Seuraa 
Viestejä13621

Monalisa maalaus ensimmäistä kertaa(?) nyt julkisuudessa ja pohditaan onko aito davinci vai ei. Ehkä palstalla löytyy sen verran asiantuntemusta aiheesta että jännän salapoliisikeskustelun alkuperästä saa aikaiseksi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Isleworth_Mona_Lisa

Kuvan uskotaan esittävän Mona Lisaa eli Lisa Gherardinia, Francesco del Giocondon vaimoa noin kymmenen vuotta ennen Louvressa esillä olevaa maalausta.

Tiedetään että Mona Lisa projektina DaVincillä kesti yli kymmenen vuotta. Ehkä kyseessä voisi olla kaksi maalausta ja Mona Lisa Foundation pitää varmana että kyseessä olisi aito työ. Ehkä radiohiiliajoitusta ovat käyttäneet mutta mahdollista huijata jos väärentäjä käyttää yhtä vanhoja työvälineitä ja materiaalia. Voi olla että kymmenessä vuodessa Leonardo oppi maalaamaan paremmin.

Hahmon pää jos kuva uudesta on otettu suoraan edestä niin näyttää paljon leveämmältä kuin mitä tunnetumpi työ.

Nainen käyttää samoja asusteita, samaa päähinettä ja samaa hiustyyliä. Voi olla merkki väärennöksestä koska samojen trendien käyttäminen toisi asiantuntijoille sellaisen elementin josta voitaisiin todistaa kuva väärennökseksi, ettei olisi tehty kyseisinä vuosina. Samaten samanlaisuus on kovin epäilyttävä piirre ja väärentäjä voi käyttää sitä.

Rintamus molemmissa näyttää epärealistiselta.

Raphaelin tiedetään saaneen vaikuttaita mona lisasta ja tämä tukisi teoriaa aidosta monalisasta koska tämän mukaan Mona Lisa istuisi kahden pylvään välissä, joka on havaittavissa nyt julkistetussa työssä mutta ei siitä alkuperäisestä.

Taivas on maalauksissa maalattu eri tavoin ja korjauksia on tehty paljonkin Monalisan pään ympärillä tässä uudessa. Jos olisi suurempi resoluutioisempi kuva niin voisi tutkia tarkemmin koska mahdollisesti tällaisen alueen maalaus paljastuisi onko oikea vai vasenkätisen tekemä koska kädenliikkeet menevät erisuuntiin. DaVinci oli tunnetusti vasenkätinen.

Davinci piilotti usein taustoihin eläinhahmoja ja alkuperäisessä vuoriston muodoissa voidaan havaita leijonan ja härän kasvot kuten monen muunkin eläimen kasvot.

Kommentit (10)

ID10T
Seuraa 
Viestejä3908

Taulut näyttävät lähes identtisiltä kasvoja ja taustaa lukuunottamatta (linkin kautta avautuva kuva on muuten huomattavasti parempi sävyiltään), mikä todellakin kummastuttaa. Itse mallissa on eroa kasvojen lisäksi vain vasemman käden sormien asennossa (vasen käsi näyttää muutenkin jotenkin kolholta) ja mallin ääriviivatkin ovat silmämääräisesti samat. Olisiko da Vinci muka kopioinut orjallisesti omaa työtään jälkeenpäin? Jopa asun laskokset näyttävät identtisiltä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Ei kai tuota taulua väärennökseksi epäillä, vaan kyse on kai siitä, onko se osittain tai kokonaan Leonardon maalaama, vai onko se jonkun hänen oppilaansa tai jonkun myöhäisemmän tekijän maalaama vähän erilainen versio. Taideteoksistahan tehtiin ennen vanhaan paljon kopioita, koska niitä ei voinut valokuvata kuten nykyisin.

Minusta tämä "uusi" Mona Lisa on vähän alkeellisemmin maalattu esim. taustansa osalta, mutta naisen kasvot ovat kauniimmat (ehkä nuoruuttaan) kuin myöhäisemmässä, varmasti autenttisessa maalauksessa.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Tausta on kyllä erikoinen ja ehkä antaa vihjeen maalauksesta koska on ilmeisesti mielikuvituksesta maalattu. Todennäköisesti tämä on sellainen osa-alue josta Davinci on oppinut ajanmyötä. Tätä pitäisi verrata Leonardon muihin töihin että sopiiko taustanmaalausteema näihin tyyleihin.

Teos on maalattu kankaalle ja Leonardo suosi enempi puuta maalausalustana.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Vanhetessa kasvolihakset lässähtävät ja kasvot muuttuvat neliömäisemmäksi leukaperien kohdalla. Sikäli kuin silmäni oikein näkevät, näiden kaksien kasvojen välillä ero olisi ennemminkin kasvojen korkeudessa, ja onko naisia joilla naama valahtaa alaspäin "hevosmaisesti" iän myötä, mutta leuan alue näyttää silti samalta kuin nuorena? Joillakin naisilla toki leuka terävöityy iän myötä, mutta tässä ei niinkään näytä käyneen. Ennemmin tulisi mieleen vaikkapa sisarukset kuin saman naisen eri ikävaiheet.

Tai yksinkertaisesti eri maalarit.

Voi tietty olla että kasvojen muutoksia tapahtuu monin eri tavoin, tämä nyt oli vaan tällainen mutu suomalaisia pärstiä ajatellen.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Nainen on niin samanlainen kummassakin kuvassa, että hän on varmasti poseerannut vain kerran, ja siitä yhdestä kerrasta tehdyistä maalauksista on sitten tehty uusia versioita taulusta mallia katsoen. Leonardo ehkä vanhensi mallia kymmenellä vuodella tehdessään taulunsa lopullisen version: siinä on kapeammat huulet, pienemmät silmät ja kulmikkaampi posken kaari. Minusta nuorempi nainen näyttää luonnollisemmalta kuin vanhempi, valokuvamaisemmalta; tosin vanhemman naisen maalauksen tausta näyttää paremmalta. Vanhempi Mona Lisa on minun silmääni aina hiukan muistuttanut sellaisia maalauksia, jotka on maalattu ilman elävää mallia, ja siksi en siitä ole koskaan kauheasti pitänyt.

penni
Seuraa 
Viestejä5145

"Aito" Mona-Lisa on tutkielma, eikä se koskaan "valmistunut". Se on täyteen tupattu trikkejä joiden tarkoitus on sekottaa pakkaa niin pahasti että se näyttää aina vähän erilaiselta, ts. heijastelee katsojan mielialaa.

Varjostukset ja tausta ovat luonnottomat.

Tip Vortex
Seuraa 
Viestejä679

Kaikille Mona Lisa -kopioille voi tehdä saman happotestin: elääkö ilme jatkuvasti?

Isleworthin Monassa ei elä, vaikka onkin yksi parhaista. Hyvä työ. Huulipunan rajaus on kuitenkin liian skarppi Leksan tekemäksi.
Pitäisi nähdä teos luonnossa. Tunnistan Leonardon siveltimenjäljen käsialan jos työ on aito.

Isleworthin tausta lienee keskeneräinen. Vasemmalla puolella on yritetty samaa kuin aidossa; tien takaa kukkuloiden yllä näkyvä vesiaihe on tehty liian isoon kokoon – saari ja sen veteen heijastuva peilikuva ovat liian suuret eikä perspektiivi toimi.
Leonardon suuresti harjoittama maiseman asteittainen vaaleneminen puuttuu myös. Tunnetut Leonardo-obsessiot ovat poissa kuten kullankimalteiset hiuskiehkurat ja silkin läpi aistittava iho.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat