Seuraa 
Viestejä45973

Mukula soitti: oli kämpässään sulattanut pullapitkoa mikrossa, mutta teho olikin täysillä. Pulla syttyi palamaan. Mukula meni kylmän rauhallisesti vetämään pääkatkaisijan päältä ja veti vielä töpselin seinästä. Tuli tukahtui, kun malttoi olla avaamatta mikroa.

Nyt meinaa, että pesee sen sisältä ja laittaa takaisin käyttöön Ei uskonut, vaikka kiljuin sen olevan vaarallista

Onko oikeasti vaarallista, eli syttyykö tulipalo tms. vai palaako vaan proppu?Keksikää uusi säkeistö kiljuntaani.

Uusi mikro oli, eikä ole hällä varaa ostaa uutta.

Oikeasti, olen hädissäni!

  • ylös 1
  • alas 5

Sivut

Kommentit (32)

pepe+
Seuraa 
Viestejä264

Ellei kyseisessä mikrossa ei näy sisällä silmämääräisiä vahinkoja en uskoisi mikrossa olevan vikaa. Jos mikro toistaa vian(sytyttää uudestaan) on syytä huolestua. Koska mikroon ei ole lykätty metalleja en usko aiheutuvan vahinkoja (metallit saattavat keskittää mikroaallot jotka saattavat rikkoa sisuskalut). Jos laitteessa näkyy silmämääräisiä jälkiä, muovin sulamisia tai reikiä en koskisi ilman ammatti miehen tarkastusta.

yst pn

ps. mukulasi toimi ihailtavan oikea-oppisesti.

Mää lämmitä mun ruua samalla mikrolla jolla sulatan lasia ja metallia se on syttyny monesti btukee mutta on turvalline. Ei tuli muuta mikroa vaaralliseks.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

pepe+ Kiitos

Tulkattuna mummoksi:
- Pese mikro(aivan nokinen sisältä).
- Katso, onko sulaneita muoviosia, kuhmuja lommoja tai koloja.
- Laita sitten sisään lasissa vettä, luukku kiinni , töpseli seinään j
- pidä reitti pääkatkaisijalle vapaana ja sammutuspeitto käsillä.

Menikö oikein? Ostasin minä mikron uuden, mutta haluaa olla Mies.

Juu, Mukula on valmentautunut kaikkien hätätilanteiden varalla, onhan raukalla tämmönen äitee.

pepe+
Seuraa 
Viestejä264
Mummo
pepe+ Kiitos

Tulkattuna mummoksi:
- Pese mikro(aivan nokinen sisältä).
- Katso, onko sulaneita muoviosia, kuhmuja lommoja tai koloja.
- Laita sitten sisään lasissa vettä, luukku kiinni , töpseli seinään j
- pidä reitti pääkatkaisijalle vapaana ja sammutuspeitto käsillä.

Menikö oikein? Ostasin minä mikron uuden, mutta haluaa olla Mies.

Juu, Mukula on valmentautunut kaikkien hätätilanteiden varalla, onhan raukalla tämmönen äitee.

Tämä riittävä varmistus.

yst. pn

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Mummo

- pidä reitti pääkatkaisijalle vapaana ja sammutuspeitto käsillä.

Rohkeasti vaan. Pullahan siinä paloi, eikä mikro! Pulla meni kyllä varmasti rikki, mikrolle tuskin kävi mitään. Tiettävästi vesi ei ole syttynyt palamaan ihmiskunnan historian aikana vielä kertaakaan, joten kuvaamasi kaltainen testi on aivan turvallinen.

Mites nuo metallit mikrossa. Aina on saarnattu. Kertokaas miksei niitä saisi mikroon laittaa ja mitä siitä voi seurata?

Vinttu
Mites nuo metallit mikrossa. Aina on saarnattu. Kertokaas miksei niitä saisi mikroon laittaa ja mitä siitä voi seurata?

Tuo metalli juttu ei täysin pidä paikkaansa. Myytti on lähtöisin siitä että kun mikroissa on se laite (joku kuka tietää osan oikean nimen kertokoon sen) joka tekee mikroaaltoja, lähettää aaltoja jotka osuvat metalliin ja kimpoavat siitä takaisin voisivat hajoittaa jotain mikron sisältä. Mutta ainakaan mythbusterssissa ne heput eivät onnistuneet mitään hajoittamaan kun laittoivat haarukan ja lusikan mikroon, tosin jos rypistät alumiini folia palloksi ja laitat sen mikroon saat hienon valoshown, tämäkin on aivan turvallista jos folio pallo ei osu mikron metalli osiin.

Tuli ehkä vähän epäselvä teksti mutta toivottavasti joku saa selvää.

Toivottavasti ei toimi!

Ei perusmikrot ihmeitä maksa. Kunhan saan täältä tarpeeksi pelottelumatsua, niin ehkä Mukula sitten suostuu kantamaan kärähtäneen kierrätykseen. Sen verran on vielä pentu, että haluaa uhitella emolleen

Tulipaloa pelkään.

Tero
Vinttu
Mites nuo metallit mikrossa. Aina on saarnattu. Kertokaas miksei niitä saisi mikroon laittaa ja mitä siitä voi seurata?....Myytti on lähtöisin siitä että kun mikroissa on se laite (joku kuka tietää osan oikean nimen kertokoon sen) joka tekee mikroaaltoja, lähettää aaltoja jotka osuvat metalliin ja kimpoavat siitä takaisin....

Magnetroni.

Voitteko siis 100% varmasti sanoa, että on turvallista laittaa metalliesineita mikroon. Ja sitäkin sanottu, että yhden metalliesineen laitto mikroon olisi ok, mutta kahden välille syntyisi jotain jänniä jännitteitä.

Kerran kyllä huomasin sinisen välähdyksen tulevan mikrosta, kun olin laittanut sinne yhden (1) lusikan keiton sekaan. Mikro on vanhaa mallia, eli -86 valmistettu

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46613

Ei tuollaisesta kannata alkaa tekemällä ongelmaa tekemään. Mikroa voi aina kokeilla. Jos se toimii, niin se toimii eikä uuden ostoon ole syytä. Tuskin pullan polttaminen aiheuttaa muuta kuin korkeintaan hieman savuvahinkoja. Sen voi tietysti tarkastaa, etteivät ovitiivisteet ole pahemmin vaurioituneet, mutta vaikka ovi olisi raollaankin, ei siitä vaarallista säteilymäärää tule ellei nyt silmäänsä rakoon tunge.

Metalliesineet voivat aiheuttaa kipinöintiä. Kipinöinti voi sytyttää tuleen palavia aineita. Metalli estää myös mikroaaltojen kulun. Se voi muuttaa kentän jakaumaa uunin sisällä niin ettei ruoka lämpene normaalisti. Vauriot lienevät hyvin epätodennäköisiä, vaikka uuniin metallia pistäisikin.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Vinttu
Voitteko siis 100% varmasti sanoa, että on turvallista laittaa metalliesineita mikroon. Ja sitäkin sanottu, että yhden metalliesineen laitto mikroon olisi ok, mutta kahden välille syntyisi jotain jänniä jännitteitä.Aivan turvallista on. Vinkiksi muuten, että jos lämmität seisonutta tai kertaalleen keitettyä vettä tai jotakin sopivaa valmisjuomaa mikrossa, neste saattaa ylikuumentua ja räjähtää käsille kun lykkäät kuppiin lusikan/sokeria/jotkain muuta lämmityksen jälkeen. Tätä voi ehkäistä laittamalla lusikan kuppiin lämmityksen ajaksi, jolloin se rikkoo pintajännityksen ja johtaa ehkä lämpöäkin jostakin jonnekin. Itse olen mikrottanut kuumia juomia metallikahvaisessa glögilasissa lusikka mukana jo vuosia ilman ensimmäistäkään haveria.

Vinttu

Kerran kyllä huomasin sinisen välähdyksen tulevan mikrosta, kun olin laittanut sinne yhden (1) lusikan keiton sekaan. Mikro on vanhaa mallia, eli -86 valmistettu

Joskus voi vähän salamoida sopivissa oloissa, mutta jos kyseessä on normaali ruokailuvälineistö, ne kestävät kyllä. Hassumpia käy esimerkiksi CD-levyille tai hehkulampuille, tai muulle heiveröisemmälle metallitilpehöörille, joissa ainevahvuudet eivät välttämättä kestä indusoituvia jännitteitä tai niiden purkautumina ilmeneviä salamia.

Mikrouuni on ehdottomasti vaarallisin paineastioiden, kuten säilyketökkien ja kananmunien kanssa käytettynä.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Tässä vielä lisää:

Mikroaaltouuni

Miten mikroaaltouuni toimii ?

Mikroaaltouunin magnetroni synnyttää noin 2.4 GHz taajusia mikroaaltoja, jotka saavat ruoassa olevat vesimolekylit värähtelemään (taajuus on vesimolekyylin ominaistaajuudella). Mikroaaltouuneissa käytettävä 2.45 GHz taajuus ei ole tarkkaan vesimolekyylin resonanssitaajuus. Jos vesimolekyylin resonassitaajuutta käytettäisiin, absorptuisi kaikki teho ruoan pintaan ja keskusta jäisi kylmäksi. 2.45 GHz on valittu siksi, että tyypillisen ruoankappaleen tunkeutumissyvyys ja absorbtio on optimaalinen. Matalampi taajuus tunkeutuisi paremmin, mutta absorbtio olisi huonompi, suuremman taajuuden tunkeutuminen olisi liian vähäinen. Fysikaalisia selityksi miksi tämä taajuus on valittu löytyy oositteesta http://elmhcx9.elmhurst.edu/~chm/onlcou ... nergy.html.

Mikroaaltoenergia synnytetään magnetronissa, joka vaati useita kilovoltteja toimiakseen. Tätä varten mikroaaltouunissa on suurikokoinen muuntaja tuon suurjännitteen tuottamiseen riittävän suurella teholla (suurta tehoa tarvitaan että ruoka lämpeää nopeasti). Yleensä magnetronin ympäristössä oleva piiri on suunniteltu toimimaan tietyllä vakioteholla, ja jos mikroaaltouunissa on valittu pienempi teho kuin tuo täysteho, niin magnetroni laitetaan päälle vain osaksi aikaa ("Tehoja laskettaessa" vain pidennetään poissaolojaksoja). Yleensä nämä mikroaaltouunin jaksot kun magnetroni on päällä ja poissa ovat vajaan sekunnin tai useiden sekuntien luokkaa.

Mikroaaltouunin sisäosa on tehty metallista ja suunniteltu sellaiseksi, että mikroaaltosäteily ei pääse sieltä ulos. Nykyaikainen mikroaaltouuni on suunniteltu niin, että yleensä sen ovessa on reunaa kiertävä aaltoloukku, joka pitää huolta siitä, ettei säteilyä pääse ulos overn väleistä. Vanhemmissa mikroaalotuuneissa käytetään joskus tähän hommaan erikoistiivistettä. Mikroaaltouunin luukun lasia peittää verkko, joka on mitoitettu riittävän tiheäksi estämään mikroaaltosäteilyn läpi pääsy.

Mikroaaltouuni on suunniteltu sellaiseksi, että magnetronin tuottama mikroaaltosäteily absorboituu uuniin sijoitettuun ruokaan. Jos uunissa ei ole sisäll mitään, voi mikroaalotuunin magnetroni hajota, koska kaikki mikroaaltosäteily heijatuu takaisin siihen eikä se kestä niin suurta takaisin heijastunutta tehoa. Mikroaaltouuniin ei pitäisi myöskään laittaa metalliesineitä, koska niihin indusoituu suuri jännite, joka synnyttää kipinöintiä.

Eli kyllä sitä voi kokeilla, jollei noita säteilyvuotoja ole, eikä pitäisi olla, jos on fyysisesti ehjä. Tuosta kierrätykseen laitosta tuli mieleen juttu, jossa mummo poimi marjoja moottoritien vierestä ja häntä varoittettiin niiden saatuneisuudesta: "Ei se haittaa, nämä tulee myyntiin." On siinä mikrossa virtakatkaisija lähempänä kuin asunnon pääkatkaisija. Tai töpseli. Kullähän ne joskus kipinöi, joko vahingossa tai sitten kun käyttää omiin "fysikaalisiin" kokeisiinsa, niistä ei kannata puhua emännälle mitään, vaan pyyhkiä noet kaikessa hiljaisuudessa pois. Pulla taisi olla kovin kuivaa, jos palamaan syttyi?

Lierikki Riikonen

Muistuupa mieleeni tapaus, jossa mikron tehokytkin oli vaaka-asennossa. Minkäänlasta merkkiä ei kummassakaan päässä ollut. Luulin mikron olevan sulatusteholla ja käänsin kytkintä pykälän verran myötäpäivään. Lihapiirakan lämmettyä ilmeni, että tehot olivatkin olleet täysillä jo valmiiksi...

Sen jälkeen tein lihapiirakan valossa punaisella tussilla merkin kytkimen osoitinpäähän.

Edit:

lierik
Pulla taisi olla kovin kuivaa, jos palamaan syttyi?

Olen ymmärtänyt, että mikron kuolemansäteet purevat ainoastaan nesteisiin. Eli että rutikuiva korpunkäppyrä ei lämpene mihinkään (eihän lautanenkaan lämpene, ellei kuumentunut ruoka sitä lämmitä), mutta mehevän lihapiirakan voi hyvinkin saada räjähtämään.

Kyllä kuivakin pulla lämpenee, mutta mikroaaltojen absorptio siihen on aika paljon heikompaa. Olen joskus kärventänyt paahtoleipää mikrossa niin että se meni mustaksi sisältä.

Olennainen asia taitaa olla se, että jos pullan saa hiiltymään, niin siihen voi syntyä sähköä johtava kieppi joka alkaa ottaa induktiolla enemmän energiaa ja näin lämpenee aika rajusti.

Koitappa laittaa joskus kynttilä mikroaaltouuniin palamaan. Lämmennyt ilma ionisoituu ja syntyy melko voimakas plasmapallo samasta syystä.

Vinttu: "Mites nuo metallit mikrossa. Aina on saarnattu. Kertokaas miksei niitä saisi mikroon laittaa ja mitä siitä voi seurata?"

Jos oikein muistan, niin ensimmäisen polven mikrojen magnetroni saattoi vahingoittua metalliesineen takaisin heijastamasta säteilystä.

Nykyisissä mikroissa megnetroni on suojattu, joten metallia voi pistää mikroon.

Ensimmäisen, 80-luvun alkuvuosina ostetun mikroaaltouunini (iso ja helvatun painava möhkäle, joka toimii vileläkin, mutta ei mahdu nykyisiin keittiökalusteisiin) käyttöohjeissa lusikan jättäminen teekuppiin oli kielletty. Tulihan tuo testattua - lusikka aiheutti melkoisen valoshown. Ei kuitenkaan mikro hajonnut kun pysäytin lämmityksen. Samaten jotkut porkkanakuutiot, joissa oli rautahitusia, kipinöivät ja paukkuivat lapsien mielestä hienosti. (Palautin pussin valmistajalle. He vastasivat kipinöiden johtuvat kasvupaikalta porkanan sisään joutuneesta rautahiukkasiata. (Sittemmin kuulin, että en ollut ainoa asiaa ihmetellyt).

Nykyisen mikroni käyttöohjeessa taas jopa kehotetaan pitämään lusikkaa kupissa lämmityksen aikana. Tasaa kuulemma lämpötilaeroja lämmitettävässä nesteessä, joka ehkäisee lasiastioiden hajoamista. (Ei kyllä koskaan ole keraamiset tai lasiset kupit mikrossa hajonneet, joten lienee aika turha varotoimi) Eikä tosiaan kipinöi lusikat yhtään uuden polven mikrossani.

Näin se tekniikka kehittyy, ja mummot ja papat ovat aivan ihmeissään

Ravintotutkijat ja ravintoterapeutit väittävät, että mikro pilaa kaiken ruuan. Jotenkin muuttaa proteiinikoostumusta tai jotain eikä ravinnosta kannata puhua jos on kypsentänyt sen mikrossa, se on vain vatsantäytetä.
Kuinka lienee?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat