Seuraa 
Viestejä45973
Tiedonsiirtonopeus 3 gigaa sekunnissa
Nerokas virheenkorjaus mahdollistaa hullun nopean langattoman tiedonsiirron, kertoo Gizmag.
Vuosituhannen vaihteessa infrapunaportit olivat tavallisia langattomassa tiedonsiirrossa lyhyillä etäisyyksillä. Pian käyttökelpoisempaan radiotekniikkaan perustuvat Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteydet korvasivat sen.
Fraunhofer-tutkimusorganisaatiossa on kehitetty infrapunatekniikkaan perustuva moduuli, joka välittää dataa 46 kertaa nopeammin kuin Wi-Fi ja 1 430 kertaa nopeammin kuin Bluetooth.
Laite on jopa nopeampi kuin kiinteään yhteyteen perustuva usb 2.0 -tiedonsiirto. Uusi laite siirtää dataa gigabitin sekunnissa.
Laite on lapsen kynnen kokoinen. Siinä on laserdiodi, joka lähettää infrapunavalopulsseja, ja valontunnistin, joka vastaanottaa niitä. Laite voi lähettää ja vastaanottaa pulsseja samanaikaisesti.
Koska pulssit heikkenevät ja hajoavat kulkiessaan pitkän matkan ilman halki, tutkijat kehittivät laitteeseen myös ohjelmiston, joka korjaa virheitä. Virheenkorjauksen on oltava nopea, jotta laite ehtii välittää suurella nopeudella tulevan tiedon eteenpäin eikä siirto puuroudu. Tämän ansiosta tietokone, joka lähettää ja vastaanottaa tietoa, ei joudu prosessoimaan mahdollisia virheitä vaan voi toimia tehokkaasti ja säästää energiaa.
Kuten optinen teknologia, moduuli vaatii yhä suoran näköyhteyden laitteiden välillä. Se ei ole kuitenkaan ongelma, jos laitteet ovat esimerkiksi tietokone ja kamera tai älypuhelin, jotka voi helposti asettaa vastakkain pöydälle.
Keksinnön täytyy tulla vielä laitevalmistajien hyväksymäksi ennen kuin sen voi nähdä kaupoissa. Samaan aikaan keksinnön rajoja yritetään kehittää vieläkin pidemmälle. Tällä hetkellä samalla tekniikalla on ylletty jo kolmen gigabitin sekuntinopeuteen.
Uuden infrapunalaitteen on kehittänyt Frank Deicke Fraunhoferin valoon perustuvien mikrojärjestelmien laitokselta (Ipms) Dresdenissä Saksassa.

Ei taida meikäläinen keretä nauttia näistä vauhdeista?

http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/u ... -04102012&

Kommentit (14)

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Kuparit ja sähkömagnetismi ovat melkolailla saavuttaneet rajansa tiedonsiirrossa. Gigahertzit ei enää oikein tahdo mennä halutulla tavalla, vaan alkaa kulkemaan omia reittejään. Tämä koskee niin prosessoria, sähköjohtoja kuin langatonta tiedonsiirtoa.

Onhan näitä uusia tekniikoita ennustettu. Nykyään alkaa pienuuskin tulemaan mikropiireille vastaan 10 - 20 vuoden päästä. Valon taajuus on 380–750 THz, joten siinä kyllä taajuutta riittää. Myöskin kun kvantteja aletaan hallitsemaan, niin nämä nykyinen tietotekniikka joutaa romukoppaan tai museoon.

Valokaapelihan meillä jo onkin. LED-lampuihin on kehitetty tiedonsiirtotapa ja nyt sitten infrapunalla keksitään uusi nopea virheenkorjaus, niin WLAN ja kumppanit joutuu koville. Ei enää sähköä käytetä kuin energiansiirtoon.

Tässä uusi keksinö samasta julkaista kuin tuo aiempi.

Keksintö: langaton netti kymmenen kertaa nopeammaksi ilman uusia taajuuksia tai tukiasemia.
Olemassa olevan infrastruktuurin vauhdittaminen ei vaadi muuta kuin vähän algebraa, kertoo Technology Review.
Nykyisen langattoman tietoliikenteen nopeutta voidaan vauhdittaa poistamalla verkosta sitä kuormittavat datapaketit, jotka on lähetetty uudestaan vanhan hukuttua matkalle.
Siten nykyisistä langattomista wi-fi-yhteyksistä ja lte-yhteydestä saadaan entistä nopeampia.
Tekniikkaa on kehittänyt yhteistyössä neljä yliopistoa Yhdysvalloissa ja Euroopassa.
Ruuhka kadottaa datapaketteja
Tavallisena päivänä Bostonissa Yhdysvalloissa kolme prosenttia datapaketeista poistetaan ruuhkan vuoksi verkosta. Poistetut paketit aiheuttavat kuitenkin viivästyksiä, koska paketin jääminen matkalle saa lähettäjän lähettämään paketin uudelleen matkaan. Ruuhkan poistaminen aiheuttaa siis uutta ruuhkaa.
Uusiksi koodattua tcp-tietoliikenneprotokollaa kokeiltiin New Yorkin ja Bostonin välisessä junassa, joka on tunnettu nettiyhteyden heikosta toimivuudesta. Lisäämällä saatavilla olevaa kaistanleveyttä eli dataliikenteen mahdollista määrää uudella tekniikalla tutkijat onnistuivat katsomaan junassa YouTube-videoita, vaikka muilla matkustajilla oli vaikeuksia yleensäkin pysyä netissä.http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/k ... ia/a850454

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuparikaapelissa menee nykyjään 10Gb/s ihan standardin voimalla. Ei ole hirveä mullistus ledillä saadaan ilma väliaineena kulkemaan 1Gb/s.

Yleensä nämä standardit menevät niin että uusi modulaatio laitetaan toimimaan radioteitse ja heti sen perään saman modulaation variaatiota aletaan speksaamaan kupari- ja valokuituyhteydelle.

pmk
Seuraa 
Viestejä1855

Näitä lehdistötiedotteita aina ilmestyy ja usein niiden pääasiallinen tarkoitus on kerätä herkkäuskoilta businesenkeleiltä (joilla raha polttelee käsissä, kun ei tiedä mihin sijoittaa rahoja.

* Viime kädessä Shannonin informaatioteoria asettaa rajan sille, kuinka paljon dataa voidaan siirtää tietyllä vastaanotetulla teholla. Vastaanotettu teho riippuu lähettimen tehosta ja matkavaimennuksessa. Lyhyissä kuituyhteyksissä matkavaimennus on käytännössä olematon, eli vastaanotettu teho on sama kuin lähetysteho. Vapaassa tilassa, signaaliteho putoaa kääntäen suhteessa etäisyyden neliöön. Tilannetta voidaan parantaa suuntaamalla lähete kohti vastaanotinta, joka useimmiten hankalaittaa käyttöä (vaatii tarkan laitteiden kohdistamisen) tai kasvattamalla sieppauspinta-alaa, tehden laitteesta hankalasti liikuteltavan suuren koon takia.

* Viime kädessä siirtokapsiteettia rajoitaa kvanttiteoria, kun fotonin olemassa ololla/puuttumisella voidaan viestiä yhden bitin verran. Säteilyn Poisson jakaantuma tietysti vielä huonontaa asiaa, ellei sitten aleta moduloimaan gammakvantin energiolla

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

USB nyt kumminkin on sairaan hidas, mutta tällä hetkellä ainut riittävän laaja standardi.

Esim. 12 teran levystön kopiointi toiselle keeeeeeeeeeeeeeeeeeeeestäääääääää.

Kyllä jotain pitäisi pian saada tuutista ulos ja arjen siirtokapasiteettia luokkaa 100-1000 kertaistaa. Kun tässä taannoin mietin sen uuden kuvan tallentamista linnunradan keskustasta niin 24,6 GB kokoisen kuvan siirto eestaas alkaa syödä rauhallistakin miestä.

197 Gbit, otaksun?

Pelkästään siirto netin yli tälle koneelle optiminopeudella 27,36h joka luultavasti venyisi todellisuudessa n. 100 h sessioksi

- Ubi bene, ibi patria -

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Pacanus Rusticanus
USB nyt kumminkin on sairaan hidas, mutta tällä hetkellä ainut riittävän laaja standardi.

Esim. 12 teran levystön kopiointi toiselle keeeeeeeeeeeeeeeeeeeeestäääääääää.

Kyllä jotain pitäisi pian saada tuutista ulos ja arjen siirtokapasiteettia luokkaa 100-1000 kertaistaa. Kun tässä taannoin mietin sen uuden kuvan tallentamista linnunradan keskustasta niin 24,6 GB kokoisen kuvan siirto eestaas alkaa syödä rauhallistakin miestä.
Ei se USB mitenkään hidas ole. Pullonkaula on kuitenkin massamuistissa - kameroiden osalta nopeimmatkin niistä yltävät vasta noin 100 MB/s nopeusluokkaan - USB 3:n kaistanleveys ylittää sen moninkertaisesti. Esimerkki nopeasta muistikortista:

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/ ... istikortti

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Kun ajetaan usb-laite2usb-laite niin nopeus tipahtaa 30 megaan ja kun formaateissa on eroja ja siirto on verify niin ollaan 10 megan nopeudessa.

Ubuntu alkoi jossain vaiheessa tökkiä ainakin MS-formaattisten siirrossa esim. NTFS-levt2Fat-tikku siirossa. 700 megan leffa 3 minuuttia ja silleen. Kahdella eri koneella tyypännyt.

Muutenkin tökkii nykyään vakavasti kaikki suuret usb2usb-tiedonsiirrot Ubuntulla. Jättää jopa osan kansioita kokonaan kopioimatta. Tein isot kopioinnit Ubuntulla ennen mutta on nyt XP-kone siinä hommassa.

Ennen Ubuntu kopioi nopeammin kuin XP ja ilman herjoja. Nyt ei. Ennen XP pysähtyi aina johokin herjaan. Nyt ei.

Käytössä Ubuntun 10.04 ja XP SP3 32 yritysversio. Pro tms. Mikäsenytoli. Ehkä 12.04 tuo kopioinnin toiminnallisuuden takaisin usb2usb.

Tuo XP.kin on kohta asennettava uusiksi. Alkaa hyytyä.

W8.aan on avoimen koodin softana XP/98-työpöytä ja ymmärsin että siinä ohesa olisi toimiva filemanageri. Jos näin, niin hyvä juttu. W7 resurssienhallinta on susipaska. Rajoitetusti voi käyttää 32 W7 päällä XP.lle tehtyjä managereja, mutta toimivat vain osittain. Sekin tyhjää parempi.

Pitää myös testata pyöriikö se W8.n avoin sorsa-UI Seiskassakin.

Talvella taas on aika leikkiä näiden kanssa ja uskaltaa pitää kaikki koneet päällä 24/7 koska ei ukkostele.

- Ubi bene, ibi patria -

Pacanus Rusticanus
USB nyt kumminkin on sairaan hidas, mutta tällä hetkellä ainut riittävän laaja standardi.

Esim. 12 teran levystön kopiointi toiselle keeeeeeeeeeeeeeeeeeeeestäääääääää.
"Oikea" levystö on kiinni 8Gb tai 10Gb kuitukortilla.

12Tb/10Gb/s on 150s, ei nyt niin paha venata 2 ja puol minuuttia.

Koko tietokonetta ajatellen CPU on nopea (toimii GHz kellotaajuuksilla), Tiedonsiirto on nopea (toimii myös GHz bittinopeuksilla) mutta keskusmuistin kellotaajuus on "vain" sata tai parisataa MhZ. Pullonkaula on keskusmuistin vauhti.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Eikö se keskumuisti kuitenkin ole ihan Gigaherzin yläpuolella monessakin koneessa? Sinänsä aika hitaasti kehittynyt, kun vielä 90-luvulla ne olivat sitä 100 MHz-luokkaa. Kiintolevyissäkin ongelma on, että mitä enemmän tulee raitoja, niin se hidastuu, koska levy ei kuitenkaan pyöri nopeampaa. Joku disketti menee ihan kohtuullisen nopeasti, kun sen suhteuttaa kokoonsa. Nykyään USB on niin hidas, että muistitikun täyttämisen aikana voi käydä kahvilla. Tämä on se tuleva tietotekniikan isoin haaste, taajuutta ei yksinkertaisesti voi kasvattaa nykytekniikalla. Tämän takia nämä kuidut tulevatkin yleistymään, kuten Lyde sen nopeudesta jo puhuikin. En tiedä kuinka hän sen tarkoitti tai laski, 96 Tb (12TB) / 10 Gb/s = 98 304 Gb / 10 Gb/s = 9830s = 2h 43m 50s, jollain hitaammalla väylällä menisi paljon kauemmin. Sama ongelma on toki koko tietotekniikassa, joten niitä kuituväyliä voidaan odottaa tulevaisuudessa tietotekniikkaan. Tietotekniikkassa tullaan luopumaan sähköstä vaiheittain. Toinen ehkä isompikin ongelma on tiedon järjestäminen ja hakeminen, koska järjestäminen kasvaa toisessa potenssissa järjestettävien asioiden kanssa. 100 000 asiaa pitää järjestää suuruusluokkaan, niin siinä parhainkin kotikone alkaa köhimään. Ilmeisesti tähän toisi ratkaisun kvanttitekniikka, jolla voisi nopeuttaa käsittelyä käyttämällä jokeribittejä. En kyllä kvanttitietokoneesta oikein mitään tiedä, mutta eipä moni muukaan.

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Tuppu L 2.0
Eikö se keskumuisti kuitenkin ole ihan Gigaherzin yläpuolella monessakin koneessa? Sinänsä aika hitaasti kehittynyt, kun vielä 90-luvulla ne olivat sitä 100 MHz-luokkaa.

Dynaaminen RAM olisi sinänsä hyvin nopeaa ainakin bulkkisiirtoa ajatellen, mutta kun muistin ja muun järjestelmän välillä on vain vaivaiset 64 datalinjaa (8 tavua). Kun dynaamisen RAMin rivi avataan, sisäisiin puskurein saadaan haettua tuhansia tai kymmeniätuhansia bittejä luokkaa 10 ns ajassa. Bulkkisiirrossa tämä valtava bittimäärä pitää siirtää kapean muistiliitynnän lävitse 8 tavun palasina. Tätä on yritetty parantaa siirtämään muistisana esim. kellon nousevalla ja laskevalla reunalla.

Nyt ainakin sulautetuissa laitteissa itse suoritin ja oheislaitteet (Ethernet, USB, muistiohjain) on integroitu samalle piipalalle, joten niiden välillä on nopeat yhteydet. Dynaaminen RAM onkin sitten eri piipalalla ja se on kapean muistiväylän takana.

Jos vielä dynaaminen RAM integroitaisiin samalle piipalalle suorittimen ja oheislaitteiden kanssa, silloin voitaisiin suoraan hyödyntää koko avatun rivin kymmeniä tuhansia bittejä.

Nykyään USB on niin hidas, että muistitikun täyttämisen aikana voi käydä kahvilla. Tämä on se tuleva tietotekniikan isoin haaste, taajuutta ei yksinkertaisesti voi kasvattaa nykytekniikalla.

Flashin luku/kirjoitusnopeus voi myös olla rajallinen erilaisesta muistiarkkitehtuurista johtuen.

Tuppu L 2.0
Eikö se keskumuisti kuitenkin ole ihan Gigaherzin yläpuolella monessakin koneessa?
Nykyään USB on niin hidas, että muistitikun täyttämisen aikana voi käydä kahvilla. Tämä on se tuleva tietotekniikan isoin haaste, taajuutta ei yksinkertaisesti voi kasvattaa nykytekniikalla. Tämän takia nämä kuidut tulevatkin yleistymään, kuten Lyde sen nopeudesta jo puhuikin. En tiedä kuinka hän sen tarkoitti tai laski, 96 Tb (12TB) / 10 Gb/s = 98 304 Gb / 10 Gb/s = 9830s = 2h 43m 50s, jollain hitaammalla väylällä menisi paljon kauemmin.12TB siirto 10Gb/s nopeudella (ilman protokollan tekemää hukkaa) tekisi 20min.

http://www.wolframalpha.com/input/?i=12TB%2F10Gb%2Fs

Wikipediassa näkyy lasketun että esim. 800MHz DDR-2 muistilla saataisiin 102,400 Mbit/s bandwith. Tuo vastaa nopeudeltaan 100Gb/s kuitulinkkiä. Valokuidussa kulkee siis nykyisin data samaa vauhtia kuin vähän vanhemman koneen keskusmuistin ja prosessorin välillä.

Kyllä keskusmuitin nopeus on jonkinlainen kehityksen jarru. Tätä ongelmaa kierretään laittamalla prosessorin sisälle nopeampia välimuisteja. Vähän hassua kun prosessorin ja keskusmuistin välissä on kolme eri nopeudella ja toimivaa cache-muistia.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

En tiedä mitä tuo Wolfram Alpha laskee, mutta ei se ainakaan oikein ole. Bitti (bit, b) ja tavu (byte, B) ovat eri asia. Yksi tavu sisältää kahdeksan bittiä. 2^10 eli 1024 on kertoimien välinen suhde. 1024 b = 1 kb, 1024 kb = 1 Mb jne. Tallennustiloissa usein käytetään tavuja (bytes, B) ja tiedonsiirrossa bittiä sekunnissa (b/s bps). Syitä voi miettiä, mutta käytännössä näin ne pitäisi mennä.

Tuo 102400 Mbps tulee kai laskulla: 800 MHz * 2 * 64 b. Melkoista liitin pitäisi jo pistää, jos sitä käyttäisi johonkin ulkoiseen laitteeseen. Valehtelin aiemmin siitä DDR-muistin yli Gigahertzin taajuudesta, ilmeisesti se oli puolet siitä, jossain alle Gigahertsissa nykyään. Tiedonsiirrossa kuitenkin Gigahertzit ovat melkoinen ongelma. Toki sitä voi kiertää leventämällä väylää, mutta se ei ole kovin käytännöllistä. Muisti ja prosessoeri ovat sellaiset esimerkit, joissa se on viety jo hyvin pitkälle. Prosessorissakin on ties kuinka monta sataa pinniä.

Isompana
Vielä isompana

Tuppu L 2.0
En tiedä mitä tuo Wolfram Alpha laskee, mutta ei se ainakaan oikein ole.Oho, luotin vähän liikaa Wolframiin kun se on yleensä laskenut bitit ja Bytet oikein.

Oikea tulos tulee kuitenkin kun laittaa 12TB/10Gb s (väli ennen s-yksikköä).
Tuosta tulee 9600s eli 2 tuntia 40min jonka kerroit jo aiemmassa viestissä.

Tuppu L 2.0

Tuo 102400 Mbps tulee kai laskulla: 800 MHz * 2 * 64 b. Melkoista liitin pitäisi jo pistää, jos sitä käyttäisi johonkin ulkoiseen laitteeseen. Valehtelin aiemmin siitä DDR-muistin yli Gigahertzin taajuudesta, ilmeisesti se oli puolet siitä, jossain alle Gigahertsissa nykyään. Tiedonsiirrossa kuitenkin Gigahertzit ovat melkoinen ongelma.
1Gb Ethernet siirttää dataa nopeudella 1Gb/s mutta singaalin taajuus on 125MHz.
Sisäisillä väylillä pitää myös käyttää modulaatiota jos mielitään nopeutta nostaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat