Seuraa 
Viestejä45973

Kuulin tuossa, että eläinten tunnistussiruista oltaisiin mahdollisesti luopumassa, koska Euroopassa hyvin yleistä on vaimentaa siru eläimen niskassa voimakkaalla magneetilla rikollisessa meiningissä.

No näin voi olla, mutta heräsi mielenkiinto mikrosirujen ominaisuuksista; eivätkö ne todellakaan kestä magneettia? Pitääkö olla mahdottomatkin magneettivehkeet että sen sellaisella rikki saisi? Pitääkö tunkea kissa magneettikuvauslaitteen sisään että homma onnistuisi?

(Ja ei, en suunnittele rikollista uraa, ihan tyystin kuriositeettina, koska olen sirua pitänyt melkoisen hyvänä ja luotettavana tunnistuskeinona)

Kommentit (12)

ovolo
Seuraa 
Viestejä6596

Saattaa olla urbaanilegendaa. Tunnistussirut toimivat yleensä radiotaajuudella. Eli kun laitteeseen lähetetään radiotaajuustehoa lukulaitteen antennilla käyttövoimaksi, niin se siru vastaa radiotaajuisella koodinpätkällä.

Magneetti voisi vaikuttaa siihen, jos niissä olisi ferrittisydämisiä virityspiirejä, joita magneetti virittäisi pois "kanavalta". Epäilen kuitenkin. Sirut ovat niin pieniä, ettei niihin mahdu sellaisia ferriittiosia.

En kuitenkaan lähemmin tunne tuota sirujen piiritekniikkaa, joten mitään varmaa evidenssiä suuntaan tai toiseen en voi sanoa. Paremminkin siruja vois häiritä voimakkaalla radiotaajuuskentällä, joka estää (laittaa tukkoon) lukulaitteen toiminnan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ovolo
Seuraa 
Viestejä6596

"Googlasin" ja selailin englanninkielisiä sivuja:
Ei löydy tietoja tai mainintoja, että magneetilla voisi sirun saada toimimattomaksi tai resetoida tunnisteen.

Sivulla
http://www.dogforums.com/general-dog-fo ... d-any.html
sanotaan selvästi, ettei magneettikonsti toimi em. tarkoituksessa.

Yleisempää FAQ-tietoa RFiD-siruista löytyy myös sivulta:
http://www.spychips.com/faqs.html

Näyttää siltä, että ainoa tapa on poistattaa siru eläinlääkärillä.

Mielenkiinnosta kysyn, mistä lähteistä olet saanut tietoa, että magneetilla voisi resetoida tai rikkoa mikrosirun.

Tuokin radiolähettimellä häirintäkin ei vahingoita mikrosirua tai sotke pysyvästi tunnistenumeroa, vaan heti kun häirintä lopetetaan, mikrosirun voi lukea normaalisti.

Jollain suurtaajuuskuumentimella mahdollisesti mikrosirun saisi rikki, mutta se olisi samalla eläinrääkkäystä.

Tuolta sivulta löytyy mikrosiruimplantin toimintataajuudet:
http://noble-leon.com/letters/microchip ... swers.html

Kuulin asiasta Keski-Euroopassa asuvalta ystävältäni, kun hänen kanssaan keskusteltiin eläimen tunnistamisesta tatuointi versus sirutus. Eli hänen väitteensä mukaan tatuointi olisi luotettavampi kuitenkin. Ja nimenomaan sillä suunnalla paikallisten koijareiden keskuudessa tyypillistä on kuulemma käyttää tehokasta magneettia, jopa niin yleistä että siellä pohditaan siruista luopumisesta tunnisteena juuri tästä syystä.

Noh, tässä mitä työpaikalla (metallifirma) olen kuullut väitteitä:
-jo pistehitsillä saattaa kuulemma saada pankkikortin sirun sekoamaan magneetin vuoksi (joo toki erilainen siru varmasti) ja
-vastaantulleelta tuotantopäälliköltä (tippainssi) kysäisin asiaa mielenkiinnosta, vastasi hän empimättä että onnistuu, eikä kuulemma merkitystä edes sillä käytetäänkö sähkömagneettista pulssia vaiko tavan magneettia, kunhan se on riittävän voimakas.

Tiedä sitten.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6596

Noissahan eläimen tunnistesiruissa antennina toimii ohuesta kuparilangasta tehty käämi (kela). Käämi näkyy hyvin sirun oikealla puolella:

Jos käämin perässä olevaa elektroniikkaa ei ole suojattu tarpeeksi hyvin, niin sähkömagneettisella pulssilla, joka indusoi riittävän jännitteen käämiin, voi rikkoa sen elektroniikan. Voisi myös kuvitella, että jos voimakasta NdFeB-supermagneettia
http://www.i-magnetoy.com/varasto/vsupermag.htm
heiluttelee nopeasti edestakaisin sirun lähellä, niin tuohon käämiin saattaa indusoitua riittävä jännite rikkoakseen elektroniikan. Staattinen, muuttumaton magneettikenttä ei kylläkään vaikuta siruun.

Edit:
Sähkömagneettisen pulssin vaikutus on tehokkain, jos sen energian värähtelytaajuus on 100kHz paikkeilla, mikä on sirun (ja antennikelan) resonanssitaajuus) Eli kätevä elektroniikkaharrastaja (tai ammattilainen) hetkessä loihtii noin 100kHz suurtaajuusganeraattorin, missä riittää energia joko antennikelan tai elektroniikan rikkomiseen.

There are a variety of animal microchip implants that operate at different frequencies. For example: 125 kilohertz (kHz), 128 kHz and 134.2 kHz. Also, some chips are referred to as ISO (International Standards Organization) chips and others as non-ISO chips.Paljolti on kysymys siitä, onko valmistaja panostanut suojauksiin antennikelassa mahdollisesti olevia ylijännitteitä vastaan. Halvalla tehdyt Kiina-sirut saattaa olla helposti rikkoontuvia?

Mitä tulee pankkikortin siruun, niin magneetilla ei ole vaikutusta. Ja tietysti jos pankkikortin sirun liitäntäkontakteihin saa riittävän jännitteen vaikkapa pistehitsauskoneen lähellä, niin rikkominen saattaa onnistua.

Monesti kylläkin kysymys on ns. urbaanilegendoista, joita asioista huonosti perillä olevat henkilöt levittävät. Insinöörikään ei välttämättä tiedä kaikkea, varsinkaan jos on muun alan, kuin elektroniikan inssi. Tämäkin asia pitäisi antaa vaikkapa Mythbusters'ien ratkottavaksi.

Juu, en minä niin "tittelihölmö" ole että pelkästään sen vuoksi uskoisin tuotantopäällikköä, mutta olipa hän vain niin kovin varma asiastaan. Perkule, tässähän pitää kohta ostaa nippu siruja ja käydä niiden kanssa työpaikan levynostomagneetit/pistehitsit läpi koemielessä

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

oikein hyvä uutinen, jos näitä RFID-siruja saa hajalle magneetilla. kohtahan niitä ollaan tunkemassa jokaiselle niskaan omaksi parhaakseen. Amerikastahan se touhu lähtee ja Suomi nuolee perässä pari vuotta myöhemmin.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

ovolo
Seuraa 
Viestejä6596

Niin, laite on yksinkertainen ja jokaisen elektroniikkanäpertelijän helpsti tehtävissä.

The principle is simple: the generator charges a large value capacitor and the flash is substituted by a simple coil. The discharge of the capacitor generates a strong concentration of energy comparable to an EMP (Electro Magnetic Pulse). The RFID zapper is only an example of devices found on the web but there exists complete devices with tag detector (Figure 20)Eli noin 100uF elko ladataan vaikka salamalaitteen tai kärpäslätkän step up-oskillaattorilla muutamaan sataan volttiin ja elko puretaan sitten muutaman kierroksen kelan kautta.
http://www.intechopen.com/source/html/1 ... mage32.png.

Veikkaanpa että niinkutsutut "magneetit" ovat tuontyylisiä laitteita. Toki täytyy suunnilleen tietää tuon sirun paikka, jotta riittävän suuri emp-pulssi saadaan kohdistettua siruun.

ovolo
Seuraa 
Viestejä6596
Katrina1
Eli viimeisen valossa tuttavan varoitukset eivät olleet tuulesta temmattuja. :/Ei ollut. Mutta tuo väite, että käytettäisiin kestomagneetteja, sotki vastauksia väärille urille.
Netti on täynnä ohjeita rfid-sirun tuhoajista, jotka löytyvät hakusanoilla rfid zapper ja ne kaikki perustuu sähkömagneettiseen pulssiin. Yhtäkään sellaista "zapperia" ei löydy, mikä perustuisi kestomagneettiin.

Minäkään en aluksi löytänyt noita tuhoajalaitteita netistä, kun oikea hakusana "zapper" oli multa "kadoksissa".

Tuolla niitä ohjeita on:

http://www.google.fi/#hl=fi&sclient=psy ... 20&bih=581

Eli on kaksi toimivaa tapaa tuhota rfid-siru. Joko tuolla sähkömagneettisen pulssin kehittävällä laitteella,
joka on yksinkertainen. Tai sitten käyttötaajuudelle viritetyllä radiolähettimellä, jonka tehotaso on sellainen,
että se rikkoo elektroniikan tai antennikelan. Jälkimmäistä minä esitin jo aikaisemmin, mutta on monimutkaisempi tehdä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat