Seuraa 
Viestejä506

1. Miksi sade on hyvä asia ja tarpeellista?

Sateella on varmaankin monet merkityksensä eri asioille, esim. luonto, ihmiset, eläimet, yhteiskunta, talous, sähkö, jne.?

Osaatko kertoa asiasta jotain?

2. Miksi syksy on hyvä asia Suomessa?

3. Mitkä ovat vuodenaikojen merkitykset Suomessa ihmisille, luonnolle, eläimille, yhteiskunnalle, taloudelle, jne. ?

Ainaiset säiden ja ilmojen valittamiset ovat rasittavaa kuultavaa.

Toivon, että tänne tulisi tietoa syksystä, sateesta ja vuodenajoista, jota voi jakaa eteenpäin.

Kommentit (9)

Pirta
Seuraa 
Viestejä506

Laittelen tänne, mitä netistä löytyy ...

Kasvien talvi

Vain ne lajit, jotka ovat onnistuneet mukautumaan vuodenaikojen vaihtumiselle selviävät meillä. Älykkäistä keinoistaan huolimatta suuri osa kasveista kuolee.

Tämä on julmaa, mutta samalla kehittyy pikku hiljaa uusia yhä älykkäämpiä ja sopeutumiskykyisempiä lajeja.

Yksivuotiset kasvit kuihtuvat syksyllä ja talvehtivat siemenen muodossa.

Kaksivuotiset kasvit talvehtivat kerran, kukkivat, tekevät siemeniä ja kuolevat toisen kesän jälkeen.

Monivuotiset kasvit, kuten puut, alkavat jo kesällä varastoida ravintoa juuriin, runkoon, nuppuihin ja muihin talvehtiviin osiin. Syksyllä ne karkaistuvat yhä enemmän. Esimerkiksi mustikanvarret kestävät -30 ºC tammikuussa, mutta vain -15 ºC lokakuussa.

Suurin osa solujen sisältämästä nesteestä tihkuu syksyllä solujen välissä oleviin väleihin. Jäljelle jäävästä solunesteestä tulee sokeripitoisempi, se tiivistyy ja kestää alhaisempia lämpötiloja. Tällä tavalla esimerkiksi puut laskevat jäätymispistettään solujen sisällä ja riski että solut räjähtävät jäätymisessä vähenee.

Lähde: Annika Luher

http://www.metsavastaa.net/kasvien_talvi

Pirta
Seuraa 
Viestejä506

Eläinten talvi

Vain ne lajit, jotka ovat onnistuneet mukautumaan vuodenaikojen vaihtumiselle selviävät meillä. Älykkäistä keinoistaan huolimatta suuri osa eläimistä ja kasveista kuolee.

Tämä on julmaa, mutta samalla kehittyy pikku hiljaa uusia yhä älykkäämpiä ja sopeutumiskykyisempiä lajeja. Ainoastaan parhaiten varustautuneet, vahvimmat, lihavimmat ja terveimmät lajit selviävät kylmän talven yli ja siirtävät ominaisuuksiaan seuraavalle sukupolvelle.

Linnuilla ja nisäkkäillä, kuten myös ihmisillä, ruumiinlämmön tulee pysyä monta kymmentä astetta lämpimämpänä kuin ympäristön ja lämpö ei saa haihtua liian nopeasti. Tämä voi tapahtua eri tavoin:

•Eläin voi muuttua isommaksi, koska suurella keholla on pienempi pinta-ala kuin pienellä verrattuna tilavuuteen. Pikkulapsethan palelevat siinä missä isokokoiset miehet hikoilevat.

•Eläin voi muuttua pyöreämmäksi. Solakka lumikko jäähtyy paljon nopeammin kuin samanpainoinen pyöreä sopuli. Pallolla on pienin pinta-ala suhteessa tilavuuteen ja turkki, höyhenet ja rasva ovat mainioita eristeitä. Naalin turkki on niin paksu, että sen on lisättävä aineenvaihduntaansa vasta kun lämpötila laskee alle - 40 ºC.

Sammakoiden ja matelijoiden on löydettävä hallaton paikka, missä ne voivat nukkua talviunta. Talviunen kaltaisessa tilassa ruumiinlämpö laskee lähelle nollaa, sydän lyö hitaasti ja elintoiminnot käyvät säästöliekillä.

Sammakot sukeltavat pohjamutaan, kun taas rupikonnien, käärmeiden ja rantakäärmeiden on löydettävä sopivia koloja maasta. Kylminä lumettomina talvina on piilopaikoissa usein niin kylmää, että eläimet eivät enää koskaan herää.

Talvehtimista pidetään syynä siihen, että erivärisiä kyykäärmeitä esiintyy.

Mustalla kyykäärmeellä on huonompi suojaväri verrattuna harmaisiin ja ruskeisiin veljiinsä ja näin se joutuu useammin haukkojen ja muitten käärmesyöjien saaliiksi. Tumman värinsä ansiosta se kuitenkin lämpenee nopeammin keväällä ja voi näin hyödyntää auringon lämpöä saalistaessaan.

Lähde: Annika Luther

http://www.metsavastaa.net/elainten_talvi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pirta
Seuraa 
Viestejä506

Syskyn tarkoitus

Syksyn tarkoitusta tykönään nyt jo moni pohtii,
onko luonnon lepovaihe myös esimerkki meille.
Kun pimeys ja kylmyys tulossa on pian kohti,
lupa lepoon annetaan kesän rehkineille.

Jos pimeys äkkiä tulisi, tuo se meille tuskaa,
sopeutua vaikea olis suureen muutokseen.
Siksi luonto tarjoaa tovin meille ruskaa,
suhtautua että voisi valon puutokseen.

Monilla on sato silloin talteen koottuna,
mukava on hieman työstä hengähtää.
Pakastimessa marja, kellarissa peruna,
ei haittaa jos ulkona vihmoo sadesää.

Aikaa löytyy taas harrastuksiin muihin,
ei arki syksyinenkään aina oo harmaa.
Hakeutua voi monenmoisiin juttuihin,
syksyllä tarkoitus on, se on varmaa!

-silhuetti -

Pirta
Seuraa 
Viestejä506

[size=150:12ard9k6]Syksy[/size:12ard9k6]

Syksy on yksi lauhkean ilmastovyöhykkeen neljästä vuodenajasta. Se on siirtymäaika kesästä talveen. Lauhkeassa ilmastossa syksyllä sato korjataan ja lehtipuut pudottavat lehtensä. Syksyllä päivät lyhenevät ja viilenevät. Syksy-sanasta tunnetaan myös variantti syys. Se tuntuu itsenäisenä sanana käytettynä juhlatyyliseltä, mutta yhdyssanan alkuosana se on tyylillisesti aivan neutraali, esimerkiksi sanoissa syyskuu ja syyspäiväntasaus.

Suomen syksyinen luonto

Syksyn alussa monet hedelmäpuut kuten omenapuut tuottavat vielä satoaan puutarhoissa. Jotkin syyskesän kukat ovat juuri tällöin puutarhoissa loistossaan, kuten daaliat, syysleimut, syysmaksaruohot ja syyshortensiat. Niityillä myös esimerkiksi asterit. Myös monet Etelä-Suomen luonnon eteläiset lajit, kuten tammet ja pähkinäpensaat saavat terhonsa ja pähkinänsä kypsiksi syyskuulla. Vaahteran siemenet lentelevät uusille alueille lenninsiipiensä avulla. Tähän aikaan monet lehtipuut alkavat valmistautua uuteen kevääseen ja kehittelevät jo seuraavan kevään lehtisilmuja. Alkusyksyllä sienet tuottavat itiöemiään lisääntyäkseen. Sienten satokausi alkaa yleensä jo elokuulla, heti kun säät ovat alkaneet vähän viiletä ja yöt selvästi pimentyä.

Syksyn edetessä sademäärät kasvavat ja yhä useampi päivä on harmaa ja pilvinen.

Lehtien ruskastuminen alkaa Lapissa elokuun ja syyskuun vaihteessa ja Etelä-Suomessakin syyskuun alussa.

Syksyllä säiden viiletessä myös myrskyt seuraavat toisiaan. Lokakuun lopulla ja marraskuussa kaikki syksyn lehdet ovat pääosin jo tippuneet Etelä-Suomessakin.

Lämpötilan avulla määritelty terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi (vähintään 5 vuorokautta peräkkäin) +10 asteen alapuolelle, ja päättyy, kun keskilämpötila laskee nollan alapuolelle.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Syksy

Pirta
Seuraa 
Viestejä506

Olen tullut siihen tulokseen, että esim. syksyllä on niin monta tarkoitusta ja merkitystä, kun on kohteitakin.

Se vielä, että mistä näkökulmasta asiaa katsoo, lisää niin tarkoituksia kuin merkityksiäkin.

Syksyllä (kuten muillakin vuodenajoilla) on eri merkityksensä koivulle, sienelle, maaperälle, jne., linnuille, karhulle, jänikselle, supikoiralle, sammakolle, jne. tuulelle, ilmastolle, luonnonilmiöille, jne., ihmiselle, sosiaalisesti, filosofisesti, psyykkisesti, seksuaalisesti, kulttuurisesti, jne., maan taloudelle, eri uskontokuntien edustajille, eri alan työntekijöille, työttömälle, astmaatikolle, köyhälle, tiedostetusti, tiedostamattomasti, jne.

Merkityksiä ja syitä vuodenajoille on siis miljoonia, biljoonia ...

Tässä vielä yhden ihmisen tulkinta vuodenajoista (löytyi netistä):

- Kevään merkitys: olla avoin ulkoapäin virtaavalle uudelle.

- Kesän merkitys: antaa itsensä tulla inspiroiduksi. Ottaa uudesta jotain vastaan.

- Syksyn merkitys: oppia tuntemaan uutta ja omaksua se itselleen.

- Talven merkitys: päästää irti vanhasta ja uudistua.

Tällaisia tulkintoja voi olla yhtä paljon kun on ihmisiäkin ja heidän muuttuvia mieliään ja ajatuksiaan.


Elämän tarkoitushan on koko ajan muutoksessa, kuten on itse elämäkin.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Perinteinen vuodenkierto.

Lokakuu: lunta
Marraskuu: lisää lunta ja pakkaset päälle
Joulukuu: lisää lunta ja helvetin pimeää
Tammikuu: jälleen lunta, edelleen pimeää ja vielä perkeleelliset pakkaset
Helmikuu: lunta, pakkasta, mutta vähän vähemmän pimeää koska hanki loistaa
Maaliskuu: aamuisin kaikkein kamalimmat pakkaset, illemmalla tippuu räystäät
Huhtikuu: edelleen lunta maassa
Toukokuu: takatalvi
Kesäkuu: jäät lähtee järvistä, jos lähtee
Heinäkuu: kaksi päivää hellettä, muut ajat sataa
Elokuu: vettä alkaa sataa kuin Esterin PC:stä
Syyskuu: alkaa tulla pakkasia ja pimenee

Vuodenkierto ilmastonmuutoksen jälkeen.

Koko vuosi: sataa, sataa ja jälleen kerran sataa

***

Vuodenajoissa ei ole mitään pahaa, kunhan niitä on. Jos jokin yksi ja sama jämähtää pysyvästi päälle, se on rasittavaa se. Yhdenkin vuodenajan sisällä olisi sitä muutosta kiva nähdä. Viikkotolkulla sadetta tai pakkasta, tai hellettäkään, ei ole kauhean hauskaa.

Mutta silloin kun sää mättää, musta huumori auttaa.

Pirta
Seuraa 
Viestejä506

Miksi tarvitsemme syksyä, sateita eli matalapaineita?

Matalapaineet ovat tärkeä osa maapallon tasapainoa.

Syksy on Suomessa usein harmaa ja sateinen matalapaineiden takia. Matalapaineilla on kuitenkin tärkeä tehtävä maapallolla: ne tasoittavat lämpötilaeroja pohjoisen ja etelän välillä ja levittävät sateita mantereiden ylle.

Syksyisin matalapaineita kulkee Suomen yli säännöllisesti. Ne tuovat mukanaan pilvisyyttä, sateita, tuulia ja henkäyksen lämmintä ilmaa. Harmaa sää ei ole aina kovin miellyttävää, mutta matalapaineet ovat välttämättömiä maapallolla kokonaisuuden kannalta.

– Matalapaineet kuljettavat pohjoiseen lämmintä ilmaa, jotta täällä ei olisi liian kylmä ja päiväntasaajalle kylmempää ilmaa, jotta siellä ei olisi liian kuuma. Matalapaineet tuovat tietysti mukanaan myös luonnolle välttämättömiä sateita ja vaihtelua säähän, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Talvella matalapaineiden reitit siirtyvät Euroopassa etelämmäs Välimerelle asti. Lämpötilaerojen tasoittamiseksi matalapaineita on oltava liikkeellä molemmilla pallonpuoliskoilla koko ajan.

Viimeisen puolen vuoden aikana Pohjois-Euroopassa on ollut matalapaineita keskimääräistä enemmän. Suomessakin sateet ovat aiheuttaneet pahoja tulvia ja vuodesta on tulossa paikoin ennätyssateinen.

Katso video - meteorologi Aleksi Jokela kertoo matalapaineiden merkityksestä, määristä ja reiteistä.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... lapaineita

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat