Seuraa 
Viestejä45973

Ukkokulta läks poikaitten kaa reissulle ja minä heti valvonnan puutteessa tuhmuuksia tekemässä Rupesin riisinkeittoon, mutta kun oli jännä kirja kesken, niin havahduin vasta savuun. Kaikkein paras teräskattila oli palanut paksuun tärkkelyskarstaan.

Wanna-be ja hang-around -marttana tiesin, että keittämällä ruokasoodaa ja vettä kattilassa syntini armahdetaan kuin katolisessa ripissä eikä Ukkokulta saa koskaan tietää mitään.

Mutta ja nyt tarvitaan selitystä: Miksi varten ei muuten niin reipas Fairy tehoa lainkaan, mistä kemianihmeestä on kyse?

(Teräskattila+ hiilestynyt tärkkelys) +( (emäs + vesi) x kuumuus)) = kirkas kattila. Mikä yhtyy mihin, kuinka ruokasooda sieppaa hiilen ja miksi vasta kuumennus toteuttaa kaavan?

( Juu, multa puuttuu alkeellisinkin kemiallinen sivistys. Mutta yritän oppia.)

Sivut

Kommentit (31)

Älä vaivaudu turhaan kattilaasi hinkkaamaan. Ylikuumentuminen on todennäköisesti sen jo pilannut lopullisesti. Tästedes se keittää kaiken aina pohjaan. Osta uusi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Ei se kattila mihinkään ole ylikuumentunut vaan sen sisältö, joka on palanut, koska ei kestäny lämpötilaa. Jos kattilassa olisikin ollut vettä niin kattila "ei olisi ylikuumentunut" vaan vesi olisi vaan kiehunut iloisesti pois. Entä olisiko kattila ylikuumentunut enemmän, jos sisältönä olisikin ollut vielä matalammassa lämpötilassa kärähtävää maitoa?

Hämmentää.

Siis vesi oli kiehunut höyryksi ja kattilassa ollut riisi paloi/hiiltyi pohjaan kiinni.

Voi olla, että toivon liikaa, mutta eikö teräksen pitäisi kestää vaurioitumatta kovempiakin lämpötiloja,? Ei se riisinjämä missään liekeissä leimunnut (mikä lie riisin leimahduspiste???) Nyt oon noin puoli tuntia keitellyt ruokasoodaliuosta ja hiilikerros irtoaa jkv. paremmin, kun sitä tiskiharjalla hieroskelen. Mitä nyt tuli tärvättyä yks tiskiharja(kin).

Yksi paksupohja 9 L teräskattila selvisi siitäkin kun vesi siitä kiehui pois ja se oli ilmeisesti tuntien ajan täysillä olevalla keittolevyllä. Pohja on yhä suora.

Puuro tekee ehkä hallaa siksi ettei lämpö pääse haihtumaan ja pohja kuumenee liikaa ja suoruus katoaa. Jos se on yhä suora niin uusia puuroja vain. Lipeällä se karsta lähtee ja karhunkieli auttaa.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä46186
Sophia
Ukkokulta läks poikaitten kaa reissulle ja minä heti valvonnan puutteessa tuhmuuksia tekemässä Rupesin riisinkeittoon, mutta kun oli jännä kirja kesken, niin havahduin vasta savuun. Kaikkein paras teräskattila oli palanut paksuun tärkkelyskarstaan.

Wanna-be ja hang-around -marttana tiesin, että keittämällä ruokasoodaa ja vettä kattilassa syntini armahdetaan kuin katolisessa ripissä eikä Ukkokulta saa koskaan tietää mitään.

Mutta ja nyt tarvitaan selitystä: Miksi varten ei muuten niin reipas Fairy tehoa lainkaan, mistä kemianihmeestä on kyse?

(Teräskattila+ hiilestynyt tärkkelys) +( (emäs + vesi) x kuumuus)) = kirkas kattila. Mikä yhtyy mihin, kuinka ruokasooda sieppaa hiilen ja miksi vasta kuumennus toteuttaa kaavan?

( Juu, multa puuttuu alkeellisinkin kemiallinen sivistys. Mutta yritän oppia.)




Ruokasoodassa oleva ammoniakki tekee sen puhdistuksen käsittääkseni.

NaHCO3 is mainly prepared by the Solvay process, which is the reaction of sodium chloride, ammonia, and carbon dioxide in water



Ruokasoodaa ja 5% etikkaa

http://www.apartmenttherapy.com/how-to- ... ans-140547

Mielenkiintoista! Kiitos jussipussi. Enpäs tiennyt, että ruokasoodassa on ammoniakkia.
Tarkottaako ohjeesi, että soodakeiton jälkeen laitan 5%:sen etikkalientä kattilaan. Mitään Rajamäen etikkaa tujumpaa ei huushollista löydy, voi siitä tuon vahvuisen sekottaa
Entä riittääkö liotus vai tekeekö vasta kuumennus liuoksesta hiiltä irroittavan?
Minkä kemiallisen reaktion eli toivotun hiilenirroituksen kuumennus laukaisee ja miksi?

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Sanoisin, että mekaaninen toiminta on paikallaan. Akkuporaan hommataan joku laippa, jolla voi hiertää pohjaa. Laippaan aika hienoa teräsvillaa. Ja sitten hiertoa. Se teräs ei varsinaisesti miksikään ole muuttunut, mutta pintaa pitää käsitellä. Hierotaan voimalla ja taidolla. Tulee hienoja pyörähdyskuvioita, mutta toimii sitten taas. Tasainen pinta on kattilan toiminnan salaisuus.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sophia
Mielenkiintoista! Kiitos jussipussi. Enpäs tiennyt, että ruokasoodassa on ammoniakkia.
Tarkottaako ohjeesi, että soodakeiton jälkeen laitan 5%:sen etikkalientä kattilaan. Mitään Rajamäen etikkaa tujumpaa ei huushollista löydy, voi siitä tuon vahvuisen sekottaa
Entä riittääkö liotus vai tekeekö vasta kuumennus liuoksesta hiiltä irroittavan?
Minkä kemiallisen reaktion eli toivotun hiilenirroituksen kuumennus laukaisee ja miksi?



NaHCO3 is mainly prepared by the Solvay process, which is the reaction of sodium chloride, ammonia, and carbon dioxide in water



Suomeksi suunnilleen, NaHCO3 valmistetaan solvay prosessilla, natriumkloridi, ammoniakki ja hiilidioksidi reagoi vesiliuoksessa.
Lisukkeena syntyy ammoniumkloridia, joka poistetaan siitä, ruokasooda ei sisällä ammoniakkia.

Kannattaa laittaa tilkka viemärinavausainetta, natriumhydroksidia, se hajottaa mm. rasvoja ja proteiineja, vesi pääsee tunkeutumaan karstan sisään.

Jos laitat etikkaa kiehumaan kattilaan, kämppä voi haista jonkin verran.

Sophia
Meinaaks noin ?



Hyvinkin mahdollista. Toki joskus onnistuu puuttumaan tilanteeseen ajoissa, mutta kyllä sellainen kattila, joka on pahasti palanut pohjaan usein jatkossa polttaa tosi herkästi pohjaan. Tässä juuri itse heivasin yhden sellaisen menemään. Puhtaaksi sen toki sai, mutta jotakuinkin jokaisella käyttökerralla se joutui uuteen tehopesuun - paitsi jos keitti vettä.

Meillä kun kolme lasta on harjoitellut peräkanaa kokkaamista, näitä pilallekuumenneita keitto- ja paistoastioita on tehtailtu sen verran, että ilmiö on tullut tutuksi. Kattila menettää ominaisuuksiaan päästyään kunnolla ylikuumenemaan. Itse en ainakaan viitsi tapella sellaisen kanssa, joka käyttäytyy vanhanaikaisen ohutpohjaisen ja huonon tavoin, vaan haluan ne ominaisuudet, jotka paksupohjaisessa teräskattilassa pitää olla. Olen joskus lukenutkin selostuksen, mitä kattilalle ylikuumentuessa tapahtuu, mutta enpä enää muista mistä. Jotenkin asia liittyi siihen, että pohjassa on useita kerroksia.

Jos haluat kokeilla, olisko vielä kunnossa sittenkin, käytä konetiskiainetta liotukseen. Voit myös kuumentaa kattilassa konetiskiainetta ja vettä (Marttaneuvo!). Muistat vain, ettet paljaalla kädellä sitä käsittele, vaan käytät tiskihanskoja.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä46186
Sophia
Mielenkiintoista! Kiitos jussipussi. Enpäs tiennyt, että ruokasoodassa on ammoniakkia.
Tarkottaako ohjeesi, että soodakeiton jälkeen laitan 5%:sen etikkalientä kattilaan. Mitään Rajamäen etikkaa tujumpaa ei huushollista löydy, voi siitä tuon vahvuisen sekottaa
Entä riittääkö liotus vai tekeekö vasta kuumennus liuoksesta hiiltä irroittavan?
Minkä kemiallisen reaktion eli toivotun hiilenirroituksen kuumennus laukaisee ja miksi?



Rajamäen väkiviinaetikka on muistaakseni juuri sitä 5%.

Voit laittaa ensin fairyä muutaman tipan , ruokasoodaa ja vettä ja kiehuta sitä palanutta kattilaa hellalla, sitten karhunkielellä puhdista sillä liemellä, reilusti ruokasoodaa ja lopussa etikalla. Kokeile tuolla "kaavalla".

Tässä puhdistetaan ilman etikkaa, etikka "kirkastaa" teräsesineitä(hapan noin 2,7 pH) toisin kuin emäksinen ruokasooda.

http://www.youtube.com/watch?v=590HAW---ts

jjw
Seuraa 
Viestejä820

Nestemäinen konetiskiaine on toiminut hyvin.
Ainetta sen verran, että pohja peittyy ja vähän lämmintä vettä lisäksi.
Vuorokausi-pari liotusta ja palanut lähtee levynä irti.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä46186
fenomenologi

Suomeksi suunnilleen, NaHCO3 valmistetaan solvay prosessilla, natriumkloridi, ammoniakki ja hiilidioksidi reagoi vesiliuoksessa.
Lisukkeena syntyy ammoniumkloridia, joka poistetaan siitä, ruokasooda ei sisällä ammoniakkia.

Ruokasoodaa kun juo ja hikoilee runsaasti liikunnassa niin hiki haisee ammoniakilta. Mistä tämä ammoniakki tulee hikeen? Ilman ruokasoodan nauttimista hiki ei haise ammoniakilta. Olen kokeillut.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat