Seuraa 
Viestejä52

Vortex putkesta kysymys.
En löytänyt oikein mistään kaavioita kuinka matalilla paineilla vortex vielä toimii, enkä asteikkoja kuinka kylmään vortex kykenee tietyssä paineessa, tai missä suhteessa ilmavirta jakaantuu kuumasta ja kylmästä päästä. Voiko vortexin rakentaa suuremmassa mittakaavassa, että se toimisi samalla tavalla, kuin kompressoriin kytkettävä vortex?

Tallissa muutama turbokonstruktio, missä esim. toisessa remmiahdin ahtaa kaasuläppää vasten kuumaa hukkailmaa, joka ohjataan venttiilin kautta pihalle tietyllä alueella, kuten tyhjäkäynnillä. Toinen sitten ihan normi pakoahtimella.

Ohjaamalla ylimääräistä painetta vortexiin ja erottamalla kuuma ilma pihalle ja viileä ilma imupuoleen ennen ahdinta, joutuisko vortexiin syöttään niin paljon ilmaa ja painetta, että ahdin joutuisi tekeen turhaa työtä siinä mittakaavassa, että hevosvoimahäviö olisi suurempi, kuin kylmästä imuilmasta saatu hyöty, joka mahdollistaisi paineiden ja seoksen noston?

Tuhoontuomittu idea, vai voiko tuossa olla jotain järkeäkin edes pienellä mittakaavalla?

Kommentit (7)

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Ei mitään tietoa, mutta erittäin kiinnostavalta vaikuttaa!

Intuitio sanoisi, ettei paine sinänsä vaikuttaisi mitään, vaan virtausnopeus. Toki virtausvastus jossain vaiheessa ajaa siihen, ettei nopeutta voi kasvattaa ilman paineenlisäystä, mutta luulisi jonkinlaisen lämpötilaeron syntyvän lähes millä paineella tahansa?

Diam
Seuraa 
Viestejä2727

Pitäisi olla labra, mutta tuonne on joku laittanut näitä arvoja. Käyttötarkoitus varmaan on eri.

Below is a summary of the critical dimensions and performance of this Vortex Tube:
Tube I.D: 8.17mm 0.340"
Cold Plate Orifice: 6.35mm 0.250"
2 Inlet Jets each: 1.57mm 0.062"
Length: 400mm 15.75"
Inlet Air Pressure: 551kPa 80psi
Inlet Air Temp: 23.4°C 74°F
Outlet Hot Temp: 44.8°C 112°F
Outlet Cold Temp: -13°C 8.6°F

http://ottobelden.blogspot.fi/2010/12/a ... ortex.html

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rasse
Seuraa 
Viestejä52

Itse asiassa löysin aika hyvän sivuston missä oli ohjeet ja hitsasin kasaan prototyypin jota testasin. En kuitenkaan kerennyt koittaa ku pienen tovin putkea, joka kuitenkin tuntui toimivan ainakin osittain. Putken lähtölämmöt oli 40-50 c, kuumapää oli 30-40 c ja kylmäpää 17-22 c riippuen säädöistä. Jos säätö ei ollut aivan kohdallaan alko kylmästä putkesta tuleen heti kuumaa. Mittaukset tein Infrapuna lämpömittarila putken pinnasta aina minutin testijakson jälkeen. Kyllä sen kädelläkin tunsi heti että viileää sieltä toisesta päästä tuli ja metalliputki pysy pinnasta viileänä, kun toinen kuumeni.
En kuitenkaan luota täysin noihin mittaustuloksiin ja putken säätöpää oli aika surkea jonka joudun tekeen uusiksi.
Kovaa painettahan tuo vekotin tarvisi toimiakseen kunnolla. Noilla lukemillahan tuosta laitteesta ei ole mitään hyötyä, joten täytyy koittaa vielä muutella sitä.

Joo, se on mielenkiintoinen laite. Sen hyötysuhde ei ole mitenkään hyvä. Sitä käytetään mm. teollisuudessa asentajen puvun jäähdyttämiseen. Paineilmaletku vaan kii, ja pukuun hönkii kylmää.

Laita foto siitä sun hitsaamasta protosta?

Muuten, kun mittaat sillä infralla, niin maalaa mitattava pinta sprayllä mattamustaksi. Varsinkin rosteri näyttää ihan mitä sattuu heijastumia.

Rasse
Seuraa 
Viestejä52

Juu, se laitos oli maalattu just mattamustalla lämpömaalilla.
Koitan ottaa protosta kuvan joku päivä, ku vaan kerkeän.
Vielä kun kerkeäis paranteleen sen lämpimän pään suutinosan paremmaksi jossain välissä niin näkis alkaako toimiin paremmin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat