Seuraa 
Viestejä45973

Näitä kemian vanhoja ylppäri ratkaisuja tuntuu olevan aika hankala netistä löytää ja itseltä löytyy vain vanhempia ratkaisukirjoja. Nyt menossa 2011 vuoden kevään viimeinen tehtävä, 12+ ja jotenkin aivot lyö nyt todella tyhjää.

a) Veteen liuotetaan yhtä suuret ainemäärät ammoniakkia ja ammoniumkloridia, ja liuos
laimennetaan tilavuuteen 1,00 litraa lämpötilassa 25 oC. Mikä on saadun puskuriliuoksen
pH? (3 p.)
b) Kohdassa a valmistettuun liuokseen johdetaan 10,0 millimoolia HCl-kaasua. Kuinka
suuria tulee ammoniakin ja ammoniumkloridin konsentraatioiden olla, kun pH saa
muuttua enintään 0,10 pH-yksikköä? (4 p.)
c) Puskuriliuos b-kohdassa voidaan valmistaa myös ammoniakista ja suolahaposta. Miten
menettelet, kun käytössäsi on 1,00 M ammoniakkiliuos, 1,00 M HCl-liuos, tislattua
vettä, mittapipettejä ja 1,00 litran mittapullo? (2 p.)
Kb(NH3) =1,8∙10-5 mol/l

Eli Henderson - Hasselbalch yhtälön avulla pääsin aika pitkälle a ja b kohdassa, c menee ongelmitta. a kohdassa jäi ärsyttämään tuo laimennus veteen, miten sen lopullisen pH:n saa, todennäköisesti jotenkin hyvin helposti. oksoniumioni konsentraatiohan on on tuo happovakion arvo ja siitä se pH. b- kohdassa sain laskettua että kun HCl reagoi ammoniakkia neurtaloiden niin pH siis saisi laskea 0,1 eli uusi heikon hapon vastinemäksen ja heikon hapon suhde olisi noin 0,79 mutta miten tästä eteenpäin?
Kiitokset jos joku vain viitsii auttamaan!

Kommentit (2)

μOR
Seuraa 
Viestejä373

Konsentraatioiden suuruus ei a kohdassa ainakaan vaikuta pH-arvoon konsentraatioiden ollessa yhtä suuret, joten veden määrä kai ainakin sitä kohtaa ajatellen merkityksetön.

Saisitkohan kenties väsättyä b kohdassa tuntemattomien konsentraatioiden suhteista lauseketta(?).

a-kohdassa lantraus vedellä ei tosiaan vaikuta mitenkään. Vastaus on siis pH = pKa, mihin pitää sijoittaa pKa = 14 - pKb.

Jos ja kun tuo laskemasi 0,79 on oikein b-kohdassa, saadaan approksimoiden (x + 0,01M) / (x - 0,01M) = 0,79, mistä saa ratkaistua hapon ja emäksen alkuperäiset konsentraatiot (x). Puskuritehtävissähän approksimointi on sallittua vaikka muuten YO:ssa ei kannata siihen ryhtyä (käytännössä approksimoidaan tasapainotehtävissä melkein aina kun mennään lukiotason yli).

c-kohdassa kannattaa muistaa vielä mainita, että nestepinta mitataan alimmasta kohdasta. Pipetoinnista voi kertoa saman nestepintajutun ja lisäksi että kun pipetin on annettua valua tyhjäksi, sen kärjellä kosketetaan kevyesti mittapullon sisäpintaa, jolloin viimeinen tarvittava tippa tulee ulos (tosin sinne jää edelleen pieni määrä nestettä).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat