Seuraa 
Viestejä3164

Olen innokas penkkiurheilija ... ja liikunnan harrastajana säheltäjäsöheltäjä. Osaajien suorituksia katsellessani olen huomannut, että moni arvostelulajeissa kilpailevista ihmisistä jo olemuksellaan hivelee esteettistä silmää.

Toisinaan mietin, valikoituuko tällaisiin lajeihin harrastajia, joiden ulkomuoto mukautuu vallitseviin kauneusihanteisiin ... vai jopa valikoidaanko (ainakin jossain) valmennettavat myös ulkonäköperustein. Muutama vuosi sitten kuulin, että joihinkin baletin kouluihin pyrkivien lasten vanhemmilta on tiedusteltu heidän pituuttaan. Tämän perusteella ennustettiin lapsen aikuispituus. Lasta ei kai hyväksytty koulutukseen, jos hänestä olisi ennusteen mukaan tulossa kovin pitkä. Baletin kuorolaisten pitää isona olla jokseenkin samanpituisia, jottei esityksen harmonia rikkoutuisi. Syrjinnältä näyttävän valikoinnin ymmärtää ainakin jossain määrin siksi, ettei baletin ei kannata omissa kouluissaan opettaa vuosikausia lapsia, joista heidän esityksiinsä ei kuitenkaan olisi.

Seulotaanko muihinkin esteettisiin urheilulajeihin hakeutuvia ihmisiä silkoin ulkonäköperustein?

Kommentit (4)

Reifengas
Seuraa 
Viestejä3783

Jos näyttävästi kilpailla aikoo, niin ulkonäkö varmasti sellainen alue, jossa voi hävitä.

Mutta voihan esteettisiä lajeja harrastaa huvikseenkin. Mikä pakottaa kilpailuun, arvosteluun ja huippu-urheiluun?

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Toope
Seuraa 
Viestejä25578

Arvostelulajit perustuvat aina muuhunkin kuin vain suoritukseen. Kaunoluistelu tai voimistelu ovat lajeja, joissa osaperustana on tietynlainen tirkistely. Kyllä minäkin tykkään katsella naisten rytmistä kilpavoimistelua, vai mitä se onkaan, koska pirun nättejä pimuja ovat.

Baletissa eittämättä on olemassa ulkonäkövaatimuksia, ei ainoastaan taitosellaisia. Mutta eipä tosin mallin suurenmoiseen ammattiinkaan rumilukset päädy. Jos olet nätti ja osaat liikuttaa kahta jalkaa, pärjäät.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Toope
Arvostelulajit perustuvat aina muuhunkin kuin vain suoritukseen.Kyllä. Ainakin olympiatasolla rankkaakin poliittista peliä. Elävästi jäänyt mieleen Salt Laken voittolasku, joka ei kuitenkaan voittanut. Ulkonäön lisäksi vaikuttaa siis kansalaisuus, kilpailun järjestyspaikka, jaja... Tulosurheilu ainut jossa järkeä jos paremmuutta mitataan, jos sekään aina.

Piru Naiseksi
Muutama vuosi sitten kuulin, että joihinkin baletin kouluihin pyrkivien lasten vanhemmilta on tiedusteltu heidän pituuttaan. Tämän perusteella ennustettiin lapsen aikuispituus. Lasta ei kai hyväksytty koulutukseen, jos hänestä olisi ennusteen mukaan tulossa kovin pitkä. Baletin kuorolaisten pitää isona olla jokseenkin samanpituisia, jottei esityksen harmonia rikkoutuisi. Syrjinnältä näyttävän valikoinnin ymmärtää ainakin jossain määrin siksi, ettei baletin ei kannata omissa kouluissaan opettaa vuosikausia lapsia, joista heidän esityksiinsä ei kuitenkaan olisi.

Seulotaanko muihinkin esteettisiin urheilulajeihin hakeutuvia ihmisiä silkoin ulkonäköperustein?
Baletti ei ole urheilulaji. Mutta siinä on tietty hyvinkin tarkka esteettinen ihanne, josta johdetaan myös tietyt kriteerit tanssijoiden ulkonäölle. Pitää olla pitkät raajat ja suhteessa lyhyehkö selkä, pieni pää, pitkä kaula, pienet lihakset (joskin voimakkaat), pituus tietynlainen - ei liian lyhyt,eikä liian pitkä. Suurentuneilla näyttämöillä pituus on poikaa, mutta ballerinan pituutta rajoittaa se, ettei kovin lähellä partnerin pituutta oleva voi olla. Koska ballerina seisoo varpaiden kärjillä, tulevat tietyt tyypilliset liikkeet mahdottomiksi, jos mies ei ole riittävän paljon pidempi. Ulkonäöllisten vaatimusten lisäksi on liuta muita fyysisiä kriteerejä mm. liikkuvuuden suhteen. Musikaalinenkin pitää olla ja ulospäinsuuntautunut, mieluusti temperamentiltaan sopeutuva jne. Kun koulutus alkaa jo lapsuusiässä, joudutaan joukosta karsimaan jatkuvasti niitä, joiden fysiikka ei kehitykään suotuisasti. Tarkasti on nimittäin mahdotonta ennustaa - edes sitä lopullista pituutta.

Urheilussakin kai joissakin joukkuelajeissa pyritään mahdollisimman yhtenäiseen linjaan, joten silloin varmasti haetaan riittävän samankaltaisia jäseniä. Tuskinpa joukkuevoimistelijoista saadaan hyvää vaikutelmaa, jos voimisteljoiden pituudet ovat kovin kaukana toisistaan. Se jopa vaikuttaa tiettyjen liikkeiden suoritusnopeuteen. Pitkää raajaa ei viskota ihan yhtä vauhdikkaasti kuin pätkää. Mutta toimiva varmaan on sekä vain lyhyehköistä että vain pitkistä koostettu joukkue. Yksin kilpailevilla taas ei ole tarvetta olla "kuten muut", kunhan temput sujuu.

Eikös F1-kuljettajillakin ole maksimipituus, jonka ylittävä ei vain mahdu kuljettajan paikalle. Oliks se Järvilehto, joka joutui leikkaamaan kengästään palan pois, että mahtuisi? Jockeynäkään ei kaksimetrinen pärjää.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat