Seuraa 
Viestejä45

Pitäisikö Pohjois-Euroopan maiden perustaa oma rahaliitto?
Mielipiteitä?

''Sanomalehti Kalevan haastatteleman Soinin mukaan näin euroalueen valuvioista päästäisiin eroon. Keskeistä uusissa rahaliitoissa olisi se, että mukana olevat maat olisivat demokraattisesti ja taloudellisesti samalla kehitystasolla.

- Eteläeuron muodostaisivat avustettavat maat eli Espanja, Portugali, Kreikka ja mahdollisesti Italia. Pohjoiseen kuuluisivat Saksa, Hollanti, Baltia ja Pohjoismaat, Soini sanoo lehdelle.

Soini pitää nykyistä euroaluetta mahdottomana yhtälönä. Hänen mukaansa yhtälö toimii vain niin kauan kuin Pohjois- ja Keski-Euroopan valtiot tukevat Kreikan kaltaisia maita.

Valuutta-alueen tulevaisuudelle on hänen mukaansa kaksi vaihtoehtoa: joko sieltä lähtee pohjoinen tai etelä. Hän ei ota kantaa, kumman eurosta tulisi lähteä. Soinin mukaan Suomen kohtalo ratkeaa siinä yhteydessä.''

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012081915970076_uu.shtml

Sivut

Kommentit (20)

ing geolog
Seuraa 
Viestejä7133

Joskus aikoinaan kun Pohjoismainen yhteistyö, oliko Nordek, nimeltään.
kaatui mm siihen ettei Suomi voinut mennä mukaan,
Tanska oli jo silloin neuvotteluissa EEC:n kanssa

Suomi oli tiukasti yhteistyössä ja avunannossa joka esti, muut liittoutumat.
Olenko väärässä, tämän kuulin, myös, eräässä Ruotsin Suomenpolitiikkaa käsittelevällä
luennolla.
Sääli, jos on totta, Norja voisi esim auttaa köyhempiä jäseniä.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nordek

Mutta minäkin voin tehdä virheitä, kerran nuorena sytytin, Haaparannan kaupunginhotellissa, tupakin väärästä päästä.

lokki
Seuraa 
Viestejä5108

Soini väistelee, mutta tarkoittaa luterilaisen euroopan rahaliittoa.
Mielestäni pitäisi perustaa Luterilaisen euroopan rahaliitto. Pohjoinen-etelä jako on epätarkka. Luterilaisuus-katolisuus jako on tarkempi. Tuossa menee kyllä muutama maa keskeltä halki, mutta syystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Soinilta tuo on ilmiselvä keskustelunavaus, tervetullut sellainen, tähän yhden totuuden eurouskoon.
Heti löytyy muutamia politikkkoja kommmentoimaan; onneksi rakentavassa hengessä.
Kukaan ei ole (vielä) toitottanut: populismia, missä vaihtoehdot? Puskista huutelua.
Voisi tietysti veikata kuka ko. mantran ensimmäisenä suustaan sylkäisee? Hyviä vaihtoehtoja on:
Stubido, Riiperi, bätmän, kärsämäki, -mikä se entisen petospuolustusministerin nimi nyt olikaan?-...?

Joka tapauksessa hyvä keskustelunavaus. Tuskin koskaan esitetty toteutuu, mutta kepulaiseten uusi puheenjohtaja sai sanottua ensimmäisiä järkeviä kommentteja ehdotuksellaan Soinin aasinsiltaa pitkin...

lokki
Seuraa 
Viestejä5108
ing.geolog
lokki
Soini väistelee, mutta tarkoittaa luterilaisen euroopan rahaliittoa.

Mites me ortodoksit, joudutaanko me tyytymään euroon?

Orto-otrodoksit ovat idän katolisia. Sinä taidat olla uusortodoksi. Olennaista on, että ytimeltään luterilainen ei usko pelkän ripin kaiken synnin puhdistavaan vaikutukseen (aikuisten)oikeasti.

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1737

Tulisi turhan vahva euro tuosta, vienti ei tykkäisi ja näinollen olisi myrkkyä erityisesti Saksalle ja Suomelle.
Not going to happen.

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

thinker
Seuraa 
Viestejä70

Mielenkiintoinen avaus tosiaan.

Kalmarin Unioni tulee mieleen..

Kalmarin unioni oli Pohjoismaiden valtioliitto vuosina 1397–1523. Unioniin kuuluivat aikoinaan Tanskan, Norjan ja Ruotsin valtakunnat. Näiden valtakuntien alueisiin lukeutuivat myös suuri osa Suomesta, Islanti ja Färsaaret, pieni osa Pohjois-Saksaa ja aina 1470-luvulle asti sittemmin Skotlannille siirtyneitä saaria kuten Shetlanti ja Orkneysaaret.http://fi.wikipedia.org/wiki/Kalmarin_unioni

Flick
Seuraa 
Viestejä258

Kalmarin Unioni oli aikoinaan suunnattu lähinnä saksalaista Hansa-liittoa vastaan, Tanskassa alettiin pelätä että vahvistuessaan Hansa saattaisi toimia aseellisesti Tanskaa vastaan ja siksi avioliittopolitiikalla haettiin tukea Norjasta. Poliittinen liitto tehtiin sitten Ruotsin kanssa. Toisaalta Tanska oli menettänyt kaupallisia asemia Hansalle ja niitä haluttiin takaisin.

Mutta itse ehdotukseen; entä jos todellakin tulisi Nord-Euro? Siinä olisi kaksi isoa valtiota Saksa ja Ranska jotka käytännössä päättäisivät keskenään raha-asiat. Ei ehkä historiallisesti katsottuna huono vaihtoehto suomalaiselle rahapolitiikalle. Ongelmaksi todennäköisesti tulisi ensi vaiheessa valuutan vahvistuminen ja se ei Suomelle (lyhyellä aikavälillä) olisi hyvä asia. Vientiteollisuudella on jo nyt ongelmia, kiitos Suomen valtion politiikan.

EDIT: lauserakenne

ing geolog
Seuraa 
Viestejä7133

Ruotsilla alkaa olemaan haittaa vahvasta kruunusta, viennissä.
Samaan aikaan Sweitsi keinottelee, ostamalla kruunuja ja pitämällä franginsa alhaalla.

Mutta minäkin voin tehdä virheitä, kerran nuorena sytytin, Haaparannan kaupunginhotellissa, tupakin väärästä päästä.

Toope
Seuraa 
Viestejä25581

Vaikea sanoa, mutta suht. vahvojen talouksien pohjois-Eurooppa loisi varmasti tehokkaamman talousyhteisön kuin etelään ja itään (poliittisista syistä) laajentunut nykyinen EU.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

eteenpäin
Seuraa 
Viestejä1591
lokki
Soini väistelee, mutta tarkoittaa luterilaisen euroopan rahaliittoa.
Mielestäni pitäisi perustaa Luterilaisen euroopan rahaliitto. Pohjoinen-etelä jako on epätarkka. Luterilaisuus-katolisuus jako on tarkempi. Tuossa menee kyllä muutama maa keskeltä halki, mutta syystä.
Olis jo aika väsynyttä ironiaa, jos Soini havittelisi nimenomaan jotain luterilaisten liittoa.

Kunhan ei päästetä Bundesbankissa työskennelleitä aloittamaan uutta velkakierteen rakennusta.
Mielestäni ehdotus on ihan pätevä, mutta on turhaa jäädä odottamaan 10 vuodeksi liiton alkua. Suomi voisi yksin tai yhteistyössä Pohjoismaiden kanssa perustaa uuden, radikaalisti päivitetyn valuuttajärjestelmän pilottikokeilun. Suhteellisen vahva taloudellinen asema sekä pieni väestöä tekevät Suomesta hyvän alueen kokeilla uudenlaisia järjestelmiä. Uusi valuuttajärjestelmä antaisi mahdollisuuden omaisuuden tasa-arvoisempaan jakaantumiseen ja poistaisi korkorasitteen valtion taloudesta joko kokonaan, tai siirtämällä korkotuloja julkishallinnon käyttöön. Uusi valuuttajärjestelmä mahdollistaisi myös hallintoperiaatteiden päivityksen.

Korottomat lainat, rahan kokonaismäärää kuvaavat avoimet tilastot, perustulo, vähimmäisvarantoperiaatteesta luopuminen ja lainasopimusten vastuunjako myös pankeille (ei auto-bailoutteja) tulevat nopeina lääkkeinä mieleen. Kaikki eivät väistämättä velkaannu ja passivoiva tukien byrokratiasuo saadaan huomattavasti kevyemmäksi ja halvemmaksi. Omaisuuden tasaisempi jakautuminen takaa taloudellisen päätösvallan laajemman leviämisen edistäen kehitystä kohti todellista demokratiaa.

Oli rahaliitto sitten miten laaja tahansa, sen täytyy perustua uusiin mekanismeihin, jotka eivät väistämättä velkauta taloutta ja ohjaa rahavirtoja vastuuttomille luotonlaajentajille. Uutta valuuttajärjestelmää suunnittelemaan olisi pitänyt jo aikaa sitten palkata innovaatiotyöryhmä. Toivottavasti näin tehdään vielä tänä vuonna.

En mä nyt tiedä, mutta tästä Soinin möläytyksestä tuli lähinnä mieleen rusinoiden noukkiminen pullasta; kriisimaat jätettäköön omaan etelä-Euroonsa riutumaan ja me paremmin toimeen tulevat taas porskutellaan omassamme. Ei oikein vakuuta, kun ei tuon kummemmin selvittänyt mitä oikeastaan ajoi takaa, ellei sitten juuri tuota.

Mutta, mitä kävikään Soinin Eurokannalle? Nyt se on alkanut lipsua ja pahasti ehdottomasta EIstä...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat