Seuraa 
Viestejä74

Katselin eilen tv:stä jotain tiededokumenttia painovoimasta. Siinä oli animaatio, jossa planeetat tms. kiersivät mustaa aukkoa. Kauempana tätä ne kiersivät radallaan kauniisti, mutta lähellä aukkoa ne kiihdyttivät ja muuttivat suuntaa äkillisesti nykäisten.

Nehän tietenkin noudattivat Keplerin ja Newtonin lakeja - ainakin jos pysytään turvallisen kaukana siitä aukosta.

Mutta, jos kiertolainen olisikin avaruuskapseli. Huomaisiko astronautti mitään ihmeellistä ohituksessa? Oletetaan, että ohitus tapahtuu tyhjiössä.

Kommentit (4)

0-0
Seuraa 
Viestejä74

Periaatteessahan kapseli on putoavassa liikkeessä, eikä siihen vaikuta mitään ulkoisia voimia -gravitaatiota lukuunottamatta. Eli, matkustajan ei pitäisi kokea mitään erikoista. Mutta kun nopeus ja suunta muuttuu suht. nopeasti. Uskomatonta

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31338

Vuorovesivoimat tuskin jäisivät huomaamatta. Ne ovat tähdenmassaisen mustan aukon lähettyvillä (ja itse asiassa kaukanakin, jos mittayksillönä on tapahtumahorisontin säde) sellaiset, että minkään materiaalin lujuus ei niitä kestä, vaan kaikki hajoaa pölyksi ja kaasuksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Neutroni
Vuorovesivoimat tuskin jäisivät huomaamatta. Ne ovat tähdenmassaisen mustan aukon lähettyvillä (ja itse asiassa kaukanakin, jos mittayksillönä on tapahtumahorisontin säde) sellaiset, että minkään materiaalin lujuus ei niitä kestä, vaan kaikki hajoaa pölyksi ja kaasuksi.Gravitaatiostabilointia on käytetty maata kiertävällä radalla laittamalla pitkät puomit satelliittiin, jolloin vuorovesivoimien vaikutuksesta satelliitti kääntyy tunnettuun asentoon. Ihminen taitaa olla liian lyhyt ja pinna sen verran lyhyt, että esim. ISS:llä ihminen ehtisi kääntyä tähän asentoon.

Mustan aukon lähettyvillä voisi ikkunattomassakin aluksessa päätellä, onko alus elliptisellä radalla lähellä vai kaukana mustasta aukosta sen mukaan, kuinka nopeasti keho asettuisi vuorovesivoimien määräämään asentoon.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat