Seuraa 
Viestejä2936

Eli, oletetaan että minulla on ihan tavallinen pakastin. Tungen sinne litran vettä johonkin astiaan jäätymään.

Miten voin laskea kuinka paljon ylimääräistä sähköä sen vesilitran jäädyttäminen kuluttaisi?

Eli jos käytän vaikkapa 182 litraa vettä vuodessa jääpalojen tekoon, kuinka paljon sähköä minulta kuluu niiden jäädyttämiseen?

--

Myydäänkö kotikäyttöön jotain minipakastimia jotka jäädyttää vaikkapa -50 asteiseksi ? Semmoiset jääpalat kun olisivat huomattavasti tehokkaampia, eikä tartte tunkea lasia täyteen niitä?

Mitenkäs tuo eristys vaikuttaa pakastimen toimintakykyyn, onko sillä jokin raja kunnes sitä eristettä ei kannata enää läiskiä ympärille lisää?

Lisäkysymys: Kuinka monta -50 asteista jääpalaa tarvitaan vastaamaan kymmentä -5 asteista jääpalaa, niin että molemmissa tapauksissa lasissa oleva 0.5l vesi pysyisi yhtä kylmänä yhtä pitkään? Tuohon varmaan vaikuttaa jääpalojen koko, eli lämpimämmät jääpalat olisivat hyötysuhteeltaan parempia, kun niillä on enemmän pinta-alaa? Tuohon vielä lisäksi se että veden täytyisi pysyä jatkuvasti 4 asteisena tai alle.

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

Sivut

Kommentit (17)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
jogger
Eli, oletetaan että minulla on ihan tavallinen pakastin. Tungen sinne litran vettä johonkin astiaan jäätymään.

Miten voin laskea kuinka paljon ylimääräistä sähköä sen vesilitran jäädyttäminen kuluttaisi?




Ehkäpä tämä auttaisi, harjoitustehtävä 40 vastauksineen:

http://www02.oph.fi/etalukio/opiskelumo ... .harj.html

Lopputuloksen laskemiseksi sinun pitäisi tietää pakastimesi hyötysuhde.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
jogger
Lisäkysymys: Kuinka monta -50 asteista jääpalaa tarvitaan vastaamaan kymmentä -5 asteista jääpalaa, niin että molemmissa tapauksissa lasissa oleva 0.5l vesi pysyisi yhtä kylmänä yhtä pitkään? Tuohon varmaan vaikuttaa jääpalojen koko, eli lämpimämmät jääpalat olisivat hyötysuhteeltaan parempia, kun niillä on enemmän pinta-alaa? Tuohon vielä lisäksi se että veden täytyisi pysyä jatkuvasti 4 asteisena tai alle.



Arvioin pikaisesti ilman ihan tarkkoja lukuja, että noin vajaa kahdeksan palaa -50 asteista palaa vastaa kymmentä nolla-asteista palaa, kun sulatetaan nolla asteiseksi vedeksi. Ei taida kannattaa hankkia mitään -50 asteista pakastinta tuon takia... Lisäksi -50 asteiset palat käyttäytyy ikävästi siten, että ne kasvattaa jääkerrosta heti pintaan, ja jääpalat paisuu isommaksi, ja siten sitä jäätä onkin taas enemmän. Jos paloja laittaa lasiin useampia, niin jäätyminen voi hajottaa lasin, tai hankaloittaa juomista, kun pinnan jääkerros onkin kattava...

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä46369
sapetix
Paljonkos se maksaa talvella jos pakastin on ulkovarastossa ja ulkona on -30 astetta celsiusta? pakastin on kytketty sähköverkkoon.



Ei mitään, pakastin kiinni ja pullo ulos jäätymään.

Jorma
Seuraa 
Viestejä2351
jussipussi
sapetix
Paljonkos se maksaa talvella jos pakastin on ulkovarastossa ja ulkona on -30 astetta celsiusta? pakastin on kytketty sähköverkkoon.



Ei mitään, pakastin kiinni ja pullo ulos jäätymään.

Huonoa talouden pitoa. Lämpö kannattaa imaista lämpöpumpulla asuntoon.

jogger
Seuraa 
Viestejä2936
kfa
Lopputuloksen laskemiseksi sinun pitäisi tietää pakastimesi hyötysuhde.

Mitenköhän tuon saisi selville?

bosoni
Lisäksi -50 asteiset palat käyttäytyy ikävästi siten, että ne kasvattaa jääkerrosta heti pintaan, ja jääpalat paisuu isommaksi, ja siten sitä jäätä onkin taas enemmän. Jos paloja laittaa lasiin useampia, niin jäätyminen voi hajottaa lasin, tai hankaloittaa juomista, kun pinnan jääkerros onkin kattava...

Aivan... eikai ne paljoa kasva kuitenkaan? Hmm, miten lasketaan kuinka paljon ne jääpalat kasvaisivat?

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
kfa
Lopputuloksen laskemiseksi sinun pitäisi tietää pakastimesi hyötysuhde.

ja sen lisäksi tietää kuinka paljon sähköä menee harakoille aina, kun laitat jääpaloja pakkaseen, tai otat niitä pois

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

jogger
Seuraa 
Viestejä2936

Niinpä... ja eikös se pakastin kuluta enemmän sähköä myös sen perusteella kuinka paljon tavaraa siellä on sisällä?

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

Jorma
Seuraa 
Viestejä2351
jogger
Niinpä... ja eikös se pakastin kuluta enemmän sähköä myös sen perusteella kuinka paljon tavaraa siellä on sisällä?

Kun kaikki on jäähtynyt valmiiksi, kuluttaa täysi vähemmän. Ero on tosin lähinnä teoreettinen.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Sekin vaikuttaa kustannuksiin, tuleeko lämpö lämmitykseen hyötynä.

Kilossa jäätä on muuten 330 kWs sulamisenergian tarve. Talvella kannattaisi sulattaa lunta jääkaapissa vaikka kilon astiassa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

jogger
Seuraa 
Viestejä2936

Lisäkysymys: Miten jäädyttämiskustannukset nousevat, kun mennään lämpötilassa alemmaksi? Miten esim voisin laskea kuinka paljon enemmän sähköä kuluttaa pakastin joka jäädyttää -80 asteeseen, verrattuna pakastimeen joka jäädyttää vain -20 asteeseen? Entä -200 asteeseen? ym. Kai tuosta jonkinlainen käyrä tulee?

Jorma
jogger
Niinpä... ja eikös se pakastin kuluta enemmän sähköä myös sen perusteella kuinka paljon tavaraa siellä on sisällä?

Kun kaikki on jäähtynyt valmiiksi, kuluttaa täysi vähemmän. Ero on tosin lähinnä teoreettinen.

Millä ihmeen teorialla tuon keksit? Minun äitini aina jostain syystä tyhjensi meidän vanhan pakastimen noin kerran vuodessa, en tiedä miksi, mutta luulen että juuri tuon tehon häviön takia.

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

Jorma
Seuraa 
Viestejä2351
jogger
Lisäkysymys: Miten jäädyttämiskustannukset nousevat, kun mennään lämpötilassa alemmaksi? Miten esim voisin laskea kuinka paljon enemmän sähköä kuluttaa pakastin joka jäädyttää -80 asteeseen, verrattuna pakastimeen joka jäädyttää vain -20 asteeseen? Entä -200 asteeseen? ym. Kai tuosta jonkinlainen käyrä tulee?

Jorma
jogger
Niinpä... ja eikös se pakastin kuluta enemmän sähköä myös sen perusteella kuinka paljon tavaraa siellä on sisällä?

Kun kaikki on jäähtynyt valmiiksi, kuluttaa täysi vähemmän. Ero on tosin lähinnä teoreettinen.

Millä ihmeen teorialla tuon keksit? Minun äitini aina jostain syystä tyhjensi meidän vanhan pakastimen noin kerran vuodessa, en tiedä miksi, mutta luulen että juuri tuon tehon häviön takia.

Täys pakastin jäähtyy hitaammin ja käynnistyy harvemmin kuin tyhjä. Käynnistyessään potkii koneisto vähän aikaa tyhjää.
Se, että äitis tyhjensi pakastimen liittyy sulattamisrituaaliin. Jos pakastimessa on paljon jäätä toimii jää eristeenä ja pakastin kuluttaa enemmän.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
Jorma

Täys pakastin jäähtyy hitaammin ja käynnistyy harvemmin kuin tyhjä. Käynnistyessään potkii koneisto vähän aikaa tyhjää.
Se, että äitis tyhjensi pakastimen liittyy sulattamisrituaaliin. Jos pakastimessa on paljon jäätä toimii jää eristeenä ja pakastin kuluttaa enemmän.



Varsinkin kaappipakastimien osalta täysi pakastin haukkaa vähemmän lämmintä ilmaa, kun oven avaa. Arkkupakastimessa ilmanvaihto on vähäisempää, joskin siihenkin täyttömäärä vaikuttaa.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
jogger
Lisäkysymys: Miten jäädyttämiskustannukset nousevat, kun mennään lämpötilassa alemmaksi? Miten esim voisin laskea kuinka paljon enemmän sähköä kuluttaa pakastin joka jäädyttää -80 asteeseen, verrattuna pakastimeen joka jäädyttää vain -20 asteeseen? Entä -200 asteeseen? ym. Kai tuosta jonkinlainen käyrä tulee?



Riippuu siitä, oletko kiinnostunut teorian mukaisesta minimikustannuksesta (paras mahdollinen hyötysuhde eli Carnotin koneen hyötysuhde) vai olemassa olevien jäähdytyslaitteiden todellisesta hyötysuhteesta. Tässä teorian perusteella:

http://en.wikipedia.org/wiki/Coefficient_of_performance

http://www.kurssit.lut.fi/040301000/main/5_3_2.html

Carnotin jäähdytyskone sivulta 52
http://physics.oulu.fi/fysiikka/oj/7611 ... Luku18.pdf

Jäähdytyskoneen tehokerroin K on kylmästä poistetun energian määrä jaettuna energian poistamiseen tarvittavan työn määrällä. Teoreettinen paras tehokerroin on K = Tkylmä/(Tkuuma-Tkylmä). Kun Tkylmä putoaa alle puoleen Tkuuma:sta on K suurempi kuin 1 ja yhden joulen jäähdytykseen tarvitaan täydellisessä jäähdyttimessä yli 1 J työtä (Tkuuma = 273K, Tkylmä =137 K eli -137 C) . Kun Tkylmä on neljäsosa Tkuumasta (-200 C eli Tkylmä = 70 K) niin tarvitaan kolminkertainen määrä jäähdytystyötä verrattuna siirrettävän lämpömäärän suuruuteen.

Kaikissa laskuissa käytetään absoluuttisia lämpotiloja eli veden jäätymispiste on T=273 K. Kun noita hyötysuhteita hieman laskeskelee huomaa pian, miksi nesteheliumin (Tkylmä = 4 K eli -269 C) valmistaminen on työlästä ja kallista.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat