Seuraa 
Viestejä30

Osaako joku kertoa, että miten tiedetään että vitamiineja on olemssa tai pikemminkin pystyykö tutkimaan onko jossain ihmisessä jotain vitamiinia? Joillain näytteillä?

Ja toinen kysymys on, että miksi iho ei läpäise vettä mutta voiteen läpäisee. Johtuu tietysti ihon koostumuksesta, mutta mikä on juuri se tekijä että vesi ei mene läpi?

Ja jos joku osaa selkokielellä kertoa, niin tosi mukavaa!

Kommentit (5)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Perikardiitti
Seuraa 
Viestejä98
inndda
Ja toinen kysymys on, että miksi iho ei läpäise vettä mutta voiteen läpäisee. Johtuu tietysti ihon koostumuksesta, mutta mikä on juuri se tekijä että vesi ei mene läpi?Iho hylkii vettä, mutta se ei ole vedelle läpäisemätön.Syitä sille, että esim. suihkussa elimistön vesimäärä ei kasva suihkutetulla määrällä on muutamia. Ensinnäkin ihon pinnalla on talia, joka on rasva-aine. Rasva ei liukene itsessään veteen, vaan muodostaa vedestä eriävän pinnan, ts. faasin. Tämä on helppoa havaita itse esim. kaatamalla vettä sisältävään lasiin hieman öljyä - eivät sekoitu keskenään.

Toisekseen ihon uloimmat kerrokset koostuvat kuolleiden solujen sarveistumista, pääosin keratiinista. Keratiini on veteen liukenematon proteiini, joten keratiinikerros hylkii vettä tehokkaasti.

Edellä mainittujen tekijöiden lisäksi ihon elävä osa koostuu useista solukerroksista, joita jokaista suojaa solukalvo. Solukalvo ympäröi jokaista solua ja se koostuu kaksinkertaisesta rasvavaipasta. Vesi imeytyy solun sisälle heikosti suoraan solukalvon lävitse, mutta tiettyjen kanavien, akvaporiinien läpi vesi kyllä siirtyy. Veden ei tarvitse vaihtua soluista mihinkään, joten ellei ihon solut ole itsessään kuivuneet, akvaporiinit pysyvät pääosin kiinni.

Lisäluettavaa löydät esim wikipediasta;
http://fi.wikipedia.org/wiki/Solukalvo
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sarveisaine
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tali_(rasva)

edit: Niin huomasin nyt tuon voidekysymyksenkin. Voiteet ovat rasvapohjaisia, joten ne läpäisevät rasvaliukoisina ihon rakenteet helpolla. Rasvattomat voiteet imeyttävät vain osan aiheistaan ja vesipitoiset osat haihtuvat.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat