Seuraa 
Viestejä45973

Vatkaimen tietojen mukaan metsälintukanta on elpymässä ainakin Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Hyvä näin. Toisaalta uutisoidaan, että vesilintukanta on taantunut.

Mikähän voisi olla syy lintukantojen taantumiseen? Veikkaan suurimmaksi syyksi minkkejä, joita eläinoikeusaktivistit ovat käyneet "vapauttamassa" tuhansin kappalein. Maatilallani on pikkulampi, jossa joutsenpariskunta asui vuosia. Sitten tuli minkkejä ja sen jälkeen ei ole joutsenia näkynyt.

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiaan jonkin verran perehtyneenä voin todeta metsäkanalintujen kadon johtuvan suurimmaksi osaksi elinympäristöjen tuhoamisesta. Kanta lähti syöksymään 80-luvulla kun metsien hakkuut tulivat siihen pisteeseen, että eritoten metson elintila väheni radikaalisti. Nytten taas huomaamme miten nämä silloin hakatut metsät alkavat varttua ja metso kotoutuu jälleen vanhoille asuinseuduilleen.

Teerelle pätee käytännössä sama juttu, mutta metsien hakkuiden sijaan se kärsii soiden ojittamisesta.

Metsästyksellä (joka on vuositasolla n. 8-15%) ei nykyisissä määrissään kanalintukantaa tuhota varsinkin kun jahti keskittyy nuoriin yksilöihin joista joka tapauksessa 60% kuolee ensimmäisen talven aikana. Mutta tietyillä alueilla metsästyspaine on liian kova.

Vesilintujen vähenemisen pääasiallinen syy on myös elinympäristöjen vähenemisessä, mutta asiaa ei ole tutkittu niinpaljon kuin kanalintujen. Mutta varsinkin rehevien vesistöjen linnut ovat kärsineet muutoksissa, mikä näkyy myös tilastoissa. Sen sijaan juuri rauhoitetut lajit ovat ahdingossa metsästettävien lajien ollessa enimmäkseen vakaita kannoiltaan.

Metsähanhesta, kansallisesta ylpeyden kohteestamme jos puhumme, niin voimme oikeutetusti väittää metsästyksen olevan liian korkealla tasolla. Onneksi nyt on rauhoituksia uusia.

Hanhi on vaikea pyydettävä ja kanta vielä kesti sen erinomaisesti että ne harvat ja osaavat metsästäjät hakivat Lapin aapasoilta sen yhden hanhen vuodessa, mutta etelänmiesten peltopyynti hanhen kuvilla on muodustunut tuhoisaksi herkälle hanhikannallemme. Toinen syy hanhen ahdinkoon on joutsenen levittäytyminen. paikoin joutsen kanta on kasvanut aivan hallitsemattoman isoksi ja valtavana lintuna se häätää hanhet tehokkaasti läheltään pesimästä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat