Seuraa 
Viestejä476

Aamun radiorockissa oli vieraana pettämissivusto Ashley Madisonin(käytti Kanervaa mainoksissaan) perustaja Noel Biderman. Noelin mielestä yksiavioisuus on tullut tiensä päähän silä ihmisen geenit haluavat useita partnereita. Avioliitot eivät toimi enää modernissa ja vapaassa yhteiskunnassa. Pettämissivusto on tehnyt miehelle miljoonien(jopa miljardien?) omaisuuden kymmenessä vuodessa. Onko Neilin väitteissä perää?

Wikipediasta "Ultimately, there are two prevailing views on the evolutionary history of monogamy in humans: monogamy evolved very early on in our unique lineage or monogamy did not evolve until much more recently (less than 20,000 years ago)."

Minun käsittääkseni yksiavioisuus oli yleisin suhde globaalisti jo ennen kuin kulttuurit olivat toistensa kanssa tekemisissä. Kyseessä ei siis ole kulttuurisidonnainen tapa. Ihmisten lapset ovat avuttomia pitkän aikaa, ja jos näiden lasten vanhemmat eivät olleet sitoutuneet niiden hoitamiseen heidän mahdollisuutensa selviytyä pienenivät. Kuten eläimetkään, ihmiset eivät välitä niin paljoa toisten lapsista kuin omistaan. Näin moniavioisten naisten lapset eivät saaneet niin paljon suojelua.

Noel Bidermanin haastattelun voi kuunnella Radio Rockin podcasteista, tosin se laitetaan nettiin pienellä viiveellä.

Kommentit (5)

Noniin siitähän oli juttua uudessa suomessa taannoin:

Ihminen on seksuaalisuutensa puolesta yhä eläin, kirjoittaa Tiede-lehti. Lehti kertoo tuoreimmassa paperinumerossaan tutkimuksesta, joka perustelee niin kutsutun hyperseksin olemassaolon.

Lehdessä uutisoidaan kahden tutkijan Christopher Ryanin ja Cacilda Jethán kirjasta Sex at Dawn - The Prehistoric Origin of Modern Sexuality. Kirjan mukaan nykyinen yksiavioinen seksi keksittiin vasta yhtä aikaa maatalouden kanssa.

Kun ihminen eli vielä metsästäjänä ja keräilijänä, yhteisöjen seksi oli tutkijoiden mukaan yhteistä. Naiset ja miehet parittelivat ristiin saavuttaakseen mahdollisimman hyvän kannan jälkeläisiä.

Evoluutio eteni niin kutsutulla spermakilpailulla, jossa vahvimmat siittiöt pääsivät hedelmöittämään naisen munasolun.

Tässä kisassa ei ollut väliä sillä, kuka harrasti seksiä kenenkin kanssa, sillä kyse oli koko yhteisön selviämisestä. Kun tuore lapsi saattoi olla kenen tahansa, yhteisön miehet pitivät huolta kaikista syntyneistä.

Naiset käyttivät tutkijoiden mukaan muinaisissa ihmisyhteisöissä seksiä sovinnon välineenä samalla tavoin kuin mitä eräät ihmisapinat edelleen tekevät. Kun seksistä ja naisista ei tarvinnut kilpailla, yhteisön miehet pysyivät keskenään paremmissa väleissä, tutkijat päättelevät.

Miksi nainen ääntelee?

Tutkijat uskovat, että naisen ääntely ja kyky useaan peräkkäiseen orgasmiin seksin aikana ovat tästä hyperseksin ajasta jääneitä muistoja: seksin kiihkossa ääntelevä nainen houkutteli muinaisyhteisössä paikalle lisää miehiä ja peräkkäiset orgasmit helpottivat parittelua sekä lisääntymistä.

Omistamisen kulttuurissa kulkee raja, jonka jälkeen seksi on muuttunut sovinnollisesta asiasta yhteiskuntaa repiväksi ristiriidaksi.

Naisen orgasmin tehtävä on kirjan mukaan helpottaa siittiöiden selviämistä emättimessä ja kuljettaa siittiöitä syvemmälle kohti munasolua.

Miehillä tämä spermakilpailu puolestaan kehitti kiveksiä ja peniksen nykyiseen muotoonsa. Kirjan tutkijat kertovat kokeista, joissa huomattiin kivesten siittiöiden tuotannon kiihtyvät miesten katsellessa aikuisviihdettä, joka kuvaa kahden miehen ja yhden naisen seksiä. Samaa ei tapahtunut, jos miehet katselivat videolta kahden naisen ja yhden miehen seksiä.

Toisessa kokeessa taas todettiin työntöön ja vetoon perustuvan rakasteluliikkeen olevan yhdessä valtavan peniksen kanssa tehokkain tapa "kaapia" vierasta siemennestettä ulos naisesta. Tutkijat uskovatkin miesihmisen terskan kehittyneen tattimaiseen muotoonsa hyperseksiaikojen spermakilpailun vuoksi.

Omistaminen muutti kaiken

Länsimainen yksiavioinen parittelukulttuuri onkin kirjan mukaan ihmiselle varsin luonnoton tapa lisääntyä.

Maanviljelytaidon ja kaupunkien synnyn jälkeen ihmisen seksuaalisuus ei ole paljoa muuttunut, mutta se on etsinyt muita muotoja ilmentyä. Muutos liittyy omistamisen kulttuuriin, jossa maata, luontoa ja myös naisia saattoi yhtäkkiä omistaa.

Omistamisen ajatus muuttikin tutkijoiden mukaan seksin ja avioliiton molemminpuoliseksi kyräilyksi: naisen olikin yhtäkkiä kilpailtava muita naisia vastaan, jottei mies kylväisi siementään ympäriinsä liian laajalle; mies taas kyttäsi naistaan ja muita miehiä, jottei joutuisi elättämään suotta muiden miesten lapsia.

Nainen muuttuu, mies ei

Seksuaalisuuden muinaishistorian tutkijoiden mukaan tässä omistamisen kulttuurissa kulkee raja, jonka jälkeen seksi on muuttunut sovinnollisesta ja yhteisestä asiasta yhteiskuntaa repiväksi ristiriidan lähteeksi.

Tätä ristiriitaa ihmisyhteisöt ovat sitten pyrkineet ratkaisemaan erilaisin määräyksin ja kulttuurisin tavoin, esimerkiksi romanttisen rakkauden ideaalin avulla. Tämä kaikki on kuitenkin tutkijoiden mukaan hidasta kehitystä.

Selitys löytyy biologiasta: nainen kykenee elämänsä aikana sopeutumaan erilaisiin seksuaalisiin tilanteisiin ja muokkaamaan toiveitaan. Ongelman aiheuttaja on se, ettei mies tähän pysty, vaan miesten seksuaalisuus pysyy nuoruuden kehitysvaiheen jälkeen sellaisenaan.
Jossain länsimaissa naiset ei ole enää niin riippuvaisia miehistä elättäjinä joten riski pettää on suurempi, länsimaissa seksiin suhtaudutaan aika avoimesti muutenkin anyways. Tämäkin on toki vähän ihmiskohtaista, ei kaikki halua harrastaa irtosuhteita. Myöskin rotujen välillä on eroja, afrikkalaistaustaisilla on paljon enemmän pettämisiä ja YH äitejä kun taas itä-aasialaiset maasta riippumatta tuntuu olevan kaikkein uskollisimpia kumppanilleen.

Juoni
Seuraa 
Viestejä1461

Polygynia eli monivaimoisuus ainankin jossain muodossa on edelleen yleisin avioliittomuoto niin metsästäjä-keräilijöiden kuin kaikkien kulttuurien keskuudessa ylipäätään.

Siittäjältä tulevan siitoksen jälkeisen parentaalisen investoinnin määrä on ainankin nykyisillä keräilijä-metsästäjillä melko tai erittäin pieni. Esim eteläisen Afrikan bushmanneilla muistaakseni reilusti alle 10% lapsen ravinnosta tulee miehiltä. Tämä tukee osaltaan tiukan monogamian tuoreushypoteesiä.

Kuitenkin mitä kauemmas mennään päiväntasaajasta sitä suurempi osuus metsästäjä-keräilijöiden ravinnosta on tullut miesten harjoittamasta metsästyksestä. Ääritapauksena eskimot, joilla melko pyöreät 100% ravinnosta hankitaan miesten toimesta.

Tämä ravinnonhankkimuksellinen seikka on väistämättä monogamisoinut pohjoisempien leveyspiirien kansoja ja on nähtävissä esim. Usan eri etniteettien avioero- ja yksinhuoltajaluvuissa. Afro-amerikkalaisilla molemmat ovat korkeimpia.

Kuitenkin sellaisissakin kulttuureissa joissa monogamia on normina kuten länsimaissa ovat ihmisten polygyyniset taipumukset selkeästi havaittavissa esim. ns. pelimieskulttuurin muodossa. Pieni osa miehistä onnistuu kuin onnistuukin parittelemaan jopa satojen naisten kanssa, osan miehistä jäädessä vastaavasti kokonaan ilman. Huomattavaa on että (seriaalisen) polygynian määrä länsimaissa on noussut suorassa suhteessa naisten suorittamaan valintaan. Täsmälleen päinvastoin siis kuin feministien patriarkaatti-höpö-höpö-teoriat ennustavat.

Maanviljelys taasen on vaikuttanut mitä ilmeisimmin päinvastaisilla tavoilla tropiikissa ja sen ulkopuolella: Ainankin antropologi Peter Frostin mukaan maanviljelys ja polygynia korreloivat Afrikassa positiivisesti. Afrikassa harjoitettu kuokkaviljely on sen verran kevyttä ja nähtävästi tuottavaa työtä että sen tekemiseen riittävät pelkästään naiset, miesten keskittyessä tappelemiseen ja sotimiseen. Tämä on suosinut aggressiivisia miehiä ja siis nostanut polygynian määrää entisestään.

Maanviljelyksen saapuminen trooppiseen länsi-Afrikkaan joitakin tuhansia vuosia sitten on ehtinyt vaikuttaa myös ruumiinrakenteeseen. Länsiafrikkalaiset ovat isokokoisempia ja nopeampi kuin vaikkapa itä-afrikkalaiset.

Euraasiassa taas maanviljelys on vaatinut myös ja erityisesti miesten työtä ja näinollen osaltaan kesyttänyt euraasialaisia ja oletettavasti myös osaltaan vahvistanut monogaamisia taipumuksia.

Cochranin Harpendingin ja Hawkin (2009) mukaan ihmisen evoluution nopeus on viimeisen 10 000 vuoden aikana kiihtynyt jopa satakertaiseksi erityisesti Euraasiassa geeni-kulttuuri-koevoluution vaikutuksesta, joten ei monogamia pelkästään kulttuurinen innovaatio ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielenkiintoista sinällään myös mihin suuntaan ihmisen evoluutio on menossa eri maissa.

Verrataanpa vähän eri maitten tilanteita toisiinsa.

Kiina: Selvästi enemmän miehiä kuin naisia, oisko ollut jotain 40miljoonaa miestä enemmän. Ottaen huomioon kiinan kulttuurin niin voisi olettaa että menestyvillä olisi paras mahdollisuus saada jälkikasvua ja nainen itselleen. Käsittääkseni myös korkeasti koulutetut tekee enemmän lapsia mikä on sallittua heille. Täten voisi olettaa ettei maan keskiarvo IQ ole ainakaan laskemassa.

Länsimaat: Playerit panee satoja naisia mutta usein välttää vastuuta viimeiseen asti, täten heidän lapsimääränsä jää usein vähään toisin kuin entisaikoina ennen ehkäisyä, jolloin heille oli eniten lapsia. Uskonnolliset ihmiset tuppaa tekemään eniten lapsia länsimaissa. Tekeekö viisaat lapsia, ainakin monet korkeastikoulutetut naiset jättää tekemättä mikä ikävästi vähentää tulevien sukupolvien älykköjen määrää. Länsimaat kokee paljon maahanmuuttoa joten rotujen sekoittumisen myötä "valkoisten" kasvonpiirteet tummenee yhä enemmän niin että yhä suurempi osa näyttää joltain etelä-eurooppalaiselta.

Afrikka: Afrikassa ei paljon kondomeita käytetä joten olettaisin että playerit saa eniten jälkikasvua, ehkäpä ne on näitä juonin mainitsemia aggressiivisia juurikin.

Havaintojen perusteella, mitä sosiaalisempi ihminen ja mitä meneväisempi, sen herkemmin pettää. Sen tähden voi luonnehtia, että mm. afrikkalaiset parittelevat niin monen kanssa kuin mahdollista. He liikkuvat aina suurissa laumoissa. Näin on myös monissa muissa maissa, joissa syntyvyys on äärimmäisen suurta.

Ns. introvertit henkilöt eivät viihdy laumoissa. Uusien tuttavuuksien luominen voi olla hankalaa. Kaksi "epäsosiaalisempaa" viihtyvät toistensa seurassa ja arvostavat nimenomaan sitä, että tuntee yhden tietyn henkilön hyvin ja pystyy hänen kanssa yhteistyöhön asiassa kuin asiassa. Näillä pareilla ei usein ole laajaa ystäväpiiriä eikä suurta perhettä tukiverkostona.

Kenties ihmisten "henkinen ikä" korreloi seksuaalisen aktiivisuuden kanssa. Toiset kypsyvät nopeammin kuin toiset, ja siis toteavat ettei se seksi sen kummempaa ole... toiset jaksavat innostua siitä yhä uudestaan teinien lailla, ja jahdata aina uusia valloituksia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat