Seuraa 
Viestejä45973

Olisiko mahdollista valmistaa synteettisesti valkuais- lipidi- ja hiilihyraattimolekyylejä tai niitä vastaavia molekyylejä, jotka käyttäytyisivät samoin, mutta jotka vapauttaisivat moninkertaisesti enemmän energiaa? Vertaa scifissä esitetty konsepti ruokakapseleista.

Ruoka ja polttoaine ovat aika samanlaisia - lyhytketjuiset hiilivedyt ja hiilihydraatit kuten sokeri ja bensa pilkkoutuvat helposti ja nopeasti ja vapauttavat energiaa nopeasti, kun taas pitkäketjuiset pilkkoutuvat hitaammin, vrt. polttoöljy, jota pitää lämmittää ennen kuin se edes syttyy, tai sitten pitkäketjuinen tärkkelys.

Ketjujen pituuden lisääminen ei sitten onnistu, tai muuten mennään luokkaan bitumi ja selluloosatärkkelys, joista jälkimmäistä ihmisravintona ei voida käyttää, koska elimistö ei pysty pilkkomaan sitä. Lehmät voivat syödä pahvilaatikoita, mutta minun mielestäni ne eivät ole erityisen maukkaita.

Olisiko sitten jokin keino, jolla voitaisiin konsentroida energiaa nykyisestä? Esimerkiksi mieleen tulevat fullereenit, joita on ehdotettu polttoaineen pakkaamiseen - vety on nestemäisenäkin epäkäytännöllisen kevyttä: 70 kiloa kuutiometriltä, eli energia-arvoltaan n. 8.70MJ litraa kohti, kun bensassa vastaava on noin 40MJ. Fullereenien sisään pakattujen vetyatomien energiatiheys olisi sen sijaan lähes kilo per litra, jolloin energiaa olisi ainakin tuplasti bensaan verrattuna. Voitaisiinko siis tulevaisuudessa pakata hiilihydraatti- proteiini- ja rasvamolekyylejä fullereenien sisälle, joihin olisi kiinnitetty fullereenin ajastetun hajoamisen aiheuttava nanobotti?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat