Seuraa 
Viestejä169

Olen jo useampana syksynä huomannu omalla kohdallani, että kun siirrytään kohti viileämpiä ilmoja ja lyhyempiä päiviä, niin nälän tunne kasvaa ja tulee useammin kuin kesän aikana. Normi ateriasta tulen kyllä kylläiseksi, mutta melko pian sen jälkeen tulee uudelleen nälkä, joka ei lähde pois proteiinipitoisella aterialla (kesällä nälkä lähtee). Ruokailutottumuksissa, liikunnan määrässä eikä normi arjessa luonnollisesti ole mitään muutosta kesänaikaiseen rutiiniin.

Kummempaa asiaa pohtimatta ajattelin, että elimistö vain varautuu talvea varten ja rupeaa keräämään rasvavarantoja, mutta näin ei kai olekkaan.

Törmäsin sattumalta paperiin (http://wurtmanlab.mit.edu/static/pdf/649.pdf), jossa kirjoittajan mukaan ilmiö johtuu siitä, että pimeyden lisääntyessä aivot rupeaa tuottamaan lisää melatoniina, joka syntetisoidaan serotoniinista (linkin kuvassa monoamiinien synteesireitti: http://www.endotext.org/neuroendo/neuro ... endo15.htm), jolloin tämä johtaa serotoniin tasojen laskuun.

Nopein tapa lisätä aivojen serotoniinitasoja on siirtää aivoihin lisää tryptofaania eli serotoniinisynteesin lähtöainetta. Ja nopein tapa taas saada tryptofaania aivoihin on lisätä insuliinin eritystä, jolloin elimistö rupeaa absorboimaan tryptofaanin kaltaisia kemikaaleja, näin ollen poistaen tryptofaanin kanssa transporttereista kilpailevat yhdisteet, joiden kautta tryptofaani siirretään aivoihin. Ja nopein tapa saada insuliinia on nauttia hiilaripitoisia välipaloja.

Jos homma toisaan menee näin, niin onko porukalla käsitystä siitä, että voisiko tätä syksyisin aina tulevaa nälkää estää nauttimalla purkista tryptofaania? Ja jos voi, niin onko kolikon kääntöpuolena armoton väsymys?

Taidanpa tehdä joka tapauksessa itselleni pienen empiirisen kokeen.

Vastaukset on siellä mistä ne löytää

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat