Seuraa 
Viestejä45973

Miten makaronin keittäminen toimii? Pitääkö sen veden kiehua koko ajan? Jos lämmitän makaroneja ja vettä siten, että vesi pysyy alle 90-asteisena eikä kiehu, voiko lopputulosta erottaa sellaisesta joka on keitetty kiehuvassa vedessä? Tai jos lämmitän makaroneja sellaisessa paineessa, jossa vesi kiehuu 50-asteisena? Tai 20-asteisena?

Mitä tapahtuu jos laitan makaronit kattilaan jossa on kiehuvaa vettä ja sammutan hellanlevyn? Tai jos makaronit laittaa kylmään veteen? Tuleeko niistä samanlaisia kuin keitetyistä?

Sivut

Kommentit (18)

viitmar
Seuraa 
Viestejä336
ville-v
Miten makaronin keittäminen toimii? Pitääkö sen veden kiehua koko ajan? Jos lämmitän makaroneja ja vettä siten, että vesi pysyy alle 90-asteisena eikä kiehu, voiko lopputulosta erottaa sellaisesta joka on keitetty kiehuvassa vedessä? Tai jos lämmitän makaroneja sellaisessa paineessa, jossa vesi kiehuu 50-asteisena? Tai 20-asteisena?

Mitä tapahtuu jos laitan makaronit kattilaan jossa on kiehuvaa vettä ja sammutan hellanlevyn? Tai jos makaronit laittaa kylmään veteen? Tuleeko niistä samanlaisia kuin keitetyistä?




Onko kyseessä myllynparasta? Anyway suosottelisin tekemään empiirisiä kokeita..
Hitaammin ainakin valmistuvat ko. menetelmillä, kuin keitettynä normipaineessa.. Lopputuloksessa luuultavasti on jotain eroa. Painekattilalla saisit kuitenkin nopeammin.

- AIVAN MIELENVIKAST LÄPPÄNDEEROST! -

Laita vesi kiehumaan, ja lisää makaroonit kun vesi kiehuu. Alenna lämpötilaa kun vesi on kiehahtamassa, ettet saa vettä hellalle. Sekoittele vähän väliä etteivät paukkuunnu pohjaan.
Alenna asteita sitä mukaa kun maltat pysytellä kattilan vieressä (minä yleensä tulen tietokoneelle ja sitten joko kuuluu sihinää tai haisee sapuska, tajuan mennä sekoittelemaan liemiäni. Ja siivoamaan hellan).

Joskus kun tuli kiire auton kyytiin, nappasin jo vähän aikaa kiehuneen makaroonikattilan nollille (se siis oli jo kiehahtanut kunnolla eikä ollut vaaraa ylikiehumisesta) ja lähdettiin asioille.

Makarooni oli kypsää koirille kun tultiin takaisin, jälkilämpö onnistui.

Sekaan voi myös sekoittaa vähän ruokaöljyä niin makaroonit eivät paakkuunnu liian helposti toisiinsa kiinni.

Älä laita niitä kylmään veteen, ne paakkuuntuvat, ellet sekoittele ja odottele veden kiehumista vieressä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
salai
Seuraa 
Viestejä7778

Makarooneita heitellään koko keittämisen ajan seinään. Ei voi muuten tietää, onko ne kypsiä.
Siis seinään tarttuneet syödään ja lattialle pudonneet laitetaan takaisin kattilaan (jollei koira ehdi väliin?)

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

salai
Makarooneita heitellään koko keittämisen ajan seinään. Ei voi muuten tietää, onko ne kypsiä.
Siis seinään tarttuneet syödään ja lattialle pudonneet laitetaan takaisin kattilaan (jollei koira ehdi väliin?)


Neutroni
Seuraa 
Viestejä31338
ville-v
Miten makaronin keittäminen toimii? Pitääkö sen veden kiehua koko ajan? Jos lämmitän makaroneja ja vettä siten, että vesi pysyy alle 90-asteisena eikä kiehu, voiko lopputulosta erottaa sellaisesta joka on keitetty kiehuvassa vedessä? Tai jos lämmitän makaroneja sellaisessa paineessa, jossa vesi kiehuu 50-asteisena? Tai 20-asteisena?

Mitä tapahtuu jos laitan makaronit kattilaan jossa on kiehuvaa vettä ja sammutan hellanlevyn? Tai jos makaronit laittaa kylmään veteen? Tuleeko niistä samanlaisia kuin keitetyistä?




Lähdetään siitä kysymyksestä, että mihin pyrit? Oikeaoppiset al dente -makaronit pitää käsittääkseni keittää melko kovalla lämmöllä ilman kantta. Mutta jos vain on tarkoitus saada makaroni pehmenemään, niin se lienee samantekevää. Lämpimässä ne vain pehmenevät nopeammin. Mutta jos jätät makaronit illalla hanakylmään veteen, aamulla ne ovat imeneet vettä ja pehmeneet samoin kuin ylikypsiksi keittämällä. Kiehumisella ei ole merkitystä, vaan vain lämpötilalla.

Neutroni
Lähdetään siitä kysymyksestä, että mihin pyrit?

Haluan tietää, mitä makaronille tapahtuu kypsentämisen aikana ja mitkä kemialliset/fysikaaliset ilmiöt siinä ovat taustalla. Tarvitaanko siihen lämpöenergiaa vai pelkkää vettä?

Flummis
Seuraa 
Viestejä25
ville-v
Neutroni
Lähdetään siitä kysymyksestä, että mihin pyrit?

Haluan tietää, mitä makaronille tapahtuu kypsentämisen aikana ja mitkä kemialliset/fysikaaliset ilmiöt siinä ovat taustalla. Tarvitaanko siihen lämpöenergiaa vai pelkkää vettä?



Siihen tarvitaan se kiehuminen (n.100-astetta Celsiusta). Muuten tärkkelys ei hajoa. Vuorikiipeilijöilläkin on aina painekattilat mukana, koska kiehumislämpötila tietyn korkeuden yläpuolella on liian pieni tärkkelykselle. Veden saa kiehumaan helposti labrassa alipaineessa vaikka viidessä Celsiuksessa, mutta siinä on turha yrittää makaroneja kypsyttää.

Flummis
ville-v
Neutroni
Lähdetään siitä kysymyksestä, että mihin pyrit?

Haluan tietää, mitä makaronille tapahtuu kypsentämisen aikana ja mitkä kemialliset/fysikaaliset ilmiöt siinä ovat taustalla. Tarvitaanko siihen lämpöenergiaa vai pelkkää vettä?



Siihen tarvitaan se kiehuminen (n.100-astetta Celsiusta). Muuten tärkkelys ei hajoa. Vuorikiipeilijöilläkin on aina painekattilat mukana, koska kiehumislämpötila tietyn korkeuden yläpuolella on liian pieni tärkkelykselle. Veden saa kiehumaan helposti labrassa alipaineessa vaikka viidessä Celsiuksessa, mutta siinä on turha yrittää makaroneja kypsyttää.



Makaroonit saa "kypsiksi" vaikka 0 asteisessa vedessä. Makaroneissa ei tapahdu mitään ihmeellistä, vaan vesi yksinkertaisesti turvottaa ja pehmentää ne imeytymlä sisään kuin kuivan pesusienen. Kun ne kuivattaa, niistä tulee samanlaisia kuin ennen keittämistä/turvottamista.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Tuo pesusieni vertaus oli hyvä. Makaronissa tapahtuu sama ilmiö, kuiva imee itseensä nestettä. Kuuma tai lämmin vesi imeytyy nopeampaa. Energiataloudellisin tapa keittää spagettia on laittaa spagetti kiehuvaan veteen, kansi päälle ja levy kiinni. Tulee paketin ohjeistamassa ajassa.

Hämmentää.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31338

Kyllä ruuan kemiallinenkin koostumus muuttuu keitettäessä, esimerkiksi tärkkelyksen ja proteiinien. En tiedä kuinka merkittävää se on makaronilla, mutta jos haluaa hifistellä oikeaoppisilla al dente -makaroneilla, niin kannattaa keittää oikeaoppisesti 100 asteen lämmössä. Jos taas haluaa vain mättää mahansa täyteen makaronimassaa, se on samantekevää ovatko ne kypsyneet (eli muuttuneet kemiallisesti) vai vain vettyneet ja pehmenneet.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Neutroni
ovatko ne kypsyneet (eli muuttuneet kemiallisesti) vai vain vettyneet ja pehmenneet.

Onko tälle jotain lähdettä olemassa, että kypsynyt makarooni on jotain muuta kuin vettynyttä ja pehmennytta? Entä kuinka vettynyt makaroni eroaa vedessä keitetystä makaroonista?

Hämmentää.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31338
Vatkain
Neutroni
ovatko ne kypsyneet (eli muuttuneet kemiallisesti) vai vain vettyneet ja pehmenneet.

Onko tälle jotain lähdettä olemassa, että kypsynyt makarooni on jotain muuta kuin vettynyttä ja pehmennytta? Entä kuinka vettynyt makaroni eroaa vedessä keitetystä makaroonista?



Tämä juttu ainakin sivuaa aihetta. Erityisesti kappale 2.8. Tuo käsittelee vehnäleivän paistoa, mutta hyvin oletettavasti vehnästä tehty makaroni kokee kuumentuessaan samantapaisia kemiallisia reaktioita.

Sitä en tiedä, että onko tavallinen makaroni kypsennetty jo tekovaiheessa. Jos on, niin sitten ne muutokset ovat jo tapahtuneet ja lienevät vähäisiä lyhyessä uudelleenkuumennuksessa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat