saadaan, pistetään valonsäde kulkemaan kahden peräkkäisen prisman läpi?Riippuu siitä miten prismat on asetettu peräkkäin.

Sivulta:

http://phet.colorado.edu/en/simulation/bending-light

löytyy ohjelma jolla voi laittaa monta prismaa peräkkäin ja katsoa mitä tapahtuu, kun valo osuu tietyssä kulmassa prismaan. Ohjelma edellyttää että java on asennettu.

PSYbuse
Entäs, jos prisma on aseteltu niin, että pelkästään pilkotun säteen tietty aallonpituus menee toisen prisman läpi?Jos prismaan tulee vain yhtä aallonpituutta, niin ko. valonsäde taipuu (valonsäde taipuu siis ihan samalla tavalla vaikka prismaan tulisi muitakin aallonpituuksia). Prisma ei siis muuta valon aallonpituutta vaan ainoastaan taittaa valoa. Koska eri aallonpituuden valonsäteet taipuvat eri tavalla, niin tämän takia valkoinen valo hajoaa sateenkaaren väreihin. Valkoinen valo sisältää siis kaikkia näkyvän valon aallonpituuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat