Seuraa 
Viestejä300

Onko nykyään enää väliksi katsoa valaisimista ollenkaan että minkä tehoisen lampun wattimäärältään siihen saa enintään laittaa? Kun ennen hehkulamppuaikoina aina mietti että kannattaa olla sen max. 60W koska 40 watin hehkulamppu valaisi niin huonosti. Mutta nykyään energiansäästölampuissa on niin pieni wattimäärä, niin eikö silloin voi laittaa max. 40watin valaisimiinkin entistä 60 wattia vastaavan lampun, eli sellaisen joka on lumen-arvoltaan jonkun 700? Voiko siihen laittaa vaikka lampun joka on lumenarvoltaan 1000? Vai estääkö jokin tämän? Ja ovatko tuollaiset 60 wattia sallivat valaisimet silti jotenkin parempia?

Entä saako nykyään myös LED-lampuilla yhtä hyvän valaistuksen kun entisellä 60 watin hehkulampulla vaikka valaisin ois max. 40W? Olen ymmärtänyt että LED-lamput olisivat niitä tulevaisuuden lamppuja, koska energiansäästölampuissa on kuitenkin elohopeaa niin ne tullaan joskus kieltämään. Itseäkin LED-lamput kiinnostaisivat kyllä enemmän siksi että mulla on huono kokemus energiansäästölampusta joka alkoi jotenkin savuamaan. Sen jälkeen olenkin käyttänyt vain hehkulamppuja, joita ostin joskus alesta ison paketin, mutta nyt ne on loppuneet. Ja uusi valaisinkin pitäis ostaa, mutta en tiedä kannattaako mun nyt katsoa sitä wattimäärä enää ollenkaan?

Kommentit (4)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Ne watit ovat sitä mikä kuumentaa. Tavallisilla säästölampuilla ei tule helposti tuollaisia hehkulamppujen tehoja.

Ledilamppujen valoteho on sen tyyppinen, että leditehoa on valittava suurin piirtein saman verran kuin tavallista loisteputkitehoa. Merkitystä on kuitenkin paljon suuntaavuudella.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä31338
Anastasia
Onko nykyään enää väliksi katsoa valaisimista ollenkaan että minkä tehoisen lampun wattimäärältään siihen saa enintään laittaa? Kun ennen hehkulamppuaikoina aina mietti että kannattaa olla sen max. 60W koska 40 watin hehkulamppu valaisi niin huonosti. Mutta nykyään energiansäästölampuissa on niin pieni wattimäärä, niin eikö silloin voi laittaa max. 40watin valaisimiinkin entistä 60 wattia vastaavan lampun, eli sellaisen joka on lumen-arvoltaan jonkun 700? Voiko siihen laittaa vaikka lampun joka on lumenarvoltaan 1000? Vai estääkö jokin tämän? Ja ovatko tuollaiset 60 wattia sallivat valaisimet silti jotenkin parempia?Tuo valaisimen maksimiteho riippuu sen paloturvallisuusominaisuuksista. Normaaliin valaisimeen ei mahdu niin isotehoista energiansäästölamppua, jolla valaisimen kesto olisi ongelma. Mutta niillä on toinen ongelma. Energiansäästölamput kärsivät korkeasta lämpötilasta ja suljetun valaisimen lämpö voi rikkoa lampun. Tai aiheuttaa jopa palovaaran, varsinkin huonomilla lampuilla. Mitään joka paikan yleissääntöä ei noiden kansssa ole. Periaatteessa suljetuihin valaisimiin ei saisi laittaa energiansäästölamppuja ollenkaan, mutta kyllä minulla Osramin kalliit 30 W lamput toimivat 30 sentin lasipalloissa vuosia. Mutta useimmiten lumeneja saa enemmän.

Entä saako nykyään myös LED-lampuilla yhtä hyvän valaistuksen kun entisellä 60 watin hehkulampulla vaikka valaisin ois max. 40W?Normaalivalaisimiin sopivilla kierrekantalampuilla ei saa. Ne palavat joten kuten ja intoilijat lyövät rumpua, mutta todellinen valaistus ja värintoisto ovat huonoja. Erityisillä ledivalaisimilla saa hyvän valaistuksen, mutta niiden hinta on hyvin korkea.

Ja uusi valaisinkin pitäis ostaa, mutta en tiedä kannattaako mun nyt katsoa sitä wattimäärä enää ollenkaan?Älä katso wattilukemia vaan sitä, miten lampun lämmittämä ilma kiertää. Hyvässä valaisimessa ilma pääsee kiertämään alhaalta ylöspäin. Vanhat hehkulampuille tarkoitetut valaisimet ja suuri osa uusistakin sopii hyvin huonosti energiansäästölampuille.

Hyvä nyrkkisääntö on että jos mikään osa valaisimesta kuumenee poltavan kuumaksi sormille, siinä on jokin syy siihen ja joko koko laitteen poisto tai toisenlainen lamppu hankintaan. Niitä IP44 ym. suojauksia ei saa mennä muuttelemaan, jos esim. paikka vaatii roiskesuojatun valaisimen niin se on oltava sellainen ja suljettuna.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat