Seuraa 
Viestejä4720

Onko plagiointia vastaan olemassa laillista rangaistusta ja missä muodossa? Tietääkseni ainakin musiikin ja kirjallisuuden suhteen voidaan rangaista jollain tapaa kuten myöskin yliopistojen gradujen suhteen tulee jos ei poliisiasiaksi etenevä, niin kuitenkin jonkinlainen rangaistus tekosesta. Miten on esim. valokuvien, maalausten suhteen tai vaikkapa nettikirjoittelussa, että voidaanko sellaisessa sitten hakea jonkinlaista rangaistusta plagiaattorille/kopioijalle, toisen ideoista ja ajatuksista ominaan esitettämisestä? Myöskin kiinnostaa noin yleensä ottaen sitten se, että miten hyväksyttävänä pidetään toisen ideoiden ja ajatusten varastamista ja niiden esittämistä ominaan. Luovilla ihmisillä lienee erilainen mielipide sellaisten kanssa, jotka sellaista häpeättä harrastelevat ainakin löysemmillä foorumeilla ja nettisivustoilla.

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Kommentit (4)

Tip Vortex
Seuraa 
Viestejä679

Ei se ole mielipidekysymys.
Tekijällä on oikeus teokseensa ja oikeus korvaukseen väärinkäyttötapauksessa. Korvaus on usein tuntuva summa rahaa. Myös uhkasakko voidaan määrätä.

Kustannusyhtiöt ja mediatalot pyrkivät uudentyyppisiin sopimuksiin käyttämiensä kirjoittajien, taiteilijoiden ja valokuvaajien kanssa. Veruke on yleistyvä verkkojulkaisutoiminta, johon käyttöoikeuksia halutaan laajentaa korottamatta kuitenkaan maksettavia palkkioita. Tässä ollaan usein ristiriidassa tekijänoikeuslainsäädännön kanssa, joten uusia sopimuksia tarjotaan pakolla: ota tai jätä.

Tekijät ovat vastaavasti ärhäköityneet, joten jos sinulla on epäselvyyttä, ota yhteys suoraan lainattavan materiaalin tekijään ja pyydä lupa. Suomessa joka on kehittynyt informaatioyhteiskunta, ei ole mitään mahkuja yrittää vetää välistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Reifengas
Seuraa 
Viestejä3783

"Taiteen" alalla plagiointi on sitä kun Lennonia syytettiin jostain "flat top hat" lainauksesta, tai kun George Harrison maksoi kalliit viulut My sweet Lordistaan. "Somebody ownes that note".

Kyllähän syyte plagioinnista luovan toiminnan seisauttaa. Niin kävi Irwinillekin Viuhahduksen jälkeen.

Opinnäytetöissä pitää vain vain pistää toistasataa viittausta, niin "kyllä se siitä".

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat