Seuraa 
Viestejä45973

Ajattelin kirjoitella tähän ketjuun useampia kysymyksiä joita mieleen tulee okt-asumisesta. En viitsi joka pikkuasian takia avata uutta ketjua

Ensimmäinen liittyy lämmityksen säätöön. Öljykattilassa lämmityspiirin lämpötilaa säätää Oumanni. Samasta piiristä lähtee kylppäriin lattialämmityksen vesi. Tällaisella n.10 + asteen kelillä lähtevän veden lämpötila on siinä vajaat 30 astetta, joka on ihan ok myös sinne kylppärin lattiallekin. Vaan miten kannattaisi järjestää lämpimämmillä keleillä tarpeeksi lämmin vesi kylppäriin ilman että asunto lämpiää?

Ennen Oumannin asentamista lämmityksen vesi oli 70-80 asteista ja ilmalämpökoneen venttiili sisällä asunnossa sääsi sisälämpötilan päästämällä tarvittavan määrän läpi (aika pieni määrä noin kuumaa vettä). Se termostaatti on nyt kumminkin rikki ja ilmakoneen venttiili on manuaalisesti täysin auki -> säätö oumannilla.

Mieleen tulee kuristaa ilmakoneen venttiiliä, jolloin kierrossa olevan veden pitäisi olla kuumempaa ja lattialämmitykseenkin riittäisi. Ei vaan tunnu mielekkäältä lämmittää vettä turhan kuumaksi (daa miten muuten sen veden saa lämmitettyä kuin - lämmittämällä). Samalla oumannin valmiit säädöt voi heittää mäkeen ja lähtevän veden lämpötilaa pitäisi manuaalisesti nostaa säätökäyrää runnomalla (mikä ei tunnu sekään oikealta ratkaisulta).

Jos ei tule parempaa vinkkiä, niin kai sitä kikkailemaan pitää lähteä edellisen mukaisesti..

Kommentit (15)

Tota, mikset korjannut sen ilmalämmittimen termostaattia? Kyseessä vissiin on valmetin kotilämpö. joka puhaltaa joka huoneeseen lämmintä. Siihen käy ihan normi patteriventtiili ja irtoanturilla oleva termostaatti, hinnaltaan max 50 egee.

Poltin saa käydä harvemmin ja pannuhuone pysyy viileämpänä ilman putkien lisäeristystä (pienemmät lämpöhäviöt). Lämpötilan säätökin ennakoi ja reagoi heti ulkoilman muutoksiin eikä odota sisälämpötilan muutoksia (viimeinen kohta vähän turhaa hifistelyä kyllä). Miksi pyörittää "turhaan" ylikuumaa vettä?

Lähdin nyt sitten säätökäyrää muokkaamaan niin ettei lt laske ikinä menovedessä alle 30 C. Jos pirtti lämpenee liikaa niin sitten on jo niin lämmin että voi valmetin sammuttaa tai ilmalämpöpumppukin jo riittää.

Edit: Itseasiassa en olekaan enää niin varma käyntijaksojen harvenemisesta kun järjellä miettii..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Homma on hallussa! Säätökäyrä muokattu tilanteeseen sopivaksi ja virtausta kuristettu ilmakoneelta. Lattia lämmin ja sisällä sopivaa : )

Jatketaan kysymyksiä:

Kysymys 2
Sammutatteko ulkovalot yöksi vai annatteko palaa kun sähkö on halpaa ku makkara?

Flick
Seuraa 
Viestejä258

Ehdottomasti valot kiinni yöksi, ulkona 4 kpl 15 watin lamppuja ja lisäksi 4 kpl 2 x 11w liiketunnistimella olevat lamput. nämä liiketunnistimella olevat lamput ovat valmiustilassa ja kun huomaavat jotain, palavat sitten nelisen minuuttia. Sähköhän ei sinänsä ole kallista, vaan se siirto...

Mietin tolla valojen päällejättämisellä alustavasti sitä, että miten tehdä asunnosta asutun näköinen jos on pidempään poissa?

Talvella tietty jonkun pitäisi kenties päivittäinkin kolata lumet ja tyhjätä postilaatikko. Nyt kun on vaan pimeyttä, niin ajattelin jos valojen päällejättäminen ulkona vaikuttaisi. Tietty tehokkaampaa on jättää johonkin olohuoneeseen/makuuhuoneeseen "lukuvalo" päälle joka näkyy ulos. Sitten vielä mietin onko verhot syytä sulkea vai jättää raolleen just jostain olkkarista ja keittiöstä luomaan illuusio asumisesta?

ratz
Mietin tolla valojen päällejättämisellä alustavasti sitä, että miten tehdä asunnosta asutun näköinen jos on pidempään poissa?

Kolme pientä kirjainta... KNX

Uusi kysymys

Tuollainen päistä ovaalinmallinen liplast öljysäiliö, 1500 litraa. Varmaan monella on samanlainen niin kuinka monta litraa on 1cm ?

On siinä mittarikin mutta en oikein tiedä voiko siihen luottaa kun näyttää yläreunassa kohdassa josta lähtee kapenemaan 1000 litraa.

Löytyi mittoja kyllä mutta en laita koska epäilen vääriksi. Oli valuma-altaan mitat pienemmät osittain mitä säiliön. Käyn mittailemassa omaani tarvittaessa mutta en vielä jos jollain on jo valmis tieto.

Tarkoilla mitoilla tarkka vastaus, mutta noin 10l. Se on muistaakseni aika tasan 1,5m korkea, joten 10l/1cm tekee 1500l.
Se mittari on ihan surkea. Koskaan ei ole täysi tai tyhjä. Paras on melkein jos ens kerralla vedät tussilla viivan ennen täyttöä ja katsot kuitista paljonko meni ja lasket siitä tilavuuden per 1cm. Ne autojen mittarit ovat ilmeisen tarkkoja.

Juu kyllä kiitos tuo tarkkuus on ihan riittävä. Vähän samaa arvailin itsekin mutta on se hyvä olla toinenkin tukeva mielipide

Sitten vielä jatkokysymys kun en ole sitä ölyä ikinä itse tilannut, eli kun minimitilaus on se 1000 litraa, niin onko pakko etukäteen ilmoittaa tarkka lukema jos ottaa enemmän? ..vai saako tankin täyteen meni mitä meni? Sitä vaan mietin että jos ne kiertelee sovitun reitin ja varaa juuri myytävän määrän eikä yhtään pelivaraa..

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31330
ratz
Sitten vielä jatkokysymys kun en ole sitä ölyä ikinä itse tilannut, eli kun minimitilaus on se 1000 litraa, niin onko pakko etukäteen ilmoittaa tarkka lukema jos ottaa enemmän? ..vai saako tankin täyteen meni mitä meni? Sitä vaan mietin että jos ne kiertelee sovitun reitin ja varaa juuri myytävän määrän eikä yhtään pelivaraa..Minulle sanoivat joskus, että parasta on tilata se määrä, joka varmasti mahtuu, ja lisätä maininta, että jos on mahdollista, saa laittaa tankin täyteen. Minä olen noin menetellen saanut aina säiliön täyteen (tai no, kerran taisi jäädä aavistuksen vajaaksi). Mutta se on kuulemma toimittajalle ikävämpää, että öljyä jää yli.

hi3
Tarkoilla mitoilla tarkka vastaus, mutta noin 10l. Se on muistaakseni aika tasan 1,5m korkea, joten 10l/1cm tekee 1500l.Ainakin Motoplastin säiliössä on läpi menevä tukiputki, joka tekee tilavuuden epälineaariseksi pinnankorkeuden funktioksi. Mutta niillä on kotisivuillaan taulukko, paljonko milläkin korkeudella on öljyä jäljellä.

St1 nettisivuilta tilattaessa öljyä laitat tiedot säiliöstä ja sitten tilausmäärän tai tilausmäärän/täyteen.

1500l talosäiliö. Tilausmäärä 1200l tai tankki täyteen. Kuski ajaa reittinsä niin, että sinulle tulee tuo 1200l ja jos riittää niin tunkee täyteen. Jos taas tilaat 1000l ja ei menekään, niin tulee lisäkuluja.
Kannattaa tilata sitten kesäkäyttöistä, kun sisällä säiliö. Halvempaa hieman.
Samoin kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja tilausta tehdessä, kun tarjoavat nykyisin ainakin kahta eri laatua.

Selvä.

uusi kysymys:

Olisiko jossain tietokantaa tai muuten kerättynä kaivonkansien ja eri opasteiden merkityksiä?
Tässä pari esimerkkiä mutta en löytänyt etsimiäni

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Fi:Key:manhole

Löysin soikean kyltin jossa lukee "TV" sekä metrimittoja. Epäilen että tarkottaisi "Tarkastus Viemäri" (kertooko onko sadevesi vai likaviemäri?) ja mitat (2kpl) joko
A) matka kohtisuoraan tiellepäin + siitä jompaankumpaan suuntaan metrimäärä tien suuntaisesti, tai
B) matka "johonkin suuntaan" sekä syvyys metreinä
Kumpi lienee?

Läheltä löytyy kaivonkansi jossa merkintä "NV" ja parin metrin syvyydessä sadevesiviemärin tarkastuskohta. En ole varma ohjasiko kyltti tämän luo vai onko vielä jossain esim. tonttijohdon sulku tai viemärin tarkastusaukko.
Antamani linkin mukaan NV tarkottaisi Niemisen Valimoa. Haluaisin kumminkin uskoa että se ketoisi mitä kannen alla on.

Edit: Hetkinen, tarttee käydä katsomassa mitä siinä kyltissä lukikaan. Voipi olla että saan pähkäiltyä lukemat linkin avulla. Anyway lisätiedot on tervetulleita!

-> epäilen että se "TV"kyltti" ohjasi tuohon "NV" kaivoon. En alkanut mitalla tarkastella. Nyt olis hukassa sitten vielä tonttijohdon sulku sekä likaviemärin tarkastus. Ei näy ylimääräisiä kylttejä enempää.

ratz

Ensimmäinen liittyy lämmityksen säätöön. Öljykattilassa lämmityspiirin lämpötilaa säätää Oumanni. Samasta piiristä lähtee kylppäriin lattialämmityksen vesi. Tällaisella n.10 + asteen kelillä lähtevän veden lämpötila on siinä vajaat 30 astetta, joka on ihan ok myös sinne kylppärin lattiallekin. Vaan miten kannattaisi järjestää lämpimämmillä keleillä tarpeeksi lämmin vesi kylppäriin ilman että asunto lämpiää?Lattialämmitykselle oma piiri shuntin kautta ja patteriverkostoon sulkuventtiilit että saat kesällä käännettyä ne käsin pois päältä. Paikallinen putkimiehesi tietää kyllä mitä tehdä kun selostat asian hänelle. Ei ole iso homma eikä maksa paljoa.

Tulikin kirjoteltua vähän harhaanjohtavasti tänne. Eli onhan siinä lattiapiirissä joku patteriventtiili erikseen ja siihen on lähtö tästä oumannilla säädettävästä piiristä. Taidanpa uusia sen patteriventtiilin näin alkuun kun lattian lämpö vaihtelee sen mukaan mihin ouman säätää pääpiirin lämpötilan. Se patteriventtiilin anturi on näemmä lattiapiirin paluuputkessa kiinni. Se on sitten vaan alkupäästä lattia kuumempi ja lopusta säädetyssä arvossa. Pitänee etsiä joku sopiva välikohta.
Ja se ongelma oli siis se kun pääpiirin lt laskee alkusyksystä/keväällä alle 30, niin myös lattiapiirille lakkaa menemästä lämmitä vettä. siihen kyllä tarttis olla kokonaan erillinen lähtö kattilasta tai haara ennen oumannia. Toisaalta kun pääpiirin lt laskee alle 30, niin voi pikkuhiljaa sammutella kämpän lämmitystä ja vetää venttiilit sinnesuuntaan kiinni. Sitte sinne lattiaan saakin jo laitettua mitä haluaa kun ei enää vaikuta asunnon lämmitykseen muuten.

Eihän tässä ongelmaa enää olekaan - uusin sen patteriventtiilin ja säätelen vähän syksyisin/keväisin.

Mutta palaan vielä noihin öljyhommiin, eli nyt kun pitäisi suutin vaihtaa polttimesta niin mitä väliä sillä on minkäkokoisen suuttimen pistää tilalle kunhan on just tolle polttimelle tarkoitettu? Jos ruiskuttaa enempi niin sittenhän käyntiajat lyhenee ja pienemmällä kasvaa. Mitä väliä sillä on vai onko se ydin että saa hyötysuhteen kohdilleen? ..nojaa, ehkä kumminkin lampsin sinne liikkeeseen kysymään mutta olisi kiva tietää vähän etukäteenkin.

Kysymys:

Öljypoltin pitää hieman erilaista ääntä kuin ennen. Putsasin suuttimen johon oli kertynyt moskaa mutta ääni tulee jo kumminkin ennen kun liekki syttyy. Ei ole mitenkään rätisevä ääni eli ei sytkästä. Jossain luki että hyhmääntyvä öljy voi aiheuttaa ääniä mutta mulla öljy on huoneenlämpöistä. Ääntä on vaikea kuvailla mutta kuuluu muutamia kertoja poltonkin aikana ja välillä häviää, ehkä joku laakeri/puhallin? Mitä yleisimpiä vikoja näihin voi tulla?

Sitten vielä vianetsinnässä auttamaan lisätietoa kattilan kyljessä olevista mittareista. Siinä on 3 mittaria. 1. paine 2. luultavimmin kattilassa olevan veden lt, asteikko yltää 120 C asti ja 3. jossa asteikkoa riittää reilusti yli 200. Onko tuo kolmas joku savukaasujen lt vai liekin vai mikä? Nousee tällähetkellä polton aikana vain sataan. On mielikuva että olisi joskus noussut korkeammallekin. (??)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat