Seuraa 
Viestejä63

Ideani perustuu ns. Casimirin efektiin. Kahden lähekkäisen levyn väliin syntyy negatiivinen energiakenttä, joten jos kentästä saisi tarpeeksi vahvan, eikö se kumoaisi levyjen massan? (energia=massa)

Sivut

Kommentit (19)

cheela
Ideani perustuu ns. Casimirin efektiin. Kahden lähekkäisen levyn väliin syntyy negatiivinen energiakenttä, joten jos kentästä saisi tarpeeksi vahvan, eikö se kumoaisi levyjen massan? (energia=massa)Ei Casimirin efekti on hieman kiistanalainen, eikä se ole mikään kenttä vaan pikemminkin on kysymys energiaerosta joka vallitsee noiden levyjen välissä ulkopuoleen verrattuna.

Vaikka onhan tuosta mittaustuloksia saatu, mutta tosi vaikea varauksien poistaminen levyistä, kun aine oikeastaan on varauksia.

Casimir-ilmiö on yksinkertainen: kun laitetaan kaksi sähköä johtavaa tasaista levyä lähekkäin, ne vetävät toisiaan puoleensa voimalla, joka näyttää riippuvan vain levyjen etäisyydestä, ei niiden muista ominaisuuksista. (Tässä oletetaan, että kummankin levyn sähkövaraus on nolla.)

Se, että Casimir-voima ei riipu levyjen yksityiskohdista johdattelee ajattelemaan, että se on levyjen välissä olevan tyhjän tilan ominaisuus. Voiman suuruuden voikin johtaa seuraavasti. Lasketaan ensin, mikä energia kaikkien virtuaalisten hiukkasten pulppuamiseen tyhjässä tilassa liittyy. Sitten katsotaan millaisia virtuaalisia hiukkasia levyjen väliin mahtuu, ja lasketaan niistä sinne aiheutuva energia. Nämä energiat ovat erilaisia ja tämä saa aikaan voiman, joka vetää levyjä yhteen. (Lasku ei itseasiassa kerro, mikä kumpikaan noista energioista on, mutta erotuksen se antaa kiltisti.) Asian voi tulkita siten, että levyjen väliin ei mahdu liian ison aallonpituuden omaavia hiukkasaaltoja, ja niiden puute vetää levyjä puoleensa.

Tämän tulkinnan takia Casimir-efekti usein esitetään todisteena tyhjön energian olemassaolosta, tunnettujenkin fyysikoiden taholta. Mutta Casimir-voiman voi ymmärtää paljon arkisemmin, puhumatta tyhjöstä mitään. Vaikka levyt ovat sähköisesti neutraaleja, niissä kuitenkin on positiivisia ja negatiivisia sähkövarauksia, joista osa pystyy liikkumaan ympäriinsä — muutenhan levyt eivät johtaisi sähköä. Koska sähkövaraukset eivät ole jakautuneet täysin tasaisesti, levyjen välille syntyy pieni voima, jonka voi laskea levyjen sähkövarausten välisiä vetovoimia tarkastelemalla.
http://www.tiede.fi/blog/2011/09/23/esi ... syysarvio/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kfa
Seuraa 
Viestejä2517
cheela
Ideani perustuu ns. Casimirin efektiin. Kahden lähekkäisen levyn väliin syntyy negatiivinen energiakenttä, joten jos kentästä saisi tarpeeksi vahvan, eikö se kumoaisi levyjen massan? (energia=massa)

Casimirin efekti aiheutuu tyhjiön ominaisuuksista. Neutronitähden pintaa lievemmissä olosuhteissa tyhjiön ominaisuudet ovat aika lailla vakioisia eli vain cheelat pääsisivät näitä pieniä muutoksia helposti mittaamaan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Casimir_effect

Kun Lohikäärmeen muna http://en.wikipedia.org/wiki/Dragon's_Egg on vielä löytämättä niin mittaustulosten saaminen muuttuneen tyhjiön perustilan vaikutuksista Casimirin ilmiöön on toistaiseksi hankalaa.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

illuusio
Seuraa 
Viestejä910
cheela
Ideani perustuu ns. Casimirin efektiin. Kahden lähekkäisen levyn väliin syntyy negatiivinen energiakenttä, joten jos kentästä saisi tarpeeksi vahvan, eikö se kumoaisi levyjen massan? (energia=massa)Äh, ei onnistu. Tuo Casimir efektin voima on niin heikko. Jollain erittäin tiheällä materialla saa parhaan efektin.

Haamu
Seuraa 
Viestejä717
illuusio
Äh, ei onnistu. Tuo Casimir efektin voima on niin heikko. Jollain erittäin tiheällä materialla saa parhaan efektin.

Eli meinaat että vaikkapa mustalla aukolla voisi kumota gravitaation?

illuusio
Seuraa 
Viestejä910
Haamu
illuusio
Äh, ei onnistu. Tuo Casimir efektin voima on niin heikko. Jollain erittäin tiheällä materialla saa parhaan efektin.

Eli meinaat että vaikkapa mustalla aukolla voisi kumota gravitaation?Ei sentään Tiheällä materialla täällä maan päällä (maapallon FTE:llä).

Follet
Seuraa 
Viestejä111

Kari Enqvistin selitys Casimir-efektille:

"...esiintyy eräänlaista tyhjiön poreilua. Se ilmenee ns. virtuaalisten hiukkasparien spontaanina ilmaantumisena tyhjästä. Ne elävät Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen salliman ajan ja katoavat sitten takaisin tyhjiöön, mutta poreilu jättää mitattavan jäljen. Kvanttielektrodynamiikan yksi juhlituimmista ennusteista, vetyatomin energiatasojen Lambin siirtymä, on eräs esimerkki. Poreilun energia täyttää koko avaruuden ja toimii siis kosmologisena vakiona. Efekti voidaan havaita ns. Casimir-ilmiönä. Siinä kahden metallilevyn väliin ilmestyy pienoinen mutta mitattava näennäinen vetovoima, joka johtuu siitä, että levyjen väliin syntyvien virtuaalisten hiukkasten aallonpituus on rajoitettu. Levyjen etäisyyttä suurempia aallonpituuksia ei yksinkertaisesti mahdu niiden väliin. Sen sijaan niiden ulkopuolella kaikenlaiset virtuaalihiukkaset ovat mahdollisia. Seurauksena on levyjä ulkoapäin yhteen työntävä paine..."

,

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
fenomenologi
kfa

Casimirin efekti aiheutuu tyhjiön ominaisuuksista.Ei siitä ole mitään näyttöä, katso edellinen viesti.

Kuten Syksy Räsänen kirjoittaa Casimirin efekti on laskettu sekä ideaalisille levyille että reaalisesta johteesta valmistetuille levyille. Katso Wikipedian sivulta viitteet Lifshizin ja oppilaidensa työhön aiheesta. Reaalisten materiaalien käyttäminen muuttaa voiman riippuvuutta etäisyydestä.

Kirjoituksessa ei suljeta pois tyhjiön ominaisuuksia Casimir - efektin syynä vaan kerrotaan, että samaan tulokseen voi päätyä myös toisella tavalla eli levyn varaustiheyden fluktuaatioiden kautta.

P.S.V.
Vakuumin (ja Casimirin ilmiönkin) olemassaolo saa ehkä hieman tukea kokeesta, jossa vakuumin (oletettua) sisältöä on koeteltu ja sieltä ikään kuin löydetty jotain:

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 133050.htm
Casimirin ilmiön olemassaolo on mitattu useaan kertaan, eli johtavien pintojen välisen voiman olemassaolosta ei liene epäilystä. Räsäsen kirjoitus on päivätty 23.9.2011 ja tuossa mainittu tulos julkaistiin Naturesssa vasta 19.11.2011 eli Räsänen ei blogiaan kirjoittaessaan ollut todennäköisesti tätä uutta tulosta nähnyt.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Goswell
Seuraa 
Viestejä12937
Follet
Se ilmenee ns. virtuaalisten hiukkasparien spontaanina ilmaantumisena tyhjästä.On se perkeleen kummaa että sitä energiaa syntyy sponttaanisti tyhjästä, vaikka fysiikka sen kieltää.

Minun mielestä noin.

Goswell
Follet
Se ilmenee ns. virtuaalisten hiukkasparien spontaanina ilmaantumisena tyhjästä.On se perkeleen kummaa että sitä energiaa syntyy sponttaanisti tyhjästä, vaikka fysiikka sen kieltää."näennäisesti" tyhjästä, luultavasti.

cheela
Seuraa 
Viestejä63
On se perkeleen kummaa että sitä energiaa syntyy sponttaanisti tyhjästä, vaikka fysiikka sen kieltää.


Idea on siinä, että se katoaa lähes saman tien. Liittynee epätarkkuusperjaatteeseen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat