Seuraa 
Viestejä45973

Viime aikoina on paljon pelätty, että vuoden 1859 kaltainen, erittäin voimakas aurinkomyrsky saattaa olla mahdollinen lähitulevaisuudessa. Puhutaan, että se tuhoaisi käytännössä kaikki sähkölaitteet ja näin ollen lamaannuttaisi länsimaisen elämän vuosiksi tai vuosikymmeniksi.

Mites on, voiko aurinkomyrsky tuhota sähkölaitteita, jotka eivät ole sähköverkossa, vai ovatko aurinkomyrskyjen liikkuvat magneettikentät oleellsisia ainoastaan niissä sijaitseville pitkille johtimille?

Tuhoutuvatko sähkölaitteet siis sen vuoksi, että liikkuvassa magneettikentässä olevaan sähköverkkoon indusoituu valtava jännitepiikki, vai indusoituuko irrallisiin laitteisiinkin piikki?

Kommentit (12)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Vehkeet lyövät läpi jostain kohdasta, jos on sopivia induktiosilmukoita. Sitten vain korjataan läpilyöneitä kohtia. Tämä kaiken tuhoava on populistista huuhaata.

Sähkövoiman jakelu on lähinnä tulilinjalla. Voimanjakelu on hyvin hierarkinen ja glusteroitu. Korjaaminen on joutuisaa ja homma osataan. Ei voimanjakelu ole se ongelma.

Ongelma ovat talouden rakenteet, jotka kaipaavat sähkön olemassa oloa. Muutaman päivän tai viikon kaaos aiheuttaa omaisuuden uusjaon. Pieneltä osin.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Tepi_78
Viime aikoina on paljon pelätty, että vuoden 1859 kaltainen, erittäin voimakas aurinkomyrsky saattaa olla mahdollinen lähitulevaisuudessa. Puhutaan, että se tuhoaisi käytännössä kaikki sähkölaitteet ja näin ollen lamaannuttaisi länsimaisen elämän vuosiksi tai vuosikymmeniksi.

Aurinkomyrsky on käytännössä harmiton tavalliselle elektroniikalle, eikä esim. kännykkä ole moksiskaan salaman aiheutamalle EMPille (LEMP), enkä oikein usko, että edes ionosfäärissä räjäytetyn ydinpommin aiheuttaman EMPi (NEMP) tuhoaisi pysyvästi kännykän.

Mites on, voiko aurinkomyrsky tuhota sähkölaitteita, jotka eivät ole sähköverkossa, vai ovatko aurinkomyrskyjen liikkuvat magneettikentät oleellsisia ainoastaan niissä sijaitseville pitkille johtimille?

Tuhoutuvatko sähkölaitteet siis sen vuoksi, että liikkuvassa magneettikentässä olevaan sähköverkkoon indusoituu valtava jännitepiikki, vai indusoituuko irrallisiin laitteisiinkin piikki?


Pitkiin johtimiin kytketyt laitteet, erityisesti lankapuhelimet/modeemit/ADSL purkit ovat tietysti herkkiä LEMP/NEMP ongelmille. Aurinkomyrskyistä tuskin on haittaa, ellei sähköverkko katuessaan aiheuta jännitepiikkejä.

Merkittävä syy, miksi Kanadan 1989 aurinkomyrsky aiheutti niin paljon tuhoa suurjänniteverkossa oli se, että suurjänniteverkko on tähtikytketty, eli siinä on useita yhteyksiä maaperään. Rapakon takana on tapana käyttää säästömuuntajia, jossa osa muuntajakäämeistä ovat yhteisiä ensiön ja toision välillä, eli ensiön ja toision välillä on galvaaninen kytkentä, Euroopassa tunnutaan suosivan galvaanista erotusta.

Aurinkomyrsky aiheuttaa suurjänniteverkon muuntajiin tasavirtamagnetointia, jota ne eivät oikein kestä, jonka seurauksena muuntajasuojat laukeavat ja laajalle alueelle tulee sähkökatkos (Quebekissä ilmeisesti liiankin herkästi).

Toisaalta puheet, että aurinkomyrsky polttaa suuren joukon suuria muuntajia ja niiden korvaamiseen menee vuosikausia, tuhoten koko kansantalouden, on liioittelua.

Juuri tämän varalta suurissa muuntajissa on joukko suojareleitä, jolla muuntaja irrotetaan verkosta ennen täyttä tuohoa. Kysymys on perimmiltään siitä, miten nämä suojareleet mitoitetaan, ettei muuntajalle tule pysyviä vaurioita, toisaalta, ettei verkko putoa muutaman ylimääräisen auringonpilkun takia.

Vaarallisia voivat olla esim öljy ja kaasuputkiin indusoituvat virrat, tuhat ampeeria on mitattu Kanadassa, sotkee esim. virtausmittarit ja yksi pöläys voi lyhentää putken käyttöikää monella vuodella korroosion muodossa.

Toisaalta magnetotelluurikoille tuo voi olla kulta-aikaa, vaihtuva maan magneettikenttä mahdollistaa myrskyn aikaan tehokkaan öljy- ja kaasuesiintymien etsimisen.

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Heksu
Aurinkomyrskyistä tuskin on haittaa, ellei sähköverkko katuessaan aiheuta jännitepiikkejä.Sopii toivoa, ettei sähköverkon omatunto ala kolkuttamaan.

Kun minkä tahansa muuntajan ensiökelan lävitse kulkenut ensiövirta yhtäkkisesti katkeaa, saadaan toisioon aikamoinen jännitepiikki, saadaan toisioon aikamoinen jännite, esimerkkinä vaikka auton sytytyspuola.

Suomessa keskijänniteverkko (20 kV) on kolmiokytketty, joten tasavirtamagnetoidi ei pitäisi esiityä. Suomessa pienjännitepuoli on 230/400 V, mutta vedot ovat satoja metrejä, joigin ei suuria jännitteitä indusoidu.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31330
pmk
Kun minkä tahansa muuntajan ensiökelan lävitse kulkenut ensiövirta yhtäkkisesti katkeaa, saadaan toisioon aikamoinen jännitepiikki, saadaan toisioon aikamoinen jännite, esimerkkinä vaikka auton sytytyspuola.Jos toisiossa ei ole kuormaa. Kuormitetun muuntajan jännite ei nouse. Suurjännitelaitteissa virrat eivät katkea yhtäkkiä. Katkaisuun liittyy läpilyöntejä, jotka sammutetaan tavalla tai toisella. Sellaisessa tapauksessa virta katkeaa vaihtovirran nollakohdan aikaan.

Suomessa keskijänniteverkko (20 kV) on kolmiokytketty, joten tasavirtamagnetoidi ei pitäisi esiityä. Suomessa pienjännitepuoli on 230/400 V, mutta vedot ovat satoja metrejä, joigin ei suuria jännitteitä indusoidu.Kolmiokytketyn verkon vaihejohdoissa voi kulkea tasavirtoja siinä missä tähtikytketynkin.

Ja tokihan kannataa pitää mielessä, että aurinkomyrsky osuisi vain noin 50 % maasta kerralla, joten se ei ikään kuin formatoisi koko palloa. Pidempikestoiseenkin myrskyyn ehdittäisiin varautumaan, koska aurinkoa tarkkaillaan jatkuvasti, jotta saadaan vaikka kaikki sähkönkulutus ajettua alas hyvissä ajoin, kun mitä seurannu, niin ainakin 1,5 vuorokautta on osattu sanoa etukäteen koska näkyy komiat revontulet - ne tuossa loimottaisivat upeasti, jos sähköverkko pysäytettäisiin Ja näkyisi kyllä muutenkin - jopa keskellä päivääkin. Ihmisille ei olisi vaaraksi, koska ilma- ja magneetikehä ovat niin hyviä suojaamaan

Ongelmana on infran solmukohdat joihin iskiessään se lamauttaa suuren alueen toiminnan. Tämä nettikin luotiin siten että yhden solmun tuho ei lamauta liikaa. Paljon siis riippuu mihin kohtaan palloa se osuu ja miten kauan se kestää.

pmk
Seuraa 
Viestejä1855

Jo normaalitkin revontulet aiheuttavat maaperään erinäisiä matalataajuisia virtoja.

Maankuoren resistanssin takia maantieteelisesti kaukana toisistaan olevissa paikoissa on eri potentiaali.

Jos näiden paikkakuntien väliin on vedetty metallinen maakaasuputki, joka on enemmän tai vähemmän kytkeytynyt paikalliseen maaperään, silloin virta tietysti etsiytyy pienimmän resistanssin polulle, eli virta kulkeekin nyt pääasiassa itse metallisessa maakaasuputkessa. Seurauksena tästä on erinäisiä sähkökemiallisia korroosio-ongelmia, joita pyritään torjumaan erilllisellä virtalähteellä ja "uhraamalla" apuelektrodi, jotta kaasuputki ei ruostuisi niin nopeasti.

Aurinkomyrskyn aikana maavirrat ja siten potentiaalierot ovat hyvin suuria. Jos suurjänniteverkko on maadoitettu useammasta pisteestä, nuo eri paikkakuntien väliset tasoitusvirrat kulkevat kaikissa vaihejohtimissa ja aiheuttavat muuntajissa tasavirtamagnetointia.

Neutroni

Suomessa keskijänniteverkko (20 kV) on kolmiokytketty, joten tasavirtamagnetoidi ei pitäisi esiityä. Suomessa pienjännitepuoli on 230/400 V, mutta vedot ovat satoja metrejä, joigin ei suuria jännitteitä indusoidu.Kolmiokytketyn verkon vaihejohdoissa voi kulkea tasavirtoja siinä missä tähtikytketynkin.Olen pitkään ollut siinä käsityksessä, että virran kulkemiseksi tarvitaan potentiaalieron lisäksi suljettu virtapiiri (suurtaajuiset antennivirrat sitten erikseen). Jos oletetaan, että kolmiokytkentäisessä KJ verkon kaikissa johtimissa kulkisi samansuuntainen tasavirta, miten ihmeessä tämä pääsisi jakelumuuntajasta paikalliseen pienjännitepuolen tähtipisteen maadoituselektrodiin ?

Voitaisiin toki kuvitella, että kahdessa vaihejohtimessa kulkisi tasavirta I yhteen suuntaan ja kolmannessa vaihejohtimessa 2I vastakkaiseen suuntaan, mutta minä en ainakaan ymmärrä, miten aurinkomyrsky pystyisi generoimaan tällaiset virrat lähekkäisiin vaihejohtimiin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31330
pmk

Olen pitkään ollut siinä käsityksessä, että virran kulkemiseksi tarvitaan potentiaalieron lisäksi suljettu virtapiiri (suurtaajuiset antennivirrat sitten erikseen). Jos oletetaan, että kolmiokytkentäisessä KJ verkon kaikissa johtimissa kulkisi samansuuntainen tasavirta, miten ihmeessä tämä pääsisi jakelumuuntajasta paikalliseen pienjännitepuolen tähtipisteen maadoituselektrodiin ?Niin joo, noin se tosiaan toimii. Kunhan sekoilin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat