Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Eli tv1:ltä näkyi prismadokkari, jossa kerrottiin synesteetikoista. Eli ihmisistä jotka kokevat aistit eri tavoin, kuin "normaalit ihmiset". Siis maistaa sanan tai
näkee värinä jonkin lauseen. Rupesin sitten miettimään, että kun joku päivä itselläkin on noita pentuja, niin jospa aina jonkun pennun syödessä suklaata huutaisin, että PER**LE !!
Niin ruppeaiskohan nuo maistamaan sitten myöhemmällä iällä, tuon epäsovinnaisen sanan kuultuaan suklaan suussaan..?
Melko julmaa kyllä, joten annetaanhan lasten nauttia suklaastaan, eikö ?

Sivut

Kommentit (36)

Nauttikoot vaan. Tosin parilliset numerot ovat paljon ikävytyttävämpiä kuin parittomat ja viisi on tietysti sininen.

Minkä muotoinen on vuosi? Minne sielä sijoitat talvan, minne kesän?

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337
Liittynyt29.3.2005

Ohjelmassa piti ihmisten nimetä kaksi erimuotoista esinettä. Teräväkulmainen ja ameebamainen. Kumpi on Kiki ja kumpi Buba. Nimeäminen oli minulle itsestäänselvyys ja niin näytti olevan myös suurimmalle osalle ihmisistä. Kuitenkin jotkut näyttivät nimeävän hahmot väärin. Siitä tuli sellainen olo, että miten joku voi olla noin tollo. Helpon tehtävän tuollatavalla toheloi. Kuin yrittäisi lasten palikkalelussa kulmikasta palikkaa pyöreään reikään. Hetken päästä huomasin olleeni epäreilu niitä kohtaan ajatuksissani. Olen lapsesta asti mieltänyt ihmisten nimiin vähäisiä muotoja. Tosin aika heikosti. Tunnen ihmisiä, joilla on tuo ohjelmassa mainittu kirjainten ja värien yhdistäminen jonkinverran vahvoilla. Ei kuitenkaan mitään noin voimakasta, niinkuin ohjelman ihmisillä.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Vanhassa Lehtovaaran lukion psykologian oppikirjassa oli vastaava koe. Kuviot olivat muistaakseni Malumma ja Takete. Aktivoituiko muilla dinosauruksilla muisti?

"Mummo" kirjoitti:
Nauttikoot vaan. Tosin parilliset numerot ovat paljon ikävytyttävämpiä kuin parittomat ja viisi on tietysti sininen.

Minkä muotoinen on vuosi? Minne sielä sijoitat talvan, minne kesän?

Numeroilla on värit ja vuosi on pitkällä sivulla makaava ellipsi,
jossa joulu on kello 11 kohdalla ja juhannus kello 17 kohdalla.
Näin se vaan on.

Ehdin jonkun aikaa katsoa tuota dokkaria kunnes tajusin, että taas saatana on prismassa lääketiedettä. Taisipa olla vielä uusintana. Sivusilmällä seurasin kuitenkin loppuun.

"synestesia se ilmiö, että sama ärsyke voi aiheuttaa eri aistien alaan kuuluvan aistimuksen ¶ Esimerkiksi se, että kuulohavainto voi aiheuttaa värin aistimisen."

"assosiaatio liityntä, liittymä; mielleyhtymä; liitto ¶ Varsinkin sanojen ja asioiden yhdistymisestä toisiinsa ihmisen mielessä sekä jonkin asian mieleen tulemisesta (jonkin ärsykkeenä toimivan sanan tai tapahtuman takia)."

Kuulinko oikein, että dokkarissa puhuttiin synestesiasta ja assosiaatiosta kuin ne olisivat sama asia?

Ei, synestesia tarkoittaa sitä, että yhden aistikanavan kautta saatu tieto aistitaan myös toisen aistikanavan vastaanottoalueella. Mielestäni kiinnostava dokkari. Uutta oli synestesiailmiön yleisyys ja vahvuus liukumona.

En ole synesteetikko, mutta joitain asioita pidän synesteettisesti yhteenkuuluvina, esim. viitosen ja sinisen värin liitto on minusta itsestäänselvyys.

Jonninmoista synestesiaa lienee siinä, että sanan äänneasulla on minulle vahva tunnemerkitys, pyörittelen ja tunnustelen sanoja ja lauseita ihan irti merkityksetään (juttujani lukeneet ovat luultavasti sen huomanneetkin )

Luultavasti siksi nautin niin runoista.

pepe+
Seuraa 
Viestejä253
Liittynyt16.3.2005
Mummo

Minkä muotoinen on vuosi? Minne sielä sijoitat talvan, minne kesän?

Kellotaulu jossa uusivuosi on kello kahdessatoista.

yst pn.

pepe+
Seuraa 
Viestejä253
Liittynyt16.3.2005
Mummo
Vuosi on ympyrä, jossa talvi on alhaalla ja kesä ylhäällä. Ehrottomasti näin on

Ei ei juuri päinvastoin. Kaikkihan sen tietää talvi ylhäällä kesä alhaalla. Vai mitä muut sanovat.

:)

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28076
Liittynyt13.5.2005
pepe+
Mummo
Vuosi on ympyrä, jossa talvi on alhaalla ja kesä ylhäällä. Ehrottomasti näin onEi ei juuri päinvastoin. Kaikkihan sen tietää talvi ylhäällä kesä alhaalla. Vai mitä muut sanovat.

Kyllä talvi on ylhäällä ja kesä alhaalla. Jännä piirre tuossa on vielä se, että vuosi näyttää kulkevan vastapäivään, kevät vasemmalla puolella ja syksy oikealla... Aurinko nousee päivällä vasemmalta ja laskee oikealle... Etelään on helpompi katso kuin pohjoiseen ei niskalihakset rasitu. Mummo on kyllä oikeassa siinä, että femma on sininen.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Sibelius oli kuulemma synestiikko. Kuuli värit sävelinä. Siinä mielessä ei ole ihme, että hän tuottikin aivan käsittämättömän hienoja sävellyksiä. Virikkeitä sävellystyölle löytyi varmaan helposti pelkästään luonto tarkkailemalla.

Itse olen pari kertaa sopivassa nousuhumalassa silmät kiinni, yksin ja rauhassa ollessa nähnyt musiikin väreinä. Miellyttävä kokekemus.

Olen jo aiemmin kysellyt tuttavilta, missä heidän mielestään on kesä/talvi, jos vuosi on ympyrä. Täytyisi varmaan laittaa äänestys palstalle. . Himpura, kun en osaa !

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat