Seuraa 
Viestejä45973

Tervehdys,

Piti ihan kirjautua foorumille, aikaisemmin ollut täällä pelkkänä lukijana. Tuli omalle kohdalle sellainen erikoinen tapaus, jonka ihmettelyyn tämä saattaisi olla sovelias paikka. Herra kuuklekaan ei auttanut asiassa yhtään..

Ja itse asiaan...

Mulla on muutamina viime aamuina tullut melko erikoinen unta häiritsevä tekijä vastaan, enkä oikein tiedä miten tuohon pitäisi suhtautua. Olen nyt lähiaamuina muutamaan otteeseen havahtunut hereille kuullessani juuri heräämisen tai nukahtamisen kynnyksellä kummallisen "äänen". Hieman vaikeasti selitettävä, mutta jonkin näköinen "viuh" on säpsäytellyt toistuvasti hereille. Illalla nukahdan helposti ja yön nukun sikeästi, mutta aamuisin tuo vaiva on alkanut katkomaan uniani.

Hjälllllp, mistä voi olla kyse?

Sivut

Kommentit (17)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Kyseessä on ihan normaali unen ja valveen rajamaaston aiheuttama ilmiö. Joillain noita esiintyy enemmän, joillain vähemmän. Nukahtamisvaiheessa noita sanotaan hypnagogisiksi hallusinaatioiksi, herättäessä hypnapompisiksi, mutta eipä niillä mitään eroa ole.

Minä kuulin lapsena/nuorena aina ääniä nukahtaessa. Pääasiassa puhetta ja musiikkia. Harmikseni äänistä on tullut vanhemmiten harvinaisempia, ne olivat oikein viihdyttäviä. Joskus kokeilin jopa nukkua kynän ja vihon kanssa, heti kun kuulin höpinää niin kirjoitin sen ylös. Eihän niissä mitään tolkkua ollut...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
ralf64
Rikotaanko siis nukahtamisvaiheessa jonkinlainen "äänivalli"?Aivan varmasti. Unessahan kuullaan unien ääniä ja valveilla ympäristön ääniä. Jonkinlainen faasimuutos tapahtuu ilman muuta. Ei ole ihmekään, että vähän rätisee, kun johtoja kytketään eri stöpseleihin.

kurremus
Seuraa 
Viestejä383

Ettekö te kuule päässänne musiikkia, kuvittele puhetta, näe mielikuvia ihan jokapäiväisessä elämässä? Minä ainakin näen, ja nukkumaan mennessä tottakai tämä vahvistuu kun pystyy keskittymään mieleensä paremmin... Olenko friikki?

Kuulostaa mielenkiintoiselta, täytyy perehtyä aiheeseen syvällisemmin jossain välissä. Nyt on vähän hässäkkää, ja halusin vaan hieman pohjatietoa mistä moinen.. mikään ääntely ei ole koskaan aikaisemmin vaivannut, ja nyt alkoi sitten rienaamaan aamusta toiseen. Mikähän moisen laukaisee tai herättää? Voisiko tää esim liittyä suuremman elämänmuutoksen aiheuttamasta "hermostuneisuudesta" tai jotain? Toivotaan että tuo vaiva ei jää päälle, aamu-unet on muutenkin aika herkässä.

Mä en oo ainakaan ennen kuullu mitään ääniä, jolle ei olisi konkreettista lähdettä, mitä nyt toisinaan korvat vähän "soi", eli tinnittää.. ihmisnuppi on ihmeellinen.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Oman kokemukseni mukaan noita kokee enemmän silloin jos jostain syystä nukkuu vähän huonommin, ts. uni tulee hitaammin ja siten tulee ylittäneeksi uni/valve-rajamaaston tavallista loivemmin. Väsyneempänä siitä menee läpi niin että kaiken maailman kummallisuuksia ei ehdi havaitsemaan tietoisesti. Niinpä pitäisin ihan todennäköisenä, että stressi vaikuttaa asiaan.

jogger
Seuraa 
Viestejä2936

Jokunen viikko sitten kuulin oudon äänen kun oli vaikea nukkua ja olin juuri kai nukahtamaisillani, se oli kohinaa joka alkoi heikosti ja sitten tuli huippu, melkein kuin "TSÄP" ääni.

Daanis
Hieman vaikeasti selitettävä, mutta jonkin näköinen "viuh" on säpsäytellyt toistuvasti hereille

Olisikohan sama kuin minulla?
Tässä esimerkkiääni jonka väsäsin äkkiä:
http://www.speedyshare.com/vG2EB/shoosh1.wav

Enpä muista kauhean usein moista kuulleeni.

Ääniä kuulen silloin tällöin, sekä herätessä että nukahtaessa (enemmän nukahtaessa). Aika pelottavia kun voisi esim kuulla jonkun avaavan oven tai muuta vastaavaa, vaikkea sitä edes tapahdu oikeasti. Se realistisuus onkin siinä pelottavaa, kun se kuulostaa täysin aidolta: se suunta mistä ääni tulee on täysin realistinen, eli riippuu siitä missä asennossa nukun, esim en luule äänen tulevan seinästä päin, vaan jostain tarkasta sijainnista asunnostani.

Puhetta kuuluu monesti, jos noita ääniä kuulee, satunnaisia lauseiden pätkiä tyyliin "se kirjasto.. papukaija...", "eikai pöytä.. ulos...", "mitä.. jos nyt...", eli suurinpiirtein 3 sanan lauseen palasia joissa ei ole juurikaan järkeä (ja pieniä taukoja kuten kaksi pistettä symboloi tuossa), mutta tiedän niitä kuunnellessani että ne olivat päivän tapahtumiin littyviä kuitenkin jollain tapaa. Joskus tulee pidempiäkin ja järkeviä lauseita suunnilleen 8 sanan paikkeilla, mutta nuo varmaankin ainoastaan aamulla herätessä.

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

Ääni-ilmiö voi johtua myös lievästä asentohuimauksesta (hakusanalla löytyy tietoa, hieman eri näkökulmista mutta yleensä luotettavaa). Korvien tai ainakin toisen niistä rakenteissa voi olla sakkautumia, kiteitä käytävissä.

Yksinkertaisin selitys voisi tietenkin olla, että makuulle asettuessa tai pitkään samassa asennossa nukkuneena korvakäytävän vaha lähtee liikkeelle, ja lähellä rumpukalvoa kun ollaan, ääni on kuin putous, puron lorina, peltikatolta putoava lumi, hankikannon pettäminen, keväinen jäitten lähtö tai talvipakkasen halkaisema puun runko. Kun aistimus yhdistyy nukahtamisen ja heräämisen rajatilaan jossa assosiaatiot liikkuvat menneen ja tulevan välillä, voi tulla varsin mielenkiintoisia kokemuksia.

49

P.S. hypnagogisesta tilasta sen verran, että useimmat tuntemani sen kanssa sinuiksi tulleet osaavat tuossa rajatilassa ilman erilaisia aineita mm. lukea kirjoja, katsella elokuvia ja jutella ties kenenkä kanssa. Enkeleitäkin on nähty...

Parhaat omat kokemukseni ovat fyysisen rasituksen ja yhden iltaoluen jälkeen

EDIT ... eikä mun enkeleillä ole sulkaisia siipiä

Itselläni on ihan samoja "oireita", yleensä äänet tulevat juuri siinä kohtaa, kun uni on tulemassa palloon ja yleensä ääni niin säikäyttää, että sydän tykyttää ja adrenaliini ihan nousee...

Miellyttävä kokemus tosin aina ja täysin tervetullut, en tiedä miltä tuntuu tietää kuolevansa, mutta varmaan juuri tuolta.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
49
P.S. hypnagogisesta tilasta sen verran, että useimmat tuntemani sen kanssa sinuiksi tulleet osaavat tuossa rajatilassa ilman erilaisia aineita mm. lukea kirjoja, katsella elokuvia ja jutella ties kenenkä kanssa. Enkeleitäkin on nähty...Minulle on erityisen ominaista se, että hypnapompisessa tilassa ts. heräämisvaiheessa näen sarjakuvia! Tämä tila on tyypillisin viikonloppuisin, kun voi nukkua pitkään eikä aamulla ole pakko nousta sängystä. Mieleni täyttää tällöin usein visuaalinen kokemus sanomalehden ja erityisesti sen sarjakuvaosion lukemisesta. Tämä tila on usein hyvin stabiili, ja usein pystyn tietoisesti selaamaan lehteä verrattain pitkiä jaksoja ja katselemaan sarjakuvia tietäen, että kyse on hallusinaatiosta. Ilmiö on senverran koukuttava, että eipä ko. tilasta ole mikään kiire pois. Sivun vaihtaminen on usein kutkuttavan jännittävää, kun ei voi ikinä tietää mitä jännää seuraava aukeama pitää sisällään!

Sarjakuvat ovat usein reaalimaailmasta tuttuja, lyhyitä strippejä joissa on tapahtuvinaan jotain mielekästä. Jos yrittää lukea puhekuplia tai keskittyä strippien juoneen, tila puuroutuu eikä mistään saa mitään selvää. Pläräämistä voi jatkaa vaikka kuinka pitkään, kunhan ei yritä keskittyä yksityiskohtiin. Sarjakuvissa ei siis varsinaisesti ole mitään sisältöä, mihin voisi päästä käsiksi. Sarjakuvat ja yksittäiset hahmot ovat kuitenkin usein tunnistettavissa, hahmot voivat kuitenkin vaihtua saman stripin sisällä hyvinkin dynaamisesti.

Heksun kokemukset kuulostaa aika samalta, kuin valveunikokemukset. Hommaan ei saa keskittyä liian tarkasti, jottei herää tai muuten vain sekoita sitä.

"Emmä haluu Madonnaa, mä tahdon Viivi Avéllanin!"
*keskittyy*
... ja *poof* herääminen.

Räjähtävän pään oireyhtymä

Tästä oireyhtymästä kärsivä herää syvästä unesta kuultuaan terävän, kovan äänen. Äänet saattavat muistuttaa esimerkiksi symbaalien ääntä tai pommin räjähtämistä. Ääni vaikuttaa kuuluvan aivan pään vierestä tai pään sisältä.

Vaikka oireyhtymän aiheuttajaa ei tiedetäkään, siihen ei liity kipua, eikä se ole vaarallinen.
http://www.tohtori.fi/?page=7236802&id=0256123

Kaiken yllä olevan perusteella voitaneen todeta että ilmiö on vaaraton ja normaali. Heksu kirjoitti muuten sarjakuvien katselemisesta heräämisvaiheessa: itse joskus turhautuneena piirtämiini kasvoihin saatan nukahtaessa luonnostella kuvan mielessäni, ja - a vot - seuraavana päivänä liitu tai lyijykynä toistaa mielikuvan ihan helposti, käsi tottelee ohi tietoisen mielen.

Toivon että tuo tila olisi saavutettavissa tahdonvaraisesti milloin haluaa. Se ei kuitenkaan taida olla mahdollista muille kuin mystikoille tai ...enpäs nyt tiedä keille. Dali, Chagall, Miro ym. tulevat tietenkin mieleen. Ja dervissit, huippu-urheilijat, budomestarit... riittäähän näitä.

Harmittaa toisinaan tietenkin, jos tietää olevansa just nukahtamassa niin käsi heilahtaa omia aikojaan. Tatamilla sentään ei olla puoliunessa.

Edellisissä viesteissä tuli esille myös äänimaailma. Omakohtaisia kokemuksia siitä on mm. mökillä, täydellisessä hiljaisuudessa vietetyt hetket. Vaimea kohina, joka voi olla oman verenkierron aikaan saamaa, jäsentyy mielessä jossain kaukana olevaksi radioksi, jonka ääni on juuri kuulokynnyksen rajalla. On helppoa ns. vaihtaa kanavaa.

Aistideprivaatiokin on tutkittua psykologiaa. Ihmisellä on taipumus hahmottaa ja luoda järjestystä ja merkityksiä kohinasta. Paikata aukkoja.

Jonkinlaisesta järjestyksestäkin voi löytyä uusia merkityksiä. Joskus turhauttaa kun puun lehvästö, cumuluspilvi tai vaikkapa varjo lattialla eivät seurassani olevalle näytä millekään muulle kuin mitä ne ovat.

Ainakin 60-luvulla jossain hehkuteltiin (harrastin silloin DX-kuuntelua moniaaltoalueisella putkiradiolla ja 15-metrisellä L-antennilla) kanavien välisiltä kohinataajuuksilta kuuluvista aaveitten äänistä. Kai sitä yötä myöten kuulokkeet korvilla umpiväsyneenä ja kenties kuolleita omaisiaan surressa joku kuulikin jotain - itse sain aistimuksia lähinnä valtamerialusten välisestä morsetuksesta, lentokoneiden viestiliikenteestä ja kaukaisista salamaniskuista. Myöhemmin ymmärsin, että myös meteorit jättävät "radiojäljen".

Tähtiä tarkkaillessa, ihan valveilla ja selvin päin, on myös syytä olla tarkkana. Kaukoputkea tihrustellessa pieni pöly, silmän lasiaisnesteen samentumat, huuru okulaarissa tai vaikkapa hyönteinen putken pääpeilinn laidalla voivat toiveikkaalle havaitsijalle antaa väärän hälytyksen.

49

P.S. mieluummin elän todellisuudessa jossa on tulkinnan varaa ja mahdollisuus elämyksiin. Ikivanhaa viisasta, Patanjalia, lainatakseni: "Ihmisellä on viisi tajunnantilaa, luonteeltaan joko miellyttäviä tai tuskallisia: oikea tieto, väärä tieto, unet, muistot ja mielikuvitus".

Viisaaksi kai tullaan sitten kun osaa erottaa nuo toisistaan?

P.S. 2: 80-luvulla osallistuin erääseen laajahkoon tutkimukseen, jossa kartoitettiin ns. Lucid dream -ilmiötä. Se ei kuulu nyt tähän, mutta jos ketju jatkuu niin voin kertoa aiheesta lisää, ja ennen muuta kuulla .

Joten hyviä visioita Daanis, Kurremus ynnä muut siinä tilassa ennen REM-vaihetta ja sen jälkeen

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat