Seuraa 
Viestejä45973

Mistä on lähtösin, että punainen yleensä tarkoittaa kieltoa ja vihreä sallimista...
eli miksi ei punainen jees ja virheä no?

Onko ihan kunnon tarina tämän takana vai onko tämä pelkkä sopimus kysymys?
Mitään hajua?

Kommentit (8)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
MooM
Seuraa 
Viestejä8012
ambulo
Mistä on lähtösin, että punainen yleensä tarkoittaa kieltoa ja vihreä sallimista...
eli miksi ei punainen jees ja virheä no?

Onko ihan kunnon tarina tämän takana vai onko tämä pelkkä sopimus kysymys?
Mitään hajua?
En tiedä, mutta jokainen, käyttää termiä "näyttää vihreä valoa" jollekin, saisi tulla kokeneeksi karmean kohtalon. Paitsi jos puhutaan liikennevalotolpista tai muista värilampuista.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Merenkulussa on varsin pitkään käytetty puna-valko-vihreää valosignaalia. Ehkäpä siitä suunnasta voisi löytyä jotain.

En ole tullut ajatelleeksi koko asiaa, mutta tällainen intuitio tuli:

Oletan, että meriteiden säännöt ovat olleet hyvinkin pitkään oikeanpuoleiseen liikenteeseen perustuvia ja punainen valo on aluksen kulkusuuntaan nähden vasemmalla sektorilla jolloin se oikealta tullessa näyttää punaista, eli osoittaa vasemmalta lähestyvälle väistämisvelvollisuutta ja vastaavasti vihreä taas etuoikeutta kohdatessa.

Tuli kirjoittaessa mieleen, että ehkäpä punainen ja vihreä lasi laivojen lyhtyihin on ollut helpoimmin saatavissa kuin muut värit???? ja siksi niihin on joskus päädytty.

---------------------------------

Miettimistä, hmmmmmm.

Koska paapuri, eli vasen "porttipuoli" otettiin laituriin, syystä että tyyräys, eli peräsin oli styyrpuurin puolella ja olisi ottanut ikävästi kaijaan, on järkevää, että liikenne olisi ollut oikeanpuoleista, sillä perämies näki väistää oikealta tulevat.

Mutta kumpi oli ensin, muna vai kana?

- Ubi bene, ibi patria -

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Ihmissilmät havaitsevat vihreän sävyjä kaikista helpoiten joten se on normaali ja luonnollinen, vaaraton väri. Punainen havaitaan helposti ja on silmiinpistävä väri. Veren väristä tulee varmaan se että punainen on vaaran väri ja huomataan helposti. Valkoinen on puhdas väri ja sininen vapauden koska se on taivaan väri.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Liikennevalot keksittiin Englannissa 1860-luvulla. Pitää kysyä että mitä vihreä ja punainen merkitsivät tuolloin? Entä jos liikennevalot olisi keksitty Intiassa, mitkä värit silloin ohjaisivat liikennettä?

Hämmentää.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Kuten lienee todettu, punainen aktivoi aivoja. Kaikki mikä pitää huomioida välittömästi kannattaa korostaa punaisella. Kuten esim. paloautot. Muistelisin että tutkimuksissa on myös todettu vihreän rauhoittavan aivoja? En tiedä, mutta henk.koht. koen mielialan nousevan jokaikinen vuosi kun puihin tulee lehdet. Ahdistus vähenee.

Kun tuli tässä useampi vuosi taannoin asuttua värisokean kanssa, ihmettelin että mikä ihmeen vimma on tehdä nykyään kaikki elokuvat harmaan- ja sinisensävyisiksi. Oikein alkoi tympimään kun kaikki näytti niin elottomalta ja ankealta. Kun aikanaan muutin pois ja hankin oman television ja annoin värisäätöjen olla sillä tavalla kuin ne olivat laitteen saapuessa, johan muuttuivat elokuvat värikkäämmiksi ja eloisammiksi. Tajusin vasta silloin että värisokeahko tyyppi oli räplännyt omaan telkkaansa värimaailman jota hän ymmärsi, mutta minä en.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat