Seuraa 
Viestejä45973

Labran mukaan TSH on 4.6 (0.3-4) ja T4V 21(10-21). TSH on stimulanttihormoni joka potkii kilpirauhasta tuottamaan T4V:tä, mutta jos T4V:tä on jo kierrossa melkein yli oman tarpeen, niin mitäs on oikein meneillään?

Sivut

Kommentit (35)

Bushmaster
Labran mukaan TSH on 4.6 (0.3-4) ja T4V 21(10-21). TSH on stimulanttihormoni joka potkii kilpirauhasta tuottamaan T4V:tä, mutta jos T4V:tä on jo kierrossa melkein yli oman tarpeen, niin mitäs on oikein meneillään?



Jos hypertyreoottisella potilaalla TSH:n pitoisuus on viitealueella tai suurentunut, pyydetään laboratoriota tutkimaan mahdolliset heterofiiliset TSH-vasta-aineet, jotka erheellisesti suurentavat TSH:n pitoisuutta. Mikäli tulos ei muutu, hypertyreoosin syy on aivolisäkkeessä.
Harvinaisia hypertyreoosin syitä ovat tyreoideaa stimuloivan hormonin (TSH) liikatuotanto aivolisäkkeen kasvaimesta.
http://therapiafennica.fi/wiki/index.ph ... nnan_hoito

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sophia
Kysypä lääkäriltä. Kilppariasioissa kandee olla tarkkana.



Kyllä tällaisia asioita on hyvä kysyä ensin tiedefoorumista.
Voi käydä niin, että lääkärinä on joku kutsumusammatissaan oleva idioottihihhuli, jolla ei asiat hahmotu oikealla tavalla.
Sille pystyy sitten kertomaan tarvittaessa mitä pitäisi selvitellä.

fenomenologi
Sophia
Kysypä lääkäriltä. Kilppariasioissa kandee olla tarkkana.



Kyllä tällaisia asioita on hyvä kysyä ensin tiedefoorumista.
Voi käydä niin, että lääkärinä on joku kutsumusammatissaan oleva idioottihihhuli, jolla ei asiat hahmotu oikealla tavalla.
Sille pystyy sitten kertomaan tarvittaessa mitä pitäisi selvitellä.



Nettipuoskarointi - iiihanaa.

Carloz
fenomenologi
Sophia
Kysypä lääkäriltä. Kilppariasioissa kandee olla tarkkana.



Kyllä tällaisia asioita on hyvä kysyä ensin tiedefoorumista.
Voi käydä niin, että lääkärinä on joku kutsumusammatissaan oleva idioottihihhuli, jolla ei asiat hahmotu oikealla tavalla.
Sille pystyy sitten kertomaan tarvittaessa mitä pitäisi selvitellä.



Nettipuoskarointi - iiihanaa.



Mitäköhän tarkoitat, olen opiskellut lääketiedettä ihan riittävästi.

Kilpirauhashormoniresistenssi (resistance to thyroid hormone) johtuu THRB-geenin (a gene coding thyroid hormone receptor beta) mutaatioista. Kilpirauhashormoniresistenssiä sairastavalla henkilöllä on tyypillisesti koholla olevat T3- ja T4-pitoisuudet samanaikaisesti kun TSH on koholla tai normaali. Yksittäisen THRB-geenin mutaation määrittämistä suosittelemme tapauksessa, joissa lähisuvussa on aiemmin todettu tämän geenin mutaatiosta johtuva kilpirauhashormoniresistenssi.

Tauti on varsin harvinainen eikä suomalaisten tätä tautia sairastavien henkilöiden mutaatioiden jakaumasta ole aikaisempaa tietoa. Sekvensoinnilla voimme varmistaa sen, onko potilaalla kilpirauhashormoniresistenssiin liittyvä THRB-geenin mutaatio eksonien alueella.
http://www.uef.fi/genediagnostics/thrb

fenomenologi
Carloz

Nettipuoskarointi - iiihanaa.



Mitäköhän tarkoitat, olen opiskellut lääketiedettä ihan riittävästi.




Se oli yleiskommentti, niin kuin sinun kommenttisikin oli.

...Edellistä muotoa harvinaisempi on selektiivinen aivolisäkkeen resistenssi kilpirauhashormoneille. Sitä on kuvattu vain muutamilla kymmenillä potilailla (McDermott ja Rigdway 1993). Koska aivolisäke on resistentti kilpirauhashormoneille, eivät normaalit hormonipitoisuudet estä TSH:n erittymistä. Seurauksena on TSH:n liiallinen erittyminen, joka johtaa suurentuneisiin kilpirauhashormonipitoisuuksiin elimistön pyrkiessä tasapainotilaan. Potilaiden tila on kliinisesti tyreotoksinen. Kilpirauhashormonien pitoisuudet ovat suurentuneet ja TSH-arvo on normaali tai kasvanut. TRH-testissä todetaan tavallisesti voimakas vaste, toisin kuin tavanomaisessa tyreotoksikoosissa, jossa vaste puuttuu.

Sekä yksittäisiä että perheissä esiintyneitä tapauksia on kuvattu. Tarkkaa tietoa periytymisestä ei kuitenkaan ole. Sairaus saatetaan todeta missä iässä tahansa. Nais- ja miespotilaiden suhde on 2:1 (McDermott ja Ridgway 1993).

Näiden potilaiden hoito on ongelmallista. Kilpirauhashormonin (L-tyroksiini) anto estää TSH:n erittymistä mutta pahentaa tyreotoksikoosia.L-trijodityroniinin annosta on ollut hyötyä yhdelle perheelle (Rosier ym. 1982). Vakiintunein hoito on nykyään kilpirauhasen radiojodiablaatio ja sen jälkeinen korvaushoito tyroksiinilla. Ongelmana on jäljelle jäänyt TSH:n liikaeritys, jonka on pelätty ajan mittaan johtavan TSH:ta erittävien solujen hyperplasiaan ja pahimmassa tapauksessa kasvainmuodostukseen. Potilaita onkin syytä seurata sekä biokemiallisin että radiologisin tutkimuksin (McDermott ja Rigdway 1993).
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/e ... usinnumero

Tuolta voi lukea aiheeseen liittyvien laboratoriotutkimusten ongelmista, http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/e ... usinnumero

Joista löytyy todennäköisesti syy TSH:n kohonneeseen arvoon.

fenomenologi

Jos hypertyreoottisella potilaalla TSH:n pitoisuus on viitealueella tai suurentunut, pyydetään laboratoriota tutkimaan mahdolliset heterofiiliset TSH-vasta-aineet, jotka erheellisesti suurentavat TSH:n pitoisuutta. Mikäli tulos ei muutu, hypertyreoosin syy on aivolisäkkeessä.
Harvinaisia hypertyreoosin syitä ovat tyreoideaa stimuloivan hormonin (TSH) liikatuotanto aivolisäkkeen kasvaimesta.
http://therapiafennica.fi/wiki/index.ph ... nnan_hoito



Ja jos tädillä olisi munat, olisi se setä.

Alkuperäinen postaaja ei kuitenkaan ole hypertyreoottinen. Kannattanee mittauttaa uudestaan muutaman viikon päästä.

Pika
fenomenologi

Jos hypertyreoottisella potilaalla TSH:n pitoisuus on viitealueella tai suurentunut, pyydetään laboratoriota tutkimaan mahdolliset heterofiiliset TSH-vasta-aineet, jotka erheellisesti suurentavat TSH:n pitoisuutta. Mikäli tulos ei muutu, hypertyreoosin syy on aivolisäkkeessä.
Harvinaisia hypertyreoosin syitä ovat tyreoideaa stimuloivan hormonin (TSH) liikatuotanto aivolisäkkeen kasvaimesta.
http://therapiafennica.fi/wiki/index.ph ... nnan_hoito



Ja jos tädillä olisi munat, olisi se setä.

Alkuperäinen postaaja ei kuitenkaan ole hypertyreoottinen. Kannattanee mittauttaa uudestaan muutaman viikon päästä.




Vapaa seerumin tyroksiini Viitearvot 9–19 pmol/l
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyski ... i=snk03131

Aika ylärajalla on arvot, viitearvot voivat kuitenkin vaihdella eri tutkimusmenetelmissä, siksi kannattaa käyttää niitä, mitkä kerrotaan laboratoriotulosten yhteydessä.
Vaikka ei kyse ole ehkä ainakaan vielä hypertyreoosista, lainasin kuitenkin pätkän, joka saattaa liittyä asiaan.

Bushmaster
Arvot olivat 5.7 ja 19 viime syksynä.



Kellonaika olisi hyvä tietää, TSH on aamulla korkeimmillaan ja voi laskea päivän aikana yli 50 %
Jotain oireita on varmaankin ollut koska arvoja on mitattu?

Oireet voisivat tietysti sopia sekä hypo että hypertyreoosiin, ainoat mitkä mua oikeastaan kiinnostaa selvittää siitä on kuiva iho, hiustenlähtöä ja kuivat, ohuet hiukset, aloitekvyttömyyttä ja yleinen tylsä mieliala, ummetus, matala libido, jne. Painon kanssa mulla ei kyllä ole ongelmia, jos syön enemmän kun kulutan, ne tulevat lihaksina, ja jos laihdutan, ne lähtevät rasvakudoksesta. Päkki erottuu jo hyvin. Vajareiden tyyppiongelma on hallitsematon lihominen ja jaksamattomuus, joita mulla ei kyl ole. Dopamiinivajaus voisi olla yksi syy, jos hypoa ei löydy, mutta sikäli kun mulla ei ole mitään hinkua käyttää mitään päihteitä niin en usko.

Bushmaster
Oireet voisivat tietysti sopia sekä hypo että hypertyreoosiin, ainoat mitkä mua oikeastaan kiinnostaa selvittää siitä on kuiva iho, hiustenlähtöä ja kuivat, ohuet hiukset, aloitekvyttömyyttä ja yleinen tylsä mieliala, matala libido, jne.

Nuo oireet ovat kyllä kaikki hypotyreoosin oireita. Turha minusta enää seurailla, arvot ovat olleet hyvin samantyyppiset jo kahdella mittauskerralla. Fenomenologi jo kirjoitti mahdollisista diagnooseista, jotka ovat kaikki tavallisen TK:n tai työterveyden osaamisen ulkopuolella - valitettavasti minulla on käsitys, etteivät kaikki endotkaan tuota kunnolla osaa.

Hankalaa tulee ehkä olemaan hoidon saaminen. Arvot ovat kuitenkin vain vähän pielessä, mutta diagnoosiin ja hoitoon tarvittaisiin endopoli (ja vielä hyvä endopoli); tämä on se vaikea yhtälö. Lähetteen saaminen voi olla vaikeaa, ja voi olla, ettei hölmömpi endopoli huoli potilaaksi, kun arvot eivät ole tuon pahemmat.

Bushmaster
Labran mukaan TSH on 4.6 (0.3-4) ja T4V 21(10-21). TSH on stimulanttihormoni joka potkii kilpirauhasta tuottamaan T4V:tä, mutta jos T4V:tä on jo kierrossa melkein yli oman tarpeen, niin mitäs on oikein meneillään?



Sisätautilääkäri tai endo... on oikea lääkäri tulkitsemaan ja hoitamaan sinua, EI tämä foorumi.

Tosin suurin osa joutuu käymään vain terveyskeskuksessa yleislääkärillä, joka lukee vastaukset lääkärikirjasta.

---
Seuraa 
Viestejä3561
Carloz
fenomenologi
Carloz

Nettipuoskarointi - iiihanaa.



Mitäköhän tarkoitat, olen opiskellut lääketiedettä ihan riittävästi.




Se oli yleiskommentti, niin kuin sinun kommenttisikin oli.

Ja lääkärit taitavat pääsääntöisesti tykätä siitä, että potilas on etukäteen netistä selvittänyt mikä häntä vaivaa ja sen lisäksi vielä opastaa lääkäriä mitä tutkia ja millä metodeilla. Myöskin lääkemääräysten suhteen lääkärit ovat kiitollisia jos potilas on jo etukäteen tutkinut hänelle sopivaa lääkitystä. Siinä sitten hyvässä hengessä lääkäri taputtelee olalle, olisivatpa kaikki potilaamme yhtä valveutuneita. Tervetuloa uudelleen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat